Fas’ın başkenti Rabat'taki, Rabat Asliye Hukuk Mahkemesi gazeteci Hacer Reysuni'yi "evlilik dışı cinsel ilişkide bulunma ve kürtaj yaptırma" suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme, Gazeteci Hacer Reysuni'nin nişanlısı Rifat el-Amin yasadışı kazanç ve kürtaj suçuna iştirakten bir yıl, kürtaj işlemini yapmakla suçlanan ve iki yıl süreyle tıp mesleğinden uzaklaştırılan Jinekolog Doktor Muhammed Cemal Belkeziz ise iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Belkeziz, mesleğine hapis cezasının tamamlanmasının ardından devam edeceği bildirildi.
Öte yandan Anestezi uzmanı olan Muhammed Baba el-Medeni’nin davası bir yıl ve Tıp yazarı Dr. Meryem Azlamat’ın davası ise sekiz ay ertelendi. Sanıklara 500’er Fas dirhemi (295 TL) para cezası verildi.
Onlarca gazeteci ve insan hakları savunucusu, "haksız" olarak nitelendirdikleri mahkeme kararlarını kınadılar.
Ahbar el-Yevm gazetesinde çalışan 28 yaşındaki Reysuni, dört hafta önce Sudanlı nişanlısı el-Amin, jinekolog doktor Belkeziz ve sağlık ekibiyle birlikte gözaltına alınmış ve "yasadışı kazanç, kürtaj ve kürtaja iştirak" suçlamalarıyla tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişlerdi.
Reysuni davası kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Reysuni'yi destekleyenler davanın siyasi olduğunu ve gazetecinin "Rif Hareketi" başta olmak üzere yetkililere yönelik eleştirel köşe yazıları sebebiyle baskı gördüğünü savunuyor.
Fas ve uluslararası insan hakları örgütleri ve kadın dernekleri sanıklarla dayanışma içinde olduklarını açıklayarak suçlamaların iftira olduğunu iddia ediyorlar.
Şarku'l Avsat'ın haberine göre Savcılık ise Reysuni'nin tutuklanmasının gazetecilik mesleğiyle hiçbir ilgisi olmadığını tutuklanma sebebinin kürtaj olduğunu tıbbi delillerle kanıtladılar. Ancak Reysuni mahkemedeki savunmasında, davasının siyasi nitelikte olduğunu düşünerek kürtaj suçlamasını reddetti.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) iki hafta önce gazeteci ve diğer sanıklarla dayanışmak için Fas Başbakanı Saadeddin Osmani'ye teslim edilecek bir imza kampanyası başlattı.
Fas ceza kanunu 453’üncü maddesine göre, kürtaj ancak annenin sağlığının tehlike altında olduğu durumlarda yasal olarak kabul edilir. Fas ceza kanunu, kürtaj yaptıran bir kadın için 2 yıla kadar hapis cezası uyguluyorken, kürtajı yapan kişiler ise 1 ile 5 yıl arası hapis cezasına çarptırılıyor.
Yine ceza kanununun 490 maddesine göre, "Aralarında herhangi bir evlilik bağı bulunmayan iki kişinin cinsel ilişkiye girmesi 1 aydan başlayıp 1 yıla kadar hapis cezasına tabi tutuluyor.
Tutukluluğun ardından tıbbı kurulun karşısında yapılan suçlamanın gerçek olmadığını, o sırada da hemoroid için tedavi olduğunu söylüyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler’e (RSF) göre ise, Reysuni için hükümetin gazetecilere karşı tutumlarının kurbanı derken Human Rights Watch (HRW) ise durumu özel alanın gasp edilmesi şeklinde yorumluyor.
Gazeteci Ayda Alami ise durumun aynı zamanda Reysuni’nin mesleği ile direk olarak alakalı olduğunu, bireysel özgürlüklerden bahsetmenin önemini savurunurken aynı zamanda Fas’taki basın özgürlüğünün giderek azaldığına ve gazetecilerin her geçen gün hedef haline geldiğini söylüyor.
Fas basın özgürlüğü sırasında dünyada 135. sırada yer almakta. 2018 yılında Fas’ta 14 503 kişi ahlaksızlık, 3 bin 48 kişi zina, 170 kişi homoseksüel oldukları gerekçesi ve 73 kişi ise kürtaj yüzünden tutuklandı.
Fas'ta gazeteci Reysuni'ye 1 yıl hapis cezası

Fas'ta gazeteci Reysuni'ye 1 yıl hapis cezası

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة