Salgın Lübnan’da yıkıcı sonuçlara neden oluyor

Yarısı Ağustos’ta olmak üzere 20 bin vaka kaydedildi

Lübnan’daki koronavirüs istatistikleri (Enformasyon Bakanlığı)
Lübnan’daki koronavirüs istatistikleri (Enformasyon Bakanlığı)
TT

Salgın Lübnan’da yıkıcı sonuçlara neden oluyor

Lübnan’daki koronavirüs istatistikleri (Enformasyon Bakanlığı)
Lübnan’daki koronavirüs istatistikleri (Enformasyon Bakanlığı)

Lübnan’da yeni tip koronavirüs vaka sayıları 20 bini geçti, vakaların çoğu Ağustos ayı ve sonrasında kaydedildi. Vaka sayılarındaki artış ile, işlerin kontrolden çıkması ve yıkıcı sonuçların oluşmasına karşı uyarılar yapılmaya başlarken, özellikle Lübnan ekonomisinin daha fazla tecrit önleminin uygulanmasını kaldıramayacağı ifade ediliyor. Sağlık sektörü, devlet hastanelerinin kapasitelerinin yakında en üst sınırına yaklaşabileceğini veya bu sınırı geçebileceğini duyurdu.
İçişleri Bakanlığı bu çerçevede koruyucu önlemlere riayet edilmesinin zorunluluğunu yineledi. Güvenlik Güçleri Twitter hesabı üzerinden, İçişleri Bakanı ve Belediyelerin talimatları gereğince Beyrut ilindeki tüm vatandaşlara maske dağıtıldığını açıkladı.
Sağlık Komitesi Başkanı Milletvekili Asım Araci “sağlık sektörünün yüksek sayıdaki koronavirüs vakalarına yeterli hizmet sağlayamacağını” belirtti.
Koronavirüsün Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde yayılmasına rağmen ülkenin kuzeyinde daha kötü bir durum görülüyor. Milletvekili Muhammed Kabbara, Trablus ve çevresinde koronavirüs vakalarından duyduğu endişeyi dile getirerek, günlük vakaların yüzde 20’sinin kaydedildiği Trablus'un, Lübnan'ın tamamındaki vaka sayılarında ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Bu durumun resmileşmeden önce seferberlik durumunun ilan edilmesini gerektirdiğini söyledi.
Kabbara, İçişleri Bakanlığından “genel seferberlik kanunun uygulanmasını ve şehirdeki insanların korunmasının” yanı sıra Sağlık Bakanlığından “tüm imkanlarını Trablus’daki devlet ve özel hastanelerin hizmetine sunmasını, çok sayıda test için gerekli ekipmanların temin edilmesini” talep etti.
Ülkenin güneyinde de vaka sayıları her geçen gün artıyor. Parlamento Kadın ve Çocuk Komisyonu Başkanı Milletvekili Inaya İzzettin, Jwaya ve Bafliyeh’de çok sayıda koronavirüs vakasının kaydedilmesinin ardından iki kasabadaki salgın durumunu inceledi.
İzzettin, hastaların ve hastalarla temas kuran kişilerin 14 günlük karantina süresine tamamen riayet etmelerini ve gerekli tüm önlemlere uymalarını istedi. Özellikle Lübnan’da vaka sayılarının artması ve sağlık sektörü üzerinde bir yük oluşturması sebebiyle halkın güvenliğinin sağlanması için yerel yetkililerin bu konuyu dikkat ve ivedilikle takip etmeleri çağrısında bulundu.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP