Arap Birliği, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyonuna karşı çıktı

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt (Reuters)
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt (Reuters)
TT

Arap Birliği, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyonuna karşı çıktı

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt (Reuters)
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt (Reuters)

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri operasyonu için yaptığı plan ve hazırlıklar konusundaki endişelerini dile getirdi.
Mısır resmi haber ajansı MENA’nın haberine göre Arap Birliği Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, Ankara tarafından planlanan bu operasyonun Suriye egemenliğinin açık bir ihlali olduğunu, Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini ve güvenlik ile insani anlamda daha fazla sıkıntı yaşanmasının kapısını açtığını öne sürdü.
Türkiye'nin Suriye topraklarına girmesinin, Suriye'nin doğu ve kuzeyindeki çatışmaları alevlendirmekle tehdit ettiğini ve DEAŞ'ın bazı güçlerini geri kazanmasına izin verebileceğini söyleyen kaynak, kim tarafından olursa olsun Suriye’ye yönelik dış müdahalelerin kınandığını ifade etti.
Kaynak, Suriye’de şu anda ihtiyaç duyulan şeyin, Anayasa Komisyonu’nun kurulmasından sonra siyasi sürece ivme kazandırmak ve daha fazla askeri tırmanışa girmemek olduğunu dile getirdi.
Arap Birliği Bakanlar Konseyi’nin geçtiğimiz ay yapılan toplantıda, Suriye genelinde dış müdahaleyi kınadığını ve Türkiye’ye kuvvetlerini tüm Suriye topraklarından çekme çağrısında bulunulduğunu aktaran kaynak, Konsey’in özellikle komşu ülkelerle ilişkilerle ilgili olarak, Suriye topraklarında yeni bir gerçeklik kazandıracak düzenlemelerin reddedildiğini vurguladığını da söyledi.
AFP’de yer alan habere göre Türkiye Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyona yakında başlayacağını açıkladı.
Aynı haberde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Suriye sınırına daha fazla zırhlı araç gönderdiği ve Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde onlarca aracın görüldüğü bilgisi de yer aldı.
Ankara, Suriye’nin kuzeyi ile olan sınırda, YPG tarafından kontrol edilen alanlar ile Türkiye sınırını birbirinden ayıracak bir güvenli bölge kurulmasını talep ederek, 8 yıldır devam eden iç savaştan kaçan 3.6 milyon sığınmacının ülkesine geri dönmesini hedefliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Pazartesi günü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye’ye yönelik askeri operasyonun ‘bir gece ansızın’ başlayabileceğini dile getirdi.
Türkiye’nin planladığı askeri operasyon, SDG unsurlarının Türk ordusuyla yüzleşmek zorunda kalması durumunda, SDG tarafından tutulan 2 bini yabancı yaklaşık 10 bin DAEŞ unsurunun kaçabileceğine ilişkin endişeler doğuruyor.
Trump, konuya ilişkin yorumunda, Türkiye ve diğer ülkelerin DEAŞ’lı tutuklularla ilgilenme sorumluluğu taşıdığının altını çizdi.



Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
TT

Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’daki rejimin çöküşüne ilişkin ‘aceleci hesaplamalar’ konusunda uyarıda bulunarak, bunun bütün bölgenin istikrarını bozacağını ve zaten istikrarsız olan bölgede bir güvenlik boşluğu yaratacağını söyledi.

Sudani, dün İngiliz haber ağı BBC'ye verdiği röportajda şunları söyledi:

“İran'daki rejim, hızla çökecekmiş gibi gösterildiği kadar zayıf değil. Bu rejim köklü bir rejim ve çok sayıda destekçisi ve yandaşı var.”

Irak Başbakanı İran'daki rejimin çöküşünün Irak'a etkisiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Mantık, komşularda herhangi bir yerde çıkan yangının tüm bölgeye yayılacağını söylüyor. Bu yangından kimse korunamaz” ifadelerini kullandı.

Sudani, Irak'ın savaşın tüm bölgeye yayılmasından ‘gerçek bir endişe’ duyduğunu söyledi.

İsrail savaş uçakları, geçtiğimiz ay 12 gün süren savaş sırasında Irak hava sahasını kullanarak İran’daki hedefleri bombaladı. Başbakan Sudani bunu ‘ülkenin egemenliğinin ihlali’ olarak nitelendirdi.

Hükümetinin ülkenin savunma yapısında bir zayıflık tespit ettiğini, bunun üzerine Güney Kore ve Fransa'dan hava savunma sistemleri satın almak için çalışmalara başladığını ve son gerginliklerin ardından da bu süreci hızlandırmaya karar verdiğini söyleyen Irak Başbakanı, “Bizim bu tür ihlallere karşı koyacak yeterli ve ileri teknolojiye sahip bir hava savunma sistemimiz yok. Bu, aslında Irak'ı dahil olmadığı bir savaşa sürüklemek anlamına geliyordu” şeklinde konuştu.

Sudani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Planlarımızı kesinlikle sürdüreceğiz ve İsrail ya da başka herhangi bir ülkenin Irak hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceğiz. Mümkün olan tüm araçları kullanacağız.”

Irak'ın yeni radar sisteminin bazı parçalarını teslim aldığını ve bu yıl içinde sistemin büyük bir kısmını teslim alacağını belirten Sudani, “Güney Kore'den ilk sevkiyatı alacağız, ancak daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

İsrail ile İran arasındaki ateşkesin kırılganlığından duyduğu endişeyi dile getiren Sudani, ateşkesi tehdit eden en önemli unsurlardan birinin İsrail hükümetinin başında Binyamin Netanyahu'nun bulunması olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı, şunları söyledi:

“Bu, tüm bölge için bir endişe kaynağı, çünkü savaşları ve çatışmaları tüm bölgeye yaymak bu kişinin hayatta kalma stratejisidir. Bu da bölgedeki tüm ülkelerle sorunlar yaratıyor. Gazze'de ateşkes sağlanamadı, Lübnan'da da durum aynı, Suriye'ye istediği zaman saldırıyor. Bu endişe verici bir durum.”