‘Sadu Dokuma’ Sanatı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde

Sadu Dokuma (Arşiv)
Sadu Dokuma (Arşiv)
TT

‘Sadu Dokuma’ Sanatı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde

Sadu Dokuma (Arşiv)
Sadu Dokuma (Arşiv)

Suudi Arabistan, Kuveyt ile ortak bir dosya olarak “Sadu Dokuma” sanatını UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydetmeyi başardı.
Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığı habere göre söz konusu kayıtın 14- 19 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen yıllık toplantıda açıklandığını aktardı.
Bu başarı iki kutsal caminin hizmetkarı Kral Selman bin Abdülaziz ve Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz’in ulusal mirasa olan ilgisi ve onu bölgesel ve küresel anlamda vurgulamalarının önemini göstermekte.
Söz konusu süreç, Kuveyt ile işbirliği içinde Kültür Bakanlığı öncülüğündeki “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)”, Suudi Arabistan’ın UNESCO daimi temsilcisi ve “Mirasımız” derneği gibi ortak bir ulusal ekibin çabaları sonucu gerçekleşti.
“Sadu dokumacılığı” Suudi Arabistan’ın nesiller boyu sürekliliği sağlama noktasında yerel ve küresel anlamda ona ışık tutacak olan, Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili listesine girmeyi başaran sekizinci kültürel unsuru.
Sadu dokumacılığı, Arap Yarımadası sakinlerinin eski çağlardan beri temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında uğraştıkları geleneksel zanaatlardan biri olarak karşımıza çıkmakta. Sadu çeşitli tasarım, süsleme ve renkleriyle Suudi Arabistan’daki insani mirasın en önemli unsurlarından ve imgelerinden biri haline geldi.
Bu kültürel değerin önemini vurgulama noktasında, Suudi Arabistan’ın bu yıl ev sahipliğini yaptığı G20 zirvesinin logo tasarımında “Sadu” kullanıldı.
Suudi Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, Somut Olmayan Kültürel Miras unsurlarının UNESCO listesine kaydedilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca söz konusu unsurların Arap Yarımadasındaki kültürel derinliği yansıtan miras değerini ifade ettiğini söyledi.
Bakan, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde ve Kuveyt ile iş birliği içinde gerçekleşen “Sadu Geleneksel Dokuma” sanatının “UNESCO”’nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsil listesine girme sürecini, uluslararası kuruluşlarda mirası belgeleme ve kaydettirme noktasında diğer yetkililerin çabalarının bir sonucu olarak değerlendirdi.
Kral Selman bin Abdülaziz ve Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz’in, Suudi Arabistan’da Somut Olmayan Mirası koruma noktasında sağladığı büyük destek ve rehberlik, büyük küresel değerlere sahip “UNESCO” listesindeki ulusal unsurları artırmaya olanak sağladı.
Bakan açıklamasında, “Bakanlığın kuruluşundan bu yana elde edilen tüm kültürel başarıların arkasında olduğundan dolayı, kültür sektörleri her zaman Veliaht Prens’in yönlendirmesi ve direktiflerinden yararlanmakta.” dedi.
Sözlerinin devamında bakan şu ifadelere yer verdi, “Sadu Sanatı” ülkemizin sahip olduğu özgün kültür unsurlarından biridir. Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı G20 zirvesinde kullanılan logo da “Sadu”’nun kullanılması onun önemini vurgulamakta.”
Ayrıca Sadu sanatının “UNESCO” Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilmesinin, bu eski geleneksel sanatın taşıdığı, kültürel çağrışımları öğrenme noktasında önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.
Somut Olmayan Kültürel Miras unsurlarını UNESCO listesine dahil etme çabalarının devam edeceğine dikkat çeken bakan, Suudi kültürünün uluslararası varlığını çeşitli unsurlarla güçlendirme noktasında, gelecek yıllarda başka unsurların da bu listeye ekleneceğini bildirdi.
Ayrıca ulusal mirası zenginleştirme, koruma ve geliştirme noktasında yerel ve ulusal olarak destek olmanın önemini vurguladı.



Suudi Arabistan’dan İran’a sert tepki: Askeri adımlar atma hakkımız saklı tutuyoruz

Suudi Arabistan’dan İran’a sert tepki: Askeri adımlar atma hakkımız saklı tutuyoruz
TT

Suudi Arabistan’dan İran’a sert tepki: Askeri adımlar atma hakkımız saklı tutuyoruz

Suudi Arabistan’dan İran’a sert tepki: Askeri adımlar atma hakkımız saklı tutuyoruz

Bölgede savaşın başlamasından bu yana en sert diplomatik çıkışlardan birinde, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, bu sabah erken saatlerde, İran’ın Körfez ülkelerine yönelik saldırılarının ardından Suudi Arabistan’ın ‘gerekli görmesi halinde’ askeri adımlar atma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.

İran daha önce, gerilimi tırmandıran yeni bir adım olarak, Arap Körfezi’ne bakan güney kıyısındaki Pars doğalgaz üretim sahasındaki tesislerin hedef alındığını duyurmuş ve bölgedeki enerji tesislerini hedef alacağını belirtmişti.

Diğer yandan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail’in açıklamasının ardından İstihbarat Bakanı İsmail Hatib’in hayatını kaybettiğini doğrularken, Dini Lider Mücteba Hamaney, İsrail’in düzenlediği saldırıda yaşamını yitiren Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin katillerinin ‘bunun bedelini ödeyeceğini’ duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump ise ABD’nin müttefiklerini Hürmüz Boğazı’nda yaşanan krizi tek başlarına karşılamaya bırakma olasılığına öfkeyle değindi. Trump, müttefiklerin, İran’ın neredeyse tamamen kapattığı stratejik su yolunun güvenliğinin sağlanması için Amerikan kuvvetlerine yardım çağrısını reddettiğini belirtti.


Suudi Arabistan savunma sistemleri, Doğu Bölgesi ve Riyad'da iki balistik füze ve 27 insansız hava aracını etkisiz hale getirdi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan savunma sistemleri, Doğu Bölgesi ve Riyad'da iki balistik füze ve 27 insansız hava aracını etkisiz hale getirdi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)

Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki'nin açıklamasına göre, Suudi hava savunma güçleri bugün iki balistik füzeyi ve 27 insansız hava aracını (İHA) önledi.

Maliki, doğu bölgesine doğru fırlatılan iki balistik füze ile doğu bölgesinde 16, Riyad ve doğu bölgelerinde ise 11 İHA’nın önlendiğini ve imha edildiğini bildirdi.

Bakanlık sözcüsü dün, 8'i başkente, 2'si Doğu Bölgesi'ne ve 1'i el Harec'e (Riyad'ın 80 kilometre güneydoğusunda) doğru fırlatılan 11 balistik füzenin imha edildiğini açıklamıştı.

El-Maliki, Riyad'ın güneyindeki rafineri yakınlarına bir füze parçası düştüğünü, ayrıca füze önleme operasyonu sonucunda başkentin çeşitli bölgelerine ve el Harec'deki Prens Sultan Hava Üssü çevresine şarapnel parçaları düştüğünü, ancak herhangi bir hasar oluşmadığını ifade etti.

Sivil Savunma Sözcüsü Albay Muhammed el-Hammadi, Riyad'daki bir konut bölgesine doğrudan şarapnel parçalarının düştüğünü, bunun sonucunda 4 Asyalı sakinin yaralandığını ve sınırlı maddi hasar meydana geldiğini belirtti.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, dün 28 İHA’nın önlenerek imha edildiğini, bunlardan 24'ünün Doğu Bölgesi'nde, 3'ünün Riyad'da ve birinin de el-Haec'de olduğunu belirtti.

El-Maliki, Şarkiye'de imha edilen İHA’lardan 5'inin bir enerji santraline, 2'sinin ise bölgedeki bir gaz tesisine yaklaşmaya çalıştığını, ancak herhangi bir hasar kaydedilmediğini söyledi. Riyad'da ise iki araç el-Safarat mahallesine yaklaşırken düşürüldü.

Sivil Savunma, dün Riyad, el Harec ve Şarkiye’de “Ulusal Acil Durum Erken Uyarı Platformu” aracılığıyla tehlike uyarısı yayınladı. Birkaç dakika sonra tehlikenin geçtiğini açıklayan Sivil Savunma, talimatlara uyulmaya devam edilmesi, kalabalık oluşturmaktan ve fotoğraf çekmekten kesinlikle kaçınılması ve tehlike bölgelerinden uzak durulması çağrısında bulundu.


Riyad Toplantısı: İran'ın saldırıları haksız ve derhal durdurulmalı

Dün akşam Riyad'da düzenlenen istişare toplantısına katılan bölge ülkelerinden bakanlar (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Dün akşam Riyad'da düzenlenen istişare toplantısına katılan bölge ülkelerinden bakanlar (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Riyad Toplantısı: İran'ın saldırıları haksız ve derhal durdurulmalı

Dün akşam Riyad'da düzenlenen istişare toplantısına katılan bölge ülkelerinden bakanlar (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Dün akşam Riyad'da düzenlenen istişare toplantısına katılan bölge ülkelerinden bakanlar (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Dün Riyad'da düzenlenen bölgesel bakanlar toplantısı, İran'ın Körfez Arap ülkeleri, Ürdün, Azerbaycan ve Türkiye'ye yönelik saldırılarının hiçbir gerekçeyle ve hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceği vurgulandı. Toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51’inci maddesi uyarınca ülkelerin kendini savunma hakkına da değinildi.

Toplantı sırasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Katar, Kuveyt, Ürdün, Mısır, Lübnan, Suriye, Pakistan, Türkiye ve Azerbaycan dışişleri bakanları, yerleşim bölgelerinin yanı sıra petrol tesisleri, su arıtma istasyonları, havaalanları, konutlar ve diplomatik binalar dahil olmak üzere sivil altyapıyı hedef alan kasıtlı saldırıları kınadılar.

Toplantıya katılanlar bugün yayınladıkları ortak bildiride, İran'dan saldırılarını derhal durdurmasını, uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku ile iyi komşuluk ilkelerine uymasını talep ettiler. Bu hamle, gerginliğin sona erdirilmesi, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması ve krizlerin çözümü için diplomasinin devreye sokulması yolunda atılacak ilk adım olarak görüldü.

tgbtgb
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan dün Riyad'da düzenlenen bölgesel bakanlar toplantısına katıldı (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Bakanlar, İran ile ilişkilerin geleceğinin, devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesine, iç işlerine karışılmamasına, egemenliklerine ve topraklarına hiçbir şekilde saldırılmamasına ve askeri güçlerin bölge ülkelerini tehdit etmek amacıyla kullanılmaması ve geliştirilmemesine bağlı olduğunu vurguladılar.

Toplantıya katılanlar, İran’ın BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2817 sayılı kararına uyması, tüm saldırıları derhal durdurması, komşu ülkelere yönelik her türlü kışkırtıcı eylemden veya tehditten kaçınması, İran'ın kendi amaçları doğrultusunda ve bu ülkelerin çıkarlarına aykırı olarak Arap ülkelerinde milis grupları destekleme, finanse etme ve silahlandırma faaliyetlerine son vermesi ve Hürmüz Boğazı'ndaki uluslararası deniz trafiğini kapatmaya veya engellemeye ya da Babu’l-Mendeb Boğazı'ndaki deniz güvenliğini tehdit etmeye yönelik her türlü eylem veya tehditten kaçınması gerektiğinin altını çizdiler.

bbg
Dün Riyad'da düzenlenen bölgesel bakanlar toplantısından bir kare (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Lübnan’ın güvenliği, istikrarı ve toprak bütünlüğüne verdikleri desteği, Lübnan devletinin tüm toprakları üzerindeki egemenliğinin tesis edilmesini ve silahların yalnızca devletin elinde tutulmasına ilişkin hükümet kararını desteklediklerini bir kez daha vurgulayan bakanlar, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırısını ve bölgedeki yayılmacı politikasını da kınadılar.

Bu konuda yoğun istişare ve koordinasyona devam etme kararlılıklarını yineleyen bakanlar, böylece gelişmeleri takip edip yeni durumları değerlendirebilecek, ortak tutumlar belirleyebilecek ve güvenlik, istikrar ve egemenliklerini korumak ve İran'ın topraklarına yönelik günahkar saldırılarını durdurmak için gerekli yasal tedbir ve önlemleri alabilecekler.