ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD birliklerinin hala Suriye’de olduğunu söyleyerek, Rusya’nın Ortadoğu’da güvenilir bir ortak olarak görülmesinin akıllıca olmayacağını dile getirdi.
Pompeo, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30’uncu yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere geldiği Almanya’da gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.
Suriye’deki son gelişmelere değinen Pompeo, “ABD askerleri hala Suriye'de ve geri çekilmedik. Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) birçok kaynak sağladık. Avrupa'nın Kürtlere yardım etmek için bize katılmasını da istiyoruz” dedi.
ABD’nin radikalizmle mücadeleye olan bağlılığını vurgulayan Dışişleri Bakanı, Suriye'deki çözümün politik olduğunun altını çizerek, ülkesinin terör örgütü DEAŞ ile savaşmak için stratejik bir karar verdiğini söyledi.
Pompeo ayrıca, “6 milyon Suriyelinin evlerine geri dönmesi için elimizden geleni yapacağız ve bu konuda bir karar vererek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) aracılığıyla çalışacağız” şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ekim’de Suriye’nin kuzeydoğusundaki birliklerin geri çekileceğini açıklamıştı.
Pompeo bu konu hakkında ise Suriye'de petrol bulunan bölgelerde bazı ABD askerlerinin kalacağı bilgisini tekrarladı.
Rusya'yı Ortadoğu'da güvenilir bir ortak olarak görmenin akıllıca olmadığını söyleyen Pompeo, Çin, Rusya ve İran'a da sert bir uyarılarıda bulundu.
Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin, Rusya ve İran gibi ülkelerin oluşturdukları tehditleri tespit etmenin Batı’daki özgür ulusların sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Çin’den Pompeo’ya tepki
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Pompeo’nun bir süre önce yaptığı Çin Komünist Partisi’nin yönetim şeklini eleştiren ve Pekin yönetiminin uluslararası hegomanya peşinde olduğu yönündeki ifadelerini ‘kötü niyetli bir saldırı’ olarak nitelendirdi.
Pompeo, Çin'in ‘Kuşak ve Yol’ girişimi ile Sincan'da Uygur Türklerinin haklarının ihlal edilmesini de eleştirmişti.
Sözcü, “Mike Pompeo, Çin halkı ve Çin Komünist Partisi arasında bir ayrım ve düşmanlık tohumu ekmeye çalışıyor. Çin Komünist Partisi her zaman Çin halkının çıkarlarını temsil etti ve korudu. Bu sayede halkın güvenini ve içten desteğini kazandı. Çin halkı ve partiyi ayırma girişimleri bir provokasyon çabasıdır ve kaybetmeye mahkumdur” diye konuştu.
Sözcü Geng Shuang ayrıca, “Mike Pompeo'nun yorumlarının oldukça tehlikeli olduğunu ve ABD Dışişleri Bakanlığı pozisyonuna hiç yakışmadığını da söylemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Pompeo: ABD askerleri hala Suriye’de
https://turkish.aawsat.com/home/article/1982406/pompeo-abd-askerleri-hala-suriye%E2%80%99de
Pompeo: ABD askerleri hala Suriye’de
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (EPA)
Pompeo: ABD askerleri hala Suriye’de
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'deki Joint Base Andrews'da Florida'ya gitmek üzere Air Force One uçağına binişi sırasında el sallarken, 16 Ocak 2026 (Reuters)
Trump'ın seçim kampanyası kapsamındaki bir mitinginin başlaması öncesinde MAGA şapkaları takan katılımcılar, 4 Kasım 2024 (Reuters)
Trump ve Heritage Vakfı'nın ekonomi alanında kıdemli misafir araştırmacısı Steve Moore, Washington’daki Beyaz Saray'da, gerçek hane halkı gelirindeki değişimi gösteren bir grafiğe işaret ederken, 7 Ağustos 2025 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki Oval Ofisi'nde, 14 Ocak 2026 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 tarihinde Beyaz Saray’da yeni gümrük vergisi listesini açıkladı. (AP)
Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, ABD Başkanı ve yönetim kadrosunun 3 Ocak'ta Venezuela'daki askeri operasyonu izlediği görülüyor.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, 23 Eylül'de New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei arasında yapılan toplantıya katıldı. (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 9 Ocak'ta Beyaz Saray'da (Reuters)
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 15 Ocak'ta Minneapolis'te tahrip edilen bir ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu aracının fotoğrafını gösteriyor. (Reuters)
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)