Cezayir: Buteflika’nın ‘gizli kızı’na hapis cezası

Cezayir’in başkentinde gazeteci Halit Drareni’nin serbet bırakılması için yapılan protestoların bir kısmı (AFP)
Cezayir’in başkentinde gazeteci Halit Drareni’nin serbet bırakılması için yapılan protestoların bir kısmı (AFP)
TT

Cezayir: Buteflika’nın ‘gizli kızı’na hapis cezası

Cezayir’in başkentinde gazeteci Halit Drareni’nin serbet bırakılması için yapılan protestoların bir kısmı (AFP)
Cezayir’in başkentinde gazeteci Halit Drareni’nin serbet bırakılması için yapılan protestoların bir kısmı (AFP)

Cezayir yargısı, eski Cumhurbaşkanı Buteflika’nın “gizli kızı” olduğunu iddia eden bir kadına 12 yıl hapis cezası vererek tüm mal varlığına el koydu. Aynı davada yer alan iki bakan ve eski bir polis yolsuzluk suçlamalarından dolayı 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Gerçek adı Zeliha Neşnaşi olan “Madam Maya”’nın gizli hikayesi, Buteflika’nın iktidarı döneminde nüfuzlu konuma sahip olması yolsuzluk iddiaları hakkında bir izlenim veriyor.
Maya uzun zaman boyunca dönemin Cumhurbaşkan’ın kızı gibi hareket etti. Soruşturma kayıtlarında Buteflika ile akraba olduğu doğrulandı. Ancak aralarındaki ilişki hala belirsiz.
Bir hafta boyunca süren duruşmada avukatlar, Buteflika’nın davaya çağrılmasını talep etti. Ancak yargıç Buteflika’nın karısı ve çocuğunun olmadığı gerekçesiyle bu talebi reddetti. Maya (40 yaşında) hakkındaki suçlamalar nedeniyle geçtiğimiz yıl tutuklanmıştı.
“Cumhurbaşkanın kızı” hükümet yetkilileri tarafından kara para aklama, nüfuzu kötüye kullanma, haksız ayrıcalık elde etme, devleti zarara uğratma, kamu çalışanını yasa dışı imtiyazlar tahsis etmeye zorlama gibi suçlardan suçlu bulundu.
Duruşma sırasında eski Bayındırlık Bakanı Abdulgani Zalan, eski Çalışma Bakanı Muhammed el-Gazi, Buteflika’nın Özel Kalemi Muhammed Receb, dönemin Cumhurbaşkanı Buteflika’nın emirleri doğrultusunda farklı düzeyde devlet görevlilerine Zeliha’nın taleplerinin yerine getirilmesi konusunda talimatlar verdiklerini doğruladı.
Ülkedeki yasalar hükümetin bir temsilcisi sayılan valiye kamu parası ve hükümet anlaşmalarını idare konusunda geniş yetkiler vermekte. Zalan ve Gazi aynı dava kapsamında yolsuzluk suçlamaları sebebiyle mahkum edildi. Receb, mahkemede Buteflika’dan sözde kızıyla ilgili bir tavsiye aldığını ve yöneticilere ilettiği emirleri uygulamaya zorlandığını belirtti.
Araştırmalar Maya’nın ülkenin batısındaki Chlef ve Vahran vilayetlerini karlı projeler başlatmak için seçtiğini, kısa sürede Zalan ve Gazi sayesinde bu hedeflerine ulaştığını gösterdi.
Eski Emniyet Müdürü Abdülgani Hamil Cumhurbaşkanlığından gelen emir üzerine Zeliha’nın konutu için güvenlik kamerası hazırladığını itiraf etti. Buteflika’nın kızı olduğu iddia edilen Zeliha, başkentte turizm beldesinde bulunan Cumhurbaşkanlığına ait bir konutta uzun süre yaşadı.
Hamil yolsuzluk suçlamaları sebebiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırılırken aynı dava kapsamında karısı ve üç oğlu da ağır hapis cezası aldı.
Ayrıca, Vahran’da ki bir mahkemede dün, 4 kişi “yasal kuruma hakaret”, “silahsız toplanma” ve “kamu düzenine zarar verme” suçlarından 4 ay hapis cezası aldı.
Bu olay, demokrasi ve özgürlük arzusuyla tek partili sistemi sona erdirmek isteyen halk ayaklanmasının (1988) 32. yıldönümünü kutlamak üzere ülkenin batısındaki en büyük şehir olan Vahran sokaklarına döküldüğü 5 Ekim tarihine kadar uzanıyor. Protestolar sırasında birçok kişi tutuklandı. Birçok aktivist ve insan hakları savunucusunun da tutuklandığı başkent aynı gün benzer protestolara tanıklık etti. Tutukluların duruşmalarının ay sonundan önce yapılması planlanıyor.
Vahran’da tutuklanan 4 kişi cezaevinde açlık grevi yaparak karara olan tepkilerini gösterdi. Başkan Abdülaziz Buteflika’nın iktidarını deviren “Tutukluların Serbest Bırakılması Ulusal Komitesi”’ne göre, siyasi tutumlarını ifade etme sebebiyle tutuklananların sayısı 70’e ulaştı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times