Irak’ta ilk koronavirüs vakası tespit edildi

Bir sağlık görevlisi Basra'da Iraklı bir kadının ateşini ölçüyor (AP)
Bir sağlık görevlisi Basra'da Iraklı bir kadının ateşini ölçüyor (AP)
TT

Irak’ta ilk koronavirüs vakası tespit edildi

Bir sağlık görevlisi Basra'da Iraklı bir kadının ateşini ölçüyor (AP)
Bir sağlık görevlisi Basra'da Iraklı bir kadının ateşini ölçüyor (AP)

Iraklı yetkililer, Bağdat'ın güneyindeki Necef şehrinde İran ile sınırları kapatma kararından önce ülkeye giriş yapan bir İranlıda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tespit edildiğini açıkladı.
Necef İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, birkaç gün önce Irak'a giriş yapan bir İranlıda koronavirüs tespit edildiği ve söz konusu kişinin karantinaya alındığı bildirildi.
Söz konusu açıklamada, öğrenci olan İranlının, Irak Kriz Masası'nın İranlılara getirdiği giriş yasağı kararından önce ülkeye geldiği ifade edildi.
Irak Sağlık Bakanlığı ise uluslararası sağlık yönetmeliklerine göre salgınla başa çıkmak için gerekli tüm önlemlerin alındığını bildirdi.
Irak, İran’ın Kum şehrinde koronavirüs nedeniyle ölümlerin görülmesinin ardından geçtiğimiz Perşembe günü İran ile sınırların kapatılması kararı aldı.
Irak Havayolları, bir sonraki duyuruya kadar İran'a uçuşları askıya alırken, İran uçaklarının Bağdat Havaalanı’na inişlerinin engellenip engellenmeyeceği henüz belli değil.
Irak İçişleri Bakanlığı, Irak'a giriş yapmak isteyen İran vatandaşlarına yeni bir duyuruya kadar vize verilmeyeceğini açıkladı.
Iraklı aktivistler Twitter üzerinden ‘sınırları kapayın’ etiketi ile yetkililere çağrıda bulundu.
Her yıl milyonlarca İranlı, ülke için dini turizm alanında büyük bir gelir sağlayan Irak'taki Şiilerin kutsal yerlerini ziyaret ediyor.
Iraklı yetkililer, bu ay başında salgın korkusuyla Çinli işçilerin petrol şirketlerine girmesini de engellemişti.

İran’da korona virüsü vakası 64’e yükseldi
İran Sağlık Bakanlığı, ülkedeki kesinleşmiş korona virüsü vakasının 64’e yükseldiğini bildirdi.
İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur, korona virüsünden ölen ve onaylanmış vakalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Cihanpur, “Bugün öğleden sonra verilen rakamlara göre 8’i Kum şehri, 1’i Hamedan, 3’ü Tahran, 2’si Merkezi, 2’si İsfahan ve diğer 2’si ise Gilan’da olmak üzere toplam 18 yeni korona virüs vakası tespit edilmiş ve bunlardan 4’ü hayatını kaybetmiştir” dedi.
Cihanpur, ”Rakamlara göre toplam ölü sayısı 12, onaylanmış vaka sayısı ise 64’e yükselmiştir” şeklinde konuştu.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.