Sudan’daki bir hava üssünde, Mısır-Sudan hava tatbikatı kapsamında planlanan “Nil Kartalları-1” eğitimi, her iki ülkenin de hava kuvvetleri ve özel kuvvetlerinin katılımıyla başladı. Mısır Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Ferid, Sudan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Osman el-Hüseyin ile birlikte Mısır-Sudan ortak hava tatbikatına katıldı. 26 Kasım 2020 tarihine kadar devam edecek olan “Nil Kartalları-1”, Mısır ve Sudan arasında ortaklaşa icra edilen ilk hava tatbikatı olma önemini taşıyor.
Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Albay Tamer er-Rifai’nin açıklamalarına göre tatbikatın ilk aşaması dün, pilotların, subayların, teknik ekiplerin ve özel kuvvetler unsurlarının kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için hazır olup olmadıklarını öğrenmek için eğitime katılan güçlerin gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleri ile başladı. Mısır Ordu Sözcüsü açıklamasında “iki ülkenin özel kuvvetleri için hazırlanan görevlerin yanı sıra arama kurtarma operasyonlarının da yerine getirildiğini, eğitim, keşif görevi, önleme, hava ve yer ikmal görevleri, hayati hedeflere saldırı, savunma ve idari destek çalışmalarının yapıldığını” belirtti. Sözcü ayrıca “bir dizi çok amaçlı uçak ve helikopterin hava eğitim alanlarında eğitime katıldığını” söyledi. Açıklamada tatbikatın “muharebe verimliliğini, iki taraf arasında tam koordinasyonu, profesyonel performansı, ortak görevleri yüksek verimlilikle yerine getirme yeteneği ve kusursuz bir doğruluğu yansıttığına” dikkat çekti.
Korgeneral Ferid, Mısır Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin ve Silahlı Kuvvetler Komutanı, Mısır Savunma ve Askeri Sanayi Bakanı Korgeneral Muhammed Zeki’nin Sudan siyasi ve askeri liderlerine selam ve takdirlerini iletti. Ayrıca eğitime katılan unsurların çeşitli koşullar altında kendilerine verilecek tüm görevleri yerine getirmelerini sağlayan, savaşa hazırlık kapasitelerine de övgüde bulundu.
Sudan Genelkurmay Başkanı da Mısır tarafının katılımına övgüde bulunarak, “bu ziyaretin Mısır ve Sudan silahlı kuvvetleri arasındaki seçkin ilişkilerin devamlılığının gösterdiğini” vurguladı. “İlerleyen dönemde daha fazla iş birliği ve ortak entegrasyona tanık olunması yönündeki arzusunu” dile getirdi.
Eğitimin ana aşamasına Mısır Hava Kuvvetleri Komutanı, Mısır Yıldırım Kuvvetleri Komutanı, Sudan Hava Kuvvetleri Komutanı, her iki ülkenin silahlı kuvvetlerinden komutanlar, Sudanlı üst düzey yetkililer ve askeri ateşeler katıldı.
Önceki gün Rus karasularında da Mısır-Rusya ortak denizcilik eğitim faaliyetleri kapsamında “Dostluk Köprüsü-3” tatbikatı başlatıldı. Mısır ve Fransız donanmaları, bundan birkaç gün önce Akdeniz’deki kuzey filosunda kısa süreli bir deniz eğitim tatbikatı gerçekleştirmişti.
Patlamaya ilişkin soruşturma sürüyor
Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü, “Kuzey Sina eyaletindeki Ariş şehrinin batısındaki Sabika bölgesinde bulunan doğalgaz boru hattında “küçük çaplı bir patlama” meydana geldiğini, herhangi bir yaralanma ya da can kaybının yaşanmadığını duyurdu. Sözcü önceki akşam yaptığı açıklamada, “meydana gelen patlamanın nedenlerinin ve koşullarının ortaya çıkarılması için soruşturmaya devam edildiği” bilgisini verdi.
Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Muhammed Abdulfadil, “meydana gelen küçük çaplı patlamanın el-Mesaid buhar istasyonuna gaz tedarikini etkilemediğini, Ariş şehrindeki vatandaşların konutlarına ve merkezi Sina’daki sanayi bölgesine de herhangi bir etkisinin olmadığını vurguladı.