Koronavirüs salgının yayıldığı Fas’ta kısıtlamalar artırıldı

Sahil kasabası Safi izolasyon altına alındı. (AFP)
Sahil kasabası Safi izolasyon altına alındı. (AFP)
TT

Koronavirüs salgının yayıldığı Fas’ta kısıtlamalar artırıldı

Sahil kasabası Safi izolasyon altına alındı. (AFP)
Sahil kasabası Safi izolasyon altına alındı. (AFP)

Fas makamları, ülkede koronavirüs salgınına dair yeni odak noktalarının tespit edilmesinin ardından ihtiyati kısıtlamaları ve önleyici tedbirleri Tanca’nın tüm bölgelerinde artırma kararı aldı.
Fas İçişleri Bakanlığı’nın pazar gecesi yayınladığı açıklamada, yeni odak noktalarının tespit edilmesinin ardından Tanca şehrindeki bazı bölgelerde ihtiyati kısıtlamaların ve önleyici tedbirlerin artırıldığı, bu bölgelere giriş çıkışların pazar günü gece yarısı itibariyle kapatıldığı belirtilmişti. İçişleri Bakanlığı tarafından dün yayınlanan açıklamada da kamu otoritelerinin salgına dair gelişmeleri sürekli olarak izlemesi ve salgını kontrol altına almak için söz konusu bölgelerde tedbirlerin artırdığına karar verildiği kaydedildi. Bu nedenle söz konusu kısıtlamaların dün öğlen saat 12.00 itibariyle Tanca’nın tüm bölgelerini kapsayacak şekilde genişletildiği vurgulandı.
Söz konusu açıklamada, aynı zamanda karayolu ve demiryolu toplu taşıma hizmetlerinin askıya alınacağı, zaruri ihtiyaçlar haricinde dışarı çıkmamaya teşvik etmek amacıyla daha sıkı kontrollerin yapılacağı vurgulandı. Tanca şehrindeki dolaşım ve şehir dışına seyahat için istisnai hareketlilik gerekçesiyle yetkili otoritelerden güvenilir bir izin belgesi alınması gerektiği de eklendi.
Açıklamada, söz konusu tedbirlerin şehirdeki epidemiyolojik duruma, vaka sayısının azalması veya salgın odak noktalarında artış yaşanmaması gibi somut gerekçelere bağlı olarak değiştirilebileceği belirtildi.
Bakanlık tarafından yapılan önceki açıklamada, insanların zaruri ihtiyaçlar dışında evlerini terk etmemesi, sosyal mesafe ve genel hijyen kuralları, koruyucu maske zorunluluğu gibi önleyici ve ihtiyati tedbirlere uyulması için daha sıkı kontrollerin yapılacağı vurgulanmıştı.
Konuya yakın bir kaynak, ikametgahtan ayrılmak için yetkili otoritelerden güvenilir bir izin belgesi alınması gerektiği, aynı zamanda hamamların, salonların ve spor salonlarının kapatıldığını aktardı. Bununla birlikte çarşılar, merkezler, kompleksler, dükkanlar, kafeler, parklar ve bahçeler gibi kamu alanlarının akşam saat 20.00 itibariyle kapatılmasına karar verildiğini kaydetti.
Aynı zamanda herhangi bir gerekçeyle toplanmaların, toplantıların, düğünlerin ve cenazelerin yasaklanması gibi kısıtlamaların da sürdürüleceğini belirtti.
Fas Sağlık Bakanlığı, ölümlerin ve kritik vakalarda artışın kaydedilmesinin ardından enfeksiyon riskinden kaçınmak için yetkililer tarafından alınan önleyici tedbirlere ve kısıtlamalara katî bir şekilde uyulması gerektiğini vurguladı.
Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada, söz konusu artışın, ikinci aşamada karantina prosedürlerinin kademeli olarak kaldırıldığı sırada kaydedildiği, zira maske takma zorunluluğu, sosyal mesafeyi koruma ve el temizliği gibi yetkililer tarafından önerilen tedbirlere önem verilmediği belirtildi.
Söz konusu tedbirler gözetilmediği takdirde bilhassa en savunmasız grupların (diyabet, böbrek yetmezliği, kalp ve astım hastaları gibi) salgına yakalanma riskinin arttığını vurgulayan Bakanlık, tedbirlere uyan tüm vatandaşlara teşekkürlerini sundu.
Yüksek ateş, öksürük, koku duyusu kaybı, nefes darlığı gibi virüs semptomları gösteren kimselerin acilen ‘salgın ihbar hattını’ veya acil tıbbi yardım hattı ‘Alo 141’i ya da ‘Alo 300’ hattını araması gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanlığı; İçişleri Bakanlığı’nın salgın için geliştirdiği “Wiqaytna” mobil uygulamasının kullanılması çağrısında bulundu.
Aynı zamanda söz konusu semptomlardan muzdarip kimselerin güvenlik koşullarına riayet ederek kendilerine en yakındaki Kovid-19 teşhis merkezlerine gidebileceği bildirildi.
Fas Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiğine göre ülkede bugüne kadar toplamda 15 bin 936 vaka ve 255 can kaybı kaydedildi. 12 bin 934 kişinin koronavirüsü atlattığı, şu ana kadar 869 bin 262 kişinin yaptırdığı testin de negatif çıktığı bildirildi.
Ekonomik Teyakkuz Komitesi tarafından dün yapılan açıklamada, kayıt dışı sektörde çalışan ve karantina nedeniyle gelirlerini kaybedilen ailelere sağlanan desteğin üçüncü taksitinin 18 Temmuz itibariyle verileceği duyuruldu. Ekonomi, Maliye ve İdare Reformu Bakanlığı da yardım sürecinin önceki aşamalardaki gibi yapılacağı bilgisini verdi.
Açıklamada, önceki iki taksitten yararlanan aile reisinin kimlik numarasını 1212 numaralı hatta SMS atması gerektiği, mesajın önceki mesajların atıldığı numaradan atılmasının zorunlu olduğu vurgulandı.
Bakanlık,  yetkili makamların yardımlara dair izleme operasyonları gerçekleştireceğini, haksız beyanda bulunmanın adli takibe yol açacağını, yasa dışı bir şekilde elde edilen yardımların geri alınacağını belirtti.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz