Pandemi: Tunus camileri ibadete açıyor

Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
TT

Pandemi: Tunus camileri ibadete açıyor

Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)

Tunus Din İşleri Bakanı Ahmed Azum düzenlediği basın toplantısında, koronavirüs salgınının yeniden hızlı bir biçimde yayılmasını önlemek için sağlık protokolüne saygı gösterilmesi şartıyla birlikte, 23 Kasım 2020 Pazartesi gününden itibaren cami ve mescitlerin yeniden ibadete açılacağını duyurdu. Bakan, Tunus camileri kadrolarından 105 kişinin koronavirüs salgınından etkilendiğini ve bunlardan 5’inin hayatını kaybettiğini belirterek bu durumun dikkatli ve ihtiyatlı olmayı gerektirdiğine işaret etti.
16 Kasım 2020 tarihine kadar Tunus’ta 2 bin 445 ölüm vakası kaydedildi. Salgında teyit edilmiş vaka sayısı 81 bini aştı. Hastalığı yenerek sağlığına kavuşan kişi sayısı ise 56 binin üzerine çıktı. Bu sayılar, toplam vakaların yaklaşık olarak yüzde 69’una karşılık geliyor. Tunus hastanelerinde şu anda, 272’si yoğun bakımda, 138’i solunum cihazına bağlı olmak üzere toplamda bin 542 hasta tedavi görüyor.
Konuyla ilgili olarak Tunus Sağlık Bakanı Fevzi Mehdi, yetkililerin kafeler, restoranlar, spor, kültür ve cami gibi çeşitli ekonomik ve sosyal kurum ve sektörlerin endişelerini paylaştığını vurguladı ve şu anki salgın durumunun olağanüstü sağlık önlemlerinin tamamen hafifletilmesine izin vermediğini belirtti.
Öte yandan, Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Bilim Kurulu, iki haftalık uzatma sonrasında bilim kurulu tarafından yapılacak değerlendirmenin sonuçları ışığında, koronavirüs salgın vakaları üzerindeki kontrolün kapsamını değerlendirmenin ve uygun kararlar almanın kabul edildiğini vurguladı. Hafif de olsa, düzelme görülmesi durumunda, bazı sektörler için alınan önlemleri hafifletmenin mümkün olduğunu, ancak şu anda gözle görülür bir iyileşmenin olmadığını belirtti.
Konuyla ilgili olarak, salgın durumunu yakından takip eden Dr. Zakir Luheyzib, Tunus’un son günlerde koronavirüs salgınına karşı verdiği savaşta olumlu gelişmeler kaydettiğini belirterek, devlet hastanelerinde oksijenli yatak imkanının sağlanması da dahil olmak üzere Tunuslu yetkililer tarafından alınan acil önlemlerin hastaların hayatını kurtarmayı mümkün kıldığını açıkladı. Bu sayede Tunus’un son dönemde en az üç bin ölüm vakasından kaçındığını vurguladı.
Luheyzib, geçtiğimiz Ekim ayında Tunus’ta günlük 50-60 arasında değişen sayıda ölüm vakası kaydettiğini, bu sayının yarıya inerek, sahada iyi göstergelerin ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu, bu sebeple önleyici tedbirlere bağlı kalan herkesi cesaretlendirmek gerektiğini ifade etti.
Tunus makamlarının, enfeksiyon vakalarını azaltmak için 29 Ekim 2020 tarihinden Kasım ortalarına kadar, salgının yatay yayılımına müdahale etmek için bazı olağanüstü önlemler almış ve bu önlemleri üç hafta süreyle uzatmış olması dikkat çekiyor. Alınan bu önlemler arasında, gece sokağa çıkma yasağı, vilayetler arası seyahat kısıtlaması, toplu taşıma araçları dışında 4 kişiden fazla insanın bir araya gelmesinin engellenmesi ve her gün saat 16.00’dan itibaren kafe ve restoranların kapatılması yer alıyor. Tunus aldığı bu önlemler sayesinde, en az bin 500’ün üzerinde olan vaka sayısının ardından salgının olumsuz etkilerinden kısmen kaçınmaya çalışıyor.



Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
TT

Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)

İsrail medyası, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın zorlukları nedeniyle sadece bir hafta içinde dört İsrail askerinin intihar ettiğini bildirdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, komutanlarının sorumsuz davranışlarına karşı çıkan birlikteki arkadaşlarının uyanıklığı olmasaydı neredeyse listeye katılacak olan beşinci bir askerin hikayesini açıkladı.

Muhabir Carmela Menashe, askerlerden alıntı yaparak, arkadaşlarının ‘Gazze'ye girmeyi reddettiğini, ancak komutanının onu zorladığını, bunun üzerine askerin silahın namlusunu ağzına dayadığını ve kendini vurmakla tehdit ettiğini, bunun üzerine komutanın onu hafta sonu izninden men ederek cezalandırmaya karar verdiğini’ anlattı.

dfgthy
Meslektaşlarının cenaze töreni için mezarlığa giden yaralı İsrail askerleri, 8 Temmuz 2025 (AP)

İsrailli muhabire göre, ‘asker başlangıçta kabul etti ve Gazze'ye girdi. Ancak sonra geri döndü ve tekrar dışarı çıkmak istedi; komutana orada kalamayacağını açıklamaya çalıştı. Komutan onu hafife aldı ve onu başka cezalarla tehdit etti. Birlikteki arkadaşları son anda devreye girerek intihar etmesini engelledi ve onu psikolojik destek subayıyla görüşmeye zorladı.’

Psikolojik destek subayı, askerin durumunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğine karar vererek onu birlik dışında tedavi görmesi için göndermiş; psikolojik durumunun ciddi olduğu teşhis edilmiş ve askerin ordudan tamamen terhis edilerek tedavi altına alınmasına karar verilmiş.

Muhabir, “Askerin durumu benzersiz değil; savaş binlerce askeri travmatize ediyor. Zamanında gerekli tedaviyi görmeyenler kendilerini ciddi bir depresyon içinde buluyor ve bu da aşırı durumlarda intihara yol açabiliyor” dedi.

4 asker intihar etti

Tel Aviv medyası sadece geçen hafta dört askerin intihar ettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana intihar eden asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

İntihar eden askerlerin çoğunluğunun aktif görevdeki yedek askerler olduğunu belirten Haaretz gazetesi, İsrailli askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde intihar eden askerlerin büyük bir kısmının savaş sırasında psikolojik durumlarını önemli ölçüde etkileyen durumlara maruz kaldıklarını aktardı.

xcvfgbh
Temmuz 2025'te Gazze Şeridi'nde öldürülen meslektaşlarının cenaze töreninde ağlayan İsrailli askerler (AFP)

Gazete, orduda aktif görevde olan İsrailli askerlerin intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini doğruladı.

Kaynaklar, intiharların bazen iç raporlarda ‘çatışma dışı ölüm’ veya ‘soruşturma altındaki durumlar’ gibi muğlak etiketler altında kategorize edilmesi nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Haaretz'den aktardığına göre İsrail ordusu, 2024 yılının başından bu yana yaklaşık bin 600 askerin travma sonrası stres semptomlarından mustarip olduğunu kabul ediyor ve bu da yaklaşık 250 askeri ruh sağlığı nedenleriyle terhis etmesine neden oldu.

Veriler intihar eden askerlerin çoğunun geçtiğimiz mart ayında yeniden başlayan savaştan bu yana çatışmaların devam ettiği Gazze'deki çatışmalara katıldığını gösteriyor.

cdfgthy
Temmuz ayında Gazze'de öldürülen bir İsrail askerinin cenaze töreninden (EPA)

Cepheden dönen askerlerin psikolojik olarak yalnızlaştığı ve özellikle muharebe tugaylarına yeni katılanlar ile dışlanmış sosyal sınıflara mensup askerlere yeterli psikolojik bakım sağlanmadığı belirtiliyor.

Ordu, sahadan dönen askerlerle ilgili sessiz bir iç krizle karşı karşıya; bu askerler fiziksel yaralanmaların ötesinde derin psikolojik yaralar da taşıyor ve bu da bazılarının son bir kaçış olarak intiharı seçmesine neden oluyor.

Gözlemciler Gazze savaşının sadece Filistinlileri tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda İsrail'in iç cephesinde de giderek artan bir çatlağa neden olduğunu, askerlerin karada savaşırken psikolojik kaderlerinin havada asılı kaldığını düşünüyor.