Merkel: Libya’nın Suriye olmasına izin vermemeliyiz

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

Merkel: Libya’nın Suriye olmasına izin vermemeliyiz

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Libya’nın Suriye olmasına izin vermemeliyiz” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 50.si düzenlenen Dünya Ekonomik Forum (WEF) toplantısında yaptığı konuşmada Libya konusunda açıklamalarda bulundu. Merkel, konuşmasında, “Biz Suriye konusunda çok geç kaldık. 18 milyonluk Suriye’de 8 milyon insan evinden, yurdundan göç etmek zorunda kaldı. Şimdi ise Libya’da yaşanılan olumsuzluklara zamanında müdahale ederek Libya’nın Suriye olmasına izin vermemeliyiz” ifadelerini kullanarak, insanların kendi ülkelerinde kalabilmeleri için önceden tedbir alınması gerektiğini belirtti. Merkel, “2015 yılında kapımıza dayanan mültecileri kapımızdan geri çeviremezdik” diyerek, aynı durumları yaşamamak adına önlemler almak zorunda olduklarını, bundan dolayı da Libya konferansı düzenleyerek tarafları bir araya getirerek sorunun barış yoluyla çözülmesine destek verdiklerini belirtti.
Davos toplantılarına 12. kez katılan Merkel, zirvede önemli bir yere sahip olan iklim değişikliği konusunda da ABD Başkanı Trump’la aynı fikirde olmadığını belirtirken, “İklim değişikliği için hemen harekete geçmeliyiz. Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşması tüm kıta için hayatta kalma meselesi olabilir. İklim değişikliği konusunda uluslararası iş birliği yapılmalı ve bunun için de bütçe ayrılmalıdır. 2050 CO2 hedeflerine ulaşılmalıdır" dedi. Merkel, iklim değişikliğini inkâr edenler ile onu gören ve onunla başa çıkmak için savaşanlar arasında var olan uzlaşmazlık ve sorun karşısındaki suskunluktan dolayı endişelendiğini söyleyerek, tüm ülkelere CO2 emisyonlarına karşı harekete geçme çağrısında bulundu.



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab