Tunus’ta günlük vaka sayısı 2 bini aştı

Tunus’ta koronavirüs testi yapan mobil merkez (Reuters)
Tunus’ta koronavirüs testi yapan mobil merkez (Reuters)
TT

Tunus’ta günlük vaka sayısı 2 bini aştı

Tunus’ta koronavirüs testi yapan mobil merkez (Reuters)
Tunus’ta koronavirüs testi yapan mobil merkez (Reuters)

Tunus’ta 2 bin 357 yeni vaka tespit edilirken 45 kişi Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetti.
Tunus Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yeni ve Gelişen Hastalıklar Milli Gözlemevi Genel Müdürü Nassaf bin Aliyye Tunus’ta yeni tip koronavirüs yayılmasının son 14 günde 100 bin kişide 156 vakaya yükseldiğini açıkladı.
Aliyye, 27 yerleşim bölgesinde vaka oranının 100 bin sakinde 100 kişiyi aştığını, 27 Haziran’da sınırların açılmasından bu yana toplam oranın 100 bin sakinde 250’ye ulaştığını belirtti.
Vaka oranlarındaki artış sebebiyle, bu bölgeler yüksek tehlikeye sahip bölgeler olarak sınıflandırıldılar. Virüsün kontrol altına alınması için bir dizi önlem alındı. Önlemler kapsamında restoran ve kafelerde masa ve sandalye kullanımı yasaklandı, haftalık kurulan pazarlar kapatıldı, kapalı alanlarda maske kullanılması zorunlu tutuldu ayrıca bir kaç şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanması kararı alındı.
Nassaf bin Aliyye, Tunus’ta 14 yaşın altındaki çocuklar arasında koronavirüs sebebiyle bir ölümün kaydedilmediğini belirtti. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son güncellemeye göre, koronavirüse yakalanan çocuk oranı toplam vaka sayılarının yüzde 5’ini geçmedi, bu oranın da eğitim kurumlarında derslerin askıya alınmamasından kaynaklandığı belirtildi.
Aliyye, Bakanlığın salgının yayılmasının engellemeye yönelik stratejisinin, yüksek vaka oranlarının kaydedildiği bölgelerde istisnai önlemlerin alınmasına dayandığını belirtti.
Ülkedeki 4’ü Tunus’un büyük şehri (Tunus, Aryana, Bin Arus ve Manuba) ve Sousse, Munastır, Sidi Bu Zeyd ve Nabil olmak üzere 8 vilayet salgının en çok etkili olduğu şehirler arasında yer alıyor.
Aynı bağlamda, Tunus Sağlık Bakanlığı birkaç vilayette salgının yayıldığını bunun sonucunda 6 vilayette tam sokağa çıkma yasağı, 2 vilayete ise kısmi sokağa çıkma yasağının duyurulmasına neden olduğunu açıkladı.
Bu önlemler, günde bin doğrulanmış yeni vaka ve 20 ölüm sınırının aşılması ile salgın verilerindeki büyük artışın ardından geldi.
Son iki günde günlük vaka oranının 156 vaka olduğu ölüm sayısının ise son üç günde 68 vefat olduğu tahmin edilirken, bunun bir günde 23 vefat kaydedildiği anlamına geliyor. Doğrulanan vaka sayısı 25 bine yaklaşırken, vefat sayısının 389 kişi olduğu tahmin ediliyor.
Ülkede 2 Mart’tan bu yana hastaneye yatırılan kişi sayısı bin 176, yoğun bakıma alınan kişi sayısı 124 ve solunum cihazına bağlı olan hasta sayısı ise 54 olarak kaydedildi. 



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.