Libya’da koronavirüse karşı ulusal kampanya başlatıldı

UNICEF gözetiminde sterilize edilen Nafusa Dağı bölgesindeki bir okul.
UNICEF gözetiminde sterilize edilen Nafusa Dağı bölgesindeki bir okul.
TT

Libya’da koronavirüse karşı ulusal kampanya başlatıldı

UNICEF gözetiminde sterilize edilen Nafusa Dağı bölgesindeki bir okul.
UNICEF gözetiminde sterilize edilen Nafusa Dağı bölgesindeki bir okul.

Libya Ulusal Hastalıklarla Mücadele Merkezi dün, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) kontrol altına alma planının dördüncü aşaması kapsamında toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik “ulusal kampanya” başlattı. Bu adım, ülkede kaydedilen vaka sayısının 18 bine yaklaştığı, ölüm oranlarının yükseldiği ve doktorların hasta yakınlarının saldırısına uğradıklarına dair şikayetlerde bulunduğu bir zamanda geldi.
Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi Müdürü Bedreddin en-Neccar dün akşam düzenlediği basın toplantısında Trablus belediyeleri tarafından başlatılan kampanyada, vatandaşların sağlık koşulları ve salgının daha fazla yayılması ile oluşabilecek tehlikelere yönelik farkındalığın sağlanmasının hedeflendiğini duyurdu. Bir gün içerisinde çok sayıda vaka kaydedilmesine rağmen herkesin görevini yerine getirirmesi halinde ülkedeki durumun kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Bedreddin en-Neccar “Henüz geç değil. Çabalarımızı birleştirip ihtiyati önlemlere uyarak ve dayanışma sağlayarak, salgını küçümsemeden ciddiye alırsak halen salgını kontrol altına alabiliriz” ifadelerini kullandı.
En-Neccar, kampanyaya Trablus belediyelerinin, Trablus Emniyet Müdürlüğü’nün, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, İzci ve Kız Rehberi Hareketi’nin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları Komisyonu, UNICEF ve Uluslararası Göç Örgütü’nün katıldığı bilgisini verdi.
Merkez, iyileşen vaka sayısının 2 bin 81’e, ölü sayısının ise 285’e yükseldiğini açıkladı. Trablus 223’ü yeni olmak üzere 313 vaka ile ilk sırada yer alırken onu 64 vaka ile Mısrata takip ediyor. Bunun yanı sıra sağlık birimlerinin aktardığı resmi rakamlara göre şehir ve kasabalarda ise vaka sayıları yükseliyor.
Libya’da eğitim kurumlarının açılması ile aynı zamanda gelen vaka sayılarındaki artış endişelerin artmasına neden oldu. Zira lise öğrencileri salgın sebebiyle verilen 5 ay aranın ardından 31 Ağustos’ta derslerine yeniden başladılar.
UNICEF, öğrencilerin ve eğitim kadrolarının koronavirüse karşı korunmaları için Mutabakat Hükümeti ile yürütülen iş birliği programı kapsamında Nafusa Dağı bölgesinde 39 Libya okulunun sterilizasyonunun tamamlandığını duyurdu.
UNICEF tarafından yapılan açıklamada, ikinci aşamada ülkenin batısında bulunan 163 okulun daha sterilizasyonunun hedeflendiği açıkladı. UNICEF ayrıca Libya'da koronavirüs salgını ile mücadeleye yönelik verdiği destek için Japon hükümetine teşekkürlerini bildirdi.
Bu gelişme, beyaz ordudaki doktorlar ve hemşireler arasında çok sayıda vakanın kaydedilmesi, Bingazi Tıp Merkezi'nde bazı doktorların saldırıya uğraması ile ülkenin doğusunda yer alan Bingazi Doktorlar Sendikası’nın koronavirüs ile mücadelede görev yapan ve uzun saatler boyunca koruyucu giysilerle çalışan birçok doktorun sosyal medyada sayfalarında kendilerine yapılan saldırıları görmesi, her gün hastanelerde yaptıkları fedakarlıklara değer verilmemesi ve sık sık sözlü ve fiziksel saldırılarına maruz kalınması sebebiyle morallerinin bozulduğunu belirtti.
Sendika tarafından pazartesi akşamı yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Son zamanlarda doktorları hayal kırıklığına uğratan, vaka sayılarındaki artış sebebiyle hastanelerin kalabalık olması değildir. Diğer ülkelerde meslektaşlarının gördüğü takdir ve saygı yerine güvenlik birimlerinin, doktorlara karşı yapılan saldırının büyüklüğüne rağmen saldırganlara karşı doktorları ve hastaneleri korumada ciddiyetsiz olmalarıdır.”
Sendika “virüsün yayılması ve sağlık sisteminin her seviyedeki zayıflığına rağmen sayıları iki katına çıkan hastaları tedavi etmeye çalışmaktan vazgeçmediklerini” vurguladı.
Sendika ayrıca devlet kurumlarından doktorlar ve diğer hastane çalışanlarının yanı sıra tıbbi ekipmanların ve cihazların da korunmasını talep etti.



Şaas, Gazze'nin yeniden inşası konusunda iyimser ancak İsrail engeller çıkarıyor

Dün çekilen bir fotoğrafta, Gazze şehrindeki yıkımın ortasında yerinden edilmiş insanlar için kurulan geçici çadırlar görülüyor (AP)
Dün çekilen bir fotoğrafta, Gazze şehrindeki yıkımın ortasında yerinden edilmiş insanlar için kurulan geçici çadırlar görülüyor (AP)
TT

Şaas, Gazze'nin yeniden inşası konusunda iyimser ancak İsrail engeller çıkarıyor

Dün çekilen bir fotoğrafta, Gazze şehrindeki yıkımın ortasında yerinden edilmiş insanlar için kurulan geçici çadırlar görülüyor (AP)
Dün çekilen bir fotoğrafta, Gazze şehrindeki yıkımın ortasında yerinden edilmiş insanlar için kurulan geçici çadırlar görülüyor (AP)

Gazze Şeridi yönetim komitesi başkanı Ali Şaas, yaklaşık iki yıl süren yıkıcı İsrail savaşının ardından Şeridin yeniden inşasının yedi yıl içinde tamamlanacağına dair dikkat çekici bir iyimserlik dile getirdi.

Filistin radyosuna dün verdiği röportajda, ABD destekli bir anlaşma kapsamında Gazze Şeridi'ni yönetmekle görevlendirilen Şaas, savaş enkazını Akdeniz'e taşımayı da içeren iddialı bir planın ana hatlarını açıkladı.

Şaas, Hamas'ın yıllarca süren iktidarının ardından Filistin bölgesini yönetmekle görevli 15 kişilik Filistinli uzman grubunun başına geçecek.Şarku’l Avsat’ın Filistin radyosundan aktardığına göre Şaas, “Buldozerleri getirip enkazı denize dökersek ve denizde yeni adalar yaratırsak... üç yıl içinde Gazze için yeni toprak kazanmış ve enkazı temizlemiş olacağız” dedi. “Gazze yedi yıl öncesinden daha iyi bir hale gelecek” ifadesini kullandı.

Buna karşılık İsrail, barış planının ikinci aşamasının duyurusunu “sembolik” olarak değerlendirerek sektörün geleceğini engellemeye çalıştı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Gazze Yönetim Komitesi'nin kurulmasına destek verdiğini belirterek, “Filistin Yönetimi kurumları arasında bağlantı kurulmasının ve ikilik ve bölünmeyi sürdüren idari, hukuki ve güvenlik sistemleri kurulmamasının önemini yeniden teyit ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Halep'te SDG kontrolündeki bölgelerden kaçanlara yönelik sığınma evleri açıldı

Dün Halep'in doğusunda SDG güçlerinin kontrolündeki bir bölgeden kaçan sakinler, hasar görmüş bir köprüden geçiyor (AFP)
Dün Halep'in doğusunda SDG güçlerinin kontrolündeki bir bölgeden kaçan sakinler, hasar görmüş bir köprüden geçiyor (AFP)
TT

Halep'te SDG kontrolündeki bölgelerden kaçanlara yönelik sığınma evleri açıldı

Dün Halep'in doğusunda SDG güçlerinin kontrolündeki bir bölgeden kaçan sakinler, hasar görmüş bir köprüden geçiyor (AFP)
Dün Halep'in doğusunda SDG güçlerinin kontrolündeki bir bölgeden kaçan sakinler, hasar görmüş bir köprüden geçiyor (AFP)

Suriye yetkilileri dün, Halep'in doğusundaki Menbiç şehrinde, bölgede Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bölgelerden kaçan sakinler için üç sığınak açıldığını duyurdu.

Suriye ordusu, Deyr Hafir ile Halep arasındaki yolda Hamime köyü üzerinden bir insani yardım koridoru açıldığını doğruladı ve son tarih bugün saat 17:00'ye kadar uzatıldı. Sakinlere “Suriye devlet televizyonunda yayınlanan, ordu tarafından belirlenen SDG ve PKK milislerinin bulunduğu tüm yerlerden uzak durmaları” çağrısında bulundu.

Suriye ordusu, sivillerin geçişini engelleyen her türlü yeri “uygun şekilde” hedef alacağı tehdidinde bulunarak, bölgenin güvenliğini sağlamak için saha hazırlıklarının tamamlandığını ifade etti.

Ordu, SDG güçlerini sivillerin Deyr Hafir koridorundan geçişini engellemekle suçlarken, SDG güçleri ise bu iddiayı reddederek, "Bölgedeki sivil hareketliliğinin engellenmesi, Şam fraksiyonlarının gerçekleştirdiği askeri gerilim, seferberlik ve sürekli bombardımanın bir sonucudur" açıklamasını yaptı.


Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Halep'in doğusundaki Deyr Hafir şehrinden sivillerin ayrılmasını engellediği iddialarını reddediyor

Suriyeliler Deyr Hafir'den ayrılıyor (EPA)
Suriyeliler Deyr Hafir'den ayrılıyor (EPA)
TT

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Halep'in doğusundaki Deyr Hafir şehrinden sivillerin ayrılmasını engellediği iddialarını reddediyor

Suriyeliler Deyr Hafir'den ayrılıyor (EPA)
Suriyeliler Deyr Hafir'den ayrılıyor (EPA)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dün akşam, Suriye Savunma Bakanlığı'nın sivillerin Halep'in doğusundaki Deyr Hafir şehrini terk etmelerini engellediği yönündeki suçlamalarını yalanladı.

SDG yaptığı açıklamada, “Bölgedeki sivil hareketlerin kesintiye uğramasının, Şam fraksiyonlarının askeri gerilim, seferberlik ve sürekli bombardımanının sonucu olduğunu teyit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Şam'ın güç kullanma tehdidi altında sivillerin yerinden edilmesi savaş suçu teşkil eder” uyarısında bulunan BM, uluslararası topluma “kötü hava koşullarında 170 binden fazla sivilin yerinden edilmesine yol açabilecek bu tehlikeli yöntemleri kınama” çağrısında bulundu.

Suriye ordusu, dün erken saatlerde sivillerin geçişini kolaylaştırmak için Halep'in doğusundaki Deyr Hafir kasabası yakınlarındaki insani yardım koridorunun bir gün daha uzatıldığını ve bugün yerel saatle 17:00'de sona ereceğini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Suriye Haber Ajansı'ndan (SANA) aktardığına göre Suriye Ordusu Harekat Komutanlığı, SDG ile ittifak halindeki PKK milis gruplarının sivillerin Dey Hafir yakınlarındaki insani yardım koridorundan geçmesini engellediğini bildirdi.

Suriye ordusu, sivillerin geçişini engelleyen her türlü hedefi “uygun şekilde” vuracağı tehdidinde bulunarak, bölgenin güvenliğini sağlamak için tüm saha hazırlıklarının tamamlandığını belirtti.

Suriye'nin kuzey ve doğusundaki Kürt Özerk Yönetimi dün, “sınır geçişlerinde yaşanan tehlikeli güvenlik gelişmeleri” nedeniyle Tabka, Rakka ve Deyri Zor sınır geçişlerinin bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını açıkladı.