Suudi Arabistan’da son 24 saatte bin 428 yeni koronavirüs vakası kaydedildi

Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da son 24 saatte bin 428 yeni koronavirüs vakası kaydedildi

Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)

Kurban Bayramı tatilinin sonrası çalışanların dün işlerine dönmelerinin ardından Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı uyarılarını ve farkındalık duyurularını yineledi.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia “İşimize ve vatanımıza hizmet etmeye dönüyoruz. Sloganımız: Maskemi takıyorum, tokalaşmıyorum ve sosyal mesafemi koruyorum” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın bu açıklaması, vaka sayılarındaki hafif artışın ardından geldi. Bakanlık Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, koronavirüse (Kovid-19) dair gelişmelerin ele alındığı günlük basın konferansında Bakanlığın “kritik vaka sayılarında düşüş gözlemlediğini ve şu anki durumda yüzde 5,5’e kadar düştüğünü” açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü vakalarının istikrarlı kaldığı aşamanın ardından verilerin, virüs bulaşma sayılarında hafif bir artış gözlendiğini, kritik vaka sayılarındaki düşüşün devam ettiğini belirtti. Sözcü, “Birkaç hafta önce ulaştığımız istikrarlı aşamanın ardından vaka sayılarındaki hafif artışa rağmen kritik vaka eğrisinde hala düşüş gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.
El-Abdulali, bin 599 vakanın daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 252 bin 39’a ulaştığını duyurdu.
Sağlık Bakanlığı bin 428 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini böylece toplam kaydedilen vaka sayısının 288 bin 690 kişiye yükseldiğini belirtti. Bakanlık, 37 vakanın daha hayatını kaybetmesinin ardından ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 3 bin 167’e yükseldiğini açıkladı. Bakanlık ayrıca aktif vaka sayısının 33 bin 484 ve kritik vaka sayısının ise bin 816 olduğunu bildirdi.
Dr. Muhammed el-Abdulali, Suudi Arabistan'da yakında koronavirüs klinik testlerinin başlatılacağını açıkladı.
El-Abduali, Krallık’ta yapılan laboratuvar testi sayısının 3 milyon 813 bin 274’e ulaştığını ve birkaç haftadan bu yana kritik vaka sayılarında düşüş yaşandığını belirtti.
Sözcü, belirli bir faaliyete bağlı olarak etki yaratan bir kaynak veya salgının varlığını reddetti ve virüse yakalanmasının ardından iyileşen kişinin tekrar enfekte olma ihtimalinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını vurguladı.

Kuveyt: Koronavirüs kaynaklı ölümler 478 kişiye ulaştı
Kuveyt Sağlık Bakanlığı pazar günü, 4 kişinin daha koronaivrüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından ülkede koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ölümlerin 478 kişiye yükseldiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Abdullah es-Sened, 514 yeni koronavirüs vakasının daha kaydedilmesi ile ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 71 bin 713 kişiye yükseldiğini ve 115 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmekte olduğunu açıkladı.  
Kuveyt Sağlık Bakanlığı ayrıca, son 24 saate 713 vakanın daha iyileştiğini böylece toplam iyileşen hasta sayısının 63 bin 519’a yükseldiğini duyurdu.

BAE; 225 yeni koronavirüs vakası kaydedildi
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE), farklı uyruklardan 225 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini, vakaların tümünün sağlık durumunun stabil olduğu ve gerekli tedaviyi aldıkları açıklandı. Açıklamada ayrıca yeni vakalarda birlikte toplam kaydedilen vaka sayısının 62 bin 525’e yükseldiğini açıklandı.
BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, bir kişinin daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 357’ye yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık ayrıca, 323 kişinin iyileşmesi ile toplam iyileşen hasta sayısının 56 bin 568 olduğunu duyurdu.

Bahreyn: 322 yeni vakanın tespit edildi
Bahreyn Sağlık Bakanlığı, yapılan testler sonucu 322 yeni vakanın tespit edildiğini ve 273 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 40 bin 549 kişiye  yükseldiğini duyurdu.
Ülkede, yoğun bakımdaki mevcut vaka sayısı 35’e, sağlık durumu tedavi gerektiren vaka sayısı 89’a yükselirken, 2 bin 918 mevcut vakadan 2 bin 883’ünün sağlık durumunun stabil olduğu açıklandı.

Umman Sultanlığı: Toplam vaka sayısı 81 bin 580’e yükseldi
Umman Sağlık Bakanlığı dün (Pazar), 223 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini böylece ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 81 bin 580’e yükseldiğini, toplam vefat sayısının 513, iyileşen hasta sayısının ise 74 bin 691 olduğunu açıkladı.
Bakanlık, son 24 saate, 44 hastanın daha uyutulması ile uyutulan hasta sayısının 171kişiye ulaştığını, yatarak tedavi gören hasta sayısının ise 488’e yükseldiğini bildirdi.

Katar: 297 yeni koronavirüs vakası kaydedildi
Katar Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 297 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini, 271 kişinin sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 109 bin 709’a yükseldiğini duyurdu.



Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler'de Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer özgürlüğünün korunmasının önemini vurguladı

Suudi Arabistan delegesi Dr. Abdulaziz Al-Vasıl, dün New York'taki Birleşmiş Milletler genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında (Reuters)
Suudi Arabistan delegesi Dr. Abdulaziz Al-Vasıl, dün New York'taki Birleşmiş Milletler genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında (Reuters)
TT

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler'de Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer özgürlüğünün korunmasının önemini vurguladı

Suudi Arabistan delegesi Dr. Abdulaziz Al-Vasıl, dün New York'taki Birleşmiş Milletler genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında (Reuters)
Suudi Arabistan delegesi Dr. Abdulaziz Al-Vasıl, dün New York'taki Birleşmiş Milletler genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında (Reuters)

Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Dr. Abdülaziz el-Vasıl, dün yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı'nın uluslararası ticaret ve küresel enerji güvenliği açısından en kritik deniz güzergahlarından biri olduğunu vurguladı.

El-Vasıl, bu açıklamayı New York'ta Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri arasında düzenlenen ortak basın toplantısında yaptı. Toplantıda, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestisini güvence altına alacak bir karar tasarısının sunulması konusu ele alındı.

Suudi diplomat, boğazdaki seyrüsefer serbestisine yönelik her türlü tehdidin doğrudan küresel piyasaların istikrarını ve uluslararası tedarik zincirlerini sarsacağı konusunda uyarıda bulundu.

El-Vasıl, bölgedeki bir aksamanın yaratacağı sonuçlara ilişkin şu noktalara dikkat çekti, Temel emtia akışının durması küresel pazarları kaosa sürükleyebilir. Tıbbi malzemelerin ve insani yardımların sevkiyatında yaşanacak kesintiler ciddi bir krize yol açabilir.

Deniz güvenliğinin korunmasının ve ticaretin uluslararası hukuka uygun şekilde kesintisiz devam etmesinin önemini belirten El-Vasıl, uluslararası toplumu şu adımları atmaya çağırdı: "Gerilimi düşürmek, krizin derinleşmesini önlemek ve hem bölgesel hem de uluslararası barış ve istikrarı korumak için eşgüdümlü bir uluslararası harekete ihtiyaç vardır."

El-Vasıl, açıklamasının sonunda hayati öneme sahip deniz yollarının korunması ve uluslararası barış ile güvenliğin tesisi için küresel iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.


BAE Savunma Bakanlığı: Hava savunma sistemleri İran füzelerini ve İHA’larını önlüyor

İran yapımı Shahed İHA (Arşiv- AP)
İran yapımı Shahed İHA (Arşiv- AP)
TT

BAE Savunma Bakanlığı: Hava savunma sistemleri İran füzelerini ve İHA’larını önlüyor

İran yapımı Shahed İHA (Arşiv- AP)
İran yapımı Shahed İHA (Arşiv- AP)

Birleşik Arap Emirlikleri bugün, ABD ve İran'ın Ortadoğu savaşındaki kırılgan ateşkesi tehdit eden karşılıklı ateş açmasından saatler sonra, hava savunma sistemlerinin İran'dan kaynaklanan füzeleri ve insansız hava araçlarını (İHA) engellediğini duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, "BAE hava savunma sistemleri şu anda İran kaynaklı füze ve İHA’larla mücadele ediyor" ifadelerini kullandı. BAE ayrıca pazartesi ve salı günleri de İran'a atfedilen saldırıların hedefi olmuştu, Bu saldırılarda, Fuceyre emirliğindeki bir petrol tesisinde üç kişi yaralanmıştı.


Bahreyn 3 milletvekilinin üyeliğini düşürdü

ABD-İran savaşı sırasında Bahreyn, İran'dan füze ve İHA saldırılarına maruz kaldı (Reuters)
ABD-İran savaşı sırasında Bahreyn, İran'dan füze ve İHA saldırılarına maruz kaldı (Reuters)
TT

Bahreyn 3 milletvekilinin üyeliğini düşürdü

ABD-İran savaşı sırasında Bahreyn, İran'dan füze ve İHA saldırılarına maruz kaldı (Reuters)
ABD-İran savaşı sırasında Bahreyn, İran'dan füze ve İHA saldırılarına maruz kaldı (Reuters)

Bahreyn Temsilciler Meclisi, İran yanlısı gruplara yönelik alınan önlemlere karşı çıkan üç milletvekilinin üyeliğini düşürdü.

Sert tartışmalara sahne olan meclis oturumunda alınan kararda; üç milletvekilinin sergilediği tutumun, mevcut bölgesel gerilimler çerçevesinde ulusal güvenliğin korunması ve iç cephenin birliği ilkeleriyle bağdaşmadığı ifade edildi. Oturum sırasında söz alan milletvekilleri, ülkenin güvenlik ve istikrarını korumayı amaçlayan resmi adımlara desteklerini yinelerken; ulusal egemenliğe zarar verecek veya dış gündemlere hizmet edecek her türlü hareketin reddedildiğini vurguladı.

Karar uyarınca meclis üyeliği sonlandırılan isimler şunlar oldu:

Abdul Nabi Selman (Meclis Birinci Başkanvekili)

Memduh es-Salih (Hizmet Komisyonu Başkanı)

Dr. Muhammed eş-Şemruh

Söz konusu karar, 37 milletvekilinin sunduğu talebin Yasama ve Hukuk İşleri Komisyonu'na sevk edilip onaylanmasının ardından hayata geçirildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre kararın arka planında, meclisin 28 Nisan 2026 tarihli oturumunda yaşanan tartışmalar yatıyor. Yargı Yetkisi Kanunu'nun 7. maddesinde değişiklik öngören kanun hükmünde kararnamenin görüşüldüğü sırada söz konusu üç milletvekili; İran'ın saldırılarını öven zanlılara yönelik alınan önlemleri ve bu kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması kararlarını eleştirmişti. Üyeliklerin düşürülmesine temel teşkil eden dosyanın, bu eleştiriler üzerine hazırlandığı belirtildi.