Menbiç'te neler oluyor?

Menbiç'te neler oluyor?
TT

Menbiç'te neler oluyor?

Menbiç'te neler oluyor?

Türkiye sınırına sadece 30 kilometre mesafedeki Menbiç’te çocuklar, kadınlar ve yaşlıların oluşturduğu bir grup sivil, hükümet binası önünde toplanarak, Devlet Başkanı Beşşar Esed lehine slogan attı.
Söz konusu siviller, rejim güçlerinin, bölgede konuşlanmasını memnuniyetle karşıladı.
Menbiç,  Temmuz 2012’de rejimin kontrolünden çıkmasının ardından birçok farklı askeri aktör tarafından yönetildi.
SDG, iki aydan fazla süren şiddetli çatışmalardan sonra ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle 15 Ağustos 2016 tarihinde DEAŞ’ı buradan çıkararak şehrin kontrolünü ele geçirmeyi başardı.
Halep şehrini doğu illeri olan Rakka, Deyr-i Zor ve Haseke ile birleştiren uluslararası karayolu üzerinde yer alan Menbiç’in 2004'teki nüfusu yaklaşık 100 bin kişiydi.
Rusya, Türkiye ve ABD için üç ayrı etki alanının kavşağı olan şehrin nüfusu, evlerini terk etmek zorunda kalmış insanlar için güvenli bir bölge olması nedeniyle 2011'den sonra hızla arttı.
Bugün yaklaşık 600 bin kişilik nüfusun çoğunluğu, Sünni  Araplar başta olmak üzere Kürtler, Türkmenler, Çerkesler ve Ermenilerden oluşuyor.
Rus askeri polisi, YPG’nin ‘Türkiye’nin tehditlerine’ karşı kendilerini koruma çağrısına yanıt vererek, 2018'in başında Menbiç’e girmişti.
Bugün ise rejim güçleri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu’nun (SMO), Tel Abyad ve Suluk şehrini kontrol altına alması ve sınırdaki Rasulayn şehrinde şiddetli çatışmalar yaşanmasının ardından Menbiç’te konuşlandı.
Ancak Menbiç Askeri Konseyi, bu konuşlanmanın, Sacur Nehri bölgesinde bulunan TSK ve ‘Fırat Kalkanı’ gruplarıyla temas hattında sınırlı olduğunu belirtti.
Tel Abyad
Öte yandan SMO, TSK askerleri eşliğinde Tel Abyad girerek, şehrin merkezine kendi bayraklarını astı.
Türkiye ile olan sınır geçişi nedeniyle stratejik bir şehir olan Tel Abyad,  2011 yılında yaklaşık 20 bin kişilik bir nüfusa sahipti. Şehrin nüfusunu çoğunlukla Araplar, Kürtler, Ermeniler ve Türkmenler oluşturuyor.
Kobani
Ayn el-Arab (Kobani) ise Suriye'nin kuzeyindeki Haseke ve Halep'in kuzeyindeki Afrin şehrinde sonra Kürt çoğunluğa sahip üçüncü Suriye şehri.
Halep’in 160 kilometre doğusunda bulunan ve 384 küçük köyden oluşan bu şehrin nüfusu 2004 yılındaki sayıma göre yaklaşık 45 bin.
Türkiye sınırına bitişik olan bu şehir, DEAŞ’ın 2 Temmuz 2014'te kontrol etme girişimi esnasında yaptığı geniş çaplı saldırıların ardından uluslararası kamuoyunda tanınır hale geldi.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve Suriye rejimi, iki gün önce Türk ordusunun operasyon tehdidi altındaki alanlara rejim kuvvetlerinin konuşlandırılmasını sağlamak için askeri bir anlaşmaya vardı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz