Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hamideti: Tehdit ediliyorum

Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti)
Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti)
TT

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hamideti: Tehdit ediliyorum

Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti)
Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), isimsiz tarafların kendisini tehdit ettiğini, tasfiyesinin gerçekleşeceği yönde söz verdiklerini öne sürdü. Aynı zamanda, kendi deyimiyle altın kaçakçısı ‘mafyası’ ve ülkenin ekonomisini bozmaya çalışan gruplar hakkında uyarıda bulundu.
İki ton altın ihracatı ve Sudan Altın Borsası açılışı töreninde söz alan Hamideti, Sudan ekonomisinin ilerleyişini bozmaya çalışan tarafların olduğunu, ülkenin kalkınması yönündeki çabaları baltaladıklarını öne sürdü. Bu tarafları Sudan lirası değerini düşürmek ve yabancı para satın almak için çalışan ‘mafya’ şeklinde adlandıran Hamideti, “Ülke, çok büyük bir çete niteliğindeki bir mafya tarafından kontrol ediliyor. Bununla savaşmalıyız, aksi taktirde ülke ilerlemeyecek” ifadelerinde bulundu.
General Hamideti, geçtiğimiz Mart ayında kurulan ve Başbakan Abdullah Hamduk’un alternatif başkanı olduğu Ekonomik Acil Durum Komitesi'ne başkanlık ediyor. Ancak, Hamideti’nin ülke ekonomisini düzeltmek ve ekonomik dengesizlikleri ele alma yolunda acil ve kararlı önlemler almak ile görevli komiteye başkanlık etmesi politikacılar ve aktivistler tarafından eleştiriliyor. Bu durum, Hamideti’nin yeniden geri dönmeden önce başkanlıktan istifa etmesine yol açmıştı.
Kendisini tasfiye etme tehditleri savuran grupların varlığı hakkında uyarıda bulunan Hamideti, bunların ülkeyi yerle bir etmek, sosyal dokusunu ve birliğini parçalamak için çabaladığını belirtti. Bu gruplarla her şey pahasına mücadele etme sözü veren Hamideti, “Bu insanlar ülkeyi yok etmek için savaşıyor. Ancak yemin ederim ki bir gün pişman olacaklar ve gerçekler oraya çıkacak. Onların bu tehditlerini gerçekleştirmelerine izin vermeyeceğiz. Suikastları ve tehditlerinden haberdarız. Ancak şunu söylemek gerekir ki kader ancak Allah’ın emrindedir” ifadelerini kullandı. Söz konusu ‘mafya ve çetelerle’ mücadeleye çağıran Hamideti, ülke ekonomisinin sabote edilmesini engellemek için ulusal safların sıklaştırılması talebinde bulundu.
Komitenin başkanlığında oluşunu eleştiren, bu görevin Hamideti’nin uzmanlık alanına girmediğini söyleyenlere saldıran Hamideti, bu kişileri ‘baltalayıcı ve engelleyici’ olarak tanımladı. Aynı zamanda, “Bunun bizim işimiz olmadığını söylüyorlar, ben de onlara yardım etmeye geldim. Yönetime hevesli olan kim? Bizlere küfreden kimler? Veya liranın döviz kurunu yükseltmek için çalışıp hükümetin düşmesini istemeyenler kimler? Partileri veya bir tarafları destekleme niyetinde değiliz. Niyetimiz ülkeyi çökmekten kurtarmaktır” dedi.
Yolsuzlukla mücadele çağrısında bulunan Hamideti, “El ele verip yolsuzlukla mücadele edelim. Açık bir yolsuzluk var” diyerek altın madenciliğinde faaliyet gösteren ancak vergi ödemeyip ekonomiyi desteklemeyen şirketleri eleştirdi. Ardından şu sözlerle devam etti:
“Eski Başbakan ve Maliye Bakanı’ndan madencilik şirketlerini incelemelerini, verginin ödenmediği altın ihracatı gelirlerinin nereye gittiğini öğrenmelerini ve medyaya ifşa etmelerini istedim. Tüm işgüzarlıkları el-Cenid’e (kendi sahibi olduğu maden şirketi), ancak bu bir sorun değil. Sorun sırlarının bilindiğinin farkında olan mafyada.”
Sahtekarlık ve altın kaçakçılığını önlemek için katı politikalar içeren adımları açıklayan Hamideti, bu politika kapsamında öncelikle muhasebe ilkesinin aktive edileceğini, altın üretimi ve ihracatı ile ilgili yasa ve mevzuatların, yabancı imtiyaz şirketlerinin lisanslarının gözden geçirileceğini belirtti. Aynı zamanda “İmtiyaz şirketlerinin haftalık çıkardığı 300 kilogram altının toplam altın üretimine hiçbir katkısı bulunmuyor” ifadelerini kullanarak komitenin ekonomik portföy, altın ticaret borsası ve tek bir ekonomik pencere oluşturmak için çalıştığını söyledi.
Bürokratik idari yöntemleri ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik vaziyet şiddetle eleştiren Hamideti, “Altına sahip adamlar dileniyor. Kızgınız ancak hastalığımızın ne olduğunu bilmiyoruz.  Altın rezervleri olan bankalar var. Peki biz neden altın rezervi kurduk? Bizimle dalga geçiyorlar” dedi. Aynı zamanda gençlik sloganını yaşatmaya ve ülkeye önem verme çağrısında bulundu.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.