Hac ibadeti tedbirler ışığında gerçekleştiriliyor

Sosyal mesafeli tavaf (AFP)
Sosyal mesafeli tavaf (AFP)
TT

Hac ibadeti tedbirler ışığında gerçekleştiriliyor

Sosyal mesafeli tavaf (AFP)
Sosyal mesafeli tavaf (AFP)

Teşrik günlerini karşılayan hacılar, Peygamber sünnetine uyarak üç cemreden biri olan Akabe cemresini taşladıktan sonra ihramdan çıktı. İlgili organlar tarafından bu yılki Hac için hazırlanan planlar başarıyla sürdürülürken alınan koruyucu tedbirler ile güvenli, rahat ve kolay bir şekilde ifâda tavafı, Safâ ile Merve tepeleri arasında say gibi Hac ibadetleri eda edildi.
Hacıların Hac protokollerine ek olarak bu yıl alınan istisnai önleyici tedbirlere uyumu fotoğraflara yansıdı. 
Suudi Arabistan'daki Hac ve Umre Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, hacıların Müzdelife’den Mina’ya toplandıkları, ardından da ifâda tavafında bulunarak Akabe cemresinde taş attıkları sırada güvenli bir ortam sağlandığı bildirildi.
İlgili hükümet birimleri ile koordineli bir şekilde hareket edildiğini bildiren Hac ve Umre Bakanlığı yerlere yapıştırılan işaretler sayesinde hacılar arasındaki sosyal mesafe kuralının uygulandığını vurguladı.
Akabe cemresinin sağlık yolunda önleyici tedbirler alan söz konusu bakanlık tarafından verilen steril taşlar ile taşlandığı bildirildi.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Abdulali dün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, hacıların sağlık durumunun güven verici olduğunu, herhangi bir vaka veya hastalığın kaydedilmediğini ifade etti. Muayenehanelere 93 kişinin başvurduğunu, bu kişilerin tedavisinin de hemen yapıldığını kaydetti.
İçişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Sözcüsü Tallal eş-Şelhub, güvenlik görevlilerinin kutsal mekanlara girişi kontrol etmek ve tedbirleri ihlal edenleri belirlemek için sıkı güvenlik kordonu uyguladığına dikkat çekti.
Hac ve Umre Bakanlığı Planlama ve Strateji Sorumlusu Dr. Amru el-Meddah da hacıların ibadetleri sırasında sağlık ve ihtiyati tedbirler ile sosyal mesafeye dikkat ettiğini kaydetti.
Dün Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Krallığın farklı yerlerinde koronavirüsle mücadelede alınan önlemler ve sosyal mesafe eşliğinde güvenli bir şekilde sabah namazı eda edildi. Aynı zamanda tüm dünya ve Müslümanların bu musibetten kurtulması için dua edildi.
Verdiği hutbede “Şayet bir Müslüman iyi işler yapmaya niyet eder de bir mazeretten ötürü yapamazsa niyetinin ecri yazılır” diyen Mescid-i Haram İmam Hatibi Şeyh Dr. Abdullah el-Cuheni, Krallığın yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl sınırlı sayıda hacı kabul etme kararının İslam şeriatının insan hayatını koruma prensibi üzerine hacıların güvenliği için alındığını vurguladı. Ayrıca insanları endişelendiren koronavirüs salgınının kalplerin ve akılların Allah’a yönelmesini sağladığını, ibadetleri ihlaslı bir şekilde eda etmenin önemine ışık tuttuğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Suudi Arabistan’ın bu yıl hacıları mümkün olduğu kadar güvende tutmak için attığı adımlardan ve hacı sayısının sınırlı tutulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. WHO Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Dr. Ahmed el-Manzuri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütü'nün Suudi Arabistan'ın bu yılki Hac ibadeti için farklı milletlerden sınırlı sayıda hacıyı kabul etmesi kararını memnuniyetle karşıladığını dile getirmek istiyorum. Nitekim bu karar, hacıları güvenliğini sağlama Krallık dahili ve haricindeki sağlık güvenliğini artırma niyeti taşıyor.”
Hac Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, koronavirüs ile mücadele tedbirlerini ve bu minvaldeki prosedürleri ihlal edenlere yönelik hüküm ve cezaların onaylanmasını öngören kraliyet emrine binaen, Hac ibadeti yapılan alanlara giriş talimatlarını ihlal eden 2 bin 50 kişinin tutukladığını, bu kişiler hakkında yasal işlemlerin gerçekleştirildiğini duyurdu.
Daha önce yapılan açıklamalarda bu yılki Hac mevsimi için alınan koruyucu önlem ve prosedürler doğrultusunda sınırlı sayıda hacı alınacağı ve söz konusu prosedürleri ihlal edenlere belirlenen talimatların uygulanacağı duyurulmuştu.



Suudi Arabistan ve Pakistan arasında ortak savunma ve caydırıcılık ittifakı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Pakistan Başbakanı dün Riyad'da resmi görüşmelerde bulundu (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Pakistan Başbakanı dün Riyad'da resmi görüşmelerde bulundu (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Pakistan arasında ortak savunma ve caydırıcılık ittifakı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Pakistan Başbakanı dün Riyad'da resmi görüşmelerde bulundu (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Pakistan Başbakanı dün Riyad'da resmi görüşmelerde bulundu (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif dün Riyad'da ortak bir stratejik savunma anlaşması imzaladı. Her iki ülkenin de güvenliğini güçlendirme ve bölgede ve dünyada güvenliği ve barışı sağlama çabalarının bir parçası olarak imzalanan anlaşmaya göre bir ülkeye yapılan saldırı, her iki ülkeye de yapılmış sayılacak.

Anlaşma, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile Pakistan Başbakanı arasında yapılan bir toplantının ardından gerçekleşti. İki taraf arasındaki görüşmelerde, çeşitli alanlarda iki ülke arasındaki stratejik ortaklıkların güçlendirilmesi ve bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı.

Anlaşma, iki ülke arasındaki uzun süreli güvenlik ve askeri iş birliğinin bir sonucuydu. Bu iş birliği, ortak güvenlik kaderi ilkesine dayanan savunma ortaklığında yeni bir döneme doğru ilerliyor.

İki tarafın ortak açıklamasın göre anlaşma ‘iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin çeşitli yönlerini geliştirmek ve herhangi bir saldırıya karşı ortak caydırıcılığı güçlendirmek amacını taşıyor.

Pakistan Başbakanı dün sabah saatlerinde Riyad'a resmi ziyaret için geldi ve resmi karşılama töreni düzenlendi. Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait F-15 savaş uçakları, Şerif’in uçağı Suudi Arabistan hava sahasına girdikten ona eşlik etti.

Pakistan’ın Riyad Büyükelçiliği'nden bir kaynak dün yaptığı açıklamada, ziyaretin ‘iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve iş birliğini güçlendirmek ve karşılıklı çıkarlar konusunda iki ülkenin kararlı tutumlarını teyit etmek amacıyla gerçekleştirildiğini’ söyledi.

Suudi Arabistan'ın eski İslamabad Büyükelçisi Ali Avad Asiri, iki ülke arasındaki savunma ilişkilerinin askeri uzmanlık ve gücün yanı sıra Suudi Arabistan’ın mali imkanları ve stratejik konumu ile birleştiğine inanıyor. Bunun iki ülke ve liderleri arasındaki güçlü güven ile taçlandırıldığını ifade eden Asiri’ye göre iki ülkenin liderleri ne kadar değişirse değişsin, ilişkiler her yeni liderlikle daha da güçlenip derinleşiyor. Şarku’l Avsat’a konuşan Asiri, bu ayırt edici iş birliğinin, iki ülkenin güvenliğini zayıflatmak isteyen herkese güçlü bir mesaj gönderdiğini söyledi.


Halid bin Selman ve Cooper bölgesel gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Brad Cooper ile Riyad'da bir araya geldi (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Brad Cooper ile Riyad'da bir araya geldi (SPA)
TT

Halid bin Selman ve Cooper bölgesel gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Brad Cooper ile Riyad'da bir araya geldi (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Brad Cooper ile Riyad'da bir araya geldi (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdülaziz, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Brad Cooper ile bölgedeki son gelişmeleri, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik ortak çabaları görüştü.

Riyad'da dün gerçekleştirdikleri görüşmede Prens Halid bin Selman ve Cooper, askeri ve savunma alanlarındaki ikili iş birliğini gözden geçirdi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmeye Suudi tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Feyyaz bin Hamid er-Ruveyli, Müşterek Kuvvetler Komutanı Korgeneral Fahd el-Selman ve İstihbarat İşleri Bakanı Danışmanı Hişam bin Saif katıldı. Amerikan tarafından ise Suudi Arabistan'daki ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Allison Dilworth ve çok sayıda yetkili katıldı.


Riyad'da Suudi Arabistan-İran görüşmeleri

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dün İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’yi kabul etti. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dün İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’yi kabul etti. (SPA)
TT

Riyad'da Suudi Arabistan-İran görüşmeleri

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dün İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’yi kabul etti. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dün İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’yi kabul etti. (SPA)

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve bölgedeki son gelişmeleri görüştü.

Görüşme, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri ve beraberindeki heyetin dün Riyad'daki el-Yemame Sarayı'nda bir araya gelmesiyle gerçekleşti. Suudi Arabistan tarafında görüşmeye, Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, Devlet Bakanı, Bakanlar Kurulu Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid el-Ayban ve Genel İstihbarat Servisi Direktörü Halid el-Humeydan katıldı.

Öte yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanı, Riyad'daki toplantı sırasında İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri ile iki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirdi. Görüşmelerde bölgesel gelişmeler, güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabalar ve karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konu ele alındı.

Laricani, iki ülke arasındaki istişarelerin devamı niteliğindeki ziyaret kapsamında dün erken saatlerde Riyad'a geldi.