Yemen İran’dan Husilere silah akışına dair BMGK’yı uyardı

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani (Arşiv- Şarku’l Avsat) 
Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani (Arşiv- Şarku’l Avsat) 
TT

Yemen İran’dan Husilere silah akışına dair BMGK’yı uyardı

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani (Arşiv- Şarku’l Avsat) 
Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani (Arşiv- Şarku’l Avsat) 

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, İranlı yetkililerin ülkeye uygulanan silah ithalatı ve ihracatına ilişkin yasağın bugün (Pazar) itibariyle kaldırıldığını duyurmasının yanı sıra, Husi milislerine silah tedarik etme niyetlerine ilişkin yaptıkları açıklamaları kınadı.
İryani, Yemen’in resmi haber ajansı SABA’ya yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ülkeye uygulanan silah ambargosunun sona erdiğini ve bugün itibarıyla her türlü konvansiyonel silahı yasal kısıtlama olmaksızın alıp satılabileceğini duyurduğu açıklamaların yanı sıra, İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi üyesi Ebu’l-Fazl Hasan Beki'nin Husi milislerine silah satma niyetiyle ilgili açıklamalarını İran'ın bölgedeki çatışmayı tırmandıran eğilimlerinin tehlikeli bir göstergesi olarak değerlendirdi.
İran tarafından yapılan resmi açıklamaları değerlendiren İryani, söz konusu açıklamaları İran rejiminin yıllardır terör faaliyetlerini yürütmesinin ardından Husi milislerine silah gönderme ve açık bir şekilde uzmanlık ve üretim teknolojisi ihraç etme niyetinin açık bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda bu açıklamaları, İran’a uygulanan silah ambargosuna ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık bir şekilde ihlali ve uluslararası toplumun iradesine alenen bir meydan okuma olarak değerlendirdi.
İryani, bu kışkırtıcı açıklamaların ve İran'ın çatışmayı tırmandırmak ve Yemen krizinin siyasi çözüme ulaşmasını baltalamak üzere Husi milislerine silah ihraç etmek için attığı her türlü adımın tehlikeli sonuçları konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, İran’ın Yemen’in ve bölgenin güvenliğini ve istikrarını bozan ve ticari gemilerin ve uluslararası nakliye hatlarının hareketini baltalayan yıkıcı ve terörist faaliyetlerinin büyümesi konusunda uyardı.
BMGK’nın daimi üyelerinin öncülük ettiği uluslararası topluma seslenen İryani, BMGK’yı İran'ın Yemen ve bölgedeki yıkıcı politikalarını durdurma, İran’a yönelik silah ambargosunu uzatma ve özellikle 2216 sayılı Karar olmak üzere BMGK kararlarının uygulanması uyarınca, İran tarafından Husi milislerine sağlanan her türlü desteği durdurma konusundaki yasal sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.
 



İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde bir askerinin öldüğünü duyurdu

İsrail askerleri, Lübnan'ın güneyindeki askeri operasyonlar sırasında (İsrail Ordusu)
İsrail askerleri, Lübnan'ın güneyindeki askeri operasyonlar sırasında (İsrail Ordusu)
TT

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde bir askerinin öldüğünü duyurdu

İsrail askerleri, Lübnan'ın güneyindeki askeri operasyonlar sırasında (İsrail Ordusu)
İsrail askerleri, Lübnan'ın güneyindeki askeri operasyonlar sırasında (İsrail Ordusu)

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, İsrail ve Hizbullah'ın birbirini ihlal etmekle suçladığı ateşkesin ortasında, Lübnan'ın güneyinde dün bir askerinin öldüğünü ve bazı askerlerin yaralandığını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ordu açıklamasında, bir subay ve dört askerin yaralandığı olayda 19 yaşındaki bir çavuşun öldüğünü belirtti.

17 Nisan'da yürürlüğe giren ateşkesin ardından Hizbullah, İsrail'in baskınlarına, bombalamalarına ve binaların yıkımına karşılık olarak güney Lübnan'daki İsrail güçlerini hedef alan operasyonlar düzenleyeceğini veya kuzey İsrail'e füze ve insansız hava araçları (İHA) fırlatacağını defalarca duyurdu.


Irak'ta hükümet açısından "anayasal boşluk" yaşanıyor

Irak'ta hükümet açısından "anayasal boşluk" yaşanıyor
TT

Irak'ta hükümet açısından "anayasal boşluk" yaşanıyor

Irak'ta hükümet açısından "anayasal boşluk" yaşanıyor

Irak’ta, başbakan adayının belirlenmesi için tanınan 15 günlük sürenin dolmasıyla birlikte bugün hükümet düzeyinde anayasal bir boşluk sürecine girildi. “Koordinasyon Çerçevesi” olarak bilinen siyasi ittifakın, cumartesi akşamı yaptığı toplantıda tek bir isim üzerinde uzlaşamaması, sürecin tıkanmasına yol açtı. Bu durum, geçen yılın sonlarında yapılan parlamento seçimlerinin üzerinden beş aydan fazla, Nizar Amedi’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin üzerinden ise yaklaşık yarım ay geçmesine rağmen hükümetin kurulamamasına neden oldu.

“Koordinasyon Çerçevesi”, siyasi ve seçim ağırlıkları farklılık gösteren 12 Şii liderden oluşuyor. Bu durum, mevcut Başbakan Muhammed Şiya al-Sudani’nin yerine geçecek yeni ismin belirlenmesini zorlaştırıyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre başbakanlık için 40’tan fazla adayın bulunuyor ama buna rağmen uzlaşı sağlanamaması dikkat çekiyor.

Gözlemciler, ülkenin anayasal boşluğa girmesinin Şii “Koordinasyon Çerçevesi” için ciddi bir siyasi baskı oluşturduğunu belirtirken, bazı ittifak üyeleri ise bu durumu, söz konusu boşluk için herhangi bir cezai yaptırım bulunmadığı gerekçesiyle savunmaya çalışıyor.


Mısır'da yüzlerce mahkum cumhurbaşkanlığı affından yararlandı

Dün serbest bırakılan mahkumlardan biri ailesinin yanında (Mısır İçişleri Bakanlığı)
Dün serbest bırakılan mahkumlardan biri ailesinin yanında (Mısır İçişleri Bakanlığı)
TT

Mısır'da yüzlerce mahkum cumhurbaşkanlığı affından yararlandı

Dün serbest bırakılan mahkumlardan biri ailesinin yanında (Mısır İçişleri Bakanlığı)
Dün serbest bırakılan mahkumlardan biri ailesinin yanında (Mısır İçişleri Bakanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi dün, çeşitli davalardan hüküm giymiş 602 mahkum hakkında af kararı aldı.

Mısır İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Sina Yarımadası'nın kurtuluş yıl dönümü kutlamaları vesilesiyle ve Cumhurbaşkanı Sisi'nin af koşullarını karşılayan bazı mahkûmlar hakkında aldığı af kararı doğrultusunda Toplumsal Koruma Dairesi (eski adı Cezaevleri Dairesi), af hakkını kazanan mahkumları belirlemek amacıyla ülke genelindeki cezaevlerinde tutuklu dosyalarını incelemek üzere komisyonlar kurdu" ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle devam etti:

“Komisyon çalışmaları, 602 tutukluya af kapsamında tahliye kararının uygulanabilir olduğu sonucuyla tamamlandı.”

Mısır, her yıl 25 Nisan'da Sina Yarımadası’nın kurtuluşunu kutluyor. Bu tarih, 1982 yılında İsrail'den geri alınan Sina Yarımadası'nda Mısır bayrağının göndere çekildiği ve barış antlaşması gereği son İsrail askerinin de bölgeden çekildiği tarih.

vfgthyj
Mısır'da cumhurbaşkanlığı affı kapsamında tahliye edilen mahkumlar (Mısır İçişleri Bakanlığı)

İçişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, tutukluların tahliyesinin Bakanlığın modernite anlayışıyla ceza politikasını uygulamaya, Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri sakinlerine çeşitli bakım hizmetleri sunmaya ve topluma yeniden kazandırılmaya hazır hale getirilen mahkûmların serbest bırakılması yöntemlerini etkin biçimde uygulamaya verdiği önemin bir yansıması olduğu vurgulandı.

Mısır İçişleri Bakanlığı tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, tüm Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri'nin, ceza sisteminde uluslararası insan hakları standartlarının en üst düzeyine uygun olarak gerçekleştirilen gelişme ve modernleşme süreci çerçevesinde tahliye olan hükümlülere eksiksiz yaşam ve sağlık imkânları sunduğunu ve bu merkezlerin yargı denetimine tabi olduğunu teyit edilmişti.