Sudan’da artan koronavirüs vakalarıyla birlikte sağlık sisteminin çökeceğinden endişe ediliyor

Sudan’da artan koronavirüs vakalarıyla birlikte sağlık sisteminin çökeceğinden endişe ediliyor
TT

Sudan’da artan koronavirüs vakalarıyla birlikte sağlık sisteminin çökeceğinden endişe ediliyor

Sudan’da artan koronavirüs vakalarıyla birlikte sağlık sisteminin çökeceğinden endişe ediliyor

Sudan Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamanın ardından ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile enfekte olanların sayısı 107'ye ulaştı ve 12 kişi daha hayatını kaybetti. Sağlık yetkilileri, artan vaka sayısı ve sağlık personeli için gerekli koruyucu önlemlerin olmayışı dolayısıyla sağlık sisteminin çökme noktasına geleceği hususunda uyarıda bulundu.
Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, başkent Hartum'da koronavirüs vakaları arasında yeni ölümlerin kaydedilmediği, ancak 15 kişinin koronavirüse yakalandığı bildirildi. Bununla birlikte açıklamada, hastaların izolasyon merkezlerinde gerekli sağlık hizmetlerini aldıkları ifade edildi, fakat iyileşme vakaları olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.
Sağlık Bakanlığı, Hartum’daki Washington Büyükelçiliği çalışanlarından birine virüs bulaştığını teyit etti. Bu konuda büyükelçilik tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, hasta Sudan dışına tahliye edildi.
Hartum’da ‘havalimanlarının, sınır kapılarının ve limanların kapatılmasının yanı sıra cuma namazıyla birlikte çeşitli toplu ibadetlerin bir süreliğine askıya alınması, pazarların kapatılması ve bankalarda müşterilerle yapılan doğrudan işlemlerin askıya alınması’ gibi bir dizi önlemle birlikte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Ancak yetkililer, vatandaşların yasaklara uymaları hususunda başarısız oldular. Şehrin bazı pazarlarında kalabalıklara tanık olunurken, benzin istasyonlarında ve fırınların önünde uzun kuyruklar oluştu. Sudan, yakıt, yakacak ve gaz krizlerinin yanı sıra temel gıdaların fiyatlarının pahalılığından mustarip. Bu durum ilan edilen genel sokağa çıkma yasağına uymayı zorlaştırıyor.
Hartum'da ekmek, gaz ve yakıt kıtlığı nedeniyle yer yer gösterilere tanık olundu. Güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericileri dağıttı. Bununla birlikte eski rejimin destekçileri bazen virüsün varlığını inkar ederek salgının ülkedeki boyutunu sürekli bir şekilde hafife almaya çalışırken bazen de konvoylar ve gösteriler düzenleyerek yolları kapatıyor ve kalabalıkları bir araya getirmeye çalışıyor.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP