​Hariri’nin Washington ziyaretinde gündem Hizbullah ve Doğu Akdeniz

 Hizbullah dosyası Hariri’nin Washington ziyaretinde ele alınacak konulardan biri (AP)
Hizbullah dosyası Hariri’nin Washington ziyaretinde ele alınacak konulardan biri (AP)
TT

​Hariri’nin Washington ziyaretinde gündem Hizbullah ve Doğu Akdeniz

 Hizbullah dosyası Hariri’nin Washington ziyaretinde ele alınacak konulardan biri (AP)
Hizbullah dosyası Hariri’nin Washington ziyaretinde ele alınacak konulardan biri (AP)

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve bazı ABD’li yetkililerle bir araya gelmek üzere dün sabah saatlerinde  Washington’a ulaştı.
Hariri’ye yakın kaynaklar Şarku’l Avsat’a tarihi daha önce belirlenen ziyaretin Lübnan’da ve bölgedeki genel durumu değerlendirmek ve ikili ilişkiler konularında görüşmek için fırsat olacağını aktardı.
Hariri’nin danışmanı Nadim el-Mina, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Başbakan’ın Washington’a yaptığı ziyaretin esas olarak özel bir gündemi olmadığını, Lübnan ve bölge ile ilgili konuları görüşeceklerini söyledi.
Beyaz Saray çevrelerine göre ise, ABD’nin Lübnan ya da dışında Hizbullah örgütü ve liderlerine giderek arttırdığı yaptırımların gölgesinde ziyarette konuşulacak baş konunun Hizbullah olacağı beklentisi hakim.
Bununla birlikte bu siyasi çevreler, ABD’nin Hariri’ye karmaşık koşullarından dolayı Hizbullah konusunda yoğun baskı yapmanın akılcı bir davranış olmayacağını düşünüyor.
Lübnan’da fiilen bir güç olan Hizbullah yararına oluşacak bir güç dengesizliği, Hariri’nin karşılaştığı sorunlar karşısında dayandığı siyasi dengeyi bozabilir.
Buna karşılık Washington’da şiddet yanlısı şahin olarak bilinen çevreler, Lübnan’da tarafların İran’ın bölgede oynadığı rolü dikkate alarak sorumluluklarını yerine getirmesi için baskı yapmanın gerekliliğine inanıyor.
ABD medyasına göre, Başkan Trump yönetimi Washington’ın Hizbullah’a uyguladığı yaptırımları tatbik etmek için Lübnan mali kurumlarına daha fazla baskı yapmak istiyor. Bu çevrelere göre Lübnan kurumlarından Hizbullah’ın yaptırımları delmesine engel olmak için daha sıkı önlemler alması istenmeli.
ABD'nin Lübnan ordusuna desteği, Lübnan ve Suriye arasındaki sınır bölgelerinin güvenliğini sağlamaya büyük önem vermesinden dolayı gündemde olacak.  ABD Suriye’den yerel ve uluslararası güçler çekildiğinde DEAŞ’ın yeniden ortaya çıkmaması için bölgeyi güvence altına almak istiyor.
ABD’de Hizbullah’ın etkisine karşı Lübnan ordusunun daha fazla rol almasını savunan bazı senatörler daha keskin bir çizgi izliyor. Bu nedenle bazı çevreler Hizbullah’a yönelik desteği kesmek için sınırlar ve limanları daha sıkı kontrol etmesi için Lübnan ordusuna daha fazla baskı yapılmasına çağrı yapıyor. Bu baskının Hizbullah yanlısı milletvekillerini de kapsaması gerektiği de vurgulanıyor.
Doğu Akdeniz’deki enerji krizi
Görüşmelerde ele alınması beklenen konulardan biri de, Doğu Akdeniz’de bulunan doğal gaz rezervlerinin çıkarılmasında sorun teşkil eden Lübnan- İsrail sınırı konusunda ABD’nin arabuluculuk meselesi olacak.
ABD Enerji Kaynakları Devlet Sekreteri Yardımcısı Francis Fanon, Başbakan Saad Hariri ile Yunanistan, Ürdün ve (Güney) Kıbrıs’ı da kapsayan turu sırasında Beyrut’ta bir araya gelmişti. Bu görüşmede ABD’nin Lübnan’ın enerji ve elektrik sektöründe geliştirme çabalarında desteği konusu ele alınmıştı.
Hariri’nin Washington ziyaretinin zamanlaması manidar. Zira Cebel-i Lübnan bölgesindeki Kabr Şamun beldesinde meydana gelen olaylardan sonra Lübnan hükümetinin istikrarı konusunda tartışmalar yaşanıyor ve Cebel-i Lübnan krizi 1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaşı hatırlattığı için endişe yaratıyor. Bu nedenle geçen hafta ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği benzerine az rastlanan bir açıklama yaparak Cebel-i Lübnan krizinin siyasileştirilmesinden uzak kalınarak iç barışın korunmaya çalışılmasına çağrı yapmıştı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz