Fas, DEAŞ yanlısı bir terör hücresini çökertti

Fas polisinin ele geçirdiği ateşli silahlar, çeşitli mühimmatlar ve DEAŞ bayrakları.
Fas polisinin ele geçirdiği ateşli silahlar, çeşitli mühimmatlar ve DEAŞ bayrakları.
TT

Fas, DEAŞ yanlısı bir terör hücresini çökertti

Fas polisinin ele geçirdiği ateşli silahlar, çeşitli mühimmatlar ve DEAŞ bayrakları.
Fas polisinin ele geçirdiği ateşli silahlar, çeşitli mühimmatlar ve DEAŞ bayrakları.

Fas’ta Ulusal Arazi Gözetimi Genel Müdürlüğü Adli Araştırma Merkez Ofisi tarafından cuma günü yayınlanan açıklamada, Kazablanka, Dar Bouazzave Şafşavan eteklerinde, Tamaris'de faaliyet gösteren yedi DEAŞ yanlısından oluşan bir terör hücresinin istihbarat bilgileri ışığında çökertilerek tehlikeli bir komplonun engellendiği duyuruldu.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tamaris’te bir eve yapılan operasyonla hücrenin başı ve suç ortaklarından birinin tutuklandı. Operasyonda aralarında iki tüfek ve üç otomatik tabancanın da bulunduğu ateşli silahlar, çeşitli mühimmat, kartuş kayışları, palalar ve patlayıcı üretiminde kullanıldığından şüphelenilen kimyasalları içeren çantalar ele geçirildi. Ayrıca demir ve plastik kelepçeler, çeşitli dalış ekipmanları, iki su altı av tüfeği, dürbün, kamera, radyo, cep telefonu, iki pusula, maskeler, eldivenler, motosiklet ve ulusal ve yabancı paralara ek olarak söz konusu terörist örgütün sözde "halifesine” bağlılık sözü verdiğini sembolize eden iki metin ele geçirildi.
Hücre liderinin evinde ayrıca lastik bot ve dalış elbisesinin yanı sıra yelek, yüzgeç, kol saati, lamba, gaz maskesi, su altı kamera, radyo, maske, eldiven ve şişelenmiş birçok şüpheli sıvı bulundu. Evde aynı zamanda DEAŞ’ı öven bir de duvar yazısına rastlandı.
Aynı kaynağa göre mevcut bilgiler, söz konusu hücrenin üyelerinin yabancı unsurlarla koordinasyon içinde bir dizi terör operasyonu için hazırlandıklarını ortaya koydu. İlk veriler ayrıca DEAŞ saflarında paylayıcı üretimi yapan bir uzman ile temas halinde olan hücre liderinin Vazzan kentinin yakınlarındaki dağlık bir bölgede terör saldırısı gerçekleştirerek burayı DEAŞ için bir üs olarak kullanmayı hedeflediklerini gün yüzüne çıkardı.
İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada hücrenin terör saldırılarını desteklemeyi ve uygulamayı amaçladığı bilgisi verildi. Ayrıca hücrenin üyelerinin, grubun lideri Ebu Bekir Bağdadi’ye bağlılık sözü verdiği ve ülkede terör eylemlerine devam edeceklerine ant içtiği bir video ele geçirildi.
Söz konusu operasyon, DEAŞ liderine yapılan eylemlerine son verme çağrılarına rağmen örgütün terör tehditlerinin süreceğini ve DEAŞ’ın güvenliği ve istikrarı bozmaya devam edeceğini ortaya koydu.
Fas İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre şüphelilerin savcılık gözetiminde soruşturmalarını derinleştirmek için gözaltına alınmalarına karar verilirken soruşturmalar dahilinde söz konusu hücreden olduğundan şüphelenilen diğer unsurların da tutuklanmaya devam edileceği kaydedildi.
Fas, 2002'den geçen ekim ayına kadar geçen süre içinde birçok terör hücresini ele geçirdi.
Fas'ta çökertilen terör hücrelerinin sayısı 183'e ulaştı. Böylece ülkenin aktif güvenlik yaklaşımı, Fas’ın 361 sabotaj eyleminden kurtulmasını sağladı.
Fas, terörle mücadelesini önlem alma, her türlü terörizmle mücadele ve rehabilitasyon üzerine kurmuş durumda.
Bunun etkili olduğu kanıtlanmış ve terör tehdidine karşı bağışıklık kazandırma çabalarına etkin bir biçimde katkıda bulunabilecek ve ülkede hedeflenen modele dönüştürülmüş çok yönlü bir yaklaşım olduğu kaydediliyor.
Fas’ın terörle mücadele politikasının özgüllüğü, yargı ve emniyetin paralel çalışmasından ve etkili bir dini politikadan geliyor. Terörizmin ve radikalliğin yayılması için verimli bir zemin görevi gören unsurlarla mücadele etmek ülke için büyük önem taşıyor.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz