Pandemi: Tunus camileri ibadete açıyor

Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
TT

Pandemi: Tunus camileri ibadete açıyor

Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)

Tunus Din İşleri Bakanı Ahmed Azum düzenlediği basın toplantısında, koronavirüs salgınının yeniden hızlı bir biçimde yayılmasını önlemek için sağlık protokolüne saygı gösterilmesi şartıyla birlikte, 23 Kasım 2020 Pazartesi gününden itibaren cami ve mescitlerin yeniden ibadete açılacağını duyurdu. Bakan, Tunus camileri kadrolarından 105 kişinin koronavirüs salgınından etkilendiğini ve bunlardan 5’inin hayatını kaybettiğini belirterek bu durumun dikkatli ve ihtiyatlı olmayı gerektirdiğine işaret etti.
16 Kasım 2020 tarihine kadar Tunus’ta 2 bin 445 ölüm vakası kaydedildi. Salgında teyit edilmiş vaka sayısı 81 bini aştı. Hastalığı yenerek sağlığına kavuşan kişi sayısı ise 56 binin üzerine çıktı. Bu sayılar, toplam vakaların yaklaşık olarak yüzde 69’una karşılık geliyor. Tunus hastanelerinde şu anda, 272’si yoğun bakımda, 138’i solunum cihazına bağlı olmak üzere toplamda bin 542 hasta tedavi görüyor.
Konuyla ilgili olarak Tunus Sağlık Bakanı Fevzi Mehdi, yetkililerin kafeler, restoranlar, spor, kültür ve cami gibi çeşitli ekonomik ve sosyal kurum ve sektörlerin endişelerini paylaştığını vurguladı ve şu anki salgın durumunun olağanüstü sağlık önlemlerinin tamamen hafifletilmesine izin vermediğini belirtti.
Öte yandan, Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Bilim Kurulu, iki haftalık uzatma sonrasında bilim kurulu tarafından yapılacak değerlendirmenin sonuçları ışığında, koronavirüs salgın vakaları üzerindeki kontrolün kapsamını değerlendirmenin ve uygun kararlar almanın kabul edildiğini vurguladı. Hafif de olsa, düzelme görülmesi durumunda, bazı sektörler için alınan önlemleri hafifletmenin mümkün olduğunu, ancak şu anda gözle görülür bir iyileşmenin olmadığını belirtti.
Konuyla ilgili olarak, salgın durumunu yakından takip eden Dr. Zakir Luheyzib, Tunus’un son günlerde koronavirüs salgınına karşı verdiği savaşta olumlu gelişmeler kaydettiğini belirterek, devlet hastanelerinde oksijenli yatak imkanının sağlanması da dahil olmak üzere Tunuslu yetkililer tarafından alınan acil önlemlerin hastaların hayatını kurtarmayı mümkün kıldığını açıkladı. Bu sayede Tunus’un son dönemde en az üç bin ölüm vakasından kaçındığını vurguladı.
Luheyzib, geçtiğimiz Ekim ayında Tunus’ta günlük 50-60 arasında değişen sayıda ölüm vakası kaydettiğini, bu sayının yarıya inerek, sahada iyi göstergelerin ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu, bu sebeple önleyici tedbirlere bağlı kalan herkesi cesaretlendirmek gerektiğini ifade etti.
Tunus makamlarının, enfeksiyon vakalarını azaltmak için 29 Ekim 2020 tarihinden Kasım ortalarına kadar, salgının yatay yayılımına müdahale etmek için bazı olağanüstü önlemler almış ve bu önlemleri üç hafta süreyle uzatmış olması dikkat çekiyor. Alınan bu önlemler arasında, gece sokağa çıkma yasağı, vilayetler arası seyahat kısıtlaması, toplu taşıma araçları dışında 4 kişiden fazla insanın bir araya gelmesinin engellenmesi ve her gün saat 16.00’dan itibaren kafe ve restoranların kapatılması yer alıyor. Tunus aldığı bu önlemler sayesinde, en az bin 500’ün üzerinde olan vaka sayısının ardından salgının olumsuz etkilerinden kısmen kaçınmaya çalışıyor.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times