​Arap dünyası ve uluslararası toplumdan, Irak Hükümetine göstericilere yönelik şiddete son verme baskısı

Irak'taki gösterilerden bir kare (AFP)
Irak'taki gösterilerden bir kare (AFP)
TT

​Arap dünyası ve uluslararası toplumdan, Irak Hükümetine göstericilere yönelik şiddete son verme baskısı

Irak'taki gösterilerden bir kare (AFP)
Irak'taki gösterilerden bir kare (AFP)

Iraklı yetkili makamlar, ülkedeki protesto dalgasının etkisini kırma ve göstericileri sivil itaatsizlikten vazgeçirerek evlerine dönmelerini sağlamak hedefiyle acil ve hızlı birtakım önlemler alsa da, bu durum Arap dünyası ve uluslararası toplumun Irak hükümetine karşı baskılarını sürdürmesi ve artırmasına engel olamadı.
Göstericiler hükümetin düşmesi talebiyle dün de sokaklara çıkarken, Irak'ta Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullah Ali es-Sistani’den gösterilere destek ve hükümetin tutumuna tepki mesajları geldi. Diğer taraftan uluslararası toplum, göstericilerin kanlarının dökülmesine son verilmesi ve ülkede erken seçim çağrısında bulundu.
Gösterilerin başlangıcından bu yana bir aydan fazla süren sessizliğini bozan ABD, Irak Hükümetine seçim reformu ve erken seçim çağrısında bulunarak, İran’ı ve bağlı milislerini Irak’ın kaynaklarını ‘kurutmak’ ve göstericileri bastırmakla suçladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, göstericilere ve sivil aktivistlere karşı devam eden saldırılar ile internetin kısıtlanmasından derin endişe duyulduğu belirtildi. Açıklamada, İran rejiminin, Irak'ın kaynaklarını kuruturken ve barışçıl gösterileri durdurmak için silahlı gruplar kullanırken, Iraklıların buna sessiz kalmayacağı vurgulandı.
Japonya da gösterilerin başından bu yana ilk kez tepkisini dile getiren ülke oldu. Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Bağdat'ta ve ülkenin orta ve güney kesimlerinde gerçekleşen büyük çaplı gösteriler sırasında verilen kurban sayısının büyüklüğü karşısında endişe duyuyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, daha fazla kurban verilmesini engellemek adına tüm taraflara azami sağduyu çağrısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca, Irak Hükümetinin, halkın hâlihazırda gösterilerde dile getirdiği taleplere yanıt vermesi, halkın güvenini büyük ölçüde kazanacak bir yolla reformları hızlıca hayata geçirmesi ve ülkede istikrar ile kalkınmayı gerçekleştirmesi beklentisi dile getirildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) önceki gün Irak’taki protestolarla ilgili BM’ye hitaben yazdığı mektupta, Irak'ın insan hakları kayıtlarını incelerken gösterici cinayetlerine odaklanma çağrısında bulundu.
HRW’nin mektubunda, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi bugün (dün), Irak'taki insan hakları kayıtlarını incelemek için Evrensel Periyodik Gözden Geçirme oturumunu düzenliyor. Geçen ay Irak güvenlik güçleri eliyle artan gösterici cinayetleri, tavsiye mektubu yazarken diplomatların kaygılarının zirvesinde olmalı” ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Irak’taki siyasi liderlerin, mevcut karmaşa durumu ve buna eşlik eden şiddetten çıkış yolunu hızlandırabileceklerini umduğunu belirterek, gösteriler sırasında hayatını kaybedenler için üzüntü duyduğunu, yaralılar için de acil şifa dileklerini sunduğunu belirtti.
Arap Birliği Genel Sekreterliği’nden bir kaynak, bugün yapılan basın açıklamasında, Ebu Gayt’ın Irak devletinin güvenlik ve kaosun önlenmesi konusunda endişesini anladığını, ancak bununla birlikte kan dökülmesini durdurmak için net bir ufkun olmamasının endişeleri arttırdığına vurgu yaptığını belirtti. Kaynak açıklamasında, kabul edilemez dış müdahaleler ve baskılar karşısında Irak’ın daha fazla kargaşaya gitmemesi gerektiğini ifade etti.
Kaynak Irak’ın ulusal çıkarlarına ulaşmanın, halkın taleplerini karşılamanın, bağımsız ve müreffeh bir toplum elde etmek için tek yolun göstericiler ve Iraklı siyasi liderlerin ulusal birlik çatısı altında toplanması olduğunu söyledi.
Bu zorlu süreçte Arap Birliği’nin Irak’ın yanında olduğunu vurgulayan kaynak, Irak’ın daha güçlü ve istikrarlı bir şekilde bu sürecin üstesinden geleceğini ve Birlik’in bu konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.