Milyonerlerin yapmaktan kaçındıkları üç finansal alışkanlık!

Çocuklarına büyük hediyeler vermekten veya onları maddi olarak desteklemekten kaçınırlar ve yatırımlarını yönetmek için saatler harcamazlar.

Milyonerler, paralarını, çoğu insanın düşündüğü gibi harcamıyor (Getty Images)
Milyonerler, paralarını, çoğu insanın düşündüğü gibi harcamıyor (Getty Images)
TT

Milyonerlerin yapmaktan kaçındıkları üç finansal alışkanlık!

Milyonerler, paralarını, çoğu insanın düşündüğü gibi harcamıyor (Getty Images)
Milyonerler, paralarını, çoğu insanın düşündüğü gibi harcamıyor (Getty Images)

Fadia Es-Seyyid
Zenginler, istedikleri her şeyi alacak kadar paraya sahipler ama aslında pek çoğu, özellikle de miras ile değil kendi çabalarıyla başarıya ulaşmış kişiler, harcamalarında şaşırtıcı bir şekilde iktisatlı davranırlar. En azından "Gary Millionaire" yazarı Thomas J. Stanley, 500'den fazla milyonerle röportaj yaptıktan ve alışkanlıklarını araştırdıktan sonra bu sonuca ulaştığını söylüyor. Zenginler, lüks ürünlere harcama yapmama eğiliminde görünüyorlar, bunun yerine yatırımlara ve servetlerini artıran diğer alanlara yönelik harcama yapıyorlar. Business Insider internet sitesinin haberine göre Stanley, zenginlerin çoğunun servetlerini aile bağları veya miras yoluyla elde etmediklerini, ilk zengin neslin yaklaşık yüzde 80'inin alışkanlıklarının, gelirlerinin ve yatırımlarının yardımıyla zengin olduklarını söylüyor.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre, kitabında, milyonerlerin alışkanlıklarını ve neye harcama eğiliminde olduklarını gösteren bir grafik yayınlayan Stanley, milyonerlerin her ne pahasına olursa olsun kaçındıkları üç finansal alışkanlığı belirledi.
Birincisi, zenginlerin çoğu, yüksek limitli ve lüks seyahat avantajları olan özel kredi kartları yerine düşük ücretli kredi kartlarını tercih ederler. Stanley, ankete katılan milyonerlerin yalnızca yüzde 6,2'sinin yüksek limitli kredi kartlarına sahip olduğu sonucuna vardı. Bu “elit kartlar” seyahat ve harcama için harika avantajlar sağlıyor.
Zenginlerin Alışkanlıkları kitabının yazarı Thomas Corley, US News and World Report dergisine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Zenginlerin yalnızca yüzde 8'i birden fazla kredi kartı kullanırken, yoksulların yüzde 77'si birden fazla kredi kartına sahip. Birden çok kredi kartı, daha fazla ücret ödeyeceğiniz, daha fazla para harcayacağınız ve ihtiyacınız olmayan şeyleri satın alacağınız anlamına gelir.”
İkincisi, çoğu milyoner, çocuklarına pahalı hediyeler almaktan, onlara büyük miktarlarda para vermekten veya ergenlik çağına geldiklerinde onları maddi olarak desteklemekten hoşlanmaz, ancak eğitimlerine her zaman harcama yapmak için hazırlıklıdır. Birçoğu eğitimi zenginlik inşa etmek için önemli görüyor. Yetişkin çocukların desteklenmesinin fayda sağlamadığını öne süren Stanley, “Yetişkin çocukları için yardım sağlayan ebeveynler daha az servete ve gelire sahiptirler. Onların büyük yaştaki çocukları maddi olarak kendilerine bel bağlarlar” açıklamalarında bulundu.
CNBC'ye göre, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, çocuklarından, kendilerinin vereceği paraya güvenmek yerine kendi geleceklerini inşa etmelerini istediler. Her ikisi de servetlerinin önemli bir bölümünü, çocuklarına vermek yerine, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için hayır kurumlarına bağışlıyor.
Üçüncü olarak Stanley, hisse senetlerine sahip olmanın çoğu milyonerin servet stratejilerinin önemli bir parçası olduğu ve çoğunun, servetlerinin en az yüzde 20'sini borsaya yatırdığı sonucuna ulaştı. Ankete katılanların çoğu ise yatırımlarına çok fazla dokunmuyor. Stanley, "Son anketimizde görüştüğümüz milyonerlerin yüzde 42'si görüşmeden önceki yıl hisse senedi portföylerinde hiç anlaşma yapmamıştı" diyor.
Çoğu milyoner için yatırım, müdahale gerektirmeyen basit bir süreçtir. Yatırımları birkaç yıl satın alma ve daha sonra tutma yolunu izlerler. Bu da yatırımların değerlenmesine ve yüksek kısa vadeli sermaye kazancı vergilerinin dışındaki farklı bir kategoriye girmelerine izin verir. Özetle yatırımlarını yönetmek için saatler harcamaya gerek duymazlar.



Suudi Aramco, ABD’li şirketlerle, 30 milyar doları aşan anlaşmalar imzaladı

Suudi Aramco Başkanı ve CEO’su Mühendis Amin bin Hasan en-Nasır, Washington’da düzenlenen bir panelde konuştu  (Şarku’l Avsat)
Suudi Aramco Başkanı ve CEO’su Mühendis Amin bin Hasan en-Nasır, Washington’da düzenlenen bir panelde konuştu (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Aramco, ABD’li şirketlerle, 30 milyar doları aşan anlaşmalar imzaladı

Suudi Aramco Başkanı ve CEO’su Mühendis Amin bin Hasan en-Nasır, Washington’da düzenlenen bir panelde konuştu  (Şarku’l Avsat)
Suudi Aramco Başkanı ve CEO’su Mühendis Amin bin Hasan en-Nasır, Washington’da düzenlenen bir panelde konuştu (Şarku’l Avsat)

Suudi Aramco, ABD’li büyük şirketlerle toplam değeri 30 milyar doları aşan 17 mutabakat zaptı ve anlaşmalar imzaladığını açıkladı. Şirketin yaptığı anlaşmalar, Aramco’nun bağlı kuruluşları üzerinden yürütülecek.

Bu duyuru, Mayıs ayında açıklanan yaklaşık 90 milyar dolar değerindeki 34 mutabakat zaptı ve anlaşmanın devamı niteliğinde. Böylece Aramco’nun ABD’li şirketlerle potansiyel iş birliği hacmi yaklaşık 120 milyar dolara ulaştı.

Aramco tarafından yapılan açıklamaya göre anlaşmalar; LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz), finansal hizmetler, ileri seviye araç üretimi, tedarik ve satın alma alanlarını kapsıyor. Anlaşmalar, Washington’da düzenlenen 2025 ABD-Suudi Yatırım Forumu kapsamında duyuruldu.

Aramco Başkanı ve CEO’su Amin Nasser, ABD şirketlerinin 1933’teki kuruluş döneminden bu yana Aramco’nun büyümesinde kritik rol oynadığını belirterek, imzalanan yeni anlaşmaların inovasyon ve büyüme için yeni fırsatlar yaratacağını ifade etti.

Yeni mutabakat zaptı ve anlaşmaların detayları

LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz):

MidOcean Energy: Lake Charles LNG projesine olası yatırım için mutabakat zaptı.

Commonwealth LNG: Louisiana’daki LNG tesisi projesi ve Aramco Trading’in LNG ve gaz satın alma olasılığı.

Tedarik ve Hizmetler:

SLB, Baker Hughes, McDermott, Halliburton, Nesser, KBR, Flowserve, NOV, Worley ve Fluor gibi ABD’li şirketlerle yüksek kaliteli malzeme ve profesyonel hizmet tedariki için çeşitli anlaşmalar imzalandı.

İleri Seviye Araç Üretimi:

Sciencesko: Karbon fiber ve ileri kompozit malzemelerin yerel üretimini değerlendirmek için mevcut mutabakat zaptı uzatıldı.

Finansal Hizmetler:

Loomis Sayles, Blackstone, PGIM: Varlık yönetimi ve yatırım alanında ortaklık.

JPMorgan: Nakit yönetimi alanında stratejik iş birliği.


Çin, enerji ve tarım alanlarında Rusya ile daha yakın iş birliği arayışında

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin (sağda) Çin Başbakanı Li Çiang ile tokalaşırken (EPA)
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin (sağda) Çin Başbakanı Li Çiang ile tokalaşırken (EPA)
TT

Çin, enerji ve tarım alanlarında Rusya ile daha yakın iş birliği arayışında

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin (sağda) Çin Başbakanı Li Çiang ile tokalaşırken (EPA)
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin (sağda) Çin Başbakanı Li Çiang ile tokalaşırken (EPA)

Çin Başbakanı Li Çiang dün yaptığı açıklamada, Çin'in enerji, tarım ve diğer yatırım alanlarında Rusya ile iş birliğini artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Çin Resmi Haber Ajansı Xinhua, Moskova’da Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile yaptığı görüşme sırasında açıklamalarda bulunan Çin Başbakanı Li'nin Mişustin’e Çin'in Rusya'dan daha fazla tarım ve gıda ürünü ithal etmeyi memnuniyetle karşıladığını söylediğini aktardı.

Xinhua haberinde, Çin'in Rusya'nın Çinli şirketlerin bu ülkede yatırım yapması ve faaliyet göstermesi için daha fazla imkan sağlamasını umduğunu belirtti.

Öte yandan Rusya Başbakanı Mişustin, Çin Başbakanı Li’ye iki taraf arasındaki iş birliğinin dış zorluklar karşısında defalarca dayanıklılığını kanıtladığını söyledi.

Rusya hükümetinin internet sitesinde yayınlanan toplantı tutanaklarına göre Mişustin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enerji alanındaki iş birliğimiz özellikle stratejik nitelikte ve petrol, gaz, kömür ve nükleer enerji sektörlerini kapsıyor.”

Pekin ve Moskova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2022 yılının şubat ayında on binlerce Rus askerini Ukrayna'ya göndermeden birkaç gün önce ‘sınırsız’ stratejik ortaklık ilan etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, son on yılda Rusya Devlet Başkanı Putin ile 40'tan fazla kez bir araya geldi. Putin, son aylarda kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda Çin'i Rusya’nın müttefik olarak nitelendirdi.


Suudi Arabistan’dan Suriye’ye ilk ham petrol hibe sevkiyatı ulaştı

Suudi Arabistan'ın Suriye enerji sektörüne yönelik hibe programının ilk sevkiyatı Banias limanına yanaştı. (SANA)
Suudi Arabistan'ın Suriye enerji sektörüne yönelik hibe programının ilk sevkiyatı Banias limanına yanaştı. (SANA)
TT

Suudi Arabistan’dan Suriye’ye ilk ham petrol hibe sevkiyatı ulaştı

Suudi Arabistan'ın Suriye enerji sektörüne yönelik hibe programının ilk sevkiyatı Banias limanına yanaştı. (SANA)
Suudi Arabistan'ın Suriye enerji sektörüne yönelik hibe programının ilk sevkiyatı Banias limanına yanaştı. (SANA)

Suudi Arabistan’ın Suriye enerji sektörüne yönelik hibe kapsamında gönderdiği ilk ham petrol sevkiyatı pazar günü Banias Limanı’na ulaştı. Yaklaşık 650 bin varil Suudi ham petrolü taşıyan tanker limana demirledi. Bu sevkiyat, toplam 1,65 milyon varil ham petrolden oluşan hibenin ilk bölümünü oluşturuyor.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA’dan aktardığı habere göre teslimat Suudi liderliğinin talimatları doğrultusunda gerçekleştirildi. Krallığın Suriye’yi destekleme konusundaki kararlılığını sürdürecek.

Hibe anlaşması, 11 Eylül’de Suudi Kalkınma Fonu ile Suriye Enerji Bakanlığı arasında imzalanmıştı. Suudi Enerji Bakanlığı’nın gözetiminde uygulanan hibe; Suriye rafinerilerinin işletme kapasitesini artırmayı, operasyonel verimliliği ve mali sürdürülebilirliği sağlamayı, ekonomik kalkınmayı güçlendirmeyi, ekonomik zorlukların aşılmasına katkı sunmayı ve hayati sektörlerin büyümesini teşvik etmeyi hedefliyor. Böylece ulusal ve uluslararası düzeyde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne destek verilmesi amaçlanıyor.

SPA, bu adımın Suudi Arabistan’ın Suriye halkının yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik süregelen çabalarının ve iki ülke arasındaki güçlü, tarihi bağların bir yansıması olduğunu vurguladı.