Suudi Arabistan’da son 24 saatte bin 428 yeni koronavirüs vakası kaydedildi

Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da son 24 saatte bin 428 yeni koronavirüs vakası kaydedildi

Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)

Kurban Bayramı tatilinin sonrası çalışanların dün işlerine dönmelerinin ardından Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı uyarılarını ve farkındalık duyurularını yineledi.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia “İşimize ve vatanımıza hizmet etmeye dönüyoruz. Sloganımız: Maskemi takıyorum, tokalaşmıyorum ve sosyal mesafemi koruyorum” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın bu açıklaması, vaka sayılarındaki hafif artışın ardından geldi. Bakanlık Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, koronavirüse (Kovid-19) dair gelişmelerin ele alındığı günlük basın konferansında Bakanlığın “kritik vaka sayılarında düşüş gözlemlediğini ve şu anki durumda yüzde 5,5’e kadar düştüğünü” açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü vakalarının istikrarlı kaldığı aşamanın ardından verilerin, virüs bulaşma sayılarında hafif bir artış gözlendiğini, kritik vaka sayılarındaki düşüşün devam ettiğini belirtti. Sözcü, “Birkaç hafta önce ulaştığımız istikrarlı aşamanın ardından vaka sayılarındaki hafif artışa rağmen kritik vaka eğrisinde hala düşüş gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.
El-Abdulali, bin 599 vakanın daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 252 bin 39’a ulaştığını duyurdu.
Sağlık Bakanlığı bin 428 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini böylece toplam kaydedilen vaka sayısının 288 bin 690 kişiye yükseldiğini belirtti. Bakanlık, 37 vakanın daha hayatını kaybetmesinin ardından ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 3 bin 167’e yükseldiğini açıkladı. Bakanlık ayrıca aktif vaka sayısının 33 bin 484 ve kritik vaka sayısının ise bin 816 olduğunu bildirdi.
Dr. Muhammed el-Abdulali, Suudi Arabistan'da yakında koronavirüs klinik testlerinin başlatılacağını açıkladı.
El-Abduali, Krallık’ta yapılan laboratuvar testi sayısının 3 milyon 813 bin 274’e ulaştığını ve birkaç haftadan bu yana kritik vaka sayılarında düşüş yaşandığını belirtti.
Sözcü, belirli bir faaliyete bağlı olarak etki yaratan bir kaynak veya salgının varlığını reddetti ve virüse yakalanmasının ardından iyileşen kişinin tekrar enfekte olma ihtimalinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını vurguladı.

Kuveyt: Koronavirüs kaynaklı ölümler 478 kişiye ulaştı
Kuveyt Sağlık Bakanlığı pazar günü, 4 kişinin daha koronaivrüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından ülkede koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ölümlerin 478 kişiye yükseldiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Abdullah es-Sened, 514 yeni koronavirüs vakasının daha kaydedilmesi ile ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 71 bin 713 kişiye yükseldiğini ve 115 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmekte olduğunu açıkladı.  
Kuveyt Sağlık Bakanlığı ayrıca, son 24 saate 713 vakanın daha iyileştiğini böylece toplam iyileşen hasta sayısının 63 bin 519’a yükseldiğini duyurdu.

BAE; 225 yeni koronavirüs vakası kaydedildi
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE), farklı uyruklardan 225 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini, vakaların tümünün sağlık durumunun stabil olduğu ve gerekli tedaviyi aldıkları açıklandı. Açıklamada ayrıca yeni vakalarda birlikte toplam kaydedilen vaka sayısının 62 bin 525’e yükseldiğini açıklandı.
BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, bir kişinin daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 357’ye yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık ayrıca, 323 kişinin iyileşmesi ile toplam iyileşen hasta sayısının 56 bin 568 olduğunu duyurdu.

Bahreyn: 322 yeni vakanın tespit edildi
Bahreyn Sağlık Bakanlığı, yapılan testler sonucu 322 yeni vakanın tespit edildiğini ve 273 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 40 bin 549 kişiye  yükseldiğini duyurdu.
Ülkede, yoğun bakımdaki mevcut vaka sayısı 35’e, sağlık durumu tedavi gerektiren vaka sayısı 89’a yükselirken, 2 bin 918 mevcut vakadan 2 bin 883’ünün sağlık durumunun stabil olduğu açıklandı.

Umman Sultanlığı: Toplam vaka sayısı 81 bin 580’e yükseldi
Umman Sağlık Bakanlığı dün (Pazar), 223 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini böylece ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 81 bin 580’e yükseldiğini, toplam vefat sayısının 513, iyileşen hasta sayısının ise 74 bin 691 olduğunu açıkladı.
Bakanlık, son 24 saate, 44 hastanın daha uyutulması ile uyutulan hasta sayısının 171kişiye ulaştığını, yatarak tedavi gören hasta sayısının ise 488’e yükseldiğini bildirdi.

Katar: 297 yeni koronavirüs vakası kaydedildi
Katar Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 297 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini, 271 kişinin sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 109 bin 709’a yükseldiğini duyurdu.



Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cuma günü Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı görüşmeden bir kare (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cuma günü Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı görüşmeden bir kare (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cuma günü Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı görüşmeden bir kare (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cuma günü Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı görüşmeden bir kare (SPA)

Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Zelenskiy, Cidde’de gerçekleştirdikleri görüşmede başta Ortadoğu’daki gelişmeler ve Ukrayna krizi olmak üzere güncel bölgesel ve küresel meseleleri ele aldı. Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki ikili ilişkiler, iş birliği alanları ve bu alanların geliştirilmesine yönelik fırsatlar değerlendirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada toplantıyı “son derece verimli” olarak nitelendirdi. X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, ülkesinin Suudi Arabistan ile güvenlik, enerji ve gıda alanlarında bir anlaşma üzerinde çalıştığını belirtti.

dfvbfd
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy arasında Cuma günü Cidde'de gerçekleşen görüşmeden bir kare (SPA)

Görüşmeye Suudi Arabistan tarafından Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Devlet Bakanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı Musad el-Ayban katıldı.

Ukrayna heyetinde ise Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov, Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ve Genelkurmay Başkanı Andriy Hnatov yer aldı.

frgtnytn
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, cuma günü Cidde’ye varışında (Mekke Bölgesi Emirliği)

Zelenskiy, cuma günü erken saatlerde Cidde’ye ulaşmış ve Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı’nda Mekke Bölgesi Emir Yardımcısı Prens Suud bin Meşal bin Abdülaziz, Cidde Belediye Başkanı Salih et-Turki, iki ülkenin büyükelçileri ve yetkililer tarafından karşılanmıştı.

Öte yandan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Çekya Başbakanı Andrej Babiš’ten ikili ilişkilere dair yazılı bir mesaj aldı. Mesaj, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan tarafından, Cidde’de Çekya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Petr Fiala ile yapılan görüşme sırasında teslim alındı.


Kuveyt, Irak’tan yeni bir saldırı olduğunu duyurdu

İran’ın son saldırıları sonucu Kuveyt’teki bir binadan yükselen duman (Arşiv – AFP)
İran’ın son saldırıları sonucu Kuveyt’teki bir binadan yükselen duman (Arşiv – AFP)
TT

Kuveyt, Irak’tan yeni bir saldırı olduğunu duyurdu

İran’ın son saldırıları sonucu Kuveyt’teki bir binadan yükselen duman (Arşiv – AFP)
İran’ın son saldırıları sonucu Kuveyt’teki bir binadan yükselen duman (Arşiv – AFP)

Kuveyt, İran savaşı sürecinde son haftalarda benzerleri yaşanan saldırıların bir yenisinde, Irak’tan ülke topraklarına yönelik yeni bir saldırının düzenlendiğini duyurdu.

Kuveyt Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kurmay Albay Suud Abdulaziz el-Atvan yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki kara sınırında bulunan iki karakolun sabah saatlerinde saldırıya uğradığını bildirdi. Açıklamada, “Irak Cumhuriyeti’nden gelen iki adet patlayıcı yüklü insansız hava aracıyla (İHA) gerçekleştirilen hain saldırı sonucunda maddi hasar meydana gelmiş, can kaybı ya da yaralanma yaşanmamıştır” ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, “Savunma Bakanlığı, ilgili birimlerin olaya derhal müdahale ederek gerekli tedbirleri aldığını teyit etmektedir” denildi.

Kuveyt’in açıklamasına ilişkin Irak tarafından henüz resmi bir yanıt yapılmazken, Kuveyt ve bazı Körfez ülkeleri son haftalarda Irak’tan kaynaklanan benzer saldırılardan şikâyetçi olduklarını dile getirmişti.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu 14 Nisan’da yaptığı açıklamada, devletlerin egemenliğinin ihlal edilmesini ve bölge güvenliği ile istikrarının tehdit edilmesini kesin bir dille reddettiğini vurguladı. Açıklamada, Irak topraklarından havalanan İHA’larla Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine yönelik gerçekleştirilen saldırılar en sert ifadelerle kınanırken, Irak hükümetine bu tehditler karşısında sorumlulukla hareket etme çağrısı yapıldı.

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Abu Dabi Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ömer el-Ubeydi’yi bakanlığa çağırarak kendisine sert ifadeler içeren bir protesto notası iletti. Notada, İran ile ABD arasında ateşkes ilan edilmesine rağmen Irak’tan kalktığı belirtilen İHA’larla Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerindeki hayati tesislerin hedef alınması ‘terör saldırısı’ olarak nitelendirildi.

BAE, Dışişleri Bakanlığı Arap İşleri Dairesi Direktörü Ahmed el-Meraşide aracılığıyla iletilen notada, söz konusu saldırıları kesin bir dille reddettiğini belirtti. Açıklamada, saldırıların İran’a bağlı silahlı gruplar tarafından gerçekleştirildiği, hedef alınan ülkelerin egemenliği ve hava sahasının ihlal edildiği, bunun uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın açık bir ihlali olduğu ifade edildi.


Suudi Arabistan ve İtalya, savunma ortaklıklarını geliştirme konusunda görüşmelerde bulundu

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Riyad'da İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Riyad'da İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile yaptığı görüşmede (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve İtalya, savunma ortaklıklarını geliştirme konusunda görüşmelerde bulundu

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Riyad'da İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Riyad'da İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile yaptığı görüşmede (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman ve İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto, iki ülke arasındaki ortaklığı ve askeri ve savunma alanlarında ilişkileri daha da geliştirmenin yollarını gözden geçirdi.

İki bakan dün Cidde'de gerçekleştirdikleri görüşmede, özellikle bölgedeki gelişmeler başta olmak üzere, son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ve bölgenin güvenliğini ve istikrarını artırmaya yönelik ortak çabaların koordinasyonunu ele aldılar.