Uluslararası toplumdan Lübnan’a reform mesajı

Avn, geçen cuma günü Sisi’nin mesajını taşıyan Mısır Büyükelçisi ile bir araya geldi. (Ulusal Ajans)
Avn, geçen cuma günü Sisi’nin mesajını taşıyan Mısır Büyükelçisi ile bir araya geldi. (Ulusal Ajans)
TT

Uluslararası toplumdan Lübnan’a reform mesajı

Avn, geçen cuma günü Sisi’nin mesajını taşıyan Mısır Büyükelçisi ile bir araya geldi. (Ulusal Ajans)
Avn, geçen cuma günü Sisi’nin mesajını taşıyan Mısır Büyükelçisi ile bir araya geldi. (Ulusal Ajans)

Avrupalı ve Arap diplomatik kaynaklar, Lübnan’ın Hasan Diyab başkanlığındaki ‘zorluklarla mücadele’ hükümetinin karşı karşıya kaldığı kuşatmaların üstesinden gelmesinin kendilerinin sorumluluğu olduğuna dikkat çekti. Kaynaklar, hızla kaosa ve bilinmeyene doğru sürüklenen ekonomik ve finansal çöküşü durdurmak için uluslararası topluma fırsat verilmesini gerektiğini bildirdi. Maruni Patriği Beşara er-Rai de Vatikan ve uluslararası toplumun, krizlerden kurtulmaya yardımcı olabilecek desteği vermesi gerektiğini vurguladı.
Avrupalı ve Arap diplomatik kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada şunları aktardı:
“Sorun bir yandan kibirli bir politika sürdürmeye devam etmek, diğer yandan da Diyab’ın hükümete dayatılan abluka sorumluluğunu taşıdıkları gerekçesiyle Arap ülkelerine ön yargılı davranmak yerine halen kendisine verilen uluslararası ve Arap tavsiyelerini başlatmayarak neredeyse siyasi olarak sona yaklaşan ‘güçlü dönemden’ kaynaklanmaktadır.”
Kaynaklar, Maruni Patriği Beşara er-Rai’nin yaptığı itirazın sadece Vatikan’a değil, aynı zamanda ABD, İngiltere ve Fransa için de siyasi bir tavrı ifade ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Hasan Diyab bu hafta Beyrut’a planlanan ziyaret sırasında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile bu konuda görüşmede bulunacaklar.
Şarku’l Avsat’ın Mısır’ın Beyrut Büyükelçiliği’nde üst düzey bir kaynaktan aktardığına göre Büyükelçi Yaser Alavi, birkaç hafta önce Lübnan Cumhurbaşkanı’ndan aldığı bir mektuba yanıt olarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi tarafından da Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a bir mektup iletildiğine dikkat çekti.
Aktarılana göre Sisi, Cumhurbaşkanı Avn’a gönderdiği mektupta iki temel noktaya değindi. Bu çerçevede mektupta ilk olarak finansal çöküşü durdurmak ve Sedir (CEDRE) Konferansı’nda öngörülen ödenek akışını güvence altına almak için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) destek almanın gerekliliği göz önüne alındığında gerekli finansal ve idari reform paketinin sözlerle sınırlandırılması yerine eyleme dökülmesi çağrısı yapıldığı belirtildi.
Kaynaklara göre Sisi ikinci olarak da söz konusu reformların hükümet ile IMF arasında devam eden müzakereleri desteklemek için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduğunu ve hükümetin bölgesel çatışmalardan uzaklaşmadıkça uluslararası destek sağlanamayacağını ifade etti.
Avrupalı ve Arap diplomatik kaynaklar, hükümetin artık köşeye sıkıştığı kanaatinde. Bu çerçevede Lübnan’ın bölgedeki çatışmalara karşı tarafsız olmasının talep edilen siyasi reformların başlangıçlarından biri olarak kabul edildiği belirtilirken finansal reformlar gerçekleştirerek ve (bakanlık beyanında belirtildiği üzere) kendini uzak tutma politikasını yeniden benimseyerek çıkmazın aşılması gerekiyor.
Lübnan için gereken siyasi reformlar, Hizbullah’ın içeriye çekilmesi, İran’ın ‘Arap ülkelerine yönelik istikrarsızlaştırma ve iç işlerine müdahale etme’ tehdidi için iç saha olarak kullanılmaması mesellerini de içeriyor. Aynı şekilde silah kaosunu kontrol etmek için savunma stratejisi oluşturma, Suriye’ye kaçakçılığı durdurma, Hizbullah’ın Suriye’ye silah ve savaşçı taşımak için kullandığı geçitleri kapatma yükümlülüklerini de kapsıyor.
Bu nedenle top şu an hükümetin ve ‘güçlü dönemin’ sahasında bulunuyor. Merak edilen soru Lübnan’ı kurtarmak ve çökmesini önlemek için uluslararası alana cevap verilip verilmeyeceği... Zira görünür olmasa da başka alternatiflerin olup olmadığı bilinmiyor.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz