Sudan Başbakanı: Milislerle haftalar içinde bir barış anlaşması imzalanacakhttps://turkish.aawsat.com/home/article/2431331/sudan-ba%C5%9Fbakan%C4%B1-milislerle-haftalar-i%C3%A7inde-bir-bar%C4%B1%C5%9F-anla%C5%9Fmas%C4%B1-imzalanacak
Sudan Başbakanı: Milislerle haftalar içinde bir barış anlaşması imzalanacak
Abdullah Hamduk
Hartum / Muhammed Emin Yasin
TT
TT
Sudan Başbakanı: Milislerle haftalar içinde bir barış anlaşması imzalanacak
Abdullah Hamduk
Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, hükümetinin ülkenin karşı karşıya kaldığı birçok zorluğun üstesinden geldiğine dikkati çekti. Geçen yıl boyunca özellikle Sudan’ın uluslararası topluma dönüşü, kapsamlı bir barışa yaklaşması, yaşam koşullarının yetersizliği başta olmak üzere birçok başarı elde ettiğini söyledi.
Hamduk’un açıklaması, 4 Ağustos’ta Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nde (ÖDBG) temsil edilen devrim güçleri ve ülkenin geçiş yönetiminin kurduğu (şu an dağılmış durumda) Askeri Konsey arasında güç paylaşımı için siyasi bir anlaşmanın imzalanmasından 1 son sonra geldi.
Hamduk, geçiş hükümeti ile silahlı hareketler arasında haftalar içinde nihai bir barış anlaşması imzalanacağını duyururken, “Bu sayede barışın ilk aşaması gerçekleştiriliyor” dedi.
Temmuz ayında hükümet ve Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan’daki bir dizi silahlı grup, geçiş yönetimi yapılarına katılım hususunda uzlaşı sağladı. Aynı şekilde güvenlik düzenlemeleri meselesini çözmek ve barış anlaşmalarını sonuçlandırmak amacıyla iki taraf arasındaki görüşmeler ise hala devam ediyor.
Geçiş hükümetinin karşılaştığı birçok zorluğa rağmen Hamduk, barış konusunda kaydedilen ilerlemenin yanı sıra ülkenin güçlü ve düzenli şekilde uluslararası topluma yönelmesi başta olmak üzere birçok görevi yerine getirdiğini söyledi.
Sudan hükümeti, uluslararası topluma tam entegrasyonunun yolunu açacak bir durum olarak, ABD yönetiminin Sudan’ı terörizme destek veren ülkeler listesinden çıkarma hususundaki olumlu kararını bekliyor. Hamduk, Sudan devriminin şehirlerine olan vefa borçlarını yerine getirme taahhüdünde bulunurken, adımın ‘herkesi kapsayacal bir ülke inşa eden şehitlere sunulmuş en güzel hediye’ olduğunu vurguladı. Başbakan, hükümetin ekonomik sıkıntı ve yüksek yaşamsal maliyetle mücadele çabalarını sürdürdüğünü belirtirken, “İnsanlarımızın acılarını yaşıyoruz. Bu acıların kısa süreliğine olacağını belirtiyoruz” dedi.
Abdullah Hamduk, Geçiş Yasama Konseyi’nin hızlı şekilde kurulması çağrısı yaparken, konseyin siyasi yelpazenin renklerini temsil etmesi, yürütme kolunu denetlemede rolünü oynaması ve aynı zamanda ülkedeki önemli meselelerin tartışılmasına katkıda bulunacak ulusal bir meclisin kurulması gerektiğini kaydetti. Hamduk ayrıca, sivil vilayetlere valilerin atanmasıyla hükümetin geçiş otoritesi yapılarının tamamlanmasında büyük adımlar atıldığına dikkati çekti.
Geçiş hükümeti ve ÖDBG, son dönemde geçiş otoritesi yapılarının tamamlanmasında yaşanan gecikme karşısında milyonlarca kişinin sokak gösterileriyle ile karşı karşıya kaldı.
ÖDBG ve ordu liderleri, 17 Ağustos’ta geçiş dönemini düzenleyen anayasa belgesini imzaladı. Belge, yönetim organlarının oluşumunu şart koşarken, henüz oluşturulmamış bir yasama konseyinin yanı sıra, Egemenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu’nu içermesini öngörüyordu.
Hamduk, devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in görevden alınmasının ardından Nisan 2019’da bir halk devrimiyle ülkenin ilk geçiş hükümetine başkanlık ediyor.
Mazlum Abdi, Ahmed Şara ile görüşmek üzere Şam’a gittihttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5230938-mazlum-abdi-ahmed-%C5%9Fara-ile-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Fmek-%C3%BCzere-%C5%9Fam%E2%80%99-gitti
Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ve SDG Genel Lideri Mazlum Abdi, 10 Mart 2025 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da SDG'nin devlet kurumlarına entegre edilmesini öngören anlaşmayı imzalarken (AFP)
TT
TT
Mazlum Abdi, Ahmed Şara ile görüşmek üzere Şam’a gitti
Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ve SDG Genel Lideri Mazlum Abdi, 10 Mart 2025 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da SDG'nin devlet kurumlarına entegre edilmesini öngören anlaşmayı imzalarken (AFP)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel lideri Mazlum Abdi'nin, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile yapılacak üçlü toplantıya katılmak üzere Şam'a gittiği bildirildi.
Suriye ordusu Rakka’da kontrolü genişletiyor: Petrol ve gaz sahalarını ele geçirdihttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5230936-suriye-ordusu-rakka%E2%80%99da-kontrol%C3%BC-geni%C5%9Fletiyor-petrol-ve-gaz-sahalar%C4%B1n%C4%B1-ele
Suriye ordusu Rakka’da kontrolü genişletiyor: Petrol ve gaz sahalarını ele geçirdi
Suriye ordusu, ülkenin doğusundaki Rakka ilinde ilerleyişini sürdürdü. Ordu, stratejik öneme sahip Tabka kenti ile Fırat Barajı’nı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) savaşçılardan geri aldığını duyurdu. Suriye Arap Haber Ajansı SANA ise SDG’nin Fırat Nehri üzerindeki iki köprüyü havaya uçurduğunu bildirdi.
Suriye ordusu ayrıca, ülkenin en büyük petrol sahası olan el-Ömer petrol sahası ile doğudaki Koniko gaz sahasının kontrolünü ele geçirdi.
Suriye Askerî Operasyonlar İdaresi, ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, SDG’nin Fırat’ın batısından çıkarıldığını duyurdu. SDG’nin, Rakka kentine su sağlayan ana boru hatlarını patlatmasının ardından kentte su kesintisinin tamamen yaşandığı belirtildi.
Teknokratlar komitesinin planı Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını hızlandıracak mı?https://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5230899-teknokratlar-komitesinin-plan%C4%B1-gazze-%C5%9Feridinin-yeniden-in%C5%9Fas%C4%B1n%C4%B1-h%C4%B1zland%C4%B1racak
Teknokratlar komitesinin planı Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını hızlandıracak mı?
Gazze şehri sahilinde yerinden edilmiş Filistinli ailelerin barındığı çadırlar (AFP)
Filistin’de Gazze Şeridi’nin yönetimi için kurulan ‘teknokratlar komitesinin’ oluşturulması ve ilk toplantısını cuma günü Kahire’de yapması, İsrail engelleri nedeniyle şimdiye kadar toplanamayan ve geçen yıl kasım ayında Mısır’ın ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan Yeniden İmar Konferansı dosyasında yaşanan durgunluğun aşılmasına yönelik umutları artırdı. Bu gelişme, Gazze Şeridi’nin ‘kısmi’ ya da ‘tam’ olarak yeniden imar edilmesine ilişkin farklı yaklaşımların tartışıldığı bir dönemde geldi.
Gazze Yönetim Komitesi Başkanı Ali Şaas, cuma günü yaptığı basın açıklamasında, komitenin kurulmasıyla eş zamanlı atılan en önemli adımın, Dünya Bankası bünyesinde Gazze Şeridi’nin yeniden imarı ve halkın insani ihtiyaçlarının karşılanması için resmen tahsis edilen özel bir mali fonun oluşturulması olduğunu söyledi.
Şaas, yeniden rehabilitasyon ve imar planı kapsamındaki ilk somut adımın, acil olarak Gazze Şeridi’ne 200 bin prefabrik barınma ünitesinin (konteyner) sevk edilmesi ve kurulması olacağını belirtti. Gazze Şeridi’nde konutların yüzde 85’ten fazlasının yıkıldığına dikkat çeken Şaas, barınmanın son derece hayati olduğunu vurguladı.
Gazze Şeridi’nin yeniden imarına ilişkin belirsizlik sürerken, İsrail’in kontrolü altındaki bölgelerde ‘kısmi imar’ yönünde çabalar yürüttüğü, bunun da bu çizgiyi benimseyen ABD tutumuyla örtüştüğü ifade ediliyor. Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf, geçen ay Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Mısır’ın Gazze Şeridi’nin yeniden imarına yönelik ‘bütüncül bir sürecin başlatılmasını’ hedeflediğini söylemişti.
Mısır, komitenin rollerini etkinleştirmeyi ve çalışmalarını Gazze Şeridi içinden yürütebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Gazze Şeridi’nin yönetimi için oluşturulan komitenin ‘yakın zamanda sahaya gönderilmesinin’ beklendiğini ifade etti. Abdulati, İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesi, uluslararası gücün konuşlandırılması, erken toparlanma ve yeniden imar süreçlerine bağlı kalmasının önemine de dikkat çekti.
Ali Şaas dün kendisi ve komite üyelerinin Mısır Genel İstihbarat Servisi Başkanı Tümgeneral Hasan Reşad ile yaptığı görüşmede, komitenin önceliklerinin Gazze halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesine odaklandığını vurguladı. Şaas, görüşmede, komitenin Gazze Şeridi’ndeki tüm görev ve yetkileri devralabilmesi için atılması gereken adımların ele alındığını belirtti.
Diğer yandan Fetih Devrim Konseyi üyesi Usame el-Kavasimi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Gazze Yönetim Komitesi’nin oluşturulmasını, ikinci aşamanın pratik bir uygulaması olarak nitelendirdi ve bunun olumlu bir adım olduğunu söyledi. Filistin Yönetimi’nin önceliklerinin, savaşın yeniden başlamasının engellenmesi, vatandaşların Gazze Şeridi’nde tutulması ve ardından yeniden imar adımlarına geçilmesi olduğunu ifade etti.
Komitenin görevlerinin net olduğunu belirten el-Kavasimi, bu görevlerin iç düzenlemeler, güvenliğin sağlanması, yeniden imara uygun altyapının hazırlanması ve Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına insani yardım sağlanmasını kapsadığını dile getirdi. El-Kavasimi, “Filistin tarafında, ikinci aşamanın önceki dönemlere kıyasla Gazze halkı için daha az yıkıcı olacağı yönünde bir iyimserlik var. Umutlar, İsrail kaynaklı yeni engellerin ortaya çıkmaması yönünde” dedi.
Filistin Yönetimi’nin, Arap ülkeleri ve bölgesel aktörlerle birlikte ABD’ye İsrail’i ‘ikinci aşamaya’ geçmeye zorlamak amacıyla izlediği ‘stratejik sabır’ politikasının, yeniden imar da dahil olmak üzere diğer yükümlülüklerin hayata geçirilmesinde de sürdürüleceğini kaydeden el-Kavasimi, erken toparlanma sürecine katkı sunulması ve ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için uluslararası toplumla iş birliğine açık olunacağını vurguladı.
Mısır Genel İstihbarat Servisi Başkanı Tümgeneral Hasan Reşad dün Kahire'de Gazze Yönetim Komitesi Başkanı Ali Şaas'ı kabul etti. (Resmi haber siteleri)
Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan, perşembe günü yaptığı basın açıklamasında, Gazze Yönetim Komitesi’nin önümüzdeki dönemde hizmetler ve yeniden imar dosyalarını üstleneceğini söyledi.
Gazze Şeridi’nin yönetimi için kurulan Filistinli teknokratlar komitesi, ilk toplantısını cuma günü Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptı. Komitenin, Barış Konseyi’nin denetimi altında Gazze Şeridi’ni geçici olarak yönetmesi öngörülüyor.
Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinli siyaset analisti İmad Ömer, önümüzdeki günlerin komitenin sahadaki koşulları iyileştirmeye yönelik yükümlülükleri yerine getirme kapasitesini ortaya koyacağını belirtti. İsrail’in Filistinlileri her gün hedef almaya devam ettiğine dikkat çeken Ömer, komitenin çalışmalarına başlamasının, ateşkesin öngördüğü protokolü uygulamada İsrail’in tutumu nedeniyle derinleşen insani kriz dosyasının çözümüne yönelik ‘ilk adım’ niteliği taşıdığını ifade etti.
Ateşkes anlaşmasının birinci aşamasının gerekleri arasında yer alan ‘protokol’, her gün 600 yardım ve insani malzeme yüklü tırın Gazze Şeridi’ne girişini öngörüyor. Yardımların tüm bölgelere ulaşmasını sağlamak amacıyla bu tırların 300’ünün kuzey Gazze’ye yönlendirilmesi de protokolde yer alıyor.
Ömer, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, yeniden imara zemin hazırlamayı hedefleyen her türlü pratik adımın, ABD’nin İsrail’i ateşkesin ikinci aşamasına geçmeye zorlamadaki rolüne bağlı olduğunu vurguladı. Bu süreçte Barış Konseyi ve İstikrar Gücü dahil olmak üzere, Gazze Şeridi’nin yönetiminden sorumlu diğer yapıların da çalışmalarına başlaması gerektiğini kaydetti.
Teknokratlar komitesinin temel görevinin hizmet sunmak, insani krizi hafifletmek, sağlık ve eğitim sistemlerini yeniden işler hale getirmek, altyapıyı onarmak, güvenliği sağlamak ve yardımların ulaşımını temin etmek olduğunu belirten Ömer, yeniden imar konusunda ilk somut ilerlemenin, İsrail üzerinde ağır iş makinelerinin enkaz kaldırma ve Filistinlilerin naaşlarının çıkarılması için Gazze Şeridi’ne girişine izin verilmesi yönünde baskı kurulmasıyla sağlanabileceğini ifade etti. Ayrıca sokak altyapısının hazırlanması ve kanalizasyon sorunlarına çözüm üretilmesinin de öncelikler arasında yer aldığını söyledi.
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Gazze Yönetim Komitesi’nin yakında Gazze Şeridi'nden faaliyetlerine başlamasını bekliyor. (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) İcra Direktörü Jorge Moreira da Silva, perşembe günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin yeniden imarının ertelenemeyeceği uyarısında bulundu. İki yıl süren savaşın yıkıma uğrattığı Filistin topraklarına üçüncü ziyaretinin ardından konuşan da Silva, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası’nın Gazze Şeridi’nin ihtiyaçlarını 52 milyar doların üzerinde olarak tahmin ettiğini belirtti.
Öte yandan ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, geçtiğimiz çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’nde savaşı sona erdirmeyi amaçlayan 20 maddelik planının ikinci aşamasının başlatıldığını açıkladı. Witkoff, söz konusu aşamanın ateşkesten silahsızlanmaya, teknokrat bir yönetimin kurulmasına ve yeniden imar sürecinin başlatılmasına geçişi öngördüğünü ifade etti.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة