Fas, DEAŞ yanlısı bir terör hücresini çökertti

Fas polisinin ele geçirdiği ateşli silahlar, çeşitli mühimmatlar ve DEAŞ bayrakları.
Fas polisinin ele geçirdiği ateşli silahlar, çeşitli mühimmatlar ve DEAŞ bayrakları.
TT

Fas, DEAŞ yanlısı bir terör hücresini çökertti

Fas polisinin ele geçirdiği ateşli silahlar, çeşitli mühimmatlar ve DEAŞ bayrakları.
Fas polisinin ele geçirdiği ateşli silahlar, çeşitli mühimmatlar ve DEAŞ bayrakları.

Fas’ta Ulusal Arazi Gözetimi Genel Müdürlüğü Adli Araştırma Merkez Ofisi tarafından cuma günü yayınlanan açıklamada, Kazablanka, Dar Bouazzave Şafşavan eteklerinde, Tamaris'de faaliyet gösteren yedi DEAŞ yanlısından oluşan bir terör hücresinin istihbarat bilgileri ışığında çökertilerek tehlikeli bir komplonun engellendiği duyuruldu.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tamaris’te bir eve yapılan operasyonla hücrenin başı ve suç ortaklarından birinin tutuklandı. Operasyonda aralarında iki tüfek ve üç otomatik tabancanın da bulunduğu ateşli silahlar, çeşitli mühimmat, kartuş kayışları, palalar ve patlayıcı üretiminde kullanıldığından şüphelenilen kimyasalları içeren çantalar ele geçirildi. Ayrıca demir ve plastik kelepçeler, çeşitli dalış ekipmanları, iki su altı av tüfeği, dürbün, kamera, radyo, cep telefonu, iki pusula, maskeler, eldivenler, motosiklet ve ulusal ve yabancı paralara ek olarak söz konusu terörist örgütün sözde "halifesine” bağlılık sözü verdiğini sembolize eden iki metin ele geçirildi.
Hücre liderinin evinde ayrıca lastik bot ve dalış elbisesinin yanı sıra yelek, yüzgeç, kol saati, lamba, gaz maskesi, su altı kamera, radyo, maske, eldiven ve şişelenmiş birçok şüpheli sıvı bulundu. Evde aynı zamanda DEAŞ’ı öven bir de duvar yazısına rastlandı.
Aynı kaynağa göre mevcut bilgiler, söz konusu hücrenin üyelerinin yabancı unsurlarla koordinasyon içinde bir dizi terör operasyonu için hazırlandıklarını ortaya koydu. İlk veriler ayrıca DEAŞ saflarında paylayıcı üretimi yapan bir uzman ile temas halinde olan hücre liderinin Vazzan kentinin yakınlarındaki dağlık bir bölgede terör saldırısı gerçekleştirerek burayı DEAŞ için bir üs olarak kullanmayı hedeflediklerini gün yüzüne çıkardı.
İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada hücrenin terör saldırılarını desteklemeyi ve uygulamayı amaçladığı bilgisi verildi. Ayrıca hücrenin üyelerinin, grubun lideri Ebu Bekir Bağdadi’ye bağlılık sözü verdiği ve ülkede terör eylemlerine devam edeceklerine ant içtiği bir video ele geçirildi.
Söz konusu operasyon, DEAŞ liderine yapılan eylemlerine son verme çağrılarına rağmen örgütün terör tehditlerinin süreceğini ve DEAŞ’ın güvenliği ve istikrarı bozmaya devam edeceğini ortaya koydu.
Fas İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre şüphelilerin savcılık gözetiminde soruşturmalarını derinleştirmek için gözaltına alınmalarına karar verilirken soruşturmalar dahilinde söz konusu hücreden olduğundan şüphelenilen diğer unsurların da tutuklanmaya devam edileceği kaydedildi.
Fas, 2002'den geçen ekim ayına kadar geçen süre içinde birçok terör hücresini ele geçirdi.
Fas'ta çökertilen terör hücrelerinin sayısı 183'e ulaştı. Böylece ülkenin aktif güvenlik yaklaşımı, Fas’ın 361 sabotaj eyleminden kurtulmasını sağladı.
Fas, terörle mücadelesini önlem alma, her türlü terörizmle mücadele ve rehabilitasyon üzerine kurmuş durumda.
Bunun etkili olduğu kanıtlanmış ve terör tehdidine karşı bağışıklık kazandırma çabalarına etkin bir biçimde katkıda bulunabilecek ve ülkede hedeflenen modele dönüştürülmüş çok yönlü bir yaklaşım olduğu kaydediliyor.
Fas’ın terörle mücadele politikasının özgüllüğü, yargı ve emniyetin paralel çalışmasından ve etkili bir dini politikadan geliyor. Terörizmin ve radikalliğin yayılması için verimli bir zemin görevi gören unsurlarla mücadele etmek ülke için büyük önem taşıyor.



"Koordinasyon çerçevesi", Trump'ın tehditlerine rağmen Maliki'nin Irak başbakanlığına aday gösterilmesinde ısrar ediyor

Nuri el-Maliki destekçileri, Trump'ın iktidara geri dönmesi halinde Irak'a desteği kesme tehdidini reddederek, Bağdat'taki ABD büyükelçiliği yakınlarında gösteri düzenledi (DPA)
Nuri el-Maliki destekçileri, Trump'ın iktidara geri dönmesi halinde Irak'a desteği kesme tehdidini reddederek, Bağdat'taki ABD büyükelçiliği yakınlarında gösteri düzenledi (DPA)
TT

"Koordinasyon çerçevesi", Trump'ın tehditlerine rağmen Maliki'nin Irak başbakanlığına aday gösterilmesinde ısrar ediyor

Nuri el-Maliki destekçileri, Trump'ın iktidara geri dönmesi halinde Irak'a desteği kesme tehdidini reddederek, Bağdat'taki ABD büyükelçiliği yakınlarında gösteri düzenledi (DPA)
Nuri el-Maliki destekçileri, Trump'ın iktidara geri dönmesi halinde Irak'a desteği kesme tehdidini reddederek, Bağdat'taki ABD büyükelçiliği yakınlarında gösteri düzenledi (DPA)

İran'a yakın Şii partileri de içeren ve Irak parlamentosundaki en büyük bloğu oluşturan "Koordinasyon Çerçevesi", ABD Başkanı Donald Trump'ın Nuri el-Maliki'nin iktidara dönmesi halinde Bağdat'a desteğini kesme tehdidine rağmen, dün Nuri el-Maliki'nin başbakanlık adaylığına bağlılığını açıkladı.

Koalisyon, yaptığı açıklamada, “başbakan seçiminin tamamen Irak anayasasına ait bir mesele ve dış müdahalelerden bağımsız olduğunu” vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre koalisyon “başbakanlık için adayı Nuri el-Maliki'ye olan bağlılığını” teyit etti.

"Hukuk Devleti" koalisyonunun lideri Nuri el-Maliki, parlamentodaki "en büyük bloğu" oluşturan Şii "Koordinasyon Çerçevesi" güçlerinin kendisini başbakan adayı olarak seçme onayını almayı başardı. Gözlemcilere göre, parlamentodaki "en büyük blok" olarak, ülkenin en üst düzey yürütme pozisyonunu kazanmak için dikkat çekici bir geri dönüşe imza attı.

Maliki, 2005-2014 yılları arasında iki dönem üst üste başbakanlık yapmış olsa da 2014'ten sonra siyasi kariyerinde bir tür çatlak oluştu; zira o yıl ülkenin topraklarının üçte birinin, özellikle de Musul şehrinin, DEAŞ örgütünün eline geçmesinden sorumlu tutuldu. Koalisyonu 2014 seçimlerinde büyük başarılar elde etmesine rağmen, Necef dini otoritesi iktidara gelmesini engellemek için "veto" koydu. Aynı yıl, "Sadr Hareketi" lideri Mukteda es-Sadr, "Kürdistan Demokratik Partisi" lideri Mesud Barzani ve diğer Sünni güçler ve şahsiyetler tarafından tamamen reddedildi. Bu gelişme, üçüncü bir dönem başbakanlık elde etmesini engelledi.

Nuri el-Maliki (Reuters)Nuri el-Maliki (Reuters)

Ancak ABD Başkanı Donald Trump salı günü, Irak'ı Nuri el-Maliki'yi yeni başbakan olarak seçmemesi konusunda uyardı ve aksi halde ABD’min artık ülkeye yardım etmeyeceğini söyledi.

Trump, Truth Social’de yaptığı bir paylaşımda, “Büyük Irak'ın Nuri el-Maliki'yi Başbakan olarak yeniden seçerek büyük bir hata yapıyor olabileceğini duyuyorum… Maliki döneminde ülke yoksulluğa ve tam bir kaosa sürüklendi. Bunun tekrarlanmaması gerekiyor. Çılgın politikaları ve ideolojileri nedeniyle, eğer seçilirse, Amerika Birleşik Devletleri Irak'a hiçbir yardımda bulunmayacaktır” ifadelerini kullandı.


Mısır Cumhurbaşkanı, İranlı mevkidaşına Amerika ile yaşanan krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi (Reuters)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi (Reuters)
TT

Mısır Cumhurbaşkanı, İranlı mevkidaşına Amerika ile yaşanan krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi (Reuters)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi (Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile dün yaptığı telefon görüşmesinde, İran krizini çözmenin ve Ortağoğu'yu gerilim ve istikrarsızlığın yıkıcı etkilerinden kurtarmanın tek yolunun diplomasi olduğunu teyit ettiğini duyurdu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında, Sisi'nin bölgedeki artan gerilimlerden duyduğu endişeyi dile getirdiği, gerilimin azaltılması çağrısında bulunduğu ve askeri çözümleri reddettiğini vurguladığı belirtildi.

resim

Pezeşkiyan ve Sisi arasında telefon görüşmesi

Mısır Cumhurbaşkanı, ülkesinin İran ve Amerika Birleşik Devletleri'ni müzakere masasına geri getirmek ve İran nükleer sorunu konusunda bir uzlaşmaya varmak için çabalarını sürdürdüğünü vurguladı. Sisi, tarafların kapsamlı bir çözüme ulaşmak için diyaloğa öncelik vereceklerini umduğunu ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı ise Mısır'ın bölgedeki gerginliğin önlenmesinde ve güvenlik ile istikrarın sağlanmasında oynadığı olumlu rol için minnettarlığını ve takdirini dile getirerek, ülkesinin bölgesel istikrarı destekleyecek şekilde Mısır ile siyasi istişare ve koordinasyonu artırma konusundaki istekliliğini vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Pezeşkiyan dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a karşı askeri saldırı tehdidi göz önüne alındığında, ABD ile bir savaşın ne iki tarafın ne de Ortadoğu bölgesinin çıkarına olacağını belirtti.

İran Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Pezeşkiyan, Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah es-Sisi ile yaptığı görüşmede, "İran İslam Cumhuriyeti hiçbir zaman savaş aramayacak ve hiçbir koşulda savaş istemeyecektir; savaşın İran'ın, Amerika Birleşik Devletleri'nin veya bölgenin çıkarına olmadığına derinden inanmaktadır" ifadelerini kullandı.


İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti
TT

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, Gazze'deki savaşı yeniden alevlendirdi ve en az 31 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze Şeridi sakinleri, yaklaşık iki yıl süren savaş günlerini hatırlatan kanlı bir gün yaşadı. İsrail’in, Gazze’nin farklı bölgelerinde birçok hedefi vuran bir dizi hava saldırısı düzenlemesi sonucu, aralarında Hamas ve İslami Cihad mensuplarının aile bireylerinin de bulunduğu onlarca kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi de yaralandı. Bu saldırılar, 10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının yeni bir ihlali olarak değerlendirildi.

Gazze halkına, Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık iki yıllık savaş sırasında yaşadıkları zor anları hatırlatan İsrail hava saldırıları; evleri, apartman dairelerini, yerinden edilmiş kişilerin kaldığı çadırları ve Hamas hükümetine bağlı bir polis merkezini hedef aldı.

Bu dağınık hava saldırılarında, aralarında 6 çocuk ve 3 kadının da bulunduğu en az 31 Filistinli hayatını kaybetti. Bazıları ağır olmak üzere Çok sayıda kişi ise çeşitli derecelerde yaralandı. Bu durum, can kaybının ilerleyen saatlerde artabileceğini gösteriyor.