Suriye’nin kuzeybatısında TSK’ya ait zırhlı bir araca saldırı

Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk devriyesi (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk devriyesi (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye’nin kuzeybatısında TSK’ya ait zırhlı bir araca saldırı

Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk devriyesi (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk devriyesi (Şarku’l Avsat)

Suriye’nin İdlib kırsalında, dün devriye görevinde olan Türk kuvvetlerine ait zırhlı bir aracın bilinmeyen saldırganlar tarafından bir RPG tarafından hedef alınması sonucu bir Türk askeri yaralandı.
Bu olay, Türk ordusunun bölgede yoğun konuşlandırılmasıyla birlikte, İdlib şehri ile Kafarya köyü arasındaki yolda mayın patlamasının hemen ardından gerçekleşti.
Muhalif gruplarından bir yetkili, dün gece yarısı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait askeri konvoyun Kafarya yakınlarında İdlib’in güneyine doğru gittiği esnada kimliği belirsiz kişilerce RPG ile doğrudan hedef alınması sonucunda bir askerin yaralandığını iddia etti.
Söz konusu yetkili şu ifadelerle devam etti;
“Saldırının ardından bölge, Türk kuvvetlerinin RPG’nin atıldığı bölgeye doğru ağır ateş açmasına şahit oldu. Bunun ardından, Maarat Misrin’den İdlib şehrinin girişine kadar Türk kuvvetleri konuşlandı ve bölgeye ambulanslar geldi. Türk kuvvetleri, muhalefet gruplar ile birlikte kapsamlı bir tarama operasyonu gerçekleştirdi.”
Son dönemde İdlib ve çevresinde Türk noktaları ve devriyelerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleşti.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından 3 Şubat’ta yapılan açıklamada, Bahar Kalkanı Harekatı bölgesinde teröristlerin saldırısı sonucu yaralanan 1 askerin kaldırıldığı hastanede şehit olduğu bilgisi verildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise, 10 Şubat’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait üç zırhlı aracın İdlib kırsalındaki Urum el Coz ve Eriha arasındaki yolda devriye görevi yaptığı esnada bir zırhlı aracın yanında patlama yaşandığını öne sürerek, yaralılar olup olmadığına ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.
Ancak, ‘Öncü Mücahid’ isimli bir örgüt, Türk askerlerini hedef alan saldırının sorumluluğunu üstelenerek, TSK’ya ait zırhlı aracın yanında el yapımı patlayıcının infilak ettiği anları gösteren fotoğrafları yayınladı.
SOHR ayrıca 4 Şubat’ta ise Halep’in doğu kırsalındaki El-Bab şehrinde Türk ordusuna patlayıcılardan sorumlu bir çavuşun, şehrin eski tarım binasında bulunan Hamza Tümeni merkezi girişine bırakılan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu hayatını kaybettiğini öne sürdü.
Suriye’nin kuzeybatısındaki Gerginliği Azaltma Bölgesi, Türkiye ile Rusya arasındaki son ateşkes anlaşmasının Moskova’da 5 Mart 2020’de yürürlüğe girmesinden bu yana ihtiyatlı bir sükunete tanık oldu.
Ancak bu ateşkes, rejim güçlerinin muhaliflerin kontrolü altındaki alanlara, özellikle İdlib’in güney kırsalına gerçekleştirdiği füze saldırıları yoluyla neredeyse her gün yapılan ihlallerle delindi.
Rejim güçlerinin İdlib’in güneyini karadan hedef alması ve Hama’nın kuzeybatısındaki Gab Ovası bölgelerindeki hava saldırıları ile gerginlik son birkaç gün içerisinde benzeri görülmemiş bir şekilde arttı.
Rus savaş uçakları da, Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki noktaları bu yıl ilk kez bombaladı.
Diğer yandan, Rus ve Türk kuvvetleri Haseke’nin kuzeyindeki Derbesiye kırsalında dün ortak bir devriye gerçekleştirdi.
Haseke kırsalındaki Rasulayn şehrinde ise, tavuk pazarında bir araca yerleştirilen patlayıcının uzaktan kumanda yöntemiyle infilak ettirilmesi sonucu 1’i çocuk, 1’i kadın olmak üzere 2 sivil hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı.
Bu saldırı, bölgede 3 Şubat’ta meydana gelen son patlamadan sonra yaşanan ikinci patlama oldu.
 



Batı Şeria’da İran roket saldırısı: 3 Filistinli kadın öldü

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Batı Şeria’da İran roket saldırısı: 3 Filistinli kadın öldü

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Filistin Kızılayı, Çarşamba akşamı Batı Şeria’yı hedef alan İran roket saldırısında üç kadının hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu saldırı, bölgede gerçekleşen ilk ölümcül İran saldırısı ve ABD-İsrail-İran savaşının başlamasından bu yana Filistinlilerin hayatını kaybettiği ilk olay oldu.

Filistin resmi haber ajansı Wafa’nın bildirdiğine göre, roketler Hebron’un güneybatısındaki Beit Awa kasabasındaki bir berberi salonunu vurdu. Saldırıda bir Filistinli ağır yaralandı.

İsrail ordusu, saldırının küme mühimmat türü bir başlık kullanılarak gerçekleştirildiğini ve başlığın küçük bombalara ayrılarak farklı noktalara saçıldığını düşündüklerini açıkladı.

Şubat ayı sonunda İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarından bu yana, İsrail’de en az 14 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.


Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne İHA saldırısı düzenlendi

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği çevresinde insansız hava araçları ve füzelerle yapılan saldırının ardından yükselen alev ve duman (Reuters)
Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği çevresinde insansız hava araçları ve füzelerle yapılan saldırının ardından yükselen alev ve duman (Reuters)
TT

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne İHA saldırısı düzenlendi

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği çevresinde insansız hava araçları ve füzelerle yapılan saldırının ardından yükselen alev ve duman (Reuters)
Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği çevresinde insansız hava araçları ve füzelerle yapılan saldırının ardından yükselen alev ve duman (Reuters)

Güvenlik kaynakları, bu sabah erken saatlerde ABD Büyükelçiliği’nin Bağdat’taki binasının insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alındığını ve bölgede patlama seslerinin duyulduğunu açıkladı. Saldırının, önceki gün gerçekleşen bir dizi saldırının ardından geldiği belirtildi.

Güvenlik yetkilileri, dün de füze ve İHA saldırılarının büyükelçiliğe yöneldiğini, bunun sonucunda alarm sistemlerinin devreye girdiğini ve diplomatik kompleks yakınlarında patlama seslerinin duyulduğunu bildirmişti.

er
Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan ABD Büyükelçiliği’nin genel görünümü (EPA)

Kaynaklar, en az üç patlayıcı yüklü İHA’nın Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınındaki Amerikan diplomatik tesislerini hedef aldığını, bunun üzerine C-RAM hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini aktardı.

Tahran destekli silahlı grupların, 28 Şubat’ta başlayan ABD-İsrail savaşı kapsamında İran’a karşı yürütülen operasyonlara yanıt olarak Irak’taki Amerikan çıkarlarına saldırılar düzenlediği bildirildi.

Şu ana kadar olayda yaralanma veya maddi hasar ile ilgili resmi bir rapor yayınlanmadı.


Lübnan-İsrail müzakereleri girişiminin tüm hikayesi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Fransız Büyükelçi Hervé Magro'yu Baabda Sarayı'nda ağırladı (Lübnan Cumhurbaşkanlığı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Fransız Büyükelçi Hervé Magro'yu Baabda Sarayı'nda ağırladı (Lübnan Cumhurbaşkanlığı)
TT

Lübnan-İsrail müzakereleri girişiminin tüm hikayesi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Fransız Büyükelçi Hervé Magro'yu Baabda Sarayı'nda ağırladı (Lübnan Cumhurbaşkanlığı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Fransız Büyükelçi Hervé Magro'yu Baabda Sarayı'nda ağırladı (Lübnan Cumhurbaşkanlığı)

Lübnanlı üst düzey bir resmi kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 10 gün önce bir ateşkes önerisinde bulunduğunu ve bu önerinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'a iletildiğini açıkladı. Ancak Hizbullah'ın iletişim kanallarını kapatması ve ardından ‘El-Asf el-Me'kul’ (Yutan Fırtına) adını verdiği askeri operasyonunu başlatması, bu girişimi boşa çıkardı. İsrail, buna karşılık saldırılarını daha da sertleştirdi.

Ateşkes sağlama yönündeki siyasi çabaların başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Lübnan hükümetinin Ramazan Bayramı'nda bir ‘insani ateşkes’ talebinde bulunmaktan başka bir seçeneği kalmadı. İsrail, ateş altında müzakereleri dayatmak için ‘karadan baskıyı’ derinleştirmeye çalışırken, Cumhurbaşkanı Avn, ‘Lübnan ulusal yelpazesini’ temsil eden 4 kişilik müzakere heyetini oluşturmaya çalışıyor. Ancak buna paralel olarak Tel Aviv, Macron ve Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert aracılığıyla Lübnan'a mesajlar göndermeye devam ediyor. Bu mesajlarda temel bir soru olan ‘Eğer çatışmayı durdurursak, Hizbullah roket atışlarını durduracak mı?’ sorusu yer alıyor.

İsrail gazetesi Yediot Aharonot, Netanyahu tarafından Lübnan ile müzakereleri yürütmek üzere görevlendirilen Ron Dermer'in “Lübnan ile bir anlaşma mümkün, çünkü meseleler o kadar da karmaşık değil” dediğini aktardı. İsrail'in ‘Lübnan'da herhangi bir toprak talebinde bulunmak istemediğini’ vurgulayan Dermer, “Lübnan'ı işgal etmek veya saldırmak istemiyoruz, ancak Hizbullah'ın kuzey sınırımızda doğrudan faaliyet göstermesine izin vermeyeceğiz” diye ekledi.