Kudüs'te İsrail, ABD, Bahreyn üçlü toplantısı

Aşkenazi, ilhak planının dondurulmasının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabat geçen Ekim ayında Manama'da (AFP)
Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabat geçen Ekim ayında Manama'da (AFP)
TT

Kudüs'te İsrail, ABD, Bahreyn üçlü toplantısı

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabat geçen Ekim ayında Manama'da (AFP)
Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabat geçen Ekim ayında Manama'da (AFP)

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani  başkanlığındaki üst düzey bir heyet resmi bir ziyaret kapsamında yarın (Çarşamba) Tel Aviv'e gidecek. İsrailli kaynaklarından edinilen bilgilere göre,  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani çarşamba günü Kudüs’te bir araya gelecek.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı açıklamasında  ziyaretin barışa destek vermek ve İbrahim anlaşmasının ilkelerinin ışığında iki ülke arasında daha fazla ortak görüşme yapmayı amaçladığı belirtildi.
Dışişleri Bakanlığı, "Ziyaret, Bahreyn’in Ortadoğu’daki barış sürecini destekleme konusundaki kararlı ve kalıcı konumunu teyit etmek, İsrail Devleti ile ekonomik fırsatlara,  ikili anlaşmalara ve çeşitli alanlarda ortak çıkarlar elde etmeye yönelik çabalara ışık tutmak için yapılıyor” açıklamasında bulundu.
İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi geçen hafta Knesset'te bir oturumda yaptığı konuşmada, Bahreyn Dışişleri Bakanı'nın yakında Tel Aviv'i ziyaret edeceğini duyurmuştu. Zeyani’nin İsrail ziyareti ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ziyareti ile aynı zamana denk geliyor ve ABD Dışişleri Bakanı ez-Zeyani ve Netanyahu’yu bir araya getiren üçlü bir toplantı yapılması planlanıyor.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı yetkilisine göre, ez-Zeyani, İsrail heyetinin 18 Ekim'de Manama'ya yaptığı ziyarette değinilen işbirliği alanları hakkında görüşmeler yapacak.
Dün Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, üçlü görüşmeden önce, BAE ile yapılan anlaşmanın bir şartı olan Batı Şeria ve Ölü Deniz’in kuzey bölgelerinde İsrail ilhak planının dondurulmasının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Aşkenazi açıklamasında: "İlhak planıyla ilgili tartışmalardan normalleşme görüşmelerine geçmek, genel olarak bölge halkları ve özel olarak da genç nesiller için muazzam ufuklar açıyor” dedikten sonra Filistin liderliğini barış diyaloglarına katılmaya davet ederek, "Hem bizim, hem sizin hem de bölgedeki tüm ülkeler için tarihi bir fırsat var, öyleyse gelin, bu fırsatı kaçırmayın" ifadelerini kullandı.
İsrailli bir kaynak, üçlü toplantın  doğruladı: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani, Netanyahu’nun ofisinde bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi'nin görüşmelerin başlamasından bu yana ilk kez üçlü toplantıya katılmaya davet edildiği duyuruldu. Zira Araplarla iletişime geçerken Mavi Beyaz Partisi’ne mensup Aşkenazi süreçten uzak tutulmuştu.
İsrail, Bahreyn ve ABD arasındaki toplantının Çarşamba günü Batı Kudüs'te yapılacağını, Tel Aviv ve Manama'daki yetkililerin bu toplantıda iki ülke arasında doğrudan uçuşlara izin verecek havacılık anlaşmasını tamamlamak için büyük çaba sarf ettiğini belirtti. Ancak gündeme getirilecek ana konu, iki ülkede büyükelçilik açılmasıyla ilgili tartışmalar olacak. Tel Aviv geçen hafta bu konuda Manama’dan resmi bir talepte bulunmuştu ve görüşmede ez-Zeyani’nin ülkesinin cevabını vermesi bekleniyor.
Bahreyn ve BAE, 15 Eylül’de Amerikan arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmeler sonrasında İsrail ile normalleşme anlaşmasını Beyaz Saray’da imzalamıştı. Netanyahu burada  BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Ziyad ile barış anlaşması imzaladığı gibi aynı anlaşma Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani ile de anlaşma imzalanmıştı.
10 Kasım'da İsrail parlamentosu, Beyaz Saray'da imzalandıktan yaklaşık iki ay sonra Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasını oy çokluğuyla onayladı. Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben Shabat liderliğindeki bir İsrail heyeti, Bahreyn ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin resmi açılış tarihi olan 18 Ekim'de Bahreyn'in başkenti Manama'yı ziyaret etti. Heyete o sırada ABD Hazine Bakanı olan Steven Mnuchin ve Uluslararası Müzakerelerden Sorumlu Özel Asistan Avi Berkowitz de eşlik etti.



Asya Fizik Olimpiyatı, 30 ülkeden 240 öğrencinin katılımıyla Dahran'da başladı

Fotoğraf: SPA
Fotoğraf: SPA
TT

Asya Fizik Olimpiyatı, 30 ülkeden 240 öğrencinin katılımıyla Dahran'da başladı

Fotoğraf: SPA
Fotoğraf: SPA

Bu yıl 25'incisi düzenlenen Asya Fizik Olimpiyatı (APhO) Dahran'daki Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi'nde (KFUPM) 30 ülkeyi temsil eden 240 öğrenci ve 100'den fazla uluslararası uzmanın katılımıyla ‘Birlikte geleceğin enerjisini üretiyoruz’ teması altında başladı.

xscdfgt

4-12 Mayıs tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli bilimsel etkinlik, Saudi Aramco'nun sponsorluğunda Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, Kral Abdulaziz Üstün Zekâ ve Yaratıcı Yetenek Vakfı (Mevhibe) ve KFUPM tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

uı78o9

Etkinliğin açılış törenine Mevhibe Genel Sekreter Vekili Dr. Halid eş-Şerif, Eğitim Bakanlığı Genel Eğitim Müsteşarı Dr. Hasan Harmi, KFUPM Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Dr. Misfer ez-Zehrani ve Akademik Programlar ve Ortaklıklar Direktörü Dr. Muhammed Abdurrahman eş-Şehri katıldı.

Kraliyet selamıyla başlayan tören, Suudi Arabistan’ın artan bilimsel statüsünü somutlaştıran, Mevhibe ve ortaklarının yetenekli insanları güçlendirme ve yetiştirme çabalarını vurgulayan ve APhO’nun gelişim sürecini ve başarı ortaklarının desteğiyle yerel olarak düzenlenme mekanizmasını gözden geçiren bir sunumla devam etti.

o90pvfbg

Törene çok çeşitli eğitim ve bilim liderleri, uluslararası delegasyon temsilcileri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri, Suudi Arabistan içinden ve dışından seçkin akademik şahsiyetlerin yanı sıra bu prestijli bilimsel mücadeleye hazırlanan öğrenciler katıldı.

Mevhibe Genel Sekreter Vekili Dr. Halid eş-Şerif, “APhO, zekayı, bilgiyi ve gençlerin sınırsız potansiyelini kutlayan küresel bir platform” dedi. Eş-Şerif, bu bilimsel etkinliğin düzenlenmesinin Suudi Arabistan'ın geleceği şekillendirmek ve fizik alanında ve ötesinde ilerlemeye öncülük etmek üzere gençleri destekleme ve güçlendirme konusundaki kararlılığını yansıttığını belirtti.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada eş-Şerif, Suudi Arabistan’ın enerji sektöründeki öncü konumuna dayanarak bu olimpiyata ev sahipliği yapmasının, insana yatırım yapma ve geleceğin gerçek zenginliği olan genç beyinleri destekleme yaklaşımının bir uzantısı olduğunu belirterek, bu olimpiyatın yeni nesil bilim adamlarının hayal gücüne ilham vereceğini bildirdi.

APhO Başkanı Dr. Kwek Leong Chuan ise etkinliğin Ortadoğu'da ilk kez düzenleniyor olması nedeniyle tarihi bir anı temsil ettiğini vurgulayarak, Suudi Arabistan'a misafirperverliği ve olağanüstü organizasyonu için teşekkür etti. Chuan ayrıca, bu büyük bilimsel etkinliğin gerçeğe dönüşmesine katkıda bulunan destekleyici kuruluşların çabalarını da övdü.

kı8o0

Farklı ülkelerden en parlak genç beyinleri bir araya getiren bu prestijli yarışmanın çeyrek asırlık yıldönümüne denk gelmesi ve 25 yıldır bilimsel rekabet ruhunun geliştirilmesine ve yükselen nesiller arasında anlayış köprüleri kurulmasına katkıda bulunması nedeniyle Suudi Arabistan'ın APhO’nun bu yılki etkinliğine ev sahipliği yapması özel bir kutlama niteliği taşıyor.

İhtisas komitelerinin çalışmaları bugün pratik test ve çeviriyi tartışmak üzere başlarken, öğrenciler önümüzdeki günlerde Uluslararası Olimpiyat Konseyi tarafından hazırlanan ve değerlendirilen katı bilimsel kriterlere göre her biri beş saat süren biri teorik diğeri pratik olmak üzere iki ana teste girmeye hazırlanacaklar.

Olimpiyat programı, öğrencilerin ve gözetmenlerin dünya gençleri arasında iletişim ve kültürel alışverişi teşvik eden entegre bir eğitim deneyimi içinde Suudi Arabistan'ın tanık olduğu kültürel mirası ve gelişimsel kalkınmayı keşfetmelerine olanak tanıyan eğitim ziyaretleri ile kültürel ve rekreasyonel etkinlikleri içeriyor.

89

İlki 1999 yılında 12 ülkenin katılımıyla Endonezya'da düzenlenen APhO, fizik alanında yetenekli lise öğrencilerine yönelik en önde gelen uluslararası bilimsel yarışmalardan biridir. Uluslararası Fizik Olimpiyatı'nda (IPhO) ileri dereceler elde etmiş ülkeler APhO’ya katılmaktadır.

Suudi Arabistan APhO’ya 2012 yılında katılmaya başladı. O tarihten bu yana, öğrencilerinin çeşitli uluslararası olimpiyat ve yarışmalarda kazandığı 874 madalya ve ödülden 16’sını bu olimpiyatta elde etti. Bu, Suudi yeteneklerin uluslararası bilimsel forumlarda gösterdikleri ilerlemenin bir kanıtıdır.

efrgthyu

APhO’nun, Temmuz 2024'te Riyad'da düzenlenen ve 90 ülkeden 333 öğrencinin katıldığı 56. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nın ardından Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı ikinci uluslararası olimpiyat olduğunu belirtmek gerekir. Suudi Arabistan, Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda organizasyon ve rekabet düzeyinde kayda değer bir başarı elde ederek uluslararası alanda büyük övgü almıştı.