Bahreyn ve İsrail diplomatik ilişkiler kurarak yeni bir dönem başlatıyor

Bahreyn ve İsrail arasında mutabakat muhtıraları imzalanıyor (EPA)
Bahreyn ve İsrail arasında mutabakat muhtıraları imzalanıyor (EPA)
TT

Bahreyn ve İsrail diplomatik ilişkiler kurarak yeni bir dönem başlatıyor

Bahreyn ve İsrail arasında mutabakat muhtıraları imzalanıyor (EPA)
Bahreyn ve İsrail arasında mutabakat muhtıraları imzalanıyor (EPA)

Bahreyn ve İsrail, ‘iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni ve gelecek vaat eden bir dönemin başlangıcını oluşturacak’ diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin dün ortak bir tarihi bildiri imzaladı.
İki ülke bunun yanı sıra ekonomi, ticaret, haberleşme, hava hizmetleri, bankacılık ve mali hizmetler ve ABD himayesi altında iki ülkenin dışişleri bakanlığı arasında işbirliğini öngören 7 mutabakat zaptı imzaladı.
İsrail ve Bahreyn tarafından imzalanan ortak bildiriye göre taraflar, finans, yatırım, sivil havacılık, turizm, ticaret, bilim ve teknoloji ile sağlık ve tarım alanında işbirliğini tartışmak için toplantılar düzenleyecek.
İsrail ve Bahreyn arasında doğrudan ilişkiler kurulmasının, iki ülke ve bölge halkları için daha güvenli ve müreffeh bir geleceğe ulaşılmasına katkıda bulunacağının altı çizilen bildiride, ABD Başkanı Donald Trump’ın büyük rolü ve bu tarihi diplomatik başarının tamamlanmasını kolaylaştıran ‘İbrahim Anlaşmaları’ (Abraham Accords) girişimini başlatmasına övgüde bulunuldu.

Ortak bildiride, “Bu bildiri, Ortadoğu’da barışı teşvik etmeye yönelik önemli bölgesel ve uluslararası çabaların bir devamı olmakla birlikte sürdürülebilir barış ve refah için samimi diplomatik çabalarda üç ülkenin sergilediği cesur vizyon ve liderliğin bir kanıtıdır” denildi.

Tarihi ortak bildirinin, Washington’un bölgedeki iki dostu ve ortağını bir araya getirdiğine işaret edilen anlaşmada, üç ülkenin bir takım ortak zorluklarla karşı karşıya olduğu ve bu tarihi günün başarısından karşılıklı olarak yararlanacakları belirtildi.
Söz konusu ortak bildiride, İsrail-Filistin çatışmasına adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için çabaların devam ettiği de ifade edildi.
Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyyani, “İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmak için bir anlaşma imzaladık” diyerek, iki devletli çözüme ulaşılması gerektiğini bir kez daha dile getirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ortak bildirinin imzalanmasından önce Bahreyn Dışişleri Bakanı ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile telefonda görüşerek, “Büyük adımlar atarak barış sürecine ivme kazandırıyoruz” dedi.
ABD Hazine Bakanı ise İsrail ile Bahreyn arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Netanyahu, haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada,  “Bu adım somut bir ilerlemedir. Bahreyn ve BAE ile bu barış anlaşmalarını ilerletiyoruz. Bu gerçek barış. Barışa karşı barış ve ekonomiye karşı ekonomi” ifadelerini kullanmıştı.
Dün İsrail heyetini taşıyan uçağın Bahreyn’e inen ilk uçak olduğuna dikkat çeken Netanyahu, “Bu çok dokunaklı bir gün. Umarım yakında diğer ülkelerle ilişki kurma konusunda sizi bilgilendirebiliriz” diye konuştu.



Asya Fizik Olimpiyatı, 30 ülkeden 240 öğrencinin katılımıyla Dahran'da başladı

Fotoğraf: SPA
Fotoğraf: SPA
TT

Asya Fizik Olimpiyatı, 30 ülkeden 240 öğrencinin katılımıyla Dahran'da başladı

Fotoğraf: SPA
Fotoğraf: SPA

Bu yıl 25'incisi düzenlenen Asya Fizik Olimpiyatı (APhO) Dahran'daki Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi'nde (KFUPM) 30 ülkeyi temsil eden 240 öğrenci ve 100'den fazla uluslararası uzmanın katılımıyla ‘Birlikte geleceğin enerjisini üretiyoruz’ teması altında başladı.

xscdfgt

4-12 Mayıs tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli bilimsel etkinlik, Saudi Aramco'nun sponsorluğunda Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, Kral Abdulaziz Üstün Zekâ ve Yaratıcı Yetenek Vakfı (Mevhibe) ve KFUPM tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

uı78o9

Etkinliğin açılış törenine Mevhibe Genel Sekreter Vekili Dr. Halid eş-Şerif, Eğitim Bakanlığı Genel Eğitim Müsteşarı Dr. Hasan Harmi, KFUPM Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Dr. Misfer ez-Zehrani ve Akademik Programlar ve Ortaklıklar Direktörü Dr. Muhammed Abdurrahman eş-Şehri katıldı.

Kraliyet selamıyla başlayan tören, Suudi Arabistan’ın artan bilimsel statüsünü somutlaştıran, Mevhibe ve ortaklarının yetenekli insanları güçlendirme ve yetiştirme çabalarını vurgulayan ve APhO’nun gelişim sürecini ve başarı ortaklarının desteğiyle yerel olarak düzenlenme mekanizmasını gözden geçiren bir sunumla devam etti.

o90pvfbg

Törene çok çeşitli eğitim ve bilim liderleri, uluslararası delegasyon temsilcileri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri, Suudi Arabistan içinden ve dışından seçkin akademik şahsiyetlerin yanı sıra bu prestijli bilimsel mücadeleye hazırlanan öğrenciler katıldı.

Mevhibe Genel Sekreter Vekili Dr. Halid eş-Şerif, “APhO, zekayı, bilgiyi ve gençlerin sınırsız potansiyelini kutlayan küresel bir platform” dedi. Eş-Şerif, bu bilimsel etkinliğin düzenlenmesinin Suudi Arabistan'ın geleceği şekillendirmek ve fizik alanında ve ötesinde ilerlemeye öncülük etmek üzere gençleri destekleme ve güçlendirme konusundaki kararlılığını yansıttığını belirtti.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada eş-Şerif, Suudi Arabistan’ın enerji sektöründeki öncü konumuna dayanarak bu olimpiyata ev sahipliği yapmasının, insana yatırım yapma ve geleceğin gerçek zenginliği olan genç beyinleri destekleme yaklaşımının bir uzantısı olduğunu belirterek, bu olimpiyatın yeni nesil bilim adamlarının hayal gücüne ilham vereceğini bildirdi.

APhO Başkanı Dr. Kwek Leong Chuan ise etkinliğin Ortadoğu'da ilk kez düzenleniyor olması nedeniyle tarihi bir anı temsil ettiğini vurgulayarak, Suudi Arabistan'a misafirperverliği ve olağanüstü organizasyonu için teşekkür etti. Chuan ayrıca, bu büyük bilimsel etkinliğin gerçeğe dönüşmesine katkıda bulunan destekleyici kuruluşların çabalarını da övdü.

kı8o0

Farklı ülkelerden en parlak genç beyinleri bir araya getiren bu prestijli yarışmanın çeyrek asırlık yıldönümüne denk gelmesi ve 25 yıldır bilimsel rekabet ruhunun geliştirilmesine ve yükselen nesiller arasında anlayış köprüleri kurulmasına katkıda bulunması nedeniyle Suudi Arabistan'ın APhO’nun bu yılki etkinliğine ev sahipliği yapması özel bir kutlama niteliği taşıyor.

İhtisas komitelerinin çalışmaları bugün pratik test ve çeviriyi tartışmak üzere başlarken, öğrenciler önümüzdeki günlerde Uluslararası Olimpiyat Konseyi tarafından hazırlanan ve değerlendirilen katı bilimsel kriterlere göre her biri beş saat süren biri teorik diğeri pratik olmak üzere iki ana teste girmeye hazırlanacaklar.

Olimpiyat programı, öğrencilerin ve gözetmenlerin dünya gençleri arasında iletişim ve kültürel alışverişi teşvik eden entegre bir eğitim deneyimi içinde Suudi Arabistan'ın tanık olduğu kültürel mirası ve gelişimsel kalkınmayı keşfetmelerine olanak tanıyan eğitim ziyaretleri ile kültürel ve rekreasyonel etkinlikleri içeriyor.

89

İlki 1999 yılında 12 ülkenin katılımıyla Endonezya'da düzenlenen APhO, fizik alanında yetenekli lise öğrencilerine yönelik en önde gelen uluslararası bilimsel yarışmalardan biridir. Uluslararası Fizik Olimpiyatı'nda (IPhO) ileri dereceler elde etmiş ülkeler APhO’ya katılmaktadır.

Suudi Arabistan APhO’ya 2012 yılında katılmaya başladı. O tarihten bu yana, öğrencilerinin çeşitli uluslararası olimpiyat ve yarışmalarda kazandığı 874 madalya ve ödülden 16’sını bu olimpiyatta elde etti. Bu, Suudi yeteneklerin uluslararası bilimsel forumlarda gösterdikleri ilerlemenin bir kanıtıdır.

efrgthyu

APhO’nun, Temmuz 2024'te Riyad'da düzenlenen ve 90 ülkeden 333 öğrencinin katıldığı 56. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nın ardından Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı ikinci uluslararası olimpiyat olduğunu belirtmek gerekir. Suudi Arabistan, Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda organizasyon ve rekabet düzeyinde kayda değer bir başarı elde ederek uluslararası alanda büyük övgü almıştı.