BAE, sağlık sektöründe çalışanların acil aşı kullanımına izin veriyor

Dubai Silikon Vadisi Kurumu, koronavirüs belirtilerini tespit eden “KCN 901 akıllı kask” kullanımını onayladı (WAM)
Dubai Silikon Vadisi Kurumu, koronavirüs belirtilerini tespit eden “KCN 901 akıllı kask” kullanımını onayladı (WAM)
TT

BAE, sağlık sektöründe çalışanların acil aşı kullanımına izin veriyor

Dubai Silikon Vadisi Kurumu, koronavirüs belirtilerini tespit eden “KCN 901 akıllı kask” kullanımını onayladı (WAM)
Dubai Silikon Vadisi Kurumu, koronavirüs belirtilerini tespit eden “KCN 901 akıllı kask” kullanımını onayladı (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dün, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) enfekte olan hastalarla en çok ilgilenen grup olan sağlık çalışanlarının faydalanması için Kovid-19 aşısının acil kullanımına izin verdi. Sağlık çalışanlarına sağlanan bu imkan, sağlık personelinin güvenliğini temin edecek tüm araçları sağlamayı ve işlerinin doğası gereği onları karşılaşabilecekleri tehlikelerden korumayı amaçlıyor.
BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanı Abdurrahman el-Uveys, aşının acil kullanımının,  ruhsatlandırma prosedürlerinin daha hızlı gözden geçirilmesini sağlayan yönetmelik ve kanunlara tam ve eksiksiz bir biçimde uygun olduğunu vurgulayarak, BAE yönetiminin, salgının ülkede yayılmaya başlamasından bu yana, Kovid-19 salgınıyla mücadele etmek için bir dizi karar aldığına işaret etti. Bakan Uveys, BAE liderliğinin, sağlık sistemini desteklemek için tüm imkanlarını seferber ettiğini, sağlık sektörünün tüm ihtiyaçlarını temin ettiğini, aynı zamanda elde edilen bilimsel ilerlemeyi ve teknik verileri etkili ve nihai çözümler bulmak için kullandığını vurguladı.
Bakan Uveys, salgının dünya genelinde yayılmasının, çok fazla kafa karışıklığına neden olduğunu, bu durumun sağlık sistemlerini bir takım zorluklarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Söz konusu zorlukların başlıca, sağlık sisteminin yeni salgın olgusuyla başa çıkmasını sağlayabilecek önemli kararlar almak, salgını kontrol altına almak, kayıpları azaltmak ve insanların canlarını kurtarmak olduğunu belirtti.
Bakan Uveys, klinik testlerin üçüncü aşamanın son etabında yapılan çalışmaların sonuçlarının, virüse karşı geliştirilen aşının güvenli ve etkili olduğunu kanıtladığını ve virüse karşı güçlü bir yanıt vererek antikorların oluşmasını tetiklediğini ifade etti. Bakan Uveys ayrıca, aşılama çalışmalarının güvenliğiyle ilgili olarak, bu işlemin, aşı çalışmalarını yürüten bir sağlık ekibinin sıkı denetimi altında gerçekleştirildiğini kaydederek, sağlık yetkililerinin, aşının kalitesini, güvenliğini ve etkinliğini kontrol etmek için gerekli tüm prosedürleri takip ettiğini belirtti.
Sağlık ve Toplum Koruma Bakanı Uveys, atılan bu adımın milyonlarca insanın hayatını korumayı ve enfekte vakalara sağlık hizmeti sağlamayı amaçladığına işaret etti. BAE Sağlık Bakanı’nın açıklaması, BAE hükümeti tarafından yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili tüm gelişmeleri kamuya duyurmak üzere düzenlenen periyodik kamuoyu açıklaması sırasında geldi. BAE Hükümeti basın sözcüsü Dr. Ömer el-Hammadi, salgının başlangıcından bu yana ülkesinin 8 milyonun üzerinde koronavirüs testi yaptığını belirterek, 777 yeni vakanın kayıtlara geçtiğine işaret etti. Ülke genelinde yapılan 61 bin 266 yeni testin ardından, teyit edilen vaka sayısı toplamı 80 bin 266’ya yükseldi.
Öte yandan, Dr. Naval el-Kaabi, aktif olmayan Kovid-19 vakalarına uygulanan aşının klinik denemelerinin üçüncü fazıyla ilgili birçok gelişmenin detayları hakkında açıklamada bulundu.
Dr. Kaabi, BAE’nin artık, en büyük sahra kliniklerinden bir olan “ADNEC Merkezi” gibi bir grup gelişmiş tesise sahip olduğunu, 125 farklı milletten 31 bin gönüllünün bu klinik testlere katıldığını ve bu sayıya 6 haftadan daha kısa bir sürede ulaşıldığını sözlerine ekledi.  Kaabi ayrıca, klinik testlere gösterilen bu ilginin BAE halkının farkındalığını ve bu tür insani girişimlere katılma istekliliğini yansıttığını belirtti.
Dr. Kaabi, diğer aşılarda olduğu gibi, bu aşının da basit ve beklenen bazı yan etkilerinin gözlemlendiğine, belirtilen büyük kısmının, aşının yapıldığı bölgede ağrı, aşı sonrası yorgunluk veya hafif baş ağrısı şeklinde olduğuna, ancak şimdiye kadar acil tedavi gerektiren ciddi yan etkilerinin kaydedilmediğine işaret etti. Dr. Kaabi, aşının vücutta üretimini tetiklediği antikor miktarı açısından şu ana kadar alınan ilk bulguların cesaret verici olduğunu vurgulayarak, bu aşının kronik hastalıklardan mustarip olan bin gönüllü üzerinde denendiğini ve deneklerde aşı sonrası herhangi bir komplikasyon oluşmadığını belirterek çalışmaların devam ettiğini ifade etti.



Suudi Arabistan, İran ve Çin ekonomik ve siyasi iş birliğini genişletecek

Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü komitesinin Pekin anlaşmasını takip etmek amacıyla düzenlediği üçüncü toplantı Tahran'da yapıldı. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü komitesinin Pekin anlaşmasını takip etmek amacıyla düzenlediği üçüncü toplantı Tahran'da yapıldı. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan, İran ve Çin ekonomik ve siyasi iş birliğini genişletecek

Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü komitesinin Pekin anlaşmasını takip etmek amacıyla düzenlediği üçüncü toplantı Tahran'da yapıldı. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü komitesinin Pekin anlaşmasını takip etmek amacıyla düzenlediği üçüncü toplantı Tahran'da yapıldı. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan, İran ve Çin, ekonomik ve siyasi alanlar da dahil olmak üzere iş birliğini genişletme arzusunu dile getirdi. Üç ülke, bölgedeki güvenlik, istikrar, barış ve ekonomik refahın artırılması amacıyla diyalog ve bölgesel iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

Bu açıklamalar dün Tahran’da düzenlenen Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü komitesinin üçüncü toplantısı sırasında yapıldı. Toplantıya İran adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Mecid Taht Revançi başkanlık ederken, Suudi heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hureyci, Çin heyetine ise Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Miao Deyu başkanlık etti.

Üç ülke, Filistin, Lübnan ve Suriye’deki İsrail saldırılarının derhal durdurulmasını talep ederek, İran’a yönelik saldırı ve ihlalleri kınadı. Tahran, Suudi Arabistan ve Çin’in İsrail saldırılarına yönelik net tutumlarını takdirle karşıladı.

Suudi Arabistan ve İran tarafları, Pekin anlaşmasının tüm hükümlerini uygulama taahhüdünü yineleyerek, Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tüzükleri ile uluslararası hukuka uygun olarak iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme çabalarını sürdüreceklerini vurguladı. Taraflar, bu kapsamda egemenlik, toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve güvenliğe saygı göstereceklerini ifade etti.

Üç ülke, Suudi Arabistan-İran ilişkilerinde kaydedilen sürekli ilerlemeyi ve bunun iki ülke arasında doğrudan iletişim için sağladığı fırsatları memnuniyetle karşıladı. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)Üç ülke, Suudi Arabistan-İran ilişkilerinde kaydedilen sürekli ilerlemeyi ve bunun iki ülke arasında doğrudan iletişim için sağladığı fırsatları memnuniyetle karşıladı. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan ve İran, Çin’in Pekin anlaşmasının uygulanmasını destekleme ve takip etmedeki olumlu rolünü memnuniyetle karşıladı. Çin ise Suudi Arabistan ve İran’ın ilişkilerini farklı alanlarda geliştirme yönünde attıkları adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etme taahhüdünde bulundu.

Üç ülke, Suudi Arabistan-İran ilişkilerinde kaydedilen sürekli ilerlemeyi memnuniyetle karşıladı ve bunun iki ülke arasında tüm düzeylerde doğrudan iletişim imkânı sağladığını vurguladı. Taraflar, özellikle bölgedeki mevcut gerginliklerin bölge ve dünya güvenliğini tehdit ettiği bir dönemde, üst düzey yetkililer arasında yapılan temasların ve karşılıklı ziyaretlerin önemine dikkat çekti.

Katılımcılar, iki ülke arasındaki konsolosluk hizmetlerinde sağlanan ilerlemeyi de memnuniyetle karşıladı. Bu hizmetler sayesinde 2025 yılında 85 binden fazla İranlı hac ibadetini ve 210 binden fazla İranlı umre ibadetini güvenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebildi.

Ayrıca, Suudi ve İranlı merkezler ile bireyler arasında yürütülen araştırma, eğitim, medya, kültür ve fikir alanlarındaki diyaloglarda kaydedilen ilerleme de memnuniyetle karşılandı. Taraflar, iki ülke arasında heyetlerin karşılıklı değişimini ve söz konusu alanlardaki etkinliklere katılımı olumlu buldu.

Üç ülke, BM himayesinde uluslararası olarak kabul edilen ilkeler çerçevesinde, Yemen’de kapsamlı siyasi çözüm için desteğini bir kez daha vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın aldığı bilgiye göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci, Çinli mevkidaşı ile bir araya gelerek ikili ilişkileri gözden geçirdi ve tüm alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesi ile çok taraflı koordinasyonun artırılması yollarını görüştü.

El-Hureyci ayrıca İranlı mevkidaşı Taht Revançi ile de bir araya gelerek Suudi Arabistan-İran ikili ilişkilerini değerlendirdi ve iş birliği yollarını ele aldı.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi, "Kral Salman Hava Üssü"ndeki tesislerin açılışını yaptı

Prens Muhammed bin Salman, Kral Salman Hava Üssü'nün açılışını gerçekleştirdi (SPA)
Prens Muhammed bin Salman, Kral Salman Hava Üssü'nün açılışını gerçekleştirdi (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, "Kral Salman Hava Üssü"ndeki tesislerin açılışını yaptı

Prens Muhammed bin Salman, Kral Salman Hava Üssü'nün açılışını gerçekleştirdi (SPA)
Prens Muhammed bin Salman, Kral Salman Hava Üssü'nün açılışını gerçekleştirdi (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Salman, dün Riyad'da, Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin muharebe hazırlığını artırmaya yönelik stratejik geliştirme projeleri kapsamında, merkez sektördeki "Kral Salman Hava Üssü" tesislerinin açılışını gerçekleştirdi.


Riyad ve Doha, yüksek hızlı trenle stratejik ortaklığı pekiştiriyor

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Şeyh Temim'i karşıladı (SPA)
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Şeyh Temim'i karşıladı (SPA)
TT

Riyad ve Doha, yüksek hızlı trenle stratejik ortaklığı pekiştiriyor

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Şeyh Temim'i karşıladı (SPA)
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Şeyh Temim'i karşıladı (SPA)

Suudi Arabistan ve Katar, iş birliğini ve kalkınma bütünleşmesini güçlendirme, sürdürülebilir kalkınmayı pekiştirme ve bölgede daha geniş kalkınma ve refah beklentilerine yönelik ortak taahhütte bulunma yönünde stratejik bir adım attı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad, dün Riyad'da düzenlenen Suudi-Katar Koordinasyon Konseyi'nin sekizinci toplantısına eş başkanlık ederek, siyasi, güvenlik, askeri, enerji, sanayi, ekonomi, yatırım, ticaret, teknoloji, altyapı, kültür, turizm ve eğitim gibi öncelikli alanlarda ortak koordinasyonu desteklemeye ve geliştirmeye devam etmenin önemini vurguladılar.

İki taraf, Riyad ve Doha arasında yolcu taşımacılığı için yüksek hızlı elektrikli tren projesinin hayata geçirilmesine ilişkin bir anlaşma da dahil olmak üzere mutabakat zaptı ve anlaşmalar imzaladı.

Uluslararası alanda ise taraflar, uluslararası barış ve güvenliğin korunması için koordinasyonun sürdürülmesi ve çabaların yoğunlaştırılması yönündeki kararlılıklarını yinelediler. Bölgesel ve uluslararası düzeyde karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulundular.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Katar Emiri'ni dün el-Yemame Sarayı'nda kabul etti ve burada resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmede, iki ülke arasındaki yakın ikili ilişkiler gözden geçirildi ve ortak iş birliği olanakları ile çeşitli alanlarda ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ele alındı. Her iki taraf da iki ülke arasındaki iş birliği düzeyinin yükselmesine katkıda bulunan karşılıklı ziyaretlerin olumlu sonuçlarına övgüde bulundu.

Taraflar, iki ülke arasındaki savunma ortaklığını güçlendirme ve geliştirme kararlılıklarını teyit ederken, aralarındaki tüm güvenlik alanlarında mevcut iş birliği ve güvenlik koordinasyonunun düzeyini ve ticaret alışverişini çeşitlendirmek ve artırmak ve karşılaşılabilecek her türlü zorluğun üstesinden gelmek için ortak çalışmaları güçlendirmenin önemini vurguladılar.