​Filistin Ekonomi Bakanı: Filistin heyeti yakında Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli
Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli
TT

​Filistin Ekonomi Bakanı: Filistin heyeti yakında Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli
Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli, Suudi Arabistan ve Filistinli işadamları arasında ticareti arttırmak amacıyla Suudi Arabistan-Filistin toplantısı yapılması için hazırlıkların devam ettiğini belirtti.
El-Usayli, Filistin hükümetinden bir heyetin, her alanda ekonomik işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere yakında Suudi Arabistan, Kuveyt, Almanya ve İsveç'i ziyaret edeceğini bildirdi.
Bakan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında geçtiğimiz Perşembe günü imzalanan, iki ülke arasında Ortak Ekonomi Komitesi ve Suudi Arabistan ve Filistinli İş Adamları Konseyi kurulmasını öngören anlaşmanın önemine vurgu yaptı.
Bu adımların, Filistin’deki ticaretin yanında Arap ve dış yatırımların artmasına yardımcı olacağına dikkat çeken el-Usayli, karşılıklı yatırımları arttırma amacıyla araştırma yapılması için bir hükümet komitesi kurulacağını aktardı.
Filistin Otoritesi yakın zamanda İsrail'den ekonomik ayrılma planı başlattı. Paris Ekonomi Anlaşması kapsamında yapılan plan, Filistin Ulusal ve Merkez Konseyleri tarafından alınan kararlara dayanarak İsrail pazarını Arap pazarlarıyla değiştirmeye dayanıyor.
Paris Anlaşması’na göre İsrail hükümetinin, ticari tüm limanlar ve geçitler üzerindeki mutlak kontrolünden ötürü Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne ithal ettiği mal ve hizmetler için vergi toplaması, daha sonra toplam tutarın yüzde 3’ü oranında bir komisyon karşılığında aylık olarak Filistin Yönetimine göndermesi gerekiyor.
Filistin heyeti, Filistin ekonomisini destekleme konusunu görüşmek üzere daha önce Mısır, Ürdün ve Irak'ı ziyaret etmişti.
Filistinliler İsrail'den buzağı ithal etmeyi ve İsrail'e tıbbi transferleri durdurmaya kararı almıştı. Ayrıca Ürdün’de rafine edilmesi yoluyla Irak’tan petrol ithal etme talebinde bulunmuştu. Ancak İsrail, bu adımlara devam etmesi halinde cezai uygulamalar geleceği yönünde Filistin’i tehdit etmişti.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.