Suudi Arabistan’da son 24 saatte bin 428 yeni koronavirüs vakası kaydedildi

Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da son 24 saatte bin 428 yeni koronavirüs vakası kaydedildi

Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)
Suudi Arabistan’da tüm alanlarda farkındalık kampanyaları için geniş kapsamlı faaliyetler yapılıyor (SPA)

Kurban Bayramı tatilinin sonrası çalışanların dün işlerine dönmelerinin ardından Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı uyarılarını ve farkındalık duyurularını yineledi.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia “İşimize ve vatanımıza hizmet etmeye dönüyoruz. Sloganımız: Maskemi takıyorum, tokalaşmıyorum ve sosyal mesafemi koruyorum” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın bu açıklaması, vaka sayılarındaki hafif artışın ardından geldi. Bakanlık Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, koronavirüse (Kovid-19) dair gelişmelerin ele alındığı günlük basın konferansında Bakanlığın “kritik vaka sayılarında düşüş gözlemlediğini ve şu anki durumda yüzde 5,5’e kadar düştüğünü” açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü vakalarının istikrarlı kaldığı aşamanın ardından verilerin, virüs bulaşma sayılarında hafif bir artış gözlendiğini, kritik vaka sayılarındaki düşüşün devam ettiğini belirtti. Sözcü, “Birkaç hafta önce ulaştığımız istikrarlı aşamanın ardından vaka sayılarındaki hafif artışa rağmen kritik vaka eğrisinde hala düşüş gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.
El-Abdulali, bin 599 vakanın daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 252 bin 39’a ulaştığını duyurdu.
Sağlık Bakanlığı bin 428 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini böylece toplam kaydedilen vaka sayısının 288 bin 690 kişiye yükseldiğini belirtti. Bakanlık, 37 vakanın daha hayatını kaybetmesinin ardından ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 3 bin 167’e yükseldiğini açıkladı. Bakanlık ayrıca aktif vaka sayısının 33 bin 484 ve kritik vaka sayısının ise bin 816 olduğunu bildirdi.
Dr. Muhammed el-Abdulali, Suudi Arabistan'da yakında koronavirüs klinik testlerinin başlatılacağını açıkladı.
El-Abduali, Krallık’ta yapılan laboratuvar testi sayısının 3 milyon 813 bin 274’e ulaştığını ve birkaç haftadan bu yana kritik vaka sayılarında düşüş yaşandığını belirtti.
Sözcü, belirli bir faaliyete bağlı olarak etki yaratan bir kaynak veya salgının varlığını reddetti ve virüse yakalanmasının ardından iyileşen kişinin tekrar enfekte olma ihtimalinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını vurguladı.

Kuveyt: Koronavirüs kaynaklı ölümler 478 kişiye ulaştı
Kuveyt Sağlık Bakanlığı pazar günü, 4 kişinin daha koronaivrüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından ülkede koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ölümlerin 478 kişiye yükseldiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Abdullah es-Sened, 514 yeni koronavirüs vakasının daha kaydedilmesi ile ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 71 bin 713 kişiye yükseldiğini ve 115 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmekte olduğunu açıkladı.  
Kuveyt Sağlık Bakanlığı ayrıca, son 24 saate 713 vakanın daha iyileştiğini böylece toplam iyileşen hasta sayısının 63 bin 519’a yükseldiğini duyurdu.

BAE; 225 yeni koronavirüs vakası kaydedildi
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE), farklı uyruklardan 225 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini, vakaların tümünün sağlık durumunun stabil olduğu ve gerekli tedaviyi aldıkları açıklandı. Açıklamada ayrıca yeni vakalarda birlikte toplam kaydedilen vaka sayısının 62 bin 525’e yükseldiğini açıklandı.
BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, bir kişinin daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 357’ye yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık ayrıca, 323 kişinin iyileşmesi ile toplam iyileşen hasta sayısının 56 bin 568 olduğunu duyurdu.

Bahreyn: 322 yeni vakanın tespit edildi
Bahreyn Sağlık Bakanlığı, yapılan testler sonucu 322 yeni vakanın tespit edildiğini ve 273 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 40 bin 549 kişiye  yükseldiğini duyurdu.
Ülkede, yoğun bakımdaki mevcut vaka sayısı 35’e, sağlık durumu tedavi gerektiren vaka sayısı 89’a yükselirken, 2 bin 918 mevcut vakadan 2 bin 883’ünün sağlık durumunun stabil olduğu açıklandı.

Umman Sultanlığı: Toplam vaka sayısı 81 bin 580’e yükseldi
Umman Sağlık Bakanlığı dün (Pazar), 223 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini böylece ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 81 bin 580’e yükseldiğini, toplam vefat sayısının 513, iyileşen hasta sayısının ise 74 bin 691 olduğunu açıkladı.
Bakanlık, son 24 saate, 44 hastanın daha uyutulması ile uyutulan hasta sayısının 171kişiye ulaştığını, yatarak tedavi gören hasta sayısının ise 488’e yükseldiğini bildirdi.

Katar: 297 yeni koronavirüs vakası kaydedildi
Katar Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 297 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini, 271 kişinin sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 109 bin 709’a yükseldiğini duyurdu.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Pakistanlı mevkidaşlarıyla telefon görüşmesi yaparak bölgesel gelişmeleri ele aldı

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Pakistanlı mevkidaşlarıyla telefon görüşmesi yaparak bölgesel gelişmeleri ele aldı

Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)
Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, dün Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve bu konuda yapılan çabalar ele alındı.

Prens Faysal bin Ferhan, Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile de telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede bölgedeki gelişmeler ve güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik ortak çabalar ele alındı.


Suudi Arabistan, dünyanın en büyük devlet veri merkezini inşa ediyor

Merkezin inşaatının resmi olarak başlamasını simgeleyen temel atma töreninden, Riyad, 1 Ocak 2026 (SPA)
Merkezin inşaatının resmi olarak başlamasını simgeleyen temel atma töreninden, Riyad, 1 Ocak 2026 (SPA)
TT

Suudi Arabistan, dünyanın en büyük devlet veri merkezini inşa ediyor

Merkezin inşaatının resmi olarak başlamasını simgeleyen temel atma töreninden, Riyad, 1 Ocak 2026 (SPA)
Merkezin inşaatının resmi olarak başlamasını simgeleyen temel atma töreninden, Riyad, 1 Ocak 2026 (SPA)

Suudi Arabistan dün başkent Riyad’da dünyanın en büyük Tier IV sınıfı kamu veri merkezinin inşası için temel atma töreni gerçekleştirdi. Alanı 30 milyon metrekareyi aşan ve toplam 480 megavat kapasiteye sahip olacak merkezle, ulusal ekonominin güçlendirilmesi ve Suudi Arabistan’ın küresel dijital ekonomi geleceğinde kilit bir aktör olarak konumunun desteklenmesi hedefleniyor.

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zekâ Kurumu (SDAIA) Hexagon Veri Merkezi, en yüksek uluslararası standartlara uygun şekilde tasarlandı. Merkezin, kamuya ait veri merkezleri için en üst düzey güvenlik ve operasyonel sürekliliği sağlaması, elektronik hizmetlere artan bağımlılık çerçevesinde kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılaması amaçlanıyor. Projenin, Uptime Institute Küresel Veri Merkezi tarafından yapılan veri merkezi sınıflandırmalarında en üst seviye derecelendirmeye sahip olduğu belirtildi.

vfgh
Bu ulusal proje, Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın devam eden desteğinin bir parçası olarak hayata geçiriliyor. (SDAIA)

Dünyanın en büyük Tier IV sınıfı kamu veri merkezinin temel atma törenine, İçişleri Bakanlığı Teknoloji İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Prens Dr. Bender el-Meşari, Prens Fehd bin Halid bin Faysal, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Abdullah es-Sevaha ile çok sayıda üst düzey kamu yetkilisi katıldı. Törende konukları, SDAIA Başkanı Dr. Abdullah bin Şerif el-Gamdi ve kurumdan üst düzey yöneticiler karşıladı.

El-Gamdi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, söz konusu küresel nitelikteki ulusal projenin, Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın sürekli ve kararlı desteği çerçevesinde hayata geçirildiğini söyledi. El-Gamdi, SDAIA’nın Suudi Arabistan’da veri ve yapay zekâ alanlarında yetkili kurum ve bu alanlarda düzenleme, geliştirme ve uygulamadan sorumlu ulusal referans otoritesi olarak rolünü üstlenmesini amaçladığını, böylece Suudi Arabistan’ın veri ve yapay zekâ temelli ekonomiler arasında liderliğe taşınmasına katkı sağlanacağını ifade etti.

Hexagon Veri Merkezi’nin, SDAIA’nın veri merkezlerine yönelik stratejik girişimlerinin ilki olduğunu belirten el-Gamdi, ilerleyen dönemde başka merkezlerin de kurulacağını kaydetti. El-Gamdi, merkezin Suudi Arabistan’ı küresel bir veri merkezi haline getirme yolunda nitelikli ve stratejik bir ivme sağlayacağını, veri egemenliği ve güvenliğini teminat altına alacağını, inovasyon ile dijital ekonomiyi destekleyeceğini ve kamu kurumlarını güçlendirerek Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda Krallığın veri ve yapay zekâ temelli en gelişmiş ekonomiler arasındaki konumunu pekiştireceğini dile getirdi.

dsfvgth
SDAIA Hexagon Veri Merkezi, en yüksek uluslararası standartları karşılamak üzere tasarlandı. (SPA)

Merkezin, bölgedeki veri merkezleri açısından bir dönüm noktası niteliği taşıdığına işaret eden yetkililer, tesisin veri merkezleri için önde gelen küresel mühendislik standartlarından biri olan TIA-942 kriterlerine göre tasarlandığını belirtti. Çift bağımsız hatlar ve sistemlere dayalı operasyonel yapının, teknik süreçlerde yüksek güvenilirlik sağladığı, teknolojik altyapının verimliliğini artırdığı ve en zorlu operasyonel koşullarda dahi yüksek hazırlık seviyesini koruyarak hizmet sürekliliğini güvence altına aldığı ifade edildi.

Merkezin, ileri düzey destek sunan yüksek performanslı bir bilişim altyapısına sahip olacağı, bu sayede Suudi Arabistan’daki hayati ve kalkınma odaklı sektörlerin yapay zekâ alanındaki hızlı gelişmeleri benimseme kapasitesinin güçlendirileceği, teknoloji yatırımlarının teşvik edileceği ve dijital hizmetlerin güvenilirliğinin artırılacağı kaydedildi.

Hexagon Veri Merkezi projesinin çevre dostu bir yaklaşımla hayata geçirildiği belirtilerek, enerji verimliliği ve akıllı soğutma alanında yenilikçi çözümlerin benimsendiği, düşük enerji tüketimli modern bilişim teknolojilerinin kullanıldığı aktarıldı. Projede, gelişmiş enerji verimliliği uygulamaları, akıllı soğutma sistemleri, doğrudan sıvı soğutma teknolojileri ve hibrit soğutma çözümlerinin yanı sıra yenilenebilir enerjiden sürdürülebilir bir kaynak olarak yararlanılacağı ifade edildi. Bu sayede merkezin, küresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği sertifikasyonlarıyla dünyanın en büyük ‘yeşil’ veri merkezleri arasında yer almasının hedeflendiği belirtildi.

El-Gamdi, SDAIA’nın veri merkezlerine yönelik stratejisinin yıllık yaklaşık 30 bin ton karbon salımının azaltılmasına katkı sağladığını ve gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYİH) etkisinin yaklaşık 10,8 milyar riyal olarak hesaplandığını söyledi. El-Gamdi, bu merkezlerin modern dijital ekonominin hayati altyapısını ve temel dinamiğini oluşturduğunu, bunun da Suudi Arabistan’ın veri ve yapay zekâ alanındaki küresel konumunu güçlendirdiğini vurguladı.

El-Gamdi, Suudi Arabistan’ın Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sürekli desteğiyle ileri teknolojiler alanındaki varlığını güçlendirmeyi sürdüreceğini belirterek, SDAIA’nın entegre bir dijital ekosistem inşa etmeye yönelik iddialı vizyonunu yansıtan öncü projeler üzerinde çalışacağını kaydetti. Bu projelerin, veri ve yapay zekâ alanındaki ulusal yetkinlikleri pekiştireceği, dünya standartlarında teknolojik altyapılar oluşturacağı, ulusal ekonominin rekabet gücünü artıracağı ve yatırımları cezbederek Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir bir bilgi ekonomisi ile ileri teknolojilerde küresel liderlik hedefine katkı sağlayacağı ifade edildi.

uı7o
Temel atma töreninde projenin detayları ve merkezin teknik özellikleri tanıtıldı. (SPA)

SDAIA bünyesindeki Ulusal Bilgi Merkezi Direktörü Dr. İsam el-Vukayt da temel atma töreni sırasında merkeze ilişkin tanıtıcı bir sunum yaptı. El-Vukayt, sunumunda projenin ayrıntılarını, merkezin teknik ve mühendislik özelliklerini ve en üst düzey hazırlık ile operasyonel sürekliliği garanti eden işletim altyapısını anlattı. Ayrıca merkezin çözümleri ve mühendislik tasarımının, küresel referans kabul edilen uluslararası standartlar doğrultusunda aldığı sertifikalara değindi. Sunumun ardından katılımcılar, eşlik eden sergiyi gezerek merkezin tasarım aşamalarını ve gelecekteki teknolojik altyapısını yerinde inceleme imkânı buldu.


Muhammed bin Selman ve Şahbaz Şerif bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştüler

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Başbakan (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Başbakan (SPA)
TT

Muhammed bin Selman ve Şahbaz Şerif bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştüler

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Başbakan (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Başbakan (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman bin Abdulaziz, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif ile dün telefon görüşmesi yaparak bölgesel ve uluslararası alandaki son gelişmeleri ele aldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin Pakistan Başbakanı ile yaptığı telefon görüşmesinde, Krallık ile Pakistan arasındaki ikili ilişkiler ve ortak iş birliğinin geliştirilme yolları ele alındı.