​Hapishanede intihar eden Jeffrey Epstein’in milyonlarca dolarlık mirası kime kalacak?

ABD'li işadamı Jeffrey Epstein New York hapishanesindeyken (Reuters)
ABD'li işadamı Jeffrey Epstein New York hapishanesindeyken (Reuters)
TT

​Hapishanede intihar eden Jeffrey Epstein’in milyonlarca dolarlık mirası kime kalacak?

ABD'li işadamı Jeffrey Epstein New York hapishanesindeyken (Reuters)
ABD'li işadamı Jeffrey Epstein New York hapishanesindeyken (Reuters)

ABD'li milyarder Jeffrey Epstein, cinsel taciz suçlamalarından yargılanmayı beklediği New York'taki Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi'ndeki hücresinde Cumartesi günü ölü bulundu.
CBS’nin haberine göre milyonlarca dolara ulaşan Epstein’in mirası konusu, cinsel saldırıda bulunduğu kurbanları nedeniyle daha karmaşık hale geldi.
559 milyon dolar serveti bulunan Jeffrey Epstein, Florida ve New Mexico'da çiftlikler, Karayipler'de özel bir ada ve Paris'teki lüks Foch Caddesi'nde bir apartman dairesine sahip.
Epstein’e bir grup kadın tarafından cinsel taciz suçlaması ile dava açılmıştı. Epstein’in ölümünden sonra savcıların Epstein’in aleyhindeki suçlamaları düşürmesi muhtemel fakat hakkındaki hukuk davalarının da devam etmesi bekleniyor. Hukuk uzmanlarına göre sanık listesi, Epstein’in ölümünün ardından daha da büyüyecek.
Evli olmayan Epstein’in çocuğu da yok. Bu nedenle mirasın ve mal varlıklarının erkek kardeşine kalması bekleniyor.
Epstein'ın serveti ne kadar?
Epstein’in milyarder olduğu söylenir fakat buna dair güçlü bir kanıt yok. Bununla birlikte çok zengin olduğu da inkar edilemez. Jeffrey Epstein’in Manhattan'ın Yukarı Doğu Yakası'nda 50 milyon dolar değerinde bir evi, Florida’da 12 milyon dolar değerinde bir konağı, New Mexico'da 17 milyon dolar değerinde çiftlikleri, 64 milyon dolar değerinde Karayipler'deki özel bir adası ve Paris'teki lüks Foch Caddesi'nde 8.6 milyon dolar değerinde apartman dairesine sahip olduğu biliniyor.
New York Times’ta yer alan habere göre L Brands’ın CEO'su işadamı Leslie Wexner, Epstein’ın 10 yıldan fazla bir süre içinde 200 milyon dolardan fazla para kazandığını bildirdi.
Epstein hakkında yürütülen cezai soruşturma kapsamında Epistein’in alacaklılara olan borçları ile birlikte 559 milyon dolar mal varlığı olduğu tespit edildi.
Epstein'ın kurbanları servetinden pay alabilir mi?
Hükümet ölü bir kişiye cezai kovuşturma açamaz fakat aleyhinde adli işlemler başlatabilir. Ancak bunun için kurbanların Epstein'in kendilerine karşı suç işlediğini kanıtlaması gerekiyor.
Eğer mahkeme kanıtları yeterli görürse kurbanlar, mal varlığı varislerine bırakılmadan önce Epstein’in mal varlığından pay alabilecek.
Epstein’in mal varlığı davası çözülene dek ne kadar vakit geçer?
Cevap basit; yıllar ve yıllar. İlk aşamada mal varlıklarından kimin sorumlu olduğunun bilinmesi gerekiyor. Epstein bir vasiyet bıraktıysa, mal varlığı onlara verilecek. Eğer vasiyeti yoksa vasiyeti kardeşi Mark alacak. Mark’ın sorumluluk almayı reddetmesi durumunda Epstein’in borcu olduğu biri, varis olarak başvuruda bulunabilir.
Epstein’in onlarca kadına cinsel tacizde bulunduğu fikri, bunun mevcut davadan daha büyük bir dava haline gelebileceğini göstermektedir. Herhangi bir kimsenin fon ve mülk yönetiminde yasal sorumluluk üstlenmeyi reddetmesi bu davayı uzatabilir.
Belki de en büyük engel, Epstein'ın tüm varlıklarını bulmaktır. 2008'de Florida'da seks suçlarından mahkum edildikten sonra servetinin çoğunu birden fazla şirket ve denizaşırı hesaplar arasında bölüştürdü. Bunları bir araya getirmek Epstein olmadan uzun zaman alacak.
Bunun en yakın örneği, ünlü milyarder Leona Helmsley’in 2007 yılında hayatını kaybetmesinden 9 yıl sonra hala oğullarının mirasçı olarak mücadele etmesidir.



Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
TT

Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Karakas arasındaki ilişkilerin giderek gerginleşmesiyle birlikte, ABD'nin sadece denizde değil, "çok yakında" kara operasyonlarıyla da Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını hedef almaya başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı, Şükran Günü'nde silahlı kuvvetlere yaptığı televizyon konuşmasında, "Muhtemelen insanların artık uyuşturucuyu deniz yoluyla taşımak istemediğini fark etmişsinizdir. Kara yoluyla da bunu yapmalarını engellemeye başlayacağız" dedi. "Kara yolu daha kolay, ancak bu çok yakında başlayacak" ifadesini kullandı.


Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
TT

Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)

Başkan Donald Trump, ABD ordusuna yaptığı açıklamada, yönetiminin bu yılın başlarında ABD'nin İran'daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılarda kullandığı Northrop Grumman yapımı B-2 Spirit gizli bombardıman uçağından "daha fazla" talep ettiğini söyledi.

Resim Trump, Florida'daki tatil köyünden ABD askerleriyle görüntülü görüşme gerçekleştiriyor (AFP)

Trump, "Bu güzel B-2 bombardıman uçakları, İran'ın potansiyel nükleer tedarikini tamamen ortadan kaldırdı" dedi.

Daha fazlasını sipariş ettik ve bunun nedeni, kesinlikle muhteşem olmaları" ifadelerini kullandı.


Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
TT

Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Amerikan dergisi The Atlantic'e yaptığı açıklamada, başkanın barış karşılığında Rusya'ya toprak vermeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Dün yayınlanan röportajda, "Zelenskiy cumhurbaşkanı olduğu sürece, kimse onun toprak vereceğine güvenmemeli. Hiçbir topraktan vazgeçmeyecek" ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı ise ülkesinin müzakere ekibinin, Cenevre'de üzerinde mutabık kalınan noktaları, güvenlik garantileriyle barışın önünü açacak bir formüle dönüştürmek için Amerikan heyeti ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Zelenskiy, X'te paylaştığı gönderide, "Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​dostlarımızla yakın temas halindeyiz. Dünya genelindeki ortaklarımız da son gelişmeler hakkında bilgilendirildi. Egemenliğimize ve devletimize verdikleri destek için minnettarım" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, heyetinin Ukrayna'nın yeterli savunma desteği almasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, "Bu konuda Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​ortaklarımızla temas halindeyiz" dedi.

Zelenskiy'nin Ofis Başkanı Andriy Yermak, Kiev'in 2012'den beri devam eden Rus-Ukrayna savaşını sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre toplantısının sonuçlarını geliştirmek için ABD heyetiyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Zelenskiy'nin ABD ile görüşmelerde Ukrayna heyetinin başına atadığı Yermak, X platformunda yayınladığı bir gönderide, "Cenevre'de yaptığımız gibi, şimdi de savaşı sona erdirmek için somut adımlar atma konusunda somut ilerleme sağlamak amacıyla yapıcı bir diyalog için hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yermak şöyle devam etti: "Ortak temel hedefimiz değişmedi: Ukrayna için mümkün olan en kısa sürede kalıcı ve onurlu bir barışa ulaşmak."

Amerikalı ve Ukraynalı müzakereciler, pazar günü Cenevre'de ABD destekli son barış planı hakkında görüşmelerde bulundu. Salı günü Zelenskiy, Washington ile Cenevre'de hazırlanan barış planının metni üzerinde Ukrayna müzakere ekibiyle birlikte çalıştığını söyledi.

dcfrg
Trump ve Zelenskiy'nin 28 Şubat'ta Beyaz Saray'da görüşmesi (AFP)

Benzer bir gelişmede, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, dün İzlanda'ya yaptığı ziyarette, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planına ilişkin çabalarını övdü. İzlanda Başbakanı Kristern Frostadottir ile ortak basın toplantısında Rutte, "Rusya, elde ettiği marjinal kazanımlar için ağır bir bedel ödedi ve Ukrayna kendini cesurca savunmaya devam ediyor" dedi. Rutte, "Barış süreci önemli bir destek aldı ve ABD Başkanı Trump'ı bu nedenle tebrik etmek istiyorum" diye ekledi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre geçen hafta açıklanan ve başlangıçta Rusya'nın talepleriyle uyumlu görünen ABD planı, ABD ile Ukrayna arasında Avrupa ülkelerinin de katılımıyla yapılan acil müzakerelerin ardından önemli revizyonlardan geçti. ABD elçisi Steve Witkoff'un planı Rus yetkililerle görüşmek üzere gelecek hafta Moskova'ya gelmesi bekleniyor. Kremlin, Avrupa'nın bu planla ilgili çabalarını "gereksiz" olarak nitelendirdi. NATO Genel Sekreteri, İzlanda'da yaptığı açıklamada, Reykjavik'in NATO üye ülkelerinin güvenliğini sağlama çabalarını vurguladı. "Saf olamayız. Artık hepimiz cephe hattındayız. En yeni Rus füzeleri, NATO topraklarının herhangi bir noktasına çok kısa sürede ulaşabilir" dedi. Rutte, "İzlanda'nın gözetleme ve hava savunma alanında yaptıklarının (...) son derece önemli" olduğunu vurguladı.