Salgın Lübnan’da yıkıcı sonuçlara neden oluyor

Yarısı Ağustos’ta olmak üzere 20 bin vaka kaydedildi

Lübnan’daki koronavirüs istatistikleri (Enformasyon Bakanlığı)
Lübnan’daki koronavirüs istatistikleri (Enformasyon Bakanlığı)
TT

Salgın Lübnan’da yıkıcı sonuçlara neden oluyor

Lübnan’daki koronavirüs istatistikleri (Enformasyon Bakanlığı)
Lübnan’daki koronavirüs istatistikleri (Enformasyon Bakanlığı)

Lübnan’da yeni tip koronavirüs vaka sayıları 20 bini geçti, vakaların çoğu Ağustos ayı ve sonrasında kaydedildi. Vaka sayılarındaki artış ile, işlerin kontrolden çıkması ve yıkıcı sonuçların oluşmasına karşı uyarılar yapılmaya başlarken, özellikle Lübnan ekonomisinin daha fazla tecrit önleminin uygulanmasını kaldıramayacağı ifade ediliyor. Sağlık sektörü, devlet hastanelerinin kapasitelerinin yakında en üst sınırına yaklaşabileceğini veya bu sınırı geçebileceğini duyurdu.
İçişleri Bakanlığı bu çerçevede koruyucu önlemlere riayet edilmesinin zorunluluğunu yineledi. Güvenlik Güçleri Twitter hesabı üzerinden, İçişleri Bakanı ve Belediyelerin talimatları gereğince Beyrut ilindeki tüm vatandaşlara maske dağıtıldığını açıkladı.
Sağlık Komitesi Başkanı Milletvekili Asım Araci “sağlık sektörünün yüksek sayıdaki koronavirüs vakalarına yeterli hizmet sağlayamacağını” belirtti.
Koronavirüsün Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde yayılmasına rağmen ülkenin kuzeyinde daha kötü bir durum görülüyor. Milletvekili Muhammed Kabbara, Trablus ve çevresinde koronavirüs vakalarından duyduğu endişeyi dile getirerek, günlük vakaların yüzde 20’sinin kaydedildiği Trablus'un, Lübnan'ın tamamındaki vaka sayılarında ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Bu durumun resmileşmeden önce seferberlik durumunun ilan edilmesini gerektirdiğini söyledi.
Kabbara, İçişleri Bakanlığından “genel seferberlik kanunun uygulanmasını ve şehirdeki insanların korunmasının” yanı sıra Sağlık Bakanlığından “tüm imkanlarını Trablus’daki devlet ve özel hastanelerin hizmetine sunmasını, çok sayıda test için gerekli ekipmanların temin edilmesini” talep etti.
Ülkenin güneyinde de vaka sayıları her geçen gün artıyor. Parlamento Kadın ve Çocuk Komisyonu Başkanı Milletvekili Inaya İzzettin, Jwaya ve Bafliyeh’de çok sayıda koronavirüs vakasının kaydedilmesinin ardından iki kasabadaki salgın durumunu inceledi.
İzzettin, hastaların ve hastalarla temas kuran kişilerin 14 günlük karantina süresine tamamen riayet etmelerini ve gerekli tüm önlemlere uymalarını istedi. Özellikle Lübnan’da vaka sayılarının artması ve sağlık sektörü üzerinde bir yük oluşturması sebebiyle halkın güvenliğinin sağlanması için yerel yetkililerin bu konuyu dikkat ve ivedilikle takip etmeleri çağrısında bulundu.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times