Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hitler benzetmesi İsrail'de yankı yarattı

"Kaç Gazzeli mülteciyi ülkesine kabul edeceğini açıklaması kendisi için daha iyi olur"

İki lider, eylülde New York'ta yaptıkları görüşmede ikili ilişkileri ileri taşıma niyetlerini beyan etmişti (Cumhurbaşkanlığı)
İki lider, eylülde New York'ta yaptıkları görüşmede ikili ilişkileri ileri taşıma niyetlerini beyan etmişti (Cumhurbaşkanlığı)
TT

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hitler benzetmesi İsrail'de yankı yarattı

İki lider, eylülde New York'ta yaptıkları görüşmede ikili ilişkileri ileri taşıma niyetlerini beyan etmişti (Cumhurbaşkanlığı)
İki lider, eylülde New York'ta yaptıkları görüşmede ikili ilişkileri ileri taşıma niyetlerini beyan etmişti (Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Adolf Hitler'den farksız olduğunu söylediği konuşması, İsrail'de geniş yankı yarattı.

Erdoğan'a ilk yanıt Netanyahu'nun kendisinden geldi.

Netanyahu, "Kürtlere karşı soykırım uygulayan, muhalif gazetecileri tutuklayarak dünya rekoru kıran Erdoğan, bize ahlak dersi verecek son insan" diye konuştu.

Netanyahu, İsrail'i Hamas'la savaşırken, Erdoğan'ın Hamas'ı övdüğünü ve üst düzey yetkililerini konuk ettiğini sözlerine ekledi.

Savaş kabinesinde yer alan Benny Gantz da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine tepki gösteren isimlerden biri oldu.

Gantz, "Erdoğan'ın sözleri, holokost anılarına saygısızlık ve gerçeğin çarpıtılması. Katliamı yapan Hamas'tır" diye konuştu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise Erdoğan'a yanıt verdiği açıklamasında, "Bu sözler, dünyadaki her Yahudi ve Nazilerin elinde mahvolan milyonlarca Yahudi'nin hatırası için son derece saldırgan" diye konuştu.

Muhalafet lideri Yair Lapid ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini kınadığını belirten bir açıklama yaparken, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşı holokostla ve Hitler'le kıyaslamanın "utanç verici" olduğunu öne sürdü.

Netanyahu'nun partisi Likud'dan milletvekili Danny Danon ise "Erdoğan kendisini Hamas'ın Türkiye temsilcisi yaptı. Açıklamaları gerçeklikten kopuk. Boş sloganları bırakıp, kaç Gazzeli mülteciyi ülkesine kabul edeceğini açıklaması kendisi için daha iyi olur" dedi.

Dün katıldığı 100. Yıl TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

Stadyumlarda İsrail'in Nazi kamplarını izledik değil mi? Bu nasıl bir iştir? Hitler'den garip garip bahsederlerdi. Sizin Hitler'den ne farkınız var ya. Bunlar bize Hitler'i de aratacak. Netanyahu'nun yaptıklarının Hitler'den geri kalır yanı var mı? Hitler bunun kadar zengin değildi, bu Hitler'e göre daha zengin. Batı'dan ABD'den her türlü destek geliyor. 20 bini aşkın Gazzeliyi bunlar öldürdüler.

Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, Türkiye-İsrail ilişkilerinde "temiz sayfa" açma çabalarının yoğunlaştığı bir dönemde gelmişti.

Saldırılardan yaklaşık iki hafta önce, 20 Eylül'de, Netanyahu ve Erdoğan ilk kez New York'ta bir araya gelmişti. Görüşmede iki lider, birbirlerini Türkiye ve İsrail'i ziyaret etmeye davet etmişti.

7 Ekim saldırılarından iki gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailli mevkidaşı Herzog'u arayarak başsağlığı dileklerini iletmişti.

Independent Türkçe



İlber Ortaylı hayatını kaybetti

İlber Ortaylı hayatını kaybetti
TT

İlber Ortaylı hayatını kaybetti

İlber Ortaylı hayatını kaybetti

Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı 78 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Profesör Doktor Ortaylı'nın tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ortaylı bir süredir Koç Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi görüyordu. Diyabet ve böbrek rahatsızlığı bulunduğu bilinen Ortaylı'nın geçtiğimiz günlerde entübe edildiği açıklanmıştı.

Ortaylı, akademik çalışmaları, derin tarih bilgisi ve televizyon programlarındaki yorumlarıyla Türkiye'de geniş kesimlerin tanıdığı bir isimdi.


MSB: İran'dan ateşlenen bir füze etkisiz hale getirildi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

MSB: İran'dan ateşlenen bir füze etkisiz hale getirildi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Milli Savunma Bakanlığı, İran'dan ateşlenen 3. füzenin de etkisiz hale getirildiğini duyurdu. MSB'den yapılan açıklamada, "Balistik mühimmat Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hâle getirilmiştir" denildi. NATO, savaşın başlangıcından bu yana Türk hava sahasında üçüncü İran füzesini düşürdü. NATO hava savunma sistemleri, 4 Mart'ta Türkiye'ye fırlatılan ilk İran balistik füzesini düşürdü , ardından 9 Mart'ta ikinci bir İran füzesi daha düşürüldü .

Milli Savunma Bakanlığı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi."İran’dan ateşlenip Türk hava sahasına giren bir balistik mühimmat Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hâle getirilmiştir. Ülkemizin topraklarına ve hava sahasına yönelen her türlü tehdide karşı gerekli tüm tedbirler kararlılıkla ve tereddütsüz bir şekilde alınmakta, olayın bütün boyutlarıyla aydınlatılması için ilgili ülkeyle görüşülmektedir. Milli güvenliğimiz öncelenerek bölgedeki tüm gelişmeler dikkatle takip edilmekte ve değerlendirilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."


Türkiye İran’a, hava sahasının ihlalinin ‘kabul edilemez’ olduğunu bildirdi

Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
TT

Türkiye İran’a, hava sahasının ihlalinin ‘kabul edilemez’ olduğunu bildirdi

Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ‘Türk hava sahasının ihlalinin kabul edilemez olduğunu’ bildirdi. Bu açıklama, İran’a ait ikinci bir füzenin Türk hava sahasında düşürülmesinin hemen ardından geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Arakçi telefon görüşmesinde, İran’dan fırlatılan iki füze ile ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini Fidan’a iletti. Fidan ise tüm tarafların sivilleri tehlikeye atabilecek adımlardan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Millî Savunma Bakanlığı bugün NATO’nun hava savunma önlemleri çerçevesinde, ülkenin güneydoğusundaki Malatya şehrine Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemini konuşlandırdığını duyurdu.

Malatya’daki Kürecik Radar Üssü, İran’a ait iki balistik füzenin Türkiye’ye yöneldiğinin tespit edilmesine katkı sağladı.

wefre
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, Diyarbakır, 9 Mart 2026 (Reuters)

Millî Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, NATO’ya ait savunma sistemlerinin İran’dan fırlatılan bir balistik füzeyi Türk hava sahasına girdiği sırada etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Bu, beş gün içinde yaşanan ikinci benzer olay oldu.

Açıklamada, “İran’dan fırlatılan ve Türk hava sahasına giren balistik füze, Doğu Akdeniz’deki NATO hava ve füze savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi” denildi. Füzeden düşen parçaların Gaziantep’te açık bir alana düştüğü, ancak herhangi bir yaralanmaya yol açmadığı bildirildi.

Bakanlık, “Topraklarımıza veya hava sahamıza yönelik herhangi bir tehdide karşı gerekli tüm önlemler kararlılıkla ve tereddütsüz alınacaktır. Türkiye’nin uyarılarının dikkate alınması herkesin yararınadır” ifadelerini yineledi.