Tunus ilk aşı kampanyasını Mart ayına erteledi

Tunus ilk aşı kampanyasını Mart ayına erteledi
TT

Tunus ilk aşı kampanyasını Mart ayına erteledi

Tunus ilk aşı kampanyasını Mart ayına erteledi

Tunus Koronavirüsle Mücadele Bilimsel Komite üyesi el-Haşimi el-Vezir, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı kampanyasının Mart ayına ertelendiğini duyurdu. Söz konusu duyuru, Tunus Sağlık Bakanlığı’nın daha önce yaptığı bir açıklamada, bu ayın ortasında ilk aşı partisinin geleceğini ve aşıların sağlık ekiplerine uygulanmaya başlayacağını belirtmesinin ardından geldi.
Sağlık Bakanı, basına yaptığı açıklamada, dozların teslimatının gecikmesi nedeniyle aşılama kampanyasının ertelendiğini ve bu gecikmeden Bakanlığın sorumlu olmadığını açıkladı. Bakan COVAX programı ve ABD’deki “Pfizer” aşı fabrikası içerisindeki teknik ve idari meselelerin, dozların ülkeye teslimatının gecikmesine neden olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı 14 Şubat pazar günü, aşılama kampanyasına hazırlık olarak, aşının ilk partisinin gelmesinin ardından dozların uygulanmasına yönelik “beyaz operasyonu” gerçekleştirmişti. Sağlık Bakanı Fevzi Mehdi, operasyonun, aşılama kampanyası planının gerçekleştirilmesi için depolama merkezleri, aşılama merkezleri ve lojistik çalışmaların ne kadar hazır olduğundan emin olunmasını amaçladığını belirtti.
Tunus’un partiler halinde toplamda yaklaşık 11 milyon aşı teslim alması bekleniyor, koronavirüs ile mücadele kısımlarına göre alan tıbbi personellere tahsis edilen ilk parti aşılar yaklaşık 94 bin doz içeriyor. Tunus Sağlık Bakanlığı, İngiliz laboratuvarlarından yaklaşık bir milyon doz, ABD’deki laboratuvarlarından da bir milyon doz aşı daha teslim alınacağını ve aşıların Mart ayı başında teslim edilmesinin beklendiğini ayrıca ABD’de bulunan Pfizer laboratuvarlarından iki milyon doz alınacağını açıkladı.
Tunus’ta 33 yeni ölüm ve 899 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile toplam can kaybı 7 bin 684’e ulaşırken, salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 226 bin 15’e yükseldi. Diğer yandan 752 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşen hasta sayısı 186 bin 173’e yükseldi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.