Husilere bağlı keskin nişancı Hudeyde'de iki küçük çocuğu yaraladı

Yeniden Yerleşim Koordinasyon Komitesi toplantılarına ev sahipliği yapan BM gemisi (EPA)
Yeniden Yerleşim Koordinasyon Komitesi toplantılarına ev sahipliği yapan BM gemisi (EPA)
TT

Husilere bağlı keskin nişancı Hudeyde'de iki küçük çocuğu yaraladı

Yeniden Yerleşim Koordinasyon Komitesi toplantılarına ev sahipliği yapan BM gemisi (EPA)
Yeniden Yerleşim Koordinasyon Komitesi toplantılarına ev sahipliği yapan BM gemisi (EPA)

Yemen'in batısında yer alan Hudeyde’nin güneyinde bulunan Hays bölgesindeki iki çocuk, babalarıyla birlikte motosiklet üzerinde yolculuk yaparken, Husi üyesi bir keskin nişancının kendilerini hedef alması sonucu yaralandı.
Bu olay, İran destekli Husi milisleri tarafından, bombardımanın yanı sıra keskin nişancı kurşunları ile Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde imzalanan Ateşkes Anlaşması’nın ihlale devam edildiğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.
Amalika Tugayı (Devler Tugayı) Medya Merkezi'nden aktarılan bilgilere göre geçtiğimiz Salı günü, İdris Hamid Kahtan (4) ve Ayşe Hamid Kahtan (4 aylık) babalarıyla birlikte motosiklet ile el-Şuayne köyüne giderken, Husilere bağlı bir keskin nişancı tarafından vurularak yaralandı.
Yaralı çocukların, Hays kentindeki sahra hastanesinde tedavi altına alındığı belirtilirken, Husi milislerin neredeyse her gün bombardıman ve keskin nişancı kurşunlarıyla asker sivil ayrımı gözetmeksizin Hays'taki vatandaşları hedef aldığı ifade edildi.
Öte yandan, Husiler, Çarşamba sabahı Durahmi ilçesindeki ortak kuvvetlere ait mevzileri ağır ve orta silahlarla bombaladı. Yemen Ulusal Ordu Güçleri ve Halk Direnişi'nden oluşan ortak kuvvetler ise, son 48 saat içerisinde, Husilerin Hays’ta çeşitli silah ve füzeler kullanarak başlattığı saldırıyı püskürtmeyi başardı.
Husi milisleri bu saldırıdan birkaç gün önce de, Hays'ta sivillerin evlerini bombalayarak, 2 çocuğu öldürdü ve aynı aileden 4 kişiyi yaraladı.
Husilerden bir hafta içinde bin 39 ihlal
Yemen İnsan Hakları ve Özgürlükleri Örgütü (SAM), 13 uluslararası kuruluşla birlikte Arapça, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde hazırladığı raporunda, İran destekli Husi milislerin, 6-13 Eylül tarihleri arasında kontrol ettiği illerde sivillere karşı bin 39 ihlal gerçekleştirdiğini açıkladı.
Husilerin, Hudeyde’deki 7 okulu askeri kampa dönüştürdüğü ifade edilen raporda, bir hafta içinde 12’si çocuk, 6’sı kadın olmak üzere 43 sivili öldürdüğü, aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 189 kişiyi kaçırdığı, 77 eve basın düzenlediği ve 5 araca el koydukları aktarıldı.
Rapora göre milisler, İb ilinde sağlık sektörüne yönelik 25 ihlale karıştı. Husiler 18 özel eczaneye baskın düzenlerken, İb merkezinde 7 doktoru kaçırdı.
Milisler, Sana'daki Cuma namazı esnasında cami imamı da dâhil olmak üzere 12 kişiye fiziksel saldırıda bulundu.
Husiler, İb, Hudeyde ve Zamar’da bir haftada 150'den fazla çocuğu silah altına aldı. Darbeciler ayrıca 7 binden fazla okulda sabah okunan Milli Marşı da değiştirdi.
“BM katliamlara aldırış etmedi”
Şarku’l Avsat’a konuşan, Batı Sahilini Özgürleştirme Operasyonu Sözcüsü Vaddah el-Dabiş, 9 Eylül’de yapılan gemi toplantısının sadece uluslararası gözlemciler tarafından ihlallerin tescili ve kaydedilmesiyle sonuçlandığını söyleyerek, Yemen ortak kuvvetlerinin milis katliamlarının sesli ve görüntülü belgelerini göndermesine rağmen, BM’nin bu belgelere aldırış etmediğini belirtti.
Sözcü, Husi milislerin de, BM ile yapılan anlaşmaları umursamayarak, hendek kazmaya, barikatlar kurmaya, Yemenli sivilleri öldürmeye, mallarını yağmalamaya ve evlerini hedef almaya devam ettiğini sözlerine ekledi.



Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
TT

Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)

Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri bugün Suriye kıyı kesimindeki Lazkiye vilayetinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaya başladı.

Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’nın Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, “Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının söndürülmesinde Suriye Sivil Savunması Teşkilatı yangın söndürme ekiplerine destek olmak üzere Suriye kıyı bölgelerine girmeye başladı” denildi.

cdfgth
Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’ndan bir görevli Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde büyük bir yangının çıktığı yerde yangınla mücadele ediyor. (EPA)

Paylaşımda, “Ürdün Krallığı, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının kontrol altına alınması ve söndürülmesinde Suriye Sivil Savunma Teşkilatı ekiplerine katılmaya ve destek vermeye hazır olduğunu ifade etmiştir” ifadesi yer aldı.

Yangınla mücadele ekipleri, zorlu hava koşulları, şiddetli rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamına tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.

cdfgth
Büyük çaplı yangın üçüncü gününde de devam ediyor. (EPA)

Söndürme çalışmalarına Türkiye tarafından gönderilen 62 itfaiye ekibi, iki helikopter ve 11 araç katıldı.

cdfgty
Bir Türk yangın söndürme helikopteri, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına katıldı. (EPA)

Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı, Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki yangın söndürme operasyonlarına lojistik ve saha desteği sağlamak üzere bir dizi aktif Suriyeli kuruluşla iş birliği içinde ortak bir saha operasyon odası kurulduğunu açıkladı.

dfgty
Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınının genel görünümü (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre, Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid es-Salih bugün X platformunda yaptığı paylaşımda, operasyon odasının yangın söndürme ekiplerini desteklemek için su taşıma araçları sağlayarak, eğitimli itfaiyecilerden oluşan gönüllü ekipler organize ederek ve yangın hatlarını açmak ve yangının yayılmasını önlemeye katkıda bulunmak için kullanılan ağır makineler sağlayarak görevine başladığını söyledi.

Bakan, bu zor koşullarda destek ve yardım sağlayan katılımcı kuruluşlara ve tüm bireylere takdirlerini sundu.

SANA’nın bildirdiğine göre yangınla mücadele ekipleri, sert iklim koşulları, güçlü rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamı için tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.