Suriye’nin kuzeyinde çatışmalar sürüyor: 200 bin kişi bölgeyi terk etti

Suriye sınırında Resulayn kentindeki operasyona bağlı bir patlama (Reuters)
Suriye sınırında Resulayn kentindeki operasyona bağlı bir patlama (Reuters)
TT

Suriye’nin kuzeyinde çatışmalar sürüyor: 200 bin kişi bölgeyi terk etti

Suriye sınırında Resulayn kentindeki operasyona bağlı bir patlama (Reuters)
Suriye sınırında Resulayn kentindeki operasyona bağlı bir patlama (Reuters)

Suriye’nin kuzeyindeki Kürt yetkililer tarafından bugün yapılan açıklamada, Türkiye’nin, başlattığı askeri operasyon nedeniyle şimdiye dek 200 bin kişinin bölgeyi terk ettiği aktarıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise bugün, operasyonda Kürt unsurlarından 74 kişinin öldüğünü, ölenlerin çoğunun ise Tel Abyad’dan olduğunu duyurdu.
Reuters haber ajansına göre, SOHR Direktörü Rami Abdurrahman konu ile ilgili yaptığı açıklamada, harekât başladığından bu yana Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalif gruplardan 49 kişinin öldüğünü söyledi.
Abdurrahman açıklamasında, Kamışlı kentinde çatışmaların yoğunlaştığını ifade ederek 30 kişinin öldüğünü belirtti.
Suriye’nin kuzey ve doğusunda kontrolü elinde bulunduran Kürt yönetimine göre, Türkiye’nin başlattığı operasyonda 191 bin 69 kişinin bölgeyi terk ettiği ifade edildi.
ABD, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda Washington destekli Kürt güçlerine karşı başlattığı harekâtı durdurma çabalarını sürdürürken, yaşanan bu gelişmelerin Ankara ile olan ilişkilere zarar verdiğini ve yaptırımlara maruz kalabilecekleri konusunda uyarıyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye sınırındaki askeri birliklerini geri çekme kararı eleştirilere neden olurken, uzmanlar Türkiye’nin olası saldırısı için yeşil ışık yakan bu adımın insani felakete yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
ABD Başkanı, ABD güçlerinin geri çekilmesi ile başlayan Türkiye harekâtının ardından, Senatör Lindsey Graham dâhil çok sayıda Cumhuriyetçinin ağır eleştirilerine maruz kaldı.
Graham dün Türkiye’yi “Suriye’de ciddi suçlar” işlemekle itham ederken, Trump’ın bu konuda bir şey yapmadığını öne sürdü. ABD’li Senatör açıklamasında, “Açıklanan şartlı yaptırımlar Türkiye tarafından ılık bir cevap olarak görülür. Bu Erdoğan’ı cesaretlendirir” diyerek, Kongre’nin Cumhuriyetçiler ve Demokratların desteğiyle sert yaptırımlar uygulayacağını söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise DEAŞ ile mücadele Suriye’deki en güçlü ortakları olan Kürt müttefikleri terk etme suçlamasını reddediyor.
ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün yaptığı basın açıklamasında, kimseye operasyon yapılması için yeşil ışık yakmadıklarını belirterek, operasyonun başlamaması için her türlü baskıyı yaptıklarını ifade etti.
Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, operasyona son verilmesi için Türk mevkidaşları ile görüşme gerçekleştirdi. Açıklamada, Türkiye tarafından operasyonun durdurulmasına yönelik bir işaretin olmadığı aktarıldı.
Milley açıklamasında, askeri faaliyetlerin durdurulmasına yönelik bir belirti görmediğini söyledi.
ABD Genelkurmay Başkanı’nın açıklamasının ardında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürt militanlara yönelik yapılan saldırılarının durdurulmayacağını söyledi.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Fırat'ın doğusunda icra edilen Barış Pınarı Harekâtı gece boyunca başarıyla sürdürüldüğü“ belirtilerek, etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısının 415'e ulaştığı aktarıldı.
Erdoğan geçtiğimiz Çarşamba günü yapığı açıklamada, güvenli bölgenin oluşturulması ve Suriyeli mültecilerin eve dönmelerinin sağlanması için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Fırat’ın doğusundaki Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) karşı operasyona başladıklarını duyurmuştu.



Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen'deki tüm silahlı kuvvetler personelinin dönüşünün tamamlandığını duyurdu

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen'deki tüm silahlı kuvvetler personelinin dönüşünün tamamlandığını duyurdu

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı, terörle mücadele ekiplerinin kalan görevlerinin sona erdirilmesi yönündeki kararın uygulanması kapsamında, BAE Silahlı Kuvvetlerinin tüm unsurlarının Yemen'den dönüşünün tamamlandığını duyurdu.

Bakanlık, geri dönüş operasyonunun, kalan saha görevlerini sonlandırma düzenlemeleri çerçevesinde, ilgili ortaklarla koordineli olarak personelin güvenliğini sağlayacak şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu duyuru, terörle mücadele ekiplerinin görevlerini sonlandırma kararının uygulanmasına yönelik adımların bir parçası olarak, onaylanan prosedürler ve gerekli koordinasyon doğrultusunda tüm personelin Yemen'den geri dönüşünün tamamlandığını teyit etmek amacıyla yapıldı.

Bakanlık, “son gelişmeler” çerçevesinde, ilgili ortaklarla koordineli olarak Yemen'deki terörle mücadele ekiplerinin kalan üyelerinin geri çekildiğini duyurmuştu.


Hadramut'taki "kampların teslimi" operasyonunda çatışmalar ve baskınlar yaşandı

"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
TT

Hadramut'taki "kampların teslimi" operasyonunda çatışmalar ve baskınlar yaşandı

"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)

Yemen'in doğusundaki Hadramut Valiliği, Güney Geçiş Konseyi'nin kontrolündeki askeri kampları ve bölgeleri geri almak için başlatılan operasyonla kritik bir aşamaya girdi. Hadramut Valisi Salim el-Hanbaşi liderliğindeki "Vatan Kalkanı" güçleri, Suudi liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarıyla desteklenerek konuşlanmaya başladı. Bu arada, Aydarus el-Zubeydi son kozunu oynayarak ayrılık ilan etmekle tehdit etti.

Bu gelişmeler "Geçiş Konseyi"nin tek taraflı askeri eylemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olsa da Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed El Cebir, bu gerilimden Aydarus el-Zubeydi'yi sorumlu tutarak, bunun güney davasını kişisel çıkarlar için kullanmanın tehlikelerini yansıttığını ve güney vilayetlerinin istikrarını ve siyasi kazanımlarını tehdit ettiğini söyledi.

Aynı bağlamda, Birleşik Arap Emirlikleri dün, Yemen'deki askeri varlığına son verdiğini açıkladı ve tüm tarafları gerilimi azaltmaya ve uluslararası toplumun desteklediği siyasi yollara başvurmaya çağırdı. Bu açıklama, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin salı günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin 24 saat içinde ülkeden ayrılması yönündeki talebinin ardından geldi.

Saha kaynakları Şarku’l Avsat’a, "Vatan Kalkanı" operasyonunun ilerleyişinin devam ettiğini, el-Haşa bölgesindeki "37. Zırhlı Tugay karargahının" ele geçirildiğini ve Seyun şehrine doğru hareket edildiğini doğruladı. Operasyon, sivil güvenliğin sağlanması ve bölge sakinleri arasında can kayıplarının önlenmesi çağrıları eşliğinde, Vadi Hadramut'un geri kalan şehirleri üzerindeki kontrolün sağlanması hazırlığı kapsamında gerçekleştiriliyor.

Hadramut valisi, dün akşam, operasyonların başlamasından bu yana diğer kampların kontrolünü ele geçirdikten sonra, eyaletin kabilelerinin Birinci Askeri Bölge'nin de güvence altına alındığını duyurdu.

Güney Geçiş Konseyi, kampların geri alınması sürecinin devam etmesi halinde, ayrılık ilan etme tehdidinde bulunarak karşılık verdi. Kendi kaderini tayin hakkıyla sona erecek iki yıllık bir geçiş dönemi ilan etti ve ayrıca iki yıl sonra yürürlüğe girecek anayasal bir bildiri de duyurdu; ancak diyaloga yanıt gelmemesi veya kendisine bağlı güçlere karşı bir saldırı olması durumunda her an yürürlüğe girebileceği tehdidinde bulundu.


İsrail, Refah geçişinin Filistin tarafında bir “denetim noktası” kurmayı planlıyor

Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
TT

İsrail, Refah geçişinin Filistin tarafında bir “denetim noktası” kurmayı planlıyor

Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)

İsrail Kanal 12, İsrail güvenlik birimlerinin önümüzdeki günlerde Refah sınır kapısının her iki yönde de yeniden açılması için siyasi düzeyden talimat almaya hazırlandığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Kanal 12’den aktardığına göre, Başbakan Binyamin Netanyahu yarın güvenlik istişareleri yapacak ve bu istişarelerde ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede vardığı tavizleri sunması bekleniyor; gündemin en önemli maddesi ise sınır geçişlerinin yeniden açılması konusu olacak.

İsrail'in güvenlik endişelerine karşılık olarak, Gazze Şeridi'ne giriş çıkışları izlemek amacıyla Refah sınır kapısının Filistin tarafında bir kontrol noktası kurmayı planladığı, bir İsrail haber kanalı tarafından bildirildi.

Kanal, kontrol noktasının kara kuvvetleri tarafından mı yoksa elektronik olarak mı işletileceği konusunda bilgi vermedi.