​Abbas’tan Hamas'a eleştiri: Karanlık tayfası, direnişi sattı

​Abbas’tan Hamas'a eleştiri: Karanlık tayfası, direnişi sattı
TT

​Abbas’tan Hamas'a eleştiri: Karanlık tayfası, direnişi sattı

​Abbas’tan Hamas'a eleştiri: Karanlık tayfası, direnişi sattı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas hareketini ağır bir dille eleştirdi. Hareketin pahalılığı protesto eden göstericileri dağıtmak için ateş açma, darp etme ve geniş tutuklamalar gibi yöntemlerle aşırı güç kullandığı Gazze Şeridi’ndeki olaylara dair ilk yorumunda Abbas, Hamas unsurlarını ‘karanlıkçılar’ olarak nitelendirdi. 
Abbas, ‘merkezî meclis’ üyesi olan ve Hamas hareketini Gazze’de kendisini öldürmeye çalışmakla suçlayan Fetih hareketi sözcüsü Atıf Ebu Seyf ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Ülkeni onurlandırdın. Onların orada yapıp ettikleri Allah’ın izniyle vatan yararına cezalandırılacak ve o karanlık tayfası, tarihin çöplüğüne gömülecek. Her zaman dediğim gibi Filistin’in meşruiyetini yaranların hepsi tarihin çöplüğünü boylayacak. O karanlıkçılar, korku ve endişe duvarını yıkan insanlar tarafından mimlendi ve ‘Biz direnişçileriz’ sözleri inanılırlığını yitirdi. Direnişi birkaç kuruşa sattılar. Biliyoruz ki insanlar nazarında kredileri tükendi. Artık halk onların yapıp ettiklerine katlanmayacak” ifadelerini dile getirdi.
Pek çok ödül alan hikâyeci-yazar Ebu Seyf, Abbas ile görüşmeden önce maskeli saldırganlar tarafından cinayet saldırısına maruz kaldıktan sonra bedeninin farklı bölgelerinde yer alan pek çok kırıktan ötürü tedavi olmak için Gazze’den Ramallah şehrindeki Filistin Tıp Kompleksi’ne geldi.
Fetih, Hamas hareketini Ebu Seyf’i darp ederek öldürmeye teşebbüs etmekle suçladı. Ebu Seyf, gösteriler ve tutuklamalar esnasında ağır şekilde darp edilen ve aralarında aktivistler, gazeteciler ve hukukçuların yer aldığı yüzlerce mağdurdan sadece biri.
Hamas, birkaç gün içerisinde yaklaşık bin kişiyi tutukladı, mermiler ve coplarla 25’ten fazla topluluğu dağıttı ve aktivistleri evlerinde ve sokaklarda takip etti. Hamas’ın bu yoğun şiddeti, Harekete karşı daha önce görülmemiş çapta bir eleştiri dalgasına yol açtı ancak "Yaşamak İstiyoruz" hareketinin yönettiği gösterileri bastırmayı da başardı.
Söz konusu Hareket dün, Hamas milislerinin kürsülerde göstericilere yönelttiği suçlamalara tepki olarak perşembe ve cuma günü Cuma namazı ardından kamuya açık meydanlarda sivil itaatsizlik ve geniş çaplı grev yapılacağını ilan etti.  
Hareket, Gazze’yi yöneten Hamas Hükümeti halkın meşru taleplerine demir ve ateş ile karşılık verse de barışçıl protesto eylemlerinin süreceğini belirtti. Ardından tutuklu ve mağdurların ailelerini Cuma namazını Hamas’ın siyasi ofisinin başkanı İsmail Heniye’nin evi önünde kılmaya ve orada çocuklarının hemen serbest bırakılmasını, hapis, işkence ve soruşturma kararlarını çıkaranların yargılanarak yaralanmalara sebep olanların hemen yasal mahkemelere çıkarılmasını ve Gazze Şeridi Valiliği’ndeki protestoculara yönelik kovuşturmanın durdurulmasını talep etmeye çağırdı.
Ayrıca iki grev günü süresince yarım saatlik ‘ıslık’ ve ‘tencere-tava’ eylemlerinin akşam saat sekizden itibaren evlerden başlayacağını duyurdu. Hareket, Hamas milisleri tarafından Gazze’de uygulanan ruhsatlar gümrük ödemeleri ve tüm vergi yükünün kaldırılması ve iyi bir yaşam için gerekli olan şeylerin sağlanması yönündeki temel taleplerinin gerçekleştirilmesi ve tüm siyasi tutukluların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması gerektiğini de vurguladı.
Hareket ayrıca kendileri için değerli olan Gazze Şeridi’nde protestocu evlatlarının maruz kaldığı ‘güvenlik’ takibatının da hemen durdurulmasını, zarar görmeyeceklerinin garanti edilmesini ve herkes için barışçıl gösteri yapma hakkının güvence altına alınmasını talep etti. Ardından mevcut gösterilere katılanların maruz kaldıkları her şeyi soruşturacak bağımsız bir tahkik komisyonu kurulup suç işleyen ve yasayı ihlal eden her suçlunun adil ve kamuya açık bir sorgulamaya tabi tutulmasına olan ihtiyacın altını çizdi.



Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.

“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.

15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.

fgthyju
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)

Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.

sdfrgt
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)

Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.

En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.

Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).