ABD’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar yoksullara zarar verirken zenginleri etkilemiyor

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed (AP)
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed (AP)
TT

ABD’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar yoksullara zarar verirken zenginleri etkilemiyor

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed (AP)
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed (AP)

ABD’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımların ağırlıklı olarak ülkedeki yoksul ve orta gelirlileri etkilediği, zenginler ve elitlerin büyük ölçüde bundan kaçındığına dikkat çekildi.
İngiltere merkezli The Telegraph’a göre bugünlerde Şam’daki insanların çoğu, ABD yaptırımları kapsamında yasaklanan Netflix hizmetinden yararlanamıyor ancak zenginler, sözde korsan bir yerel hizmet olan Pro TV’ye abone olmanın bir yolunu buluyor.
Akaryakıt ve gaz tüpleri için uzun kuyruklar olsa da, etkili bir kişiyi tanıyanlar bunları çok kolay elde edebiliyor.
Hastaneler ABD yaptırımlarının bir sonucu olarak CT ekipmanı için yedek parça satın almakta zorlansa da, ülkede kolaylıkla iPhone 12’ye ulaşanlar da var.
ABD yaptırımları, Suriye hükümetine müzakere edilmiş bir barış anlaşması yapması için baskı yapmayı amaçlıyor ancak eleştirmenler bunların yalnızca sıradan insanlara zarar verdiğini ve elitlerin hayatında hiçbir şeyi etkilemediğini söylüyor.
Cezalandırılma korkusuyla adının gizli tutulmasını isteyen Şamlı bir aktivist, bu varlıklı sınıfın savaşın başlangıcından bu yana sıradan Suriyelilerin yaşadığı zorluklar ve yaptırımlardan büyük ölçüde kaçındığını söyledi.
Aktivist, “İstediklerini yapıyorlar çünkü onlara her şeyi sağlayan paraya ve ilişkilere sahipler. Yeni iPhone’ları ve yeni arabaları satın alanlar onlar, istediklerini yapan sınıf onlar.  Dört veya beş saat boyunca bir araba akaryakıt kuyruğunda beklediğinizde, onları asla pahalı arabalarıyla göremezsiniz. Peki bunlar yakıtı nereden alıyorlar?” diye sordu.
ABD, geçtiğimiz Haziran ayında, Suriye hükümeti ile onun askeri ve istihbarat servisleriyle iş yapan kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulamak için Ceasar Yasası’nı yürürlüğe soktuğunda bu elit kesimi hedef aldı.
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, yasanın Esed ve yoldaşlarının ülkeyi kendi lehlerine yeniden inşa etmesini engelleyeceğini vurguladı.
Eleştirmenler ise ticaret ve ekonomiyi hedef alan yaptırımların Suriye rejimiyle hiçbir ilgisi olmayan basit şirketleri etkilediğini ve elit kesimin bu yaptırımları aşmanın yollarını aramaya devam ettiğini söylüyor.
Bazı aktivistler, yaptırımların elit ve zengin Suriyelileri etkilememekle kalmayıp, Esed rejimine büyük fayda sağladığını da öne sürdü.
Beşşar Esed, geçtiğimiz Çarşamba günü Şam’da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, “Yaptırımlar, yeniden inşa fonlarının akışını engelleyerek mültecilerin evlerine dönmesini engelliyor” dedi.
ABD’nin 46. Başkanı olarak seçilen Joe Biden’ın bir danışmanı gazetecilere verdiği demeçte, Ortadoğu’nun yeni başkanın öncelik sırasına göre Asya, Avrupa ve Batı Yarımküre’den sonra dördüncü sırada yer alacağını söylerken, Biden’ın Suriye’ye karşı büyük değişiklikler yapması pek olası görünmüyor.
Başkan Donald Trump yönetimi, en son geçtiğimiz hafta Suriye rejimine destek sağladıkları suçlamasıyla 19 şirket ile bazı siyasi ve askeri kişileri hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo konuya ilişkin, “Esed rejiminin bir seçeneği var; On yıldır süren bu çatışmaya barışçıl bir çözüm için geri dönüşü olmayan adımlar atmak veya daha ağır yaptırımlarla yüzleşmek” şeklinde bir yorumda bulundu.
Ancak ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarından yana olanlar bile, bunların kısa vadede işe yaramayacağını ve Suriyeli seçkinleri etkilemesinin uzun zaman alacağını kabul ediyor.



Avn, BM Güvenlik Konseyi heyetinden İsrail'e ateşkes ve geri çekilme anlaşmasını uygulaması için baskı yapmasını istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
TT

Avn, BM Güvenlik Konseyi heyetinden İsrail'e ateşkes ve geri çekilme anlaşmasını uygulaması için baskı yapmasını istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)

Lübnan Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın bugün ülkede bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle bir araya geldiğini açıkladı. Görüşmede Avn, Lübnan ordusunun görevini tamamlaması için destek çağrısında bulunarak, İsrail’in Güney Lübnan’dan çekilmesi için baskı yapılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanlığı, heyetin ‘uluslararası kararların uygulanması yoluyla Lübnan’da istikrarı destekleme ve ülkelerin Lübnan ordusuna yardım ederek birliklerini tamamlamaya ve silah tekelini sağlamaya hazır olduklarını’ belirttiğini duyurdu.

Açıklamada Avn’ın, Lübnan’ın uluslararası kararları uygulama taahhüdünü yinelediği ve “İsrail tarafını ateşkesi uygulamaya ve çekilmeye zorlamamız gerekiyor; bu konuda sizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Geçen yıl kasım ayında, ABD arabuluculuğunda İsrail ile Hizbullah arasında bir ateşkes sağlanmıştı. Bu ateşkese rağmen, İsrail hâlâ Güney Lübnan’daki bazı noktalarda kontrolünü sürdürüyor ve ülkenin doğusu ile güneyine yönelik saldırılarını devam ettiriyor.


Ukrayna: Rusya ile taviz değil, gerçek barış peşindeyiz

Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
TT

Ukrayna: Rusya ile taviz değil, gerçek barış peşindeyiz

Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, dün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya ile "taviz değil, gerçek barış" istediğini söyledi.

Güvenlik ve insan haklarına odaklanan bir kuruluş olan AGİT, savaş sonrası Ukrayna'da rol oynamayı hedefliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD elçileri arasında "oldukça iyi" olarak nitelendirdiği görüşmelerin ardından çarşamba günü yaptığı açıklamada, barış görüşmelerine giden yolun şu anda belirsiz olduğunu söyledi.

Sibiga, örgütün yıllık bakanlar kurulu toplantısından önce, "Münih'te gelecek nesillere ihanet edenlerin isimlerini hâlâ hatırlıyoruz" diyerek, "Bu bir daha asla olmamalı. İlkelerden taviz verilmemeli ve uzlaşmaya değil, gerçek barışa ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

devfdr
Rus askerleri Kursk bölgesindeki Sudzha’da devriye geziyor (Arşiv- AP)

Bakan, görünüşe göre İngiltere, Fransa ve İtalya'nın Adolf Hitler'in o dönem Çekoslovakya olan toprakları ilhak etmesini kabul ettiği 1938 tarihli Nazi Almanyası anlaşmasına atıfta bulunuyordu. Bu anlaşma, tehditkâr bir güçle yüzleşmemenin işareti olarak yaygın olarak kullanılıyor.

Sibiga, ABD'ye barışı sağlama çabalarından dolayı teşekkür etti ve Ukrayna'nın "bu savaşı sona erdirmek için mümkün olan her fırsatı değerlendireceğine" söz verdi. "Avrupa geçmişte çok fazla adaletsiz barış anlaşması imzaladı. Hepsi yeni felaketlere yol açtı" diye ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün, ekibinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki toplantılara hazırlandığını ve Trump'ın temsilcileriyle diyaloğun devam edeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Rusya ve Avrupa ile Orta Asya'nın büyük bir bölümünü içeren 57 üye ülkeyi kapsayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Soğuk Savaş döneminde Doğu-Batı diyaloğu için kilit bir forum olarak ortaya çıktı.

Örgüt son yıllarda, Rusya'nın kilit kararların uygulanmasını engellemesi ve örgütü Batı kontrolü altında olmakla suçlamasıyla sık sık çıkmaza giriyor. Rusya, açıklamasında Ukrayna'nın AGİT gündemine "tamamen hakim olmasından" şikayet etti.


İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, askeri ve güvenlik servislerinden temsilcilerin de aralarında bulunduğu bir heyetin, Gazze Şeridi'nde tutulan son İsrailli rehinenin naaşının iadesini görüşmek üzere dün Mısır'ı ziyaret ettiğini duyurdu.

Ofis tarafından yapılan açıklamada, "Başbakan'ın talimatları doğrultusunda bir heyet Kahire'ye gitti... ve son rehine Ran Gvili'nin derhal iadesini sağlamak amacıyla arabulucularla görüşmelerde bulundu." ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Görüşme sonucunda, çabaların derhal yoğunlaştırılması konusunda mutabakata varıldı" ifadeleri kullanıldı.

frgt
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı savaşçılar, Kızılhaç çalışanlarıyla birlikte, 1 Aralık 2025'te Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampının enkazı arasında İsrailli rehinelerin cesetlerini ararken nöbet tutuyor (EPA)

Ateşkes anlaşmasının 10 Ekim'de yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail, Filistinli grupların teslimi geciktirdiği yönündeki suçlamalarına rağmen, 20 canlı rehineyi ve Gvili'ninki hariç tüm cesetleri aldı. Hamas, savaştan kalan devasa moloz yığınları nedeniyle cesetlerin kurtarılma sürecinin yavaş ilerlediğini savunuyor.