Milyonerlerin yapmaktan kaçındıkları üç finansal alışkanlık!

Çocuklarına büyük hediyeler vermekten veya onları maddi olarak desteklemekten kaçınırlar ve yatırımlarını yönetmek için saatler harcamazlar.

Milyonerler, paralarını, çoğu insanın düşündüğü gibi harcamıyor (Getty Images)
Milyonerler, paralarını, çoğu insanın düşündüğü gibi harcamıyor (Getty Images)
TT

Milyonerlerin yapmaktan kaçındıkları üç finansal alışkanlık!

Milyonerler, paralarını, çoğu insanın düşündüğü gibi harcamıyor (Getty Images)
Milyonerler, paralarını, çoğu insanın düşündüğü gibi harcamıyor (Getty Images)

Fadia Es-Seyyid
Zenginler, istedikleri her şeyi alacak kadar paraya sahipler ama aslında pek çoğu, özellikle de miras ile değil kendi çabalarıyla başarıya ulaşmış kişiler, harcamalarında şaşırtıcı bir şekilde iktisatlı davranırlar. En azından "Gary Millionaire" yazarı Thomas J. Stanley, 500'den fazla milyonerle röportaj yaptıktan ve alışkanlıklarını araştırdıktan sonra bu sonuca ulaştığını söylüyor. Zenginler, lüks ürünlere harcama yapmama eğiliminde görünüyorlar, bunun yerine yatırımlara ve servetlerini artıran diğer alanlara yönelik harcama yapıyorlar. Business Insider internet sitesinin haberine göre Stanley, zenginlerin çoğunun servetlerini aile bağları veya miras yoluyla elde etmediklerini, ilk zengin neslin yaklaşık yüzde 80'inin alışkanlıklarının, gelirlerinin ve yatırımlarının yardımıyla zengin olduklarını söylüyor.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre, kitabında, milyonerlerin alışkanlıklarını ve neye harcama eğiliminde olduklarını gösteren bir grafik yayınlayan Stanley, milyonerlerin her ne pahasına olursa olsun kaçındıkları üç finansal alışkanlığı belirledi.
Birincisi, zenginlerin çoğu, yüksek limitli ve lüks seyahat avantajları olan özel kredi kartları yerine düşük ücretli kredi kartlarını tercih ederler. Stanley, ankete katılan milyonerlerin yalnızca yüzde 6,2'sinin yüksek limitli kredi kartlarına sahip olduğu sonucuna vardı. Bu “elit kartlar” seyahat ve harcama için harika avantajlar sağlıyor.
Zenginlerin Alışkanlıkları kitabının yazarı Thomas Corley, US News and World Report dergisine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Zenginlerin yalnızca yüzde 8'i birden fazla kredi kartı kullanırken, yoksulların yüzde 77'si birden fazla kredi kartına sahip. Birden çok kredi kartı, daha fazla ücret ödeyeceğiniz, daha fazla para harcayacağınız ve ihtiyacınız olmayan şeyleri satın alacağınız anlamına gelir.”
İkincisi, çoğu milyoner, çocuklarına pahalı hediyeler almaktan, onlara büyük miktarlarda para vermekten veya ergenlik çağına geldiklerinde onları maddi olarak desteklemekten hoşlanmaz, ancak eğitimlerine her zaman harcama yapmak için hazırlıklıdır. Birçoğu eğitimi zenginlik inşa etmek için önemli görüyor. Yetişkin çocukların desteklenmesinin fayda sağlamadığını öne süren Stanley, “Yetişkin çocukları için yardım sağlayan ebeveynler daha az servete ve gelire sahiptirler. Onların büyük yaştaki çocukları maddi olarak kendilerine bel bağlarlar” açıklamalarında bulundu.
CNBC'ye göre, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, çocuklarından, kendilerinin vereceği paraya güvenmek yerine kendi geleceklerini inşa etmelerini istediler. Her ikisi de servetlerinin önemli bir bölümünü, çocuklarına vermek yerine, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için hayır kurumlarına bağışlıyor.
Üçüncü olarak Stanley, hisse senetlerine sahip olmanın çoğu milyonerin servet stratejilerinin önemli bir parçası olduğu ve çoğunun, servetlerinin en az yüzde 20'sini borsaya yatırdığı sonucuna ulaştı. Ankete katılanların çoğu ise yatırımlarına çok fazla dokunmuyor. Stanley, "Son anketimizde görüştüğümüz milyonerlerin yüzde 42'si görüşmeden önceki yıl hisse senedi portföylerinde hiç anlaşma yapmamıştı" diyor.
Çoğu milyoner için yatırım, müdahale gerektirmeyen basit bir süreçtir. Yatırımları birkaç yıl satın alma ve daha sonra tutma yolunu izlerler. Bu da yatırımların değerlenmesine ve yüksek kısa vadeli sermaye kazancı vergilerinin dışındaki farklı bir kategoriye girmelerine izin verir. Özetle yatırımlarını yönetmek için saatler harcamaya gerek duymazlar.



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post