Yüksek Savunma Konseyi: Beyrut’ta güvenliği ordu devralmalı

Beyrut limanındaki bir itfaiye eri (Reuters)
Beyrut limanındaki bir itfaiye eri (Reuters)
TT

Yüksek Savunma Konseyi: Beyrut’ta güvenliği ordu devralmalı

Beyrut limanındaki bir itfaiye eri (Reuters)
Beyrut limanındaki bir itfaiye eri (Reuters)

Sevsen Mehanna
Beyrut limanı, 4 Ağustos’ta öğleden sonra büyük bir patlama ile sarsıldı. Şok edici patlamada, büyük vakalar da dahil olmak üzere onlarca kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı. Patlama sesi, başkent Beyrut’tan Kıbrıs’a kadar da ulaştı ve patlamanın ardından gökyüzünde duman bulutları ve mantar yükseldi.
Lübnan Yüksek Savunma Konseyi, Beyrut’un bir felaket bölgesi olarak ilan edilmesini önererek, başkentte iki haftalık olağanüstü hal ilan etti.
Konsey, canlı yayın aracılığıyla yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın anayasanın 85’inci maddesinde ve 2020 yılı bütçesinde belirtilen, 100 milyar Lübnan lirası tutarındaki olağanüstü hal fonunu kullanma kararı aldığını ifade etti.
Konsey, kabine toplantısı öncesinde patlamayı soruşturmak, sonuçlarını 5 gün içerisinde sunmak ve sorumlu kişilere karşı en yüksek yaptırımları uygulamak için bir komisyonun atanması önerisinde bulundu.
Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut limanındaki bir konteynerda bulunan 2 bin 750 ton amonyum nitratın bu büyük patlamaya neden olduğunu açıkladı.
Yüksek Savunma Konseyi Sözcüsüne göre Diyab, önleyici tedbirler alınmadan 2 bin 750 ton olarak tahmin edilen amonyum nitratın altı yıldır bir depoda tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederken, sorumluların yaşananların bedelini ödeyeceğini kaydetti.
Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) açıklamasına göre patlama, Birleşmiş Milletler’in (BM) Lübnan’da faaliyet gösteren bir gemisine de zarar verdi ve kuvvetlerin bir kısmı yaralandı.
Yapılan açıklamada, “Bu akşam, Beyrut’u sarsan büyük bir patlama sonucunda UNIFIL deniz kuvvetleri tarafından limana demirlenen bir gemi hasar aldı ve bazıları ciddi olmak üzere çok sayıda barış gücü görevlisi yaralandı” ifadelerine yer verildi.

Canbolat: Durum soruşturuluyor
(Dürzi) İlerici Sosyalist Parti (İSP) Genel Başkanı Velid Canbolat, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, “İlk bilgiler, patlayan maddenin 4 yıl önce Beyrut limanında depolanan ve imha edilmeyen bir miktar amonyum nitrat olduğunu ve bunların olaya yol açtığını gösteriyor” dedi. Canbolat, “Kaynağı güvenilir olmayan yorumlar yapmadan önce durum soruşturuluyor” ifadelerini kullandı.

Hamade’nin istifası
Lübnanlı Milletvekili Mervan Hamade ise Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, “Olayın nedeni ne olursa olsun tüm sorumluluk Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı’nda, yönetim ve yargıdaki sorumlu kişilere aittir. Kaza, bir düşman ya da ihmal nedeniyle yaşanmış olsa bile sorumluluk bahsedilen kişilere aittir” dedi.
Demokratik Buluşma Partisi Milletvekili Hamade, bu yönetim ile hiçbir bağının olmasını istemediği için ise meclisteki görevinden istifa edeceğini duyurdu.

Sivillere karşı suç
Eski Milletvekili Faris Said de “Patlamadan iki buçuk saat sonra vatandaşların endişe haline bürünmesine rağmen, herhangi bir açıklama duymadık veya herhangi bir yetkiliyle konuşmadık. Bir depoda silahların varlığına ilişkin alınan bilgiler, yerleşim bölgelerinde silah bulunmasının sivillere karşı bir suç olduğu anlamına gelir. Yaşananlar bir güvenlik depremidir. Hükümet, ister kasıtlı olarak isterse de ihmalle olsun, yaşananlardan ve sonuçlarından sorumludur” dedi.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığına göre Said, “Patlayan madde ne olursa olsun patlama, Beyrut limanında meydana geldi. Liman, güvenlik kontrolündeydi, yani yaşananlardan hükümet sorumludur” dedi. Faris Said, yaralılarla dayanışma içinde olduğunu söylerken, yaşananların bir insani felaket olduğunu kaydetti.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.