Gazeteci Barış Pehlivan hakkındaki "kamu görevlisine hakaret" davası düşürüldü

Gazeteci Barış Pehlivan'ın, Cumhuriyet gazetesinde Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner hakkındaki yazısına ilişkin "kamu görevlisine alenen hakaret" suçundan yargılandığı davanın düşürülmesine karar verildi

(AA)
(AA)
TT

Gazeteci Barış Pehlivan hakkındaki "kamu görevlisine hakaret" davası düşürüldü

(AA)
(AA)

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Barış Pehlivan, avukatları ile çok sayıda izleyici katıldı.

Duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, davanın şikayete bağlı açıldığını belirterek, müşteki Ömer Faruk Aydıner’in şikayetten vazgeçmesi sebebiyle davada "düşme" kararı verilmesini istedi.

Duruşmada son sözü sorulan sanık Pehlivan, "Ben gazeteciyim ve kitabın arasına bomba konularak, dövülerek öldürülenin meslektaşıyım. Sadece gazeteciyim. Hem kendi çocuğum hem de sizlerin çocuklarınızın adil bir gelecekte yaşaması için yapıyorum. Gazetecilik suç değildir." diye konuştu.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Pehlivan hakkında açılan davanın müşteki Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi dolayısıyla düşürülmesine karar verdi.

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan Pehlivan, "Aylar önce bitmesi gereken bir dava bitti. Artık top İstanbul Anadolu Adliyesi İnfaz Hakimliğinde. İnfaz Hakimliğinin bu davadaki karara göre hakkımda özgürlük kararı vermesi gerekiyor. Şu an avukatlarım başvuracaklar ve benim tekrar denetimli serbestliğe ayrılmamı isteyecekler." ifadelerini kullandı.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Barış Pehlivan'ın 30 Kasım 2022'de Cumhuriyet gazetesinde "Mide Bulandıran Öykü" başlıklı yazısında müşteki Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner hakkındaki ifadelerinin eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamını aştığı kaydedilmişti.

Söz konusu yazının kamu görevlisi müşteki Aydıner'in onur, şeref ve saygınlığını zedeleyen nitelikte olduğu değerlendirilen iddianamede, yazının internet sitesi üzerinden yazılmasıyla aleniyet unsurunun gerçekleştiği anlatılmıştı.

İddianamede sanık Pehlivan'ın "kamu görevlisine alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapsi istenmişti



MİT Başkanı siyasi krizin ortasında Libya'yı ziyaret etti

Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
TT

MİT Başkanı siyasi krizin ortasında Libya'yı ziyaret etti

Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)

Trablus hükümetinin destekçileri petrol ihracatını durduran ve dört yıllık göreceli istikrarı tehlikeye atan siyasi çıkmazdan bir çıkış yolu ararken, Türkiye'nin istihbarat şefi Libya'yı ziyaret etti.

Bir Türk güvenlik kaynağı bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ulusal istihbarat servisinin başkanı İbrahim Kalın'ın dün Başbakan Abdulhamid Dibeybe ve diğer yetkililerle görüştüğünü söyledi. Dibeybe Libya'nın BM tarafından tanınan ve Türkiye tarafından desteklenen ulusal birlik hükümetine başkanlık ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre kaynak, Kalın'ın Ankara'nın Libya'daki çatışmaları “ulusal anlaşma ve gerilimi daha da azaltma yoluyla” çözme umudunu dile getirdiğini ve Ankara'nın Libya'nın birliği ve istikrarına olan bağlılığını vurguladığını belirtti.

Kalın'ın ziyareti, Dibeybe’nin mayıs ayı sonunda Ankara'ya yaptığı ziyaretten beri iki taraf arasındaki en üst düzey temas olup, rakip Libyalı yetkililerin geçen ay Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir'in görevden alınmasına odaklanan siyasi açmazı yatıştırmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Libya Merkez Bankası, neredeyse tüm ulusal gelirin ana kaynağı olan Libya'nın petrol ihracatından elde edilen gelirleri alıyor ve dağıtıyor.

Kriz sırasında Libya'nın doğusundaki gruplar, Kebir'in görevden alınmasının geri alınmasını talep ederek, tüm petrol üretimini durdurduklarını açıkladılar. Bu gelişme, 2011'den bu yana çok az barış yaşayan ve 2014'te doğu ve batıdaki gruplar arasında bölünen Libya'da dört yıllık göreceli istikrarı sona erdirme riski taşıyor.