LUO, Libya’da ateşkese olan bağlılığını yineledi

Tacura’daki Ömer Muhtar kampında eğitim gören UMH’ye bağlı unsurlar. (AFP)
Tacura’daki Ömer Muhtar kampında eğitim gören UMH’ye bağlı unsurlar. (AFP)
TT

LUO, Libya’da ateşkese olan bağlılığını yineledi

Tacura’daki Ömer Muhtar kampında eğitim gören UMH’ye bağlı unsurlar. (AFP)
Tacura’daki Ömer Muhtar kampında eğitim gören UMH’ye bağlı unsurlar. (AFP)

Mareşal Halife Hafter önderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), kuvvetlerinin ateşkese bağlılığını yineleyerek yeni bir savaş başlatma niyetinde oldukları yönündeki haberleri yalanladı.
LUO’ya bağlı Ahlaki Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub, kuvvetlerinin Cenevre Anlaşması’na, düzenlemelerine ve 5+5 toplantılarının sonuçlarına bağlı olduğunu ve Müslüman Kardeşler’in iddialarının geçerliliği olmadığını’ belirtti.
Mahcub, geçen çarşamba akşamı yaptığı açıklamada şunları söyledi:
 “Müslüman Kardeşler’in Libya’nın geleceğinde yer bulamayan milislerin ve kalıcı ateşkes anlaşmalarını engellemeye çalışanların ortaya atacağı hiçbir gerekçe yok. Uluslararası ve yerel olarak arananlar, yağma ve kaçakçılıktan geçimini sağlayanlar, organize suçları yönetenler karşılarında kendilerini bekleyen hukuku ve yargıyı bulacaklar. Devam eden mevcudiyetlerine karşı olan Libya halkına yaptıklarının  sonucu olarak onlar da yargılanacaklar.”
Diğer yandan Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Savunma Bakanı Salah en-Nemruş, geçen çarşamba akşamı kendilerine bağlı askeri liderlerle yaptıkları görüşmede askeri kuruluşların ihtiyaçları üzerinde durulduğunu bildirdi. Nimruş, görüşmede ülkenin batısında, Misrata şehrindeki Hava Kuvvetleri Akademisi’nde faaliyetleri harekete geçirecek bazı zorlukların aşılmasının tartışıldığı bilgisini verdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Libya’daki durumun halen kırılgan ve tehlikeli olduğunu, yaşamsal standartlarda bozulmaların yaşandığını kaydetti. Williams, ülkenin ‘hizmet eksikliğinden, ekonomik gerilemeden, ciddi bankacılık krizinden, egemen ve mali kurumlarda bölünmelerden’ mustarip olduğunu ifade etti. Tüm bunların, çok sayıda insani yardıma muhtaç hale gelen sıradan Libya vatandaşlarını doğrudan etkilediğinin altını çizen Williams, geçen çarşamba akşamı Libya Çatışması Taraflarının Sanal Forumu’nun ikinci oturumunun sonunda yaptığı kapanış konuşmasında, ‘adaylık ve seçim mekanizmalarında dijital oylama yöntemlerinin kullanımına ilişkin katılımcıların dile getirdiği endişelere ve zorluklara’ değindi. Williams, diyalog sürecinde ilerlemenin gerekliliğine dikkati çekerken diyalogun katılımcılarına da ‘misyonun, birleşik yürütme otoritesi için aday gösterme ve seçme mekanizmasına ilişkin tartışmaları sonuçlandırarak şeffaflık ve gizliliği sağlayacak pratik bir çözüm sunma’ çağrısı yaptı.
Williams, askeri süreçte az da olsa ilerleme kaydedildiğini söylerken 5+5 Ortak Askeri Komite’nin Libya topraklarının tamamında ateşkese dair bir anlaşmaya varıldığına dikkat çekti. Yetkili, yoğun görüşmeler gerçekleştirdiği, 5+5 komitesine katılan subayların temel taleplerinden birinin de ‘siyasi diyalogun başarısı ve Libya kurumlarının birleştirilmesi’ olduğunu ifade etti.
 Stephanie Williams, ülkedeki mevcut durumla ilgili ise kötümserdi. “Ülkede yaşam standardı, hizmet eksikliği, ekonomik gerileme, şiddetli bankacılık krizi, Libya vatandaşlarını doğrudan etkileyen egemen ve mali kurumlardaki bölünmeler ile ilgili bir kriz yaşıyoruz” ifadesini kullandı.
Williams açıklamasında BM’nin 2021’de 1,3 milyon Libyalının yardıma muhtaç olmasını beklediğini ve ‘yardıma muhtaç olan Libyalıların sayısında önemli bir artışın görüldüğünü’ vurguladı. “Pratik adımların gerekli olduğu konusunda alarm verilmelidir” diyen Williams, Libya’nın güneyindeki insani krizin en şiddetli dönemini yaşadığını belirterek Tunus’taki foruma katılanlara da ‘ülkeyi kişisel çıkarlarının önüne koyma’ çağrısı yaptı.
Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in Moskova ziyareti devam ediyor. Salih, geçen çarşamba akşamı Devlet Duması Birinci Başkan Yardımcısı Alexander Zhukov, Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky ve bazı konsey üyeleriyle Libya ve bölgedeki koşulları, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve iki meclis arasındaki ortak parlamento iş birliğini görüştüklerini açıkladı.
Zhukov, Libya’daki durumun istikrara kavuşmasıyla, Rusya- Libya desteğinin ve iş birliğinin parlamento düzeyinden pratik bir aşamaya taşınması yönündeki umutlarını dile getirdi. Salih’in savaşan tarafları birbirlerine yakınlaştırarak Libya’nın iç krizini çözme çabalarına da övgüde bulunan Zhukov, “Toplantıda, ülkede kan dökülmesine tamamen son verilmesinin gerekliliği ele alındı” dedi. Yetkili, siyasi diyalogun alternatifi olmadığına da dikkat çekti.
Libya Temsilciler Meclisi tarafından yapılan açıklamada, “Seçilmiş Libya Parlamentosu’nu destekliyoruz ve koronavirüs salgınıyla mücadele de dahil olmak üzere çatışmanın sona ermesinden sonra ülkedeki durumun istikrarını desteklemek için parlamento düzeyinde yardım sağlamaya hazırız” ifadeleri kullanıldı. Meclis, Devlet Duması’nın Libya konulu Berlin Konferansı sonuçlarına ve BM’nin 2510 sayılı ve 2020 tarihli kararına bağlılığını yineledi.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.