Fas’ta 2021 seçimlerine katılımın düşük olmasına karşı uyarıda bulunuldu

Reuters
Reuters
TT

Fas’ta 2021 seçimlerine katılımın düşük olmasına karşı uyarıda bulunuldu

Reuters
Reuters

Fas Parlamentosu’nda iki milletvekili ile temsil edilen Birleşik Sosyalist Parti Genel Sekreteri Nebile Munib perşembe akşamı yaptığı açıklamada koronavirüs salgını kaynaklı ekonomik kriz ve özgürlük ile ilgili sorunlara dikkat çekti. Söz konusu sorunlar nedeniyle gelecek yıl yapılması kararlaştırılan parlamento ve belediye seçimlerine seçmen katılımın düşük olması ihtimaline karşı uyarıda bulundu.
Munib, kendisi ve “El-Fahih el-Tatvani Kurumu” tarafından Sale şehrinde düzenlenen toplantıda, salgının sebep olduğu sıkıntılar sebebiyle “Halkın acı çektiğine” dikkat çekti. Devletin “hiçbir şey olmamış gibi” seçim düzenleme hazırlığı yapmasını garipsediğini söyledi.
“Kriz ve geniş çaplı işsizlik gölgesinde seçimleri gerçekleştirmemiz mümkün değil” ifadelerini kullanan Munib, “Seçimlerin düzenlemesinden önce siyasi affa” ihtiyaç olduğuna, af gereğince tutuklu gazetecilerin salınması gerektiğine, ayrıca seçmenlerin sandıklara gitmeye isteksiz olduklarına dair uyarıda bulundu.
Seçmen paydasının oy verenler bazında değil, seçim listelerine kayıtlı olanlar esas alınarak hesaplanmasına ilişkin son zamanlardaki tartışmalar hakkında konuşan Munib, “Seçim paydası, teknik bir konu değil, aksine özgür seçimler ile ilgili bir sorun” ifadelerini kullandı.
Seçimlere kayıt yaptıranların iyi hesaplanmasını öneren Mınib, “Önceki seçimlerde en çok sandalye ele den partilerin sandalyelerini kaybetmelerine yönelik bir taktik kullanıldığını” söyledi. Bu açıklamanın hedefinde İslami kaynağa sahip Adalet ve Kalkınma Partisi’ni ve muhalefet Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) vardı.
Munib, “Dünya’da seçim paydasının hesaplanmasında kayıtlı olan seçmenleri baz alan başka bir ülke yok. Çoğu ülke gerçek oy sayılarını baz alıyor” ifadelerini kullandı.
Munib, seçim hazırlıklarının “İçişleri Bakanlığı’nın isteklerine göre” ilerlediğini, “partileri yönetmek uğruna diğer partilerin gücünün azalmasını” istediğini ve “Halkın iradesinin göz önüne alınmadığını” vurguladı. Sürecin “güvenilir” olması için seçim sisteminde kapsamlı bir reform yapılması çağrısında bulunan Munib, 2016 seçimlerinde en çok sandalye kazanmış olan partileri “özgürlükleri kısıtlamaktan”, “zenginleri daha zengin, yoksulları daha yoksul” yapmaktan başka bir icraatte bulunmamakla itham ederek eleştiride bulundu.
Birleşik Sosyalist Parti, başta Halk Demokratik Eylem Örgütü, Demokrasi Hareketi ve Demokrasiye Vefa akımı gibi sol kanattan beş grup ve bağımsız isimlerin bir araya gelmesi ile oluştu. Söz konusu kesimin büyük çoğunluğu radikal sol akımlar olarak biliniyor.



Suriyeli resmi kaynak: İsrail ile barış anlaşması imzalamaktan bahsetmek için henüz erken

İşgal altındaki Golan Tepeleri ile Suriye arasındaki sınıra yakın bir İsrail askeri aracı (Arşiv-Reuters)
İşgal altındaki Golan Tepeleri ile Suriye arasındaki sınıra yakın bir İsrail askeri aracı (Arşiv-Reuters)
TT

Suriyeli resmi kaynak: İsrail ile barış anlaşması imzalamaktan bahsetmek için henüz erken

İşgal altındaki Golan Tepeleri ile Suriye arasındaki sınıra yakın bir İsrail askeri aracı (Arşiv-Reuters)
İşgal altındaki Golan Tepeleri ile Suriye arasındaki sınıra yakın bir İsrail askeri aracı (Arşiv-Reuters)

Suriye televizyonu dün resmi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail ile barış anlaşması imzalanması için henüz erken olduğunu belirtti.

Kaynak, “İsrail ayrılma anlaşmasına bağlı kalana ve girdiği bölgelerden çekilene kadar yeni anlaşmalar müzakere etme olasılığından söz edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, 1967 savaşında büyük bölümünü işgal ettiği Golan Tepelerini, 1981 yılında Suriye'den ilhak etti. ABD Başkanı Donald Trump ilk döneminde İsrail'in Golan üzerindeki egemenliğini tanıdı, ancak uluslararası toplumun çoğu Golan'ı işgal altındaki Suriye toprağı olarak görüyor.

İsrail güçleri, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geçen yılın sonlarında devrilmesinden kısa bir süre sonra Suriye topraklarına daha fazla girdi.