Suriye’nin kuzeybatısında TSK’ya ait zırhlı bir araca saldırı

Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk devriyesi (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk devriyesi (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye’nin kuzeybatısında TSK’ya ait zırhlı bir araca saldırı

Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk devriyesi (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk devriyesi (Şarku’l Avsat)

Suriye’nin İdlib kırsalında, dün devriye görevinde olan Türk kuvvetlerine ait zırhlı bir aracın bilinmeyen saldırganlar tarafından bir RPG tarafından hedef alınması sonucu bir Türk askeri yaralandı.
Bu olay, Türk ordusunun bölgede yoğun konuşlandırılmasıyla birlikte, İdlib şehri ile Kafarya köyü arasındaki yolda mayın patlamasının hemen ardından gerçekleşti.
Muhalif gruplarından bir yetkili, dün gece yarısı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait askeri konvoyun Kafarya yakınlarında İdlib’in güneyine doğru gittiği esnada kimliği belirsiz kişilerce RPG ile doğrudan hedef alınması sonucunda bir askerin yaralandığını iddia etti.
Söz konusu yetkili şu ifadelerle devam etti;
“Saldırının ardından bölge, Türk kuvvetlerinin RPG’nin atıldığı bölgeye doğru ağır ateş açmasına şahit oldu. Bunun ardından, Maarat Misrin’den İdlib şehrinin girişine kadar Türk kuvvetleri konuşlandı ve bölgeye ambulanslar geldi. Türk kuvvetleri, muhalefet gruplar ile birlikte kapsamlı bir tarama operasyonu gerçekleştirdi.”
Son dönemde İdlib ve çevresinde Türk noktaları ve devriyelerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleşti.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından 3 Şubat’ta yapılan açıklamada, Bahar Kalkanı Harekatı bölgesinde teröristlerin saldırısı sonucu yaralanan 1 askerin kaldırıldığı hastanede şehit olduğu bilgisi verildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise, 10 Şubat’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait üç zırhlı aracın İdlib kırsalındaki Urum el Coz ve Eriha arasındaki yolda devriye görevi yaptığı esnada bir zırhlı aracın yanında patlama yaşandığını öne sürerek, yaralılar olup olmadığına ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.
Ancak, ‘Öncü Mücahid’ isimli bir örgüt, Türk askerlerini hedef alan saldırının sorumluluğunu üstelenerek, TSK’ya ait zırhlı aracın yanında el yapımı patlayıcının infilak ettiği anları gösteren fotoğrafları yayınladı.
SOHR ayrıca 4 Şubat’ta ise Halep’in doğu kırsalındaki El-Bab şehrinde Türk ordusuna patlayıcılardan sorumlu bir çavuşun, şehrin eski tarım binasında bulunan Hamza Tümeni merkezi girişine bırakılan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu hayatını kaybettiğini öne sürdü.
Suriye’nin kuzeybatısındaki Gerginliği Azaltma Bölgesi, Türkiye ile Rusya arasındaki son ateşkes anlaşmasının Moskova’da 5 Mart 2020’de yürürlüğe girmesinden bu yana ihtiyatlı bir sükunete tanık oldu.
Ancak bu ateşkes, rejim güçlerinin muhaliflerin kontrolü altındaki alanlara, özellikle İdlib’in güney kırsalına gerçekleştirdiği füze saldırıları yoluyla neredeyse her gün yapılan ihlallerle delindi.
Rejim güçlerinin İdlib’in güneyini karadan hedef alması ve Hama’nın kuzeybatısındaki Gab Ovası bölgelerindeki hava saldırıları ile gerginlik son birkaç gün içerisinde benzeri görülmemiş bir şekilde arttı.
Rus savaş uçakları da, Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki noktaları bu yıl ilk kez bombaladı.
Diğer yandan, Rus ve Türk kuvvetleri Haseke’nin kuzeyindeki Derbesiye kırsalında dün ortak bir devriye gerçekleştirdi.
Haseke kırsalındaki Rasulayn şehrinde ise, tavuk pazarında bir araca yerleştirilen patlayıcının uzaktan kumanda yöntemiyle infilak ettirilmesi sonucu 1’i çocuk, 1’i kadın olmak üzere 2 sivil hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı.
Bu saldırı, bölgede 3 Şubat’ta meydana gelen son patlamadan sonra yaşanan ikinci patlama oldu.
 



Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
TT

Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’daki rejimin çöküşüne ilişkin ‘aceleci hesaplamalar’ konusunda uyarıda bulunarak, bunun bütün bölgenin istikrarını bozacağını ve zaten istikrarsız olan bölgede bir güvenlik boşluğu yaratacağını söyledi.

Sudani, dün İngiliz haber ağı BBC'ye verdiği röportajda şunları söyledi:

“İran'daki rejim, hızla çökecekmiş gibi gösterildiği kadar zayıf değil. Bu rejim köklü bir rejim ve çok sayıda destekçisi ve yandaşı var.”

Irak Başbakanı İran'daki rejimin çöküşünün Irak'a etkisiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Mantık, komşularda herhangi bir yerde çıkan yangının tüm bölgeye yayılacağını söylüyor. Bu yangından kimse korunamaz” ifadelerini kullandı.

Sudani, Irak'ın savaşın tüm bölgeye yayılmasından ‘gerçek bir endişe’ duyduğunu söyledi.

İsrail savaş uçakları, geçtiğimiz ay 12 gün süren savaş sırasında Irak hava sahasını kullanarak İran’daki hedefleri bombaladı. Başbakan Sudani bunu ‘ülkenin egemenliğinin ihlali’ olarak nitelendirdi.

Hükümetinin ülkenin savunma yapısında bir zayıflık tespit ettiğini, bunun üzerine Güney Kore ve Fransa'dan hava savunma sistemleri satın almak için çalışmalara başladığını ve son gerginliklerin ardından da bu süreci hızlandırmaya karar verdiğini söyleyen Irak Başbakanı, “Bizim bu tür ihlallere karşı koyacak yeterli ve ileri teknolojiye sahip bir hava savunma sistemimiz yok. Bu, aslında Irak'ı dahil olmadığı bir savaşa sürüklemek anlamına geliyordu” şeklinde konuştu.

Sudani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Planlarımızı kesinlikle sürdüreceğiz ve İsrail ya da başka herhangi bir ülkenin Irak hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceğiz. Mümkün olan tüm araçları kullanacağız.”

Irak'ın yeni radar sisteminin bazı parçalarını teslim aldığını ve bu yıl içinde sistemin büyük bir kısmını teslim alacağını belirten Sudani, “Güney Kore'den ilk sevkiyatı alacağız, ancak daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

İsrail ile İran arasındaki ateşkesin kırılganlığından duyduğu endişeyi dile getiren Sudani, ateşkesi tehdit eden en önemli unsurlardan birinin İsrail hükümetinin başında Binyamin Netanyahu'nun bulunması olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı, şunları söyledi:

“Bu, tüm bölge için bir endişe kaynağı, çünkü savaşları ve çatışmaları tüm bölgeye yaymak bu kişinin hayatta kalma stratejisidir. Bu da bölgedeki tüm ülkelerle sorunlar yaratıyor. Gazze'de ateşkes sağlanamadı, Lübnan'da da durum aynı, Suriye'ye istediği zaman saldırıyor. Bu endişe verici bir durum.”