Pandemi: Tunus camileri ibadete açıyor

Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
TT

Pandemi: Tunus camileri ibadete açıyor

Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)
Tunus sağlık çevreleri, salgını yenmedeki başarıyı doğruladı (Şarku’l Avsat)

Tunus Din İşleri Bakanı Ahmed Azum düzenlediği basın toplantısında, koronavirüs salgınının yeniden hızlı bir biçimde yayılmasını önlemek için sağlık protokolüne saygı gösterilmesi şartıyla birlikte, 23 Kasım 2020 Pazartesi gününden itibaren cami ve mescitlerin yeniden ibadete açılacağını duyurdu. Bakan, Tunus camileri kadrolarından 105 kişinin koronavirüs salgınından etkilendiğini ve bunlardan 5’inin hayatını kaybettiğini belirterek bu durumun dikkatli ve ihtiyatlı olmayı gerektirdiğine işaret etti.
16 Kasım 2020 tarihine kadar Tunus’ta 2 bin 445 ölüm vakası kaydedildi. Salgında teyit edilmiş vaka sayısı 81 bini aştı. Hastalığı yenerek sağlığına kavuşan kişi sayısı ise 56 binin üzerine çıktı. Bu sayılar, toplam vakaların yaklaşık olarak yüzde 69’una karşılık geliyor. Tunus hastanelerinde şu anda, 272’si yoğun bakımda, 138’i solunum cihazına bağlı olmak üzere toplamda bin 542 hasta tedavi görüyor.
Konuyla ilgili olarak Tunus Sağlık Bakanı Fevzi Mehdi, yetkililerin kafeler, restoranlar, spor, kültür ve cami gibi çeşitli ekonomik ve sosyal kurum ve sektörlerin endişelerini paylaştığını vurguladı ve şu anki salgın durumunun olağanüstü sağlık önlemlerinin tamamen hafifletilmesine izin vermediğini belirtti.
Öte yandan, Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Bilim Kurulu, iki haftalık uzatma sonrasında bilim kurulu tarafından yapılacak değerlendirmenin sonuçları ışığında, koronavirüs salgın vakaları üzerindeki kontrolün kapsamını değerlendirmenin ve uygun kararlar almanın kabul edildiğini vurguladı. Hafif de olsa, düzelme görülmesi durumunda, bazı sektörler için alınan önlemleri hafifletmenin mümkün olduğunu, ancak şu anda gözle görülür bir iyileşmenin olmadığını belirtti.
Konuyla ilgili olarak, salgın durumunu yakından takip eden Dr. Zakir Luheyzib, Tunus’un son günlerde koronavirüs salgınına karşı verdiği savaşta olumlu gelişmeler kaydettiğini belirterek, devlet hastanelerinde oksijenli yatak imkanının sağlanması da dahil olmak üzere Tunuslu yetkililer tarafından alınan acil önlemlerin hastaların hayatını kurtarmayı mümkün kıldığını açıkladı. Bu sayede Tunus’un son dönemde en az üç bin ölüm vakasından kaçındığını vurguladı.
Luheyzib, geçtiğimiz Ekim ayında Tunus’ta günlük 50-60 arasında değişen sayıda ölüm vakası kaydettiğini, bu sayının yarıya inerek, sahada iyi göstergelerin ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu, bu sebeple önleyici tedbirlere bağlı kalan herkesi cesaretlendirmek gerektiğini ifade etti.
Tunus makamlarının, enfeksiyon vakalarını azaltmak için 29 Ekim 2020 tarihinden Kasım ortalarına kadar, salgının yatay yayılımına müdahale etmek için bazı olağanüstü önlemler almış ve bu önlemleri üç hafta süreyle uzatmış olması dikkat çekiyor. Alınan bu önlemler arasında, gece sokağa çıkma yasağı, vilayetler arası seyahat kısıtlaması, toplu taşıma araçları dışında 4 kişiden fazla insanın bir araya gelmesinin engellenmesi ve her gün saat 16.00’dan itibaren kafe ve restoranların kapatılması yer alıyor. Tunus aldığı bu önlemler sayesinde, en az bin 500’ün üzerinde olan vaka sayısının ardından salgının olumsuz etkilerinden kısmen kaçınmaya çalışıyor.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.