Suudi Arabistan, Hac güvenliği için hazırlıklarını tamamladı

Mekke’nin etrafında bir güvenlik kordonu oluşturuldu. Bazı küçük istisnalar dışında planda değişiklik yapılmayacak
Mekke’nin etrafında bir güvenlik kordonu oluşturuldu. Bazı küçük istisnalar dışında planda değişiklik yapılmayacak
TT

Suudi Arabistan, Hac güvenliği için hazırlıklarını tamamladı

Mekke’nin etrafında bir güvenlik kordonu oluşturuldu. Bazı küçük istisnalar dışında planda değişiklik yapılmayacak
Mekke’nin etrafında bir güvenlik kordonu oluşturuldu. Bazı küçük istisnalar dışında planda değişiklik yapılmayacak

Suudi Arabistan güvenlik birimleri, Hac sezonu öncesi hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Mekke’ye giriş ve çıkışlarda, sadece işçiler ve özel izin belgesi taşıyanların istisna tutulacağı bir güvenlik kordonu oluşturuldu.
Hac Güvenlik Kuvvetleri Komutanı ve Kamu Güvenliği Müdür Yardımcısı Tümgeneral Zayid et-Taviyan, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, bu yılki hacıların sayıca az olmasının, hac kuvvetlerinin her yıl yerine getirdikleri güvenlik önlemleri ve ihtiyati tedbirlere yönelik planlarında değişiklik meydana getirmeyeceğini vurgulayarak, hacı sayısındaki eksikliğin, her yılki etkinlikler düzeyinde gerçekleştirilen güvenlik planlamalarında herhangi bir gevşemeye veya rahatlamaya neden olmayacağına dikkat çekti.
Taviyan, kamu güvenliği ve katılımcı sektörler tarafından temsilen İçişleri Bakanlığı’nın, hac farizasının yerine getirilmesi için hazırlıklarının tamamladığını belirterek, tüm insanların güvenliğini ve İslam hukukunun insan canının korunması prensibinin gereğini yerine getirmek için tüm önleyici tedbirlerin takip edileceğine dikkat çekti. Taviyan, dün Mekke’de düzenlenen Hac Güvenlik Kuvvetleri Liderleri Konferansında yaptığı konuşmada, tüm birimlerin sağlık protokollerini ve önleyici tedbirleri uygulamak için hazırlıklarını tamamladıklarını ifade etti. Ayrıca kutsal mekanların çevresinde kapsamlı bir güvenlik kordonu oluşturulduğunu, bu nedenle, yetkili makamlar tarafından verilen yasal izni olanlarla sınırlı sayıdaki kişilerin dışında, kutsal alanlara girilmesine izin verilmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, kutsal mekanlarda bulunan hacıların bir yerden başka bir yere nakillerinin yanı sıra, onlara hizmet edenleri de kapsayacak bir güvenlik kordonu oluşturulduğunu belirtti.
Talimatlara uymayan ve kuralları çiğneyenlere, bu yıl onaylanan 10 bin riyal para cezasına ek olarak önceki cezaların da uygulanacağını ve ihlallerin tekrar etmesi halinde cezanın iki katına çakacağını vurguladı. Ayrıca, bu yılki hac organizasyonunda, Suudi Arabistan geçici ikamet sahipleri ve vatandaşlarının yanı sıra 160 farklı milletten hacının yer alacağını, Suudi Arabistan sakinlerinin toplam hacıların yüzde 70’ini oluşturacağını, geri kalanını ise Suudi vatandaşlardan meydana geleceğini açıkladı. Ayrıca, herhangi bir hac kampanyası veya ofisinin faaliyet göstermeyeceğini, hac kampanyalarını varlığını iddia edenlerin yönlendirmelerine itibar edilmemesi gerektiği çağrısında bulundu.
Konferansta söz alan Hac Yolları Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Halid ed-Dubayb, bu yılki Hac Yol Güvenliği Özel Kuvvetleri’nin yollar üzerinde kapsamlı bir güvenlik ve emniyet sağlamak ve hac görevini yerine getirmek için 6 misyon üstleneceğini belirtti. En önemli görevlerinden birinin insani görevleri yerine getirmek olduğunu, kutsal şehir içindeki tüm yolların yanı sıra, Mekke ile Taif ve Cidde şehirleri arasındaki bağlantı noktalarıyla Mekke’deki giriş çıkışlarda devriye gezilmesini yoğunlaştırarak trafiğin güvenlik seviyesinin artırılacağını vurguladı.
General Dubayb, kutsal belde Mekke üzerinde güçlü bir güvenlik kordonu oluşturan geçici güvenlik kontrol merkezlerinin, Suudi Arabistan yetkili makamlarından izinsiz hac yapmak isteyenlerin engellenmesi, özel izne veya talimatlara tabi olanlar dışındaki herkesin Mekke’ye girmesinin önlenmesi için kurulduğunu ifade etti. Ayrıca görev gücü ve hızlı müdahalenin mevcudiyetinin, Kâbe’yi ziyaret eden hacıları olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin kontrol altına alınması ve ülke sakinleri ve vatandaşların güvenliğinin sağlanması anlamına geldiğini ifade etti. Suudi Arabistan Hac Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, tüm hacıların güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak kararlaştırılan sağlık protokolleri kapsamında, bu yılki hac farizasının icrası için sağlık standartları ve koşullarını sağlayan hacılara 7 günlük ev karantinası uygulanacağını duyurdu.



Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de meydana gelen bombalı saldırı sonucunda kardeş ülke Katar'ın büyükelçilik binasına verilen zarardan dolayı Krallık'ın derin üzüntüsünü dile getirdi.

Bakanlık’ın yaptığı açıklamada, “Krallık, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi uyarınca diplomatik misyonların üyelerine ve merkezlerine koruma sağlanması gerektiğini teyit eder ve (Rusya-Ukrayna) krizini barışçıl yollarla çözmeyi amaçlayan diplomatik çabaları desteklediğini yineler” ifadeleri yer aldı.


Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen siyasetinde güney illerinde önemli bir dönüm noktası olarak, Güney Geçiş Konseyi liderleri dün yaptıkları açıklamada, konseyin tüm organlarının, ana ve yan organlarının, yurt içi ve yurt dışındaki ofislerinin feshedildiğini duyurarak, kaçak konsey başkanı Aydarus el-Zubeydi'nin önderlik ettiği tek taraflı askeri gerilimi reddettiklerini ifade ettiler.

Açıklamada, Hadramut ve el-Mehra'da yaşananlar, güneydeki birliği ve Yemen'de meşru hükümeti destekleyen koalisyonla ilişkileri zedeleyen “talihsiz olaylar” olarak nitelendirilirken, Suudi Arabistan'ın himayesinde Riyad'da düzenlenen kapsamlı güney konferansına tam katılım taahhütleri teyit edildi.

Konseyin iki başkan yardımcısı ve genel sekreterinin katıldığı liderlik toplantısında yayınlanan açıklamada, kararın olayların kapsamlı bir değerlendirmesinin ardından ve durumu yatıştırma çabalarının reddedilmesi ile bunun güney ve bölgesel düzeyde yarattığı tehlikeli yansımaların değerlendirilmesi sonucunda alındığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın ilk resmi yorumunda, Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Konsey'in kendisini feshetme yönündeki tarihi kararına övgüde bulunarak, bu adımı “cesur bir karar” olarak nitelendirdi. Savunma Bakanı, “güney sorunu artık Krallık'ın himayesinde ve uluslararası toplumun Riyad Konferansı aracılığıyla desteklediği gerçek bir yol izliyor. Bu yol aracılığıyla güney halkını bir araya getirerek, onların iradesine ve özlemlerine uygun adil çözümler için kapsamlı bir vizyon bulmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bugün yaptığı açıklamada, Güney Yemen meselesinin artık Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplum tarafından da Riyad Konferansı aracılığıyla güçlendirilen gerçek bir süreç kazandığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Riyad Konferansı aracılığıyla ‘Güney’in kardeşlerini bir araya getirerek adil çözümler için kapsamlı bir vizyon oluşturmayı ve onların irade ve beklentilerini karşılamayı’ amaçladıklarını ifade etti.

Halid bin Selman, konferansa hazırlık amacıyla, güneyli şahsiyetlerle istişare içinde bir hazırlık komitesi kurulacağını ve konferansta Yemen’in güneyindeki tüm vilayetlerin temsil edileceğini, hiçbir ayrım veya dışlama yapılmayacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Riyad Konferansı’nın sonuçlarını destekleyeceğini belirten Prens Halid bin Selman, güneyli liderlerin Güney Geçiş Konseyi’ni (GGK) feshetme kararını ‘cesur bir adım’ olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir de, ülkesinin konferansa ev sahipliği yapma amacının, tüm etkin güneyli liderleri ve şahsiyetleri ayrım gözetmeden bir araya getirerek adil çözümler geliştirmek olduğunu belirtti ve bu çözümlerin daha sonra Yemen’deki kapsamlı siyasi diyalog masasına sunulacağını kaydetti.

Al Cabir, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, GGK liderliğinin fesih kararının cesur bir adım olduğunu ve güney meselesinin geleceğine duyulan sorumluluğu ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca, Suudi Arabistan himayesinde yürütülecek diyaloğun sonuçlarının uluslararası destek göreceğini belirtti.