Mısır-Sudan ortaklığında düzenlenen “Nil Kartalları-1” hava tatbikatı başladı

Ariş’teki doğalgaz boru hattında meydana gelen “küçük çaplı patlamaya” ilişkin soruşturma sürüyor.

Mısır-Sudan hava eğitim tatbikatı. (Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Sayfası)
Mısır-Sudan hava eğitim tatbikatı. (Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Sayfası)
TT

Mısır-Sudan ortaklığında düzenlenen “Nil Kartalları-1” hava tatbikatı başladı

Mısır-Sudan hava eğitim tatbikatı. (Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Sayfası)
Mısır-Sudan hava eğitim tatbikatı. (Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Sayfası)

Sudan’daki bir hava üssünde, Mısır-Sudan hava tatbikatı kapsamında planlanan “Nil Kartalları-1” eğitimi, her iki ülkenin de hava kuvvetleri ve özel kuvvetlerinin katılımıyla başladı. Mısır Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Ferid, Sudan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Osman el-Hüseyin ile birlikte Mısır-Sudan ortak hava tatbikatına katıldı. 26 Kasım 2020 tarihine kadar devam edecek olan “Nil Kartalları-1”, Mısır ve Sudan arasında ortaklaşa icra edilen ilk hava tatbikatı olma önemini taşıyor.
Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Albay Tamer er-Rifai’nin açıklamalarına göre tatbikatın ilk aşaması dün, pilotların, subayların, teknik ekiplerin ve özel kuvvetler unsurlarının kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için hazır olup olmadıklarını öğrenmek için eğitime katılan güçlerin gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleri ile başladı. Mısır Ordu Sözcüsü açıklamasında “iki ülkenin özel kuvvetleri için hazırlanan görevlerin yanı sıra arama kurtarma operasyonlarının da yerine getirildiğini, eğitim, keşif görevi, önleme, hava ve yer ikmal görevleri, hayati hedeflere saldırı, savunma ve idari destek çalışmalarının yapıldığını” belirtti. Sözcü ayrıca “bir dizi çok amaçlı uçak ve helikopterin hava eğitim alanlarında eğitime katıldığını” söyledi. Açıklamada tatbikatın “muharebe verimliliğini, iki taraf arasında tam koordinasyonu, profesyonel performansı, ortak görevleri yüksek verimlilikle yerine getirme yeteneği ve kusursuz bir doğruluğu yansıttığına” dikkat çekti.
Korgeneral Ferid, Mısır Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin ve Silahlı Kuvvetler Komutanı, Mısır Savunma ve Askeri Sanayi Bakanı Korgeneral Muhammed Zeki’nin Sudan siyasi ve askeri liderlerine selam ve takdirlerini iletti. Ayrıca eğitime katılan unsurların çeşitli koşullar altında kendilerine verilecek tüm görevleri yerine getirmelerini sağlayan, savaşa hazırlık kapasitelerine de övgüde bulundu.
Sudan Genelkurmay Başkanı da Mısır tarafının katılımına övgüde bulunarak, “bu ziyaretin Mısır ve Sudan silahlı kuvvetleri arasındaki seçkin ilişkilerin devamlılığının gösterdiğini” vurguladı. “İlerleyen dönemde daha fazla iş birliği ve ortak entegrasyona tanık olunması yönündeki arzusunu” dile getirdi.
Eğitimin ana aşamasına Mısır Hava Kuvvetleri Komutanı, Mısır Yıldırım Kuvvetleri Komutanı, Sudan Hava Kuvvetleri Komutanı, her iki ülkenin silahlı kuvvetlerinden komutanlar, Sudanlı üst düzey yetkililer ve askeri ateşeler katıldı.
Önceki gün Rus karasularında da Mısır-Rusya ortak denizcilik eğitim faaliyetleri kapsamında “Dostluk Köprüsü-3” tatbikatı başlatıldı. Mısır ve Fransız donanmaları, bundan birkaç gün önce Akdeniz’deki kuzey filosunda kısa süreli bir deniz eğitim tatbikatı gerçekleştirmişti.

Patlamaya ilişkin soruşturma sürüyor
Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü, “Kuzey Sina eyaletindeki Ariş şehrinin batısındaki Sabika bölgesinde bulunan doğalgaz boru hattında “küçük çaplı bir patlama” meydana geldiğini, herhangi bir yaralanma ya da can kaybının yaşanmadığını duyurdu. Sözcü önceki akşam yaptığı açıklamada, “meydana gelen patlamanın nedenlerinin ve koşullarının ortaya çıkarılması için soruşturmaya devam edildiği” bilgisini verdi.
Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Muhammed Abdulfadil, “meydana gelen küçük çaplı patlamanın el-Mesaid buhar istasyonuna gaz tedarikini etkilemediğini, Ariş şehrindeki vatandaşların konutlarına ve merkezi Sina’daki sanayi bölgesine de herhangi bir etkisinin olmadığını vurguladı.



İsrail, Güney Lübnan’ı hedef aldı

Lübnan ve İsrail sınırındaki Ras el-Nakura bölgesinde bulunan bir Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü merkezi (AFP)
Lübnan ve İsrail sınırındaki Ras el-Nakura bölgesinde bulunan bir Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü merkezi (AFP)
TT

İsrail, Güney Lübnan’ı hedef aldı

Lübnan ve İsrail sınırındaki Ras el-Nakura bölgesinde bulunan bir Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü merkezi (AFP)
Lübnan ve İsrail sınırındaki Ras el-Nakura bölgesinde bulunan bir Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü merkezi (AFP)

Lübnan’ın resmî haber ajansı Ulusal Haber Ajansı (NNA), bugün (Cuma) Güney Lübnan’daki Vezzani ve Mecidiye çevresinin İsrail topçuları tarafından hedef alındığını bildirdi.

Ajansa göre, İsrail’e ait bir insansız hava aracı Ras el-Nakura bölgesinde bir balıkçı teknesinin yakınına ses bombası bıraktı; olayda yaralanan olmadı. Aynı bölgede İsrail’e ait bir savaş botu da ülkenin kara sularına doğru makineli tüfekle ateş açtı.


İslami Cihad, son İsrailli esirin cesedinin teslim edilmediği iddiasını yalanladı

Bir İslami Cihad savaşçısı, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Nuseyrat'ta kaçırılanların cesetlerini arayan Mısırlı işçilerin ağır makinelerle kazı yapmasını izliyor (Arşiv - AP)
Bir İslami Cihad savaşçısı, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Nuseyrat'ta kaçırılanların cesetlerini arayan Mısırlı işçilerin ağır makinelerle kazı yapmasını izliyor (Arşiv - AP)
TT

İslami Cihad, son İsrailli esirin cesedinin teslim edilmediği iddiasını yalanladı

Bir İslami Cihad savaşçısı, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Nuseyrat'ta kaçırılanların cesetlerini arayan Mısırlı işçilerin ağır makinelerle kazı yapmasını izliyor (Arşiv - AP)
Bir İslami Cihad savaşçısı, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Nuseyrat'ta kaçırılanların cesetlerini arayan Mısırlı işçilerin ağır makinelerle kazı yapmasını izliyor (Arşiv - AP)

Filistinli kaynaklar, İsrail’in iki gündür öne sürdüğü, İslami Cihad Hareketi’nin Hamas ile iş birliği yapmayı reddettiği ve ateşkesin ikinci aşamasına geçilmeden önce elindeki son İsrailli esirin cesedini teslim etmediği yönündeki iddiaları yalanladı.

İsrail’in Maariv gazetesinin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Hamas ile İslami Cihad arasında, Ran Gafeli isimli son esirin cesedinin teslim edilmemesi konusunda gerilim yaşandığı iddia edildi. İsrail, Gafeli’nin kaçırılmasında İslami Cihad mensuplarının doğrudan rol aldığını düşünüyor.

İslami Cihad’ın askeri kanadı Saraya el-Kudüs, günler önce yaptığı açıklamada tüm esirleri teslim ettiklerini ve ateşkes anlaşmasına tamamen uyduklarını belirtti. Hareketten Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Gafeli’nin cesedinin kendi ellerinde bulunmadığını, cesedin Hamas’ın kontrolünde olduğunu ifade etti. Kaynaklar, Hamas ile koordinasyonun “mükemmel seviyede” olduğunu ve İsrail basınında yer alan gerilim iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

dsvf
İslami Cihad savaşçıları ve Mısırlı işçiler, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat'ın kuzeyinde İsrailli rehinelerin cesetlerini arıyor (Arşiv - AP)

Hamas kaynakları da Şarku’l Avsat’a, cesedin Gazze kentinin doğusundaki Şucaiyye ve Zeytun mahallelerinde 3 veya 4 farklı noktada bulunmuş olabileceği yönünde şüpheler olduğunu aktardı. Ancak bu noktalarda yürütülen aramalarda cesede ulaşılamadığı, esir alma ve gömülme süreçlerine dahil olan saha sorumluları ve militanların tamamının çeşitli saldırılarda öldüğü için kesin yer tespiti yapmanın zorlaştığı bildirildi. Kaynaklar ayrıca yoğun bombardıman ve bölgenin tamamen yıkılması nedeniyle tespit çalışmalarının daha da güçleştiğini belirtti.

Yediot Aharonot gazetesine göre İsrail, arabulucular aracılığıyla Hamas’a, cesedin yerinin belirlenmesine yardımcı olabilecek kişilere ilişkin bilgiler ve bölgenin olası konumunu gösteren uydu görüntüleri iletti. Hamas kaynakları, bu dosya ve diğer konularla ilgili arabulucularla temasın sürdüğünü söyledi.

Yeni videonun ortaya çıkardığı soru işaretleri

Bu gelişmeler, İsrailli esir ailelerinin yayımladığı görüntülerle eş zamanlı yaşandı. Videolarda, Ağustos 2024’te Refah’taki bir tünelde cesetleri bulunan altı esirin, tünelde birlikte yaşarken Hanuka’yı kutladıkları, 2024 yeni yılına girdikleri, konuşup saç tıraşı oldukları ve tünel içinde farklı noktalara hareket ettikleri görülüyor.

dfgh
Hamas militanları, 20 Şubat 2025'te Han Yunus'ta İsrailli rehinelerin cesetlerinin Kızılhaç'a teslimi sırasında tabutlardan birini taşıyor (DPA)

Görüntüler, İsrail ordusunun söz konusu altı kişinin tünele ulaşımdan iki gün önce Hamas tarafından öldürüldüğü yönündeki açıklamalarına dair soru işaretleri doğurdu. Hamas bu iddiayı reddederek, esirlerin bölgeyi hedef alan İsrail bombardımanında öldüğünü söyledi.

Maariv'den gazeteci Miki Levine, esirlerin “Nisan ayında anlaşma sağlanmış olsaydı hayatta olabileceklerini” belirten bir değerlendirme yayımladı. Levine, Başbakan Netanyahu ile bakanlar Smotrich ve Ben-Gvir’in “tam zafer” stratejisinde ısrar etmelerinin, Refah’a girilmesinin esirleri tehlikeye atacağı yönündeki uyarıları göz ardı ettiklerini yazdı.

İsrail devlet televizyonu da, esirlerin öldürülmesinden birkaç gün önce müzakerelerin tıkanma noktasına gelmesinin, Tel Aviv’in Filadelfi Koridoru’nun kontrolünü şart koşmasından kaynaklandığını; o aşamada anlaşma imzalansaydı altı esirden beşinin serbest bırakılacağını aktardı.

Hamas kaynakları ise Şarku’l Avsat’a, esirlerin topçu ve hava bombardımanında öldüğünü, saldırı sırasında bazı esir gardiyanlarının da yaşamını yitirdiğini teyit etti. Kaynaklar, savaş boyunca İsrail güçleri esirlere yaklaşırsa “tehlike durumunda esirin öldürülmesi” yönünde talimat bulunduğunu da belirtti.7Tünelin Refah’ın batısındaki Tel Sultan’da bulunduğu, İsrail ordusunun sonraki incelemelerinde esirlerin “bölgedeki yoğun askeri baskı nedeniyle hayatını kaybettiğini” kabul ettiği bildirildi.

Ekim 2024’te İsrail, Hamas’ın eski siyasi büro şefi Yahya es-Sinvar’ı, Tel Sultan’daki bir evde, yanında silahlı bir grupla bulunduğu sırada öldürmüştü. Kasım ayında Hamas kaynakları, Muhammed es-Sinvar’ın oğlu İbrahim’in de Refah’taki bir tünelde hava saldırısında öldüğünü açıklamıştı. DNA bulgularının, aynı tünelde Hamas mensuplarının bulunduğuna işaret ettiği belirtildi. Esirlerin, İbrahim es-Sinvar’ın öldüğü saldırıda hayatını kaybetmiş olabileceği değerlendiriliyor.

Hamas kaynakları, İsrailli esirlere ilişkin talimatların çok sıkı olduğunu ve hayatta kalmaları için tüm imkânların seferber edildiğini vurguladı.


Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
TT

Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)

Gazze Şeridi'ni 24 saatten kısa bir süre içinde vuran fırtına ve derin alçak basınç sistemi, birçok evin çökmesi ve bölge genelinde çadırların sular altında kalması sonucu 11 Filistinlinin ölümüne birçok kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Filistin Haber Ajansı'na (WAFA) göre yerel kaynaklar, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'nın Bir el-Naja bölgesinde, yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir evin çökmesi sonucu 5 Filistinlinin öldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını bildirdi.

 Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)

Şarku'l Avsat'ın ulaştığı kaynaklar, bugün şafak vakti Gazze şehrinin batısındaki el-Rimal mahallesinde yerinden edilmiş kişilerin çadırlarının üzerine büyük bir duvarın çökmesi sonucu 2 vatandaşın öldüğünü, Gazze şehrinde aşırı soğuktan bir çocuğun, el-Şati kampında ise bir bebeğin hayatını kaybettiğini belirtti. Dün de el-Şati kampında bir duvarın çökmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Dün el-Amadi bölgesindeki Ebu Cebel kampında bir çadırın çökmesi sonucu iki çocuk yaralandı; Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki mülteci çadırında ise bir bebek aşırı soğuktan hayatını kaybetti.

Sivil savunma ekipleri, son birkaç saat içinde en az 10 evin çöktüğünü, son olarak da el-Kerame ve Şeyh Rıdvan mahallelerinde 2 evin yıkıldığını bildirdi.

Bu olumsuz hava koşulları ayrıca Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki kampların tamamının sular altında kalmasına, Deyr el-Belah'taki el-Bassa ve el-Baraka'nın geniş alanlarının, Nuseyrat'taki Merkez Pazarı'nın ve Gazze Şehri'ndeki Yermuk ve liman bölgelerinin hasar görmesine yol açtı.

 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, şiddetli yağmur ve ıslak çadırların, aşırı kalabalık Gazze Şeridi'ndeki kötüleşen sağlık ve yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiğini belirterek, soğuk hava, yetersiz sanitasyon ve hijyen eksikliğinin salgın hastalık riskini artırdığını vurguladı. UNRWA, insani yardıma erişimin acilen kolaylaştırılması çağrısında bulundu.