Tunus’ta Kovid-19 tedbirleri 3 hafta daha uzatıldı

Aşı kampanyasının şubat ayı ortasında başlaması bekleniyor.

Tunus’ta Kovid-19 tedbirleri 3 hafta daha uzatıldı
TT

Tunus’ta Kovid-19 tedbirleri 3 hafta daha uzatıldı

Tunus’ta Kovid-19 tedbirleri 3 hafta daha uzatıldı

Tunus Koronavirüsle Mücadele Bilim Kurulu, salgının önlenmesi amacıyla 25’Ocak’ta ilan edilen tedbirlerin 3 hafta daha, 7 Mart’a kadar uzatıldığını duyurdu. Ülkede, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ortaklığında yürütülen COVAX aşı projesine bu ayın ortalarında başlanması bekleniyor.
Tunus Sağlık Bakanı, söz konusu tedbirlerin uygulanmasına devam edilmesinin gerekçesi olarak toplumdaki kayıtsızlığın neden olduğu endişe olduğunu kaydetti. Söz konusu durumun, koronavirüsten kaynaklanan yeni vakaların ve ölümlerin sayısında artışa yol açabileceği vurgulandı.
Tunus Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tedbirlere uyulmamasının salgının seyrini değiştireceğine ve virüsün yayılma hızının artacağına dair ciddi endişeler bulunduğu kaydedildi. Bu kapsamda alınan tedbiler şu şekilde sıralandı:
- Tunus genelinde akşam sokağa çıkma yasağı akşam saat 20:00’den sabah 05:00’e kadar devam edecek
- Özel ve toplu ulaşım araçlarında şehirlerarası yolculuk yasaklanacak ve bu yolla sosyal hareketlilik ve etkileşim engellenecek
- Kamu dairelerinde çalışmalar vardiyalı olarak yapılacak
- İdari yöneticiler, işlerin tamamlanamadığı günlerde uzaktan çalışma sistemine geçecek
- Tüm toplantı, parti ve toplu buluşmalar yasaklanacak
- Temel ihtiyaçların karşılanması dışında 65 yaş üzeri vatandaşlar kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durarak evde kalacak
- Kafe ve restoran gibi işletmelerin kapalı alanlarında kapasitenin en fazla yüzde 30, açık alanlarında ise yüzde 50 oranında müşteri alacak
- Mekanlarda akşam 16:00’dan sonra sandalye ve masalar toplanacak, servis içeride yapılamayacak
- Mekanlarda nargile içilmeyecek ve kağıt oyunları oynanmayacak
- Mağazalarda gerekli havalandırma sağlanacak
- Sosyal mesafe kuralına uyulacak ve bu tedbirleri ihlal eden herkes denetlenerek daha sorumlu davranmaları yönünde çaba sarf edilecek
Tunus’ta koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı, üç aylık karantina döneminin ardından, sınırların açıldığı 27 Haziran’da 50’den fazla değildi. Ancak sınırların açılması ve sağlık protokollerinin uygulanmasındaki gevşeme, geçtiğimiz aylarda rekor sayıda ölümlere yol açtı.  Ülkede şu ana kadar toplam 221 bin vaka tespit edildi. Ölü sayısı ise 7 bin 461’e ulaştı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.