İran, Suriye’deki ‘danışman’ rolüne yönelik her türlü saldırı girişimi tehdit etti

İran, Suriye’deki ‘danışman’ rolüne yönelik her türlü saldırı girişimi tehdit etti
TT

İran, Suriye’deki ‘danışman’ rolüne yönelik her türlü saldırı girişimi tehdit etti

İran, Suriye’deki ‘danışman’ rolüne yönelik her türlü saldırı girişimi tehdit etti

Deyr-i Zor’un doğusundaki Ebu Kemal kentinin kırsal kesimini hedef alan bir saldırı sonucunda Suriye vatandaşı olmayan İran’a bağlı 15 milisin öldürüldüğünü bildiren haberlerin yayıldığı bir dönemde, Tahran hükümeti Suriye’deki danışman rolünü tehdit eden her türlü İsrail girişimini hezimete uğratma tehdidinde bulundu.
Geçtiğimiz günlerde İsrail, Şam yakınlarındaki İran birliklerine ait hedeflere hava saldırısı gerçekleştirmişti. Basında çıkan haberlere göre saldırı sonucunda 10 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin aralarında İranlı milislerin de bulunabileceğine işaret edildi.
İran, Suriye’de askeri güçleri olduğunu reddediyor. Askeri danışman olarak özel kuvvetler gönderdiğini belirtiyor. Tahran, gerektiği sürece Suriye'ye askeri danışmanlar göndereceğini ifade ediyor. Reuters’in haberine göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, video konferans aracılığıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “İran Suriye’de danışman rolünde bulunuyor. Elbette ki birisi bu danışman niteliğindeki varlığını engellerse, buna yanıtımız sert olacaktır” ifadelerini kullandı.

SOHR: 15 İran milisi öldürüldü
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz Cumartesi günü akşam saatlerinde Deyr-i Zor kırsalındaki Ebu Kemal kentinde şiddetli patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Kaynağı belirlenemeyen hava saldırılarının Ebu Kemal’in batısında İran milislerine ait 10’dan fazla bölgeyi hedef aldığını bildiren SOHR, Deyr-i Zor kırsalının doğusundaki Ebu Kemal kentinde Suriye uyruklu olmayan yaklaşık 15 İran milisinin öldürüldüğünü duyurdu. Ölenlerin, Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı Afgan ve Irak uyruklu kişiler olduğu bildirildi. SOHR tarafından yapılan açıklamada saldırıların milislere ait yeni merkezleri hedef aldığı ifade edildi. Saldırlar teçhizatın imha edilmesinin yanısıra iki merkezin yıkılmasına neden oldu. Gözlemevi saldırının İsrail kaynaklı olabileceğine işaret etti.

İsrail: 8 bölgeyi hedef aldık
İsrail ordusu, geçtiğimiz hafta Suriye Ordusu ve Suriye içerisindeki ‘Kudüs Gücü’ne ait hedeflere saldırı gerçekleştirdiğini itiraf etti. Söz konusu saldırıların İsrail tarafından işgal edilen Golan sınırında döşenen patlayıcıların etkisiz hale getirilmesinden sonra gerçekleştirildiğine işaret edildi. Patlayıcıların İsrail sınırına yakın köylerde ikamet eden ve İran’dan alınan talimatlarla hareket eden Suriyelerden oluşan bir grup tarafından döşendiği tahmin ediliyor. İsrail tarafından yapılan açıklamada, saldırıların 8 bölgeyi hedef aldığı; bunlar arasında İran'ın Şam Uluslararası Havalimanı'ndaki ana karargâhı ve Suriye'ye iş için geldiklerinde üst düzey İranlı delegasyonları ağırlamak için bir kullanan bir ‘gizli milis bölgesinin’ de bulunduğu ifade edildi. Ancak İsrail Ordu Sözcüsü, saldırıların DMO’daki üst düzey askeri komutanları hedef almadığını vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yalanlama
İran Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada İsrail tarafından Şam yakınlarında gerçekleştirilen saldırıda Kudüs Gücü’ne mensup İranlıların öldürüldüğü yönündeki haberlerin doğru olmadığı ifade edildi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, yaptığı açıklamada, “İsrail'in Suriye'ye düzenlediği baskında Kudüs Gücü savaşçılarının öldürüldüğünü teyit etmiyoruz. İsrail, ‘vur-vur’ döneminin sona erdiğini anladı. Bu yüzden dikkatli hareket ediyor. Tüm cephelerde direniş yerine saldırganlık gösteren doğasının tedavisi yok” ifadelerini kullandı.
Tahran’ın en büyük güvenlik tehdidi olarak gördüğü İsrail, geçtiğimiz yıllarda da İran hedeflerine ve Suriye'deki bağlı gruplarına saldırılar düzenlemişti.



Netanyahu Hamas'ı silahsızlandırmaya kararlı

Yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırlar (AFP)
Yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırlar (AFP)
TT

Netanyahu Hamas'ı silahsızlandırmaya kararlı

Yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırlar (AFP)
Yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırlar (AFP)

Hamas'ın Ramazan Bayramı öncesinde Mısır'ın ateşkes önerisini kabul ettiğini açıklamasından saatler sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hareket üzerindeki yoğun askeri baskıyı arttırma kararı aldığını duyurdu. Netanyahu sadece bu baskının Hamas'ı yok edebileceğini ve esirleri geri getirebileceğini vurguladı.

Netanyahu dünkü İsrail kabine toplantısında şunları söyledi: “Gazze Şeridi'ndeki askeri baskı etkili. Çünkü Hamas'ın askeri ve otoriter yeteneklerini kırıyor ve esirlerin serbest bırakılmasını sağlıyor.”

“Ateş altında müzakere ediyoruz, dolayısıyla bu etkili bir müzakere” diyen Netanyahu, ‘kimseden saklamadığı’ bir planla son aşama hakkında konuşmaya hazır olduğunu belirtti. Netanyahu, “Onlar (Hamas) silahlarını bırakacak ve liderlerinin Gazze Şeridi’nden ayrılmasına izin verilecek. Gazze Şeridi'nde kamu güvenliğini sağlayacağız. ABD Başkanı Donald Trump'ın gönüllü göç planının uygulanmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki politikasını savunarak, ‘Hamas'ın propagandasının ve propaganda filmlerinde yanlış bir imaj yaratmak için yayınladıklarının bir yankısı’ olan yanlış iddialarla karşı karşıya olduğunu iddia etti.

İsrail medyası Hamas'ın kabul ettikleri ile İsrail'in istedikleri arasında uçurumlar olduğunu, İsrail'in karşı bir öneri sunduğunu ve Hamas'ın askeri baskı altında bunu kabul edebileceğine inandığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın elde ettiği bilgiye göre İsrail, Mısır'ın teklifine karşı bir teklifle cevap verdi ve 5 değil en az 10 esirin serbest bırakılmasını ve 12-20 Nisan tarihleri arasına denk gelen Hamursuz Bayramı öncesinde ateşkes anlaşması yapılmasını talep etti.