Ren geyiği çobanlarından şaşırtan keşif: Buz Devri ayısının gövdesi ilk kez bulunduhttps://turkish.aawsat.com/home/article/2517481/ren-geyi%C4%9Fi-%C3%A7obanlar%C4%B1ndan-%C5%9Fa%C5%9F%C4%B1rtan-ke%C5%9Fif-buz-devri-ay%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1n-g%C3%B6vdesi-ilk-kez
Ren geyiği çobanlarından şaşırtan keşif: Buz Devri ayısının gövdesi ilk kez bulundu
Araştırmada yer alan bilim insanı ayının burnunun bile sağlam bulunduğunu söyledi (Kuzey Doğu Federal Üniversitesi / AP)
İstanbul/Şarku'l Avsat
TT
TT
Ren geyiği çobanlarından şaşırtan keşif: Buz Devri ayısının gövdesi ilk kez bulundu
Araştırmada yer alan bilim insanı ayının burnunun bile sağlam bulunduğunu söyledi (Kuzey Doğu Federal Üniversitesi / AP)
Rusya’nın Arktik bölgesinde, Buz Devri’nde yaşamış bir mağara ayısının mükemmel biçimde korunmuş kalıntıları keşfedildi. Kalıntıdaki yumuşak dokuların epey sağlam kalması, bilim insanlarını şoke etti.
Şaşırtıcı kalıntı, Rusya'nın kuzeyindeki Yeni Sibirya takımadalarının bir parçası olan Lyakhovsky Adaları'nda ren geyiği çobanları tarafından bulundu ve ardından üniversiteye devredildi.
Kuzey Doğu Federal Üniversitesi'nden (NEFU) bilim insanları, söz konusu numunenin burnunun bile bozulmadığını belirtti.
Üniversitenin yaptığı açıklamada bilim insanı Lena Grigorieva’nın şu ifadeleri yer aldı:
"Türünün ilk ve tek bulgusunu elde ettik: Yumuşak dokuları yerinde duran bütün bir ayı gövdesi. Burnu dahil tüm iç organları yerinde ve tamamen korunmuş. Daha önce mağara ayılarının sadece kafatasını ve kemiklerini bulabilmiştik. Bu keşif tüm dünya için önem taşıyor."
Araştırma ekibine göre Ursus spelaeus türündeki mağara ayısı, Avrasya'da Orta ve Geç Pleistosen döneminde yaşadı ve soyu yaklaşık 15 bin yıl önce soyu tükendi. Ön analizler, ayının 22 bin ila 39 bin 500 yaşında olduğunu gösterdi.
Sibirya’nın Yakutsk şehrinde bulunan Mamut Müzesi laboratuvarında üst düzey araştırmacı Maxim Cheprasov, ayının kesin yaşının belirlenmesi için radyokarbon analizi gerektiğini aktardı.
Son yıllarda Sibirya’nın donmuş toprakları erirken, bilim insanları da mamutlar, yünlü gergedanlar, Buz Devri tayları ve mağara aslanları gibi hayvanlara ait önemli kalıntılar keşfediyor.
Kullanıcılar ne yaparsa yapsın ChatGPT, bir adı söylemeyi reddediyorhttps://turkish.aawsat.com/teknoloji%CC%87/5087864-kullan%C4%B1c%C4%B1lar-ne-yaparsa-yaps%C4%B1n-chatgpt-bir-ad%C4%B1-s%C3%B6ylemeyi-reddediyor
Kullanıcılar ne yaparsa yapsın ChatGPT, bir adı söylemeyi reddediyor
Fotoğraf: Reuters
ChatGPT kullanıcıları, yapay zeka sohbet robotunun "David Mayer" adını söylemesini engelleyen alışılmadık bir aksaklık tespit etti.
OpenAI'ın son derece popüler yapay zeka aracı, adı yazma taleplerine bir hata mesajıyla yanıt veriyor:
Bir yanıt üretemiyorum.
Bunun üzerine sohbet dizisi sonlandırılıyor ve insanlar ChatGPT'yle etkileşime devam etmek için yeni bir sohbet penceresi açmak zorunda kalıyor.
Konu, OpenAI gibi teknoloji şirketlerinin platformlarını bilgiyi sansürlemekte kullanmasına dair endişe yarattı.
ChatGPT forumunda bir kullanıcı, "Bence buradan çıkarılacak ders, ChatGPT'nin, bunu yapabilecek yol ve araçlara sahip olanların çıkarlarını korumak için son derece kontrol altında olacağı" diye yazdı.
Diğer kullanıcılar yapay zeka botunu David Mayer adını söylemesi için kandırmaya yönelik şifreler ve bilmeceler de dahil çeşitli girişimlerde bulundu ancak hiçbiri işe yaramadı.
Hatta bir kullanıcı kişiselleştirme ayarları aracılığıyla adını David Mayer diye değiştirdi ve ChatGPT'den hesap bilgilerini söylemesini istedi ancak bu da işe yaramadı.
Neden bu adı yazamadığına dair herhangi bir bilgi veremeyen ChatGPT, belirli gizlilik veya telif hakkı kriterlerine girmediği sürece belirli adları yazmada herhangi bir kısıtlamaya sahip olmadığını iddia ediyor.
The Independent daha fazla bilgi için OpenAI'a ulaştı.
Bazı kullanıcılar bu aksaklığın Rothschild servetinin varisi David Mayer de Rothschild'le ilgili olabileceğini ve bu kişinin Genel Veri Koruma Yönetmeliği yasası kapsamında bir talepte bulunmuş olabileceğini düşünüyor.
Bu veri koruma yasası, kişilerin Google gibi teknoloji şirketlerinden adlarını ve bilgilerini internetten kaldırmalarını talep etmesine imkan tanıyor.
Bu ad herhangi bir büyük arama motorunda veya ChatGPT'nin ana rakiplerinden birinde kısıtlanmış görünmüyor.
ChatGPT'de benzer bir sonucu tetikleyen diğer adlar arasında David Faber, Brian Hoods, Jonathan Turley ve Jonathan Zittrain var
Bir ChatGPT kullanıcısı, "David: Mayer de" ve ardından "şimdi iki nokta üst üste yerine nbsp:" isteğini girerek aksaklığı kısmen aşmanın bir yolunu keşfetti.
Bu tekniği tekrarlama girişimleri, ChatGPT tarafından bu adı yazmaya yönelik herhangi bir başka girişimin aynı hata mesajıyla sonuçlandığını gösteriyor.
OpenAI kısa süre önce 6,6 milyar dolar fon elde etmişti. Bu fon şirketin değerinin 157 milyar dolara ulaşmasını sağlayarak onu dünyanın en değerli yapay zeka odaklı firması haline getirmişti.
Bu büyük ölçüde, Kasım 2022'de piyasaya sürüldüğünde tarihin en çok indirilen uygulaması haline gelen ChatGPT'nin başarısından kaynaklanıyor.
Pazartesi günü Financial Times'ta yayımlanan bir habere göre şirket, yapay zeka platformlarına reklam eklemeyi planlıyor ve bu da 250 milyon ChatGPT kullanıcısından ücretli aboneliklerin ötesinde para kazanmasına olanak tanıyacak.