Süha Arafat, Filistinli üst düzey yetkilileri skandallarını yayınlamakla tehdit ediyor

Süha Arafat’ın rahmetli eşi Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile 1995 yılından bir fotoğrafı. (AP)
Süha Arafat’ın rahmetli eşi Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile 1995 yılından bir fotoğrafı. (AP)
TT

Süha Arafat, Filistinli üst düzey yetkilileri skandallarını yayınlamakla tehdit ediyor

Süha Arafat’ın rahmetli eşi Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile 1995 yılından bir fotoğrafı. (AP)
Süha Arafat’ın rahmetli eşi Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile 1995 yılından bir fotoğrafı. (AP)

Filistin’in eski Devlet Başkanı merhum Yaser Arafat'ın dul eşi Süha Arafat, “İsrail ile yaptığı anlaşmanın ardından BAE’ye saldırmayı reddeden tutumum sebebiyle bana karşı karalama ve tehdit kampanyası başlatmak isteyenler” olarak tanımladığı Filistin yönetimindeki birçok üst düzey yetkiliyi “siyasi skandallarını” yayınlamakla tehdit etti.
Süha Arafat kendisine ve ailesine yönelik yürütülen karalama kampanyasının, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın etrafındaki çıkarcı bir grup tarafından düzenli bir şekilde yönetildiğinden emin olduğunu belirterek Ebu Mazen’in duruma müdahale etmesini istedi.
Arafat'ın İsrail resmi televizyonuna verdiği röportaj perşembe akşamı yayınlandı. Arafat, anlaşma karşısında Filistin yönetiminin resmi duruşu ile aynı fikirde olmadığını belirterek bunun “anlaşmazlık ne olursa olsun Arap kardeşliği arasındaki ilişkilere zarar verilmemesine yönelik Filistin ilkesini unutan hızlı ve öfkeli” bir tutum olduğunu söyledi.
BAE’ye karşı yapılan durmak bilmeyen saldırılarda “Kudüs’e ihanet” ve “Filistin halkı sırtından bıçaklandı” gibi eski sloganların kullanılmasından, BAE bayrağının ve Prens Muhammed bin Zayid’in fotoğraflarının yakılmasından hoşlanmadığını da sözlerine ekledi.
Süha Arafat, rahmetli eşi Yaser Arafat yaşasaydı böyle bir tutumda olmayacağına, eşinin bunun aksine Abu Dabi'ye giderek Prens Muhammed bin Zayid ile görüşerek kendisinden Filistin halkına yardım etmek için İsrail ile iyi ilişkilerini kullanmasını isteyeceğine inandığını söyledi.
Bu tutumu nedeniyle sosyal medyada sert saldırılara maruz kaldığını ifade eden Arafat ölüm tehditleri aldığını açıkladı.
Arafat kendisine yönelik karalama kampanyasını yöneten kişinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Özel Kalem Müdürü İntisar Ebu Amara olduğunu, halka hain olarak takdim edilmesi için talimatlar verdiğini öne sürdü.
Arafat, Ebu Mazen’den kendisini korumasını talep ettiği açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ebu Mazen onu sevdiğimi bilir ancak etrafındakiler kendisine yanlış bilgiler veriyorlar. Ben başka bir lidere başvurmadan önce bana koruma sağlamasını rica ediyorum.”
Arafat ayrıca aylık ödeneğinin kesilmesini sağlamak amacıyla yayınlanan ve milyonlar kazanmakla itham edilip itibarını lekeleyen söylentiler olduğunu belirtti. Kendisi ve kızı için ödenek aldığını ve bunun kocasının aylık 10 bin euro olan emeklilik maaşından ibaret olduğu söylentilerinin “entelektüel terörizm” olduğunu vurguladı.
Süha Arafat’ın BAE-İsrail anlaşması ile ilgili haberlerin yayınlanmasının ardından Instagram hesabı üzerinden BAE’ye karşı düşmanca tavır sergileyenler için Filistin halkı adına özür dilediği biliniyor.
Süha Arafat günler sonra Filistin’in Güney Kıbrıs Büyükelçisi olan kardeşi Ghabi al-Tawil’in BAE’ye karşıtı faaliyetler düzenlemekten kaçınma kararı sebebiyle Ramallah’a çağrıldığını paylaştı. Arafat kardeşinin tutuklanmasından veya işini kaybetmesinden kaygılandığını belirtti.
 “Yaser Arafat’ın ailesini yok etmek mi istiyorlar?” diye soran Süha Arafat sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz onlardan daha güçlüyüz, Filistin yönetimindeki üst düzey yetkililer bana karşı kampanyalarını sürdürürlerse Yaser’in hatıralarında onlar hakkında yazdıklarını halka açıklayacağım ve cehennemin kapılarını açacağım. Bildiklerimin birazını yayınlamam yeterli. Filistin halkı önünde onları yakacağım.”



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.