Pompeo: ABD askerleri hala Suriye’de

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (EPA)
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (EPA)
TT

Pompeo: ABD askerleri hala Suriye’de

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (EPA)
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (EPA)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD birliklerinin hala Suriye’de olduğunu söyleyerek, Rusya’nın Ortadoğu’da güvenilir bir ortak olarak görülmesinin akıllıca olmayacağını dile getirdi.
Pompeo, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30’uncu yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere geldiği Almanya’da gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.
Suriye’deki son gelişmelere değinen Pompeo, “ABD askerleri hala Suriye'de ve geri çekilmedik. Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) birçok kaynak sağladık. Avrupa'nın Kürtlere yardım etmek için bize katılmasını da istiyoruz” dedi.
ABD’nin radikalizmle mücadeleye olan bağlılığını vurgulayan Dışişleri Bakanı, Suriye'deki çözümün politik olduğunun altını çizerek, ülkesinin terör örgütü DEAŞ ile savaşmak için stratejik bir karar verdiğini söyledi.
Pompeo ayrıca, “6 milyon Suriyelinin evlerine geri dönmesi için elimizden geleni yapacağız ve bu konuda bir karar vererek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) aracılığıyla çalışacağız” şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ekim’de Suriye’nin kuzeydoğusundaki birliklerin geri çekileceğini açıklamıştı.
Pompeo bu konu hakkında ise Suriye'de petrol bulunan bölgelerde bazı ABD askerlerinin kalacağı bilgisini tekrarladı.
Rusya'yı Ortadoğu'da güvenilir bir ortak olarak görmenin akıllıca olmadığını söyleyen Pompeo, Çin, Rusya ve İran'a da sert bir uyarılarıda bulundu.
Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin, Rusya ve İran gibi ülkelerin oluşturdukları tehditleri tespit etmenin Batı’daki özgür ulusların sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Çin’den Pompeo’ya tepki
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Pompeo’nun bir süre önce yaptığı Çin Komünist Partisi’nin yönetim şeklini eleştiren ve Pekin yönetiminin uluslararası hegomanya peşinde olduğu yönündeki ifadelerini ‘kötü niyetli bir saldırı’ olarak nitelendirdi.
Pompeo, Çin'in ‘Kuşak ve Yol’ girişimi ile Sincan'da Uygur Türklerinin haklarının ihlal edilmesini de eleştirmişti.
Sözcü, “Mike Pompeo, Çin halkı ve Çin Komünist Partisi arasında bir ayrım ve düşmanlık tohumu ekmeye çalışıyor. Çin Komünist Partisi her zaman Çin halkının çıkarlarını temsil etti ve korudu. Bu sayede halkın güvenini ve içten desteğini kazandı. Çin halkı ve partiyi ayırma girişimleri bir provokasyon çabasıdır ve kaybetmeye mahkumdur” diye konuştu.
Sözcü Geng Shuang ayrıca, “Mike Pompeo'nun yorumlarının oldukça tehlikeli olduğunu ve ABD Dışişleri Bakanlığı pozisyonuna hiç yakışmadığını da söylemeliyiz” ifadelerini kullandı.



Kremlin: Putin-Witkoff görüşmesi, çatışmanın barışçıl çözümü için önemli bir adım

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)
TT

Kremlin: Putin-Witkoff görüşmesi, çatışmanın barışçıl çözümü için önemli bir adım

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile yapacağı görüşmenin Ukrayna ile olan çatışmanın barışçıl bir şekilde çözülmesi için önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Rus medya kuruluşu RT’den aktardığına göre Peskov, Putin ve Witkoff'un bugün Washington'un son günlerde Kiev ile yaptığı görüşmelerde elde ettiği sonuçları tartışacaklarını söyledi.

Peskov, “Rusya barış görüşmelerine açık, ancak Ukrayna'daki askeri operasyon çerçevesinde belirli hedeflerine ulaşması gerekiyor... Rusya, Ukrayna çatışmasına gelecek nesiller için bir çözüm bulunmasını istiyor” ifadelerini kullandı.

Witkoff, Miami'de Ukrayna heyetiyle yapılan görüşmelerin sonuçlarını Rusya Devlet Başkanı’na aktarmak ve Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için Başkan Donald Trump'ın önerilerini iletmek üzere Putin ile görüşmeye hazırlanıyor.


Uluslararası Ceza Mahkemesi, ABD yaptırımları karşısında bağımsızlığını savunuyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Yargıç Tomoko Akane (Mahkeme web sitesi)
Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Yargıç Tomoko Akane (Mahkeme web sitesi)
TT

Uluslararası Ceza Mahkemesi, ABD yaptırımları karşısında bağımsızlığını savunuyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Yargıç Tomoko Akane (Mahkeme web sitesi)
Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Yargıç Tomoko Akane (Mahkeme web sitesi)

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı ve birçok Avrupa ülkesi, dün, üst düzey yetkililerinden bazılarını hedef alan ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya olan kurumun bağımsızlığını güçlü bir şekilde savundu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Tomoko Akane, Lahey merkezli mahkemenin üye devletlerinin temsilcilerinin yıllık toplantısının açılışında, "Açıkça söyleyelim, hiçbir baskıyı kabul etmiyoruz" dedi.

"Bağımsızlığımız ve tarafsızlığımız temel ve dokunulmaz ilkelerimizdir. Bağlılığımız yalnızca Roma Statüsü'ne (mahkemenin kuruluş metni) ve uluslararası hukukadır."

Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla yargılananları yargılayan Uluslararası Ceza Mahkemesi, 23 yıllık tarihindeki en zor dönemi yaşıyor.

dfr
Uluslararası Ceza Mahkemesi Genel Merkezi, (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarılmasına öfkelenerek, mahkemedeki hakim ve savcılara yaptırım uyguladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, kendisine yöneltilen cinsel saldırı iddialarını reddeden soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırıldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, kendisine yöneltilen cinsel saldırı iddialarını reddetti ve hakkında açılan soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırıldı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Macaristan da dahil olmak üzere dört üye ülke Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden çekilme niyetlerini açıkladı.

Lahey'deki yıllık toplantıya katılan Fransa Adalet Bakanı Gerald Darmanin, Fransa'nın mahkemeye olan "sarsılmaz bağlılığını" vurguladı.  

Darmanin, "Mahkeme eşi benzeri görülmemiş bir dönemden geçiyor. Aralarında bir Fransız yargıcın da bulunduğu hâkim ve savcıları hedef alan yaptırımlar ve zorlayıcı tedbirlerle karşı karşıya" dedi ve "Bu tedbirler kabul edilemez" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği adına konuşan Danimarka temsilcisi Elisabeth Sondergaard Kroon, bloğun "mahkemeyi kendisine yönelik tehdit ve yaptırımlara karşı güçlü bir şekilde savunduğunu" söyledi.


Trump, Netanyahu'yu Washington'da toplantıya davet etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz ekim ayında Ben Gurion Havalimanı'nda ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog arasında (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz ekim ayında Ben Gurion Havalimanı'nda ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog arasında (AP)
TT

Trump, Netanyahu'yu Washington'da toplantıya davet etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz ekim ayında Ben Gurion Havalimanı'nda ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog arasında (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz ekim ayında Ben Gurion Havalimanı'nda ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog arasında (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün Netanyahu'yu "yakın gelecekte" Beyaz Saray'da yapılacak bir toplantıya davet ettiği belirtildi.

Netanyahu'nun ofisinden daha önce yapılan açıklamada, Trump'ın sosyal medyada İsrail'in Suriye ile diyaloğunu sürdürmesi gerektiğini yazmasının hemen ardından, başbakanın ABD başkanıyla telefonda görüştüğü belirtilmişti.

Ofisin açıklamasında görüşmede, Hamas'ın ve Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılması konularının ele alındığı, ayrıca İsrail'in kendisini tanımayan ülkelerle ilişki kurma olasılığının değerlendirildiği belirtildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi, Trump'ın Netanyahu'yu "yakın gelecekte" Beyaz Saray'da bir toplantıya davet ettiğini ancak bir tarih belirtmediğini ifade etti.

Times of Israel gazetesi, söz konusu çağrının Trump'ın İsrail'i Suriye'yi ve yeni yönetimi istikrarsızlaştırmaması konusunda uyarmasının ardından geldiğini bildirdi.

Trump, Truth Social platformunda yaptığı açıklamada, "İsrail'in Suriye ile güçlü ve gerçek bir diyalog sürdürmesi ve Suriye'nin müreffeh bir ulusa dönüşmesine engel olacak hiçbir şeyin yapılmaması çok önemli" ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz cuma günü Şam kırsalındaki Beyt Cin kasabasına giren İsrail güçleri, kasabanın içinde ateş altına alınmış, ardından kasaba İsrail uçakları tarafından bombalanmış ve 13 kişi hayatını kaybetmişti.