Moritanya Anayasa Konseyi: Cumhurbaşkanlığı seçimini Gazvani kazandı

Moritanya Anayasa Konseyi: Cumhurbaşkanlığı seçimini Gazvani kazandı
TT

Moritanya Anayasa Konseyi: Cumhurbaşkanlığı seçimini Gazvani kazandı

Moritanya Anayasa Konseyi: Cumhurbaşkanlığı seçimini Gazvani kazandı

Moritanya Anayasa Konseyi dün yaptığı açıklamayla muhaliflerin adil olmadığını iddia ettiği seçimleri eski Savunma Bakanı Muhammed Veled el-Gazvani’nin kazandığını duyurdu.
AFP’nin haberine göre ülkenin en yüksek anayasa otoritesi olan Konsey, muhalefetin itirazlarını reddederek 22 Haziran seçimlerinde Gazvani’nin oyların yüzde 52’sini kazandığını bildirdi.
Gazvani, cumhurbaşkanlığı görevini Muhammed Veled Abdül Aziz’den resmi olarak 2 Ağustos’ta devralacak.
Veled el-Gazvani, cuma günü yaptığı açıklamada çoğulcu demokrasiye övgüde bulundu. AFP’nin haberinde 1960’ta  bağımsızlığın ilan eden ülkede ilk demokratik seçimin yapıldığına dikkat çekildi. Bu seçimin demokratik iktidara geçişi temsil ettiği kaydedildi.
Moritanya’da dört muhalif aday tarafından pazar günü yapılan açıklamada seçimlerde usulsüzlük yapıldığı belirtildi. Muhalefet adayı Beyram Veled ed-Dah Abid yaptığı açıklamada Gazvani’nin bazı sandıklarda yüzde yüz oranında oy aldığına dikkat çekerek oyların yüzde 48,5’inden daha fazlasını almasının mümkün olmadığını söyledi.
Muhalefet adayları, seçimin ardından düzenlenen protestolarda yüzlerce kişinin gözaltına alındığını öne sürdü. Seçimi iptal etmek için Anayasa Konseyi'ne başvuruda bulunuldu. Ancak Konsey söz konusu talebi pazartesi reddetti.
Seçimlerin ardından polis, protestolarla ülkeyi istikrarsızlaştırmak için yerel muhalefet partileriyle çalışmakla suçlanan 100’den fazla yabancıyı tutukladıklarını duyurdu. Ülkede 3 gün internet kesildi.
AFP’nin haberine göre muhalefet grupları, hükümeti ifade ve gösteri yapma özgürlüğünü kısıtlamakla suçluyor. Muhalefet ayrıca kadına karşı şiddetin önlenmesi için daha fazla çaba sarf edilmesini ve 1981’de resmi olarak kaldırılmış olmasına rağmen köleliğe karşı mücadele edilmesini talep ediyor.
Yapılan açıklamalar Gazvani’nin seçim kampanyasını süreklilik, dayanışma ve güvenlik vaadi ile yürüttüğü yönünde.



Sudan’da Hamideti ve kardeşinin gıyaben yargılandığı dava başladı

HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (Şarku'l Avsat)
HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (Şarku'l Avsat)
TT

Sudan’da Hamideti ve kardeşinin gıyaben yargılandığı dava başladı

HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (Şarku'l Avsat)
HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (Şarku'l Avsat)

Sudan'da bir mahkeme dün Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Daklu “Hamideti” ve kardeşi Abdurrahim'in yanı sıra 14 HDK komutanının Haziran 2023'te Batı Darfur eyaleti valisi Hamis Abakar'ı öldürmek suçlamasıyla gıyabında yargılandığı davanın ilk oturumuna başladı.

Liman kenti Port Sudan'daki mahkeme binasında yapılan ve Yargıç Memun el- Havad'ın başkanlık ettiği duruşmada iddianameyi dinleyen Başsavcı el-Fetih Muhammed Tayfur, davayı “tutarlı ve önemli, cezasızlığın ortadan kaldırılması ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı teyit eden” bir dava olarak tanımladı.

Batı Darfur valisi 14 Haziran 2023 tarihinde HDK tarafından kaçırıldıktan sonra öldürülmüş ve o sırada sosyal medyada yayınlanan videolarda cesedinin açıkta bırakılmadan önce parçalandığı görülüyordu. Mahkûmiyet halinde verilecek ceza ömür boyu hapis veya ölüm cezasıdır.