Libya’da koronavirüse karşı ulusal kampanya başlatıldı

UNICEF gözetiminde sterilize edilen Nafusa Dağı bölgesindeki bir okul.
UNICEF gözetiminde sterilize edilen Nafusa Dağı bölgesindeki bir okul.
TT

Libya’da koronavirüse karşı ulusal kampanya başlatıldı

UNICEF gözetiminde sterilize edilen Nafusa Dağı bölgesindeki bir okul.
UNICEF gözetiminde sterilize edilen Nafusa Dağı bölgesindeki bir okul.

Libya Ulusal Hastalıklarla Mücadele Merkezi dün, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) kontrol altına alma planının dördüncü aşaması kapsamında toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik “ulusal kampanya” başlattı. Bu adım, ülkede kaydedilen vaka sayısının 18 bine yaklaştığı, ölüm oranlarının yükseldiği ve doktorların hasta yakınlarının saldırısına uğradıklarına dair şikayetlerde bulunduğu bir zamanda geldi.
Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi Müdürü Bedreddin en-Neccar dün akşam düzenlediği basın toplantısında Trablus belediyeleri tarafından başlatılan kampanyada, vatandaşların sağlık koşulları ve salgının daha fazla yayılması ile oluşabilecek tehlikelere yönelik farkındalığın sağlanmasının hedeflendiğini duyurdu. Bir gün içerisinde çok sayıda vaka kaydedilmesine rağmen herkesin görevini yerine getirirmesi halinde ülkedeki durumun kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Bedreddin en-Neccar “Henüz geç değil. Çabalarımızı birleştirip ihtiyati önlemlere uyarak ve dayanışma sağlayarak, salgını küçümsemeden ciddiye alırsak halen salgını kontrol altına alabiliriz” ifadelerini kullandı.
En-Neccar, kampanyaya Trablus belediyelerinin, Trablus Emniyet Müdürlüğü’nün, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, İzci ve Kız Rehberi Hareketi’nin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları Komisyonu, UNICEF ve Uluslararası Göç Örgütü’nün katıldığı bilgisini verdi.
Merkez, iyileşen vaka sayısının 2 bin 81’e, ölü sayısının ise 285’e yükseldiğini açıkladı. Trablus 223’ü yeni olmak üzere 313 vaka ile ilk sırada yer alırken onu 64 vaka ile Mısrata takip ediyor. Bunun yanı sıra sağlık birimlerinin aktardığı resmi rakamlara göre şehir ve kasabalarda ise vaka sayıları yükseliyor.
Libya’da eğitim kurumlarının açılması ile aynı zamanda gelen vaka sayılarındaki artış endişelerin artmasına neden oldu. Zira lise öğrencileri salgın sebebiyle verilen 5 ay aranın ardından 31 Ağustos’ta derslerine yeniden başladılar.
UNICEF, öğrencilerin ve eğitim kadrolarının koronavirüse karşı korunmaları için Mutabakat Hükümeti ile yürütülen iş birliği programı kapsamında Nafusa Dağı bölgesinde 39 Libya okulunun sterilizasyonunun tamamlandığını duyurdu.
UNICEF tarafından yapılan açıklamada, ikinci aşamada ülkenin batısında bulunan 163 okulun daha sterilizasyonunun hedeflendiği açıkladı. UNICEF ayrıca Libya'da koronavirüs salgını ile mücadeleye yönelik verdiği destek için Japon hükümetine teşekkürlerini bildirdi.
Bu gelişme, beyaz ordudaki doktorlar ve hemşireler arasında çok sayıda vakanın kaydedilmesi, Bingazi Tıp Merkezi'nde bazı doktorların saldırıya uğraması ile ülkenin doğusunda yer alan Bingazi Doktorlar Sendikası’nın koronavirüs ile mücadelede görev yapan ve uzun saatler boyunca koruyucu giysilerle çalışan birçok doktorun sosyal medyada sayfalarında kendilerine yapılan saldırıları görmesi, her gün hastanelerde yaptıkları fedakarlıklara değer verilmemesi ve sık sık sözlü ve fiziksel saldırılarına maruz kalınması sebebiyle morallerinin bozulduğunu belirtti.
Sendika tarafından pazartesi akşamı yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Son zamanlarda doktorları hayal kırıklığına uğratan, vaka sayılarındaki artış sebebiyle hastanelerin kalabalık olması değildir. Diğer ülkelerde meslektaşlarının gördüğü takdir ve saygı yerine güvenlik birimlerinin, doktorlara karşı yapılan saldırının büyüklüğüne rağmen saldırganlara karşı doktorları ve hastaneleri korumada ciddiyetsiz olmalarıdır.”
Sendika “virüsün yayılması ve sağlık sisteminin her seviyedeki zayıflığına rağmen sayıları iki katına çıkan hastaları tedavi etmeye çalışmaktan vazgeçmediklerini” vurguladı.
Sendika ayrıca devlet kurumlarından doktorlar ve diğer hastane çalışanlarının yanı sıra tıbbi ekipmanların ve cihazların da korunmasını talep etti.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz