Irak’ı ziyaret eden Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi olan Ayetullah Ali Sistani’nin Irak'ın bölgesel bir oyuncu olması çağrısı yaptığını söyledi.
Sistani’nin çağrısı, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih’in, Tunus’taki 30'uncu Arap Birliği Liderler Zirvesi toplantısında, Irak’ın “tartışmasız bir buluşma noktası” olma olasılığının önemiyle birlikte bölge ülkelerinin politikalarında “sıfır denklemi” kültürü olarak isimlendirilen olgunun yerleşik hale gelmesinin olumsuzluğuna dikkat çektiği konuşmasının ardından geldi.
Irak’ın Necef kentinde, Şii din adamlarıyla yaptığı görüşme sonrasında Pazartesi günü gazetecilere açıklamalarda bulunan Lübnan Meclis Başkanı Berri; “Birliği, gelişimi ve yolsuzlukla mücadelesi için savaşan ve bölgesel rolünü oynayan bir Irak görme isteklerinin yanı sıra Irak’ın bir destekçisi olan Lübnan için de aynı şeyleri isteyen Sistani ile birçok konuyu görüştük” ifadelerini kullandı.
Sistani’nin ofisinden Berri görüşmesiyle ilgili açıklama
Sistani’nin ofisinden Berri görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada, Lübnan Meclis Başkanı'nın, Iraklıların DEAŞ’a karşı kazandıkları zaferi tebrik ettiği ve topraklarını bu terör örgütünün elinden kurtarmak için gösterdikleri büyük fedakarlıklara dikkat çektiği belirtildi. Açıklamada Berri’nin, Lübnan ve Irak’ın iki kardeş ülke olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesinin önemini vurguladığı aktarıldı.
Açıklamada ayrıca, Sistani’nin iki ülkenin halklarına güvenlik, istikrar, ilerleme ve refah sağlamak amacıyla bölgedeki çeşitli dini ve etnik unsurlar arasında karşılıklı haklara ve saygıya dayalı barış içinde birlikte yaşama çabalarının önemine dikkat çektiği kaydedildi.
Berham Salih: Irak bölgede önemli rol oynayabilir
Bu açıklamalar, Irak Cumhurbaşkanı Salih’in ülkesinin bölgede önemli bir rol oynama olasılığına ilişkin açıklamalarının ardından geldi. Tunus’taki 30’uncu Arap Liderler Zirvesi’nde konuşan Salih, “Bölge ülkeleri arasındaki siyasi ilişkilerde bulunan ‘sıfır denklemi’ kültürü, aramızdaki ortak çalışma fırsatlarını büyük ölçüde geciktiriyor. Bu da üzücü bir durum. Siyasi yanlış anlamalar ve halklarımız üzerindeki izleri, ancak ortak ve üretken çalışmalarla birlikte tüm tarafların çıkarlarının ortak bir temelde birleştirilmesiyle ortadan kaldırabilir” dedi.
Irak'ın başta komşuları olmak üzere uluslararası ilişkilerinin temelinde, halkların ve ülkelerin çıkarlarına dayanan, herkesle ortak eylem ilkesi olduğunu vurgulayan Salih, Irak'ın, “tartışmasız bir buluşma noktası” olmaya yönelik umut verici bir rol üstlenmek istediğinin altını çizdi. Herhangi bir eksenin parçası olmayacaklarına dikkati çeken Salih, barışı ve kalkınmayı pekiştirmek ve herkese adil bir gelecek sağlamak için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.
El-Abudi: Irak, bölgesel rol için hem yetenekli hem de deneyimlidir
Irak Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Dr. Naim el-Abudi, Irak’ın bölgede önemli bir rol üstlenip üstlenemeyeceğiyle ilgili olarak Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede, “Irak'a yönelik uluslararası ve bölgesel açıklık, Irak’ın bölgesel rolünün önemini ve hepsinin bu role olan ihtiyacını teyit ediyor. Dolayısıyla, Irak, başta konumu ve siyasi statüsü olmak üzere birçok başlangıcın noktasıdır. Irak bu rolü üstlenme konusunda hem yetenekli hem de deneyimli bir ülkedir. Bununla birlikte bölgenin genel durumu, Irak'ın aktif bir şekilde olumlu bir rol oynamasını gerektiriyor. Fakat Irak'ın böyle bir yeni durum içerisine girmesini istemeyenler var. Buna karşın Irak'ın bu aşamada karşılıklı ziyaretlerle rolünün aktifleşmeye başladığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Şammari: Bölgesel rol için Irak güven kaynağı olmalı
Konuya ilişkin Şarku’l Avsat’a konuşan Siyasi Düşünceler Merkezi Başkanı Dr. İhsan eş-Şammari ise Sistani’nin siyasi sınıfa bir iç mesaj olabilecek Irak’ın bölgesel rolüyle ilgili çağrısının, tarafsız olması ve bu tarafsızlığı ispat etmesi gerektiğini söyledi. Irak'ın bölgesel bir rol oynadığını söylemek için çatışma ve uyuşmazlıklarda taraflar için bir güven kaynağı olması gerektiğini belirten Şammari, bu yüzden eğer böyle bir rol üstlenmek isteniyorsa kimseye taraf olunmaması gerektiğini vurguladı. Şammari, “Irak, bu rolü DEAŞ zaferinin ardından kazandığı güven ışığında oynayabilir. Bununla birlikte İbadi hükümeti döneminde başlayan ve Abdulmehdi hükümetiyle devam eden dış ilişkiler dosyasında ilerleme kaydedebilir” şeklinde konuştu.
Bir takım siyasi aktörlerin Irak'ın bu rolü oynamasına izin verip vermeyeceklerini sorgulayan Şammari, konunun karmaşıklığına işaret ederek, bazı siyasi partilerin bu yönde siyasi olgunlukları olmadığını vurguladı. Şammari, bir takım çevrelerce birçok Arap ve bölge ülkesine karşı yapılan açıklamaların Irak’ın resmi vizyonundan uzak olduğunu ve söz konusu bu rolü oynama olasılığını etkilediğini sözlerine ekledi.
Sistani’den Irak’ın bölgesel oyuncu olma çağrısı
Sistani’nin Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinden bir kare (AFP)
Sistani’den Irak’ın bölgesel oyuncu olma çağrısı
Sistani’nin Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinden bir kare (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة




