HTŞ, Türkiye’nin Kürt gruplara yönelik operasyonunu destekliyor

HTŞ, Türkiye’nin Kürt gruplara yönelik operasyonunu destekliyor
TT

HTŞ, Türkiye’nin Kürt gruplara yönelik operasyonunu destekliyor

HTŞ, Türkiye’nin Kürt gruplara yönelik operasyonunu destekliyor

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Heyet-i Tahriru'ş Şam’ın (HTŞ) İdlib'deki varlığının “sona ermesi” için “radikal bir çözüm” çağrısında bulunurken, HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürt gruplara yönelik askeri operasyonunu desteklediklerini açıkladı.
Amgad Tv’ye Telegram uygulaması üzerinden Pazartesi günü verdiği demeçte Colani, PKK'yı bu devrimin düşmanı ve çok sayıda Sünni Arap'ın yaşadığı alanların işgalcisi olarak gördüklerini belirtti. HTŞ, Kürt Halk Koruma Birlikleri’ni (YPG) yıllardır Türkiye’de yasadışı faaliyet gösteren silahlı örgüt PKK’nın uzantısı olarak görüyor.
“Devrim düşmanına yönelik operasyonu engellemeyiz”
Colani, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyon başlatma niyetiyle ilgili bir soruyu, “Bunun PKK’nın ortadan kaldırılması için gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bölgenin PKK'dan kurtarılması gerektiğine inanıyoruz. Devrim düşmanına yönelik bu operasyonu engellemeyiz” şeklinde yanıtladı.
HTŞ, İdlib’in büyük bir kısmının yanı sıra bitişik bölgeleri de kontrolü altında tutuyor. Ankara ve Moskova tarafından ilan edilen ateşkes ve 15 ila 20 kilometre derinlikte silahtan arınmış bir bölge kurulması konusunda varılan anlaşma uyarınca Türkiye bu bölgelerde gözetleme noktaları konuşlandırdı.
Geçtiğimiz haftalarda HTŞ, Ankara'nın desteklediği Suriyeli muhalif gruplarla şiddetli çatışmalara girerek, İdlib ve çevresindeki diğer grupların kontrolü altındaki bölgeleri ele geçirdi. 10 gün süren çatışmalarda HTŞ kontrol bölgesini genişletirken “Nureddin Zengi Hareketi” ve “Ahraru’ş-Şam” grupları dağıldı.
Colani’nin Türkiye’nin YPG’ye yönelik operasyonuyla ilgili açıklaması, “Laik bir ordu ile laik bir taraf arasında, uluslararası anlayışlar bağlamında gerçekleşen savaşa katılımın haram olduğunu” söyleyerek, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapmayı planladığı operasyona katılımı “engelleyen” HTŞ liderlerinden Ebu Yakzan el-Mısri’nin açıklamalarıyla çelişti.
Türkiye, Ağustos ayında Avrupa Birliği’nin (AB) uyum yasaları uyarınca HTŞ’yi terör örgütü olarak sınıflandırdı.
SMDK’dan çözüm çağrısı
Öte yandan sürgündeki Suriye muhalefetinin önde gelen oluşumu SMDK tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, HTŞ’nin İdlib’teki varlığının “sona ermesi” için “radikal bir çözüm” bulunması çağrısı yapıldı.
SMDK açıklamasında HTŞ’yi bir “terör örgütü” olarak nitelendirirken, HTŞ’nin İdlib’in tamamını kontrol altına alma çabalarını kınadı.
Suriye’deki anlaşmazlıklarla ilgili iki gün süren toplantının ardından yapılan açıklamada, HTŞ’nin İdlib ve diğer herhangi bir bölgedeki varlığının sona erdirilmesi için radikal bir çözme ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
SMDK, terörü bahane ederek Suriye rejimi, Rusya ve İran yanlısı milislerin bir soykırım gerçekleştirmesini önlemek ve sivilleri korumak için Türk dostlarıyla uzlaşı ve işbirliğini ilerletme çağrısında bulundu.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz