Harvard araştırması: Hafif bir şaplak atmak bile çocukların beyin gelişimini etkiliyor

Birleşik Krallık merkezli, çocuklara yönelik yardım kuruluşu NSPCC, ebeveynlerin bu eylemden tamamen kaçınmasını tavsiye ediyor (Unsplash)
Birleşik Krallık merkezli, çocuklara yönelik yardım kuruluşu NSPCC, ebeveynlerin bu eylemden tamamen kaçınmasını tavsiye ediyor (Unsplash)
TT

Harvard araştırması: Hafif bir şaplak atmak bile çocukların beyin gelişimini etkiliyor

Birleşik Krallık merkezli, çocuklara yönelik yardım kuruluşu NSPCC, ebeveynlerin bu eylemden tamamen kaçınmasını tavsiye ediyor (Unsplash)
Birleşik Krallık merkezli, çocuklara yönelik yardım kuruluşu NSPCC, ebeveynlerin bu eylemden tamamen kaçınmasını tavsiye ediyor (Unsplash)

Yeni bir araştırma çocuklara şaplak atmanın beyin gelişimi üzerindeki etkilerine ışık tuttu.
Pek çok ebeveyn, yanlış bir şeyi tekrarlamaması için çocuklarının popolarına hafif bir şaplak atılması gerektiğini iddia edebilir. Ancak bu ebeveynler, çocuklarının beyin gelişimini etkileyebileceklerinin farkında olmalı.
Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar, bedensel cezaların çocukları nasıl etkileyeceğini görmek için 10 ve 11 yaşlarında 147 çocuğun beyin aktivitelerini inceledi.
Araştırmacılar, her çocuğa korkmuş görünen ve duygu yansıtmayan yüz ifadelerinin yer aldığı fotoğraflar gösterdi. Çocuklar bunlara bakarken bilim insanları da beyinlerindeki aktiviteyi gözlemledi.
Bu deney düzeneği, çocukların beyinlerinin yüz ifadelerine farklı şekillerde tepki verip vermeyeceğinin anlaşılması için tasarlanmıştı. Araştırmacılar, evde şaplak atılan çocuklarla atılmayanların beyin aktivitelerinin de ayrışacağını umuyordu.
Bunun sonucunda şaplak atılan çocuklarda, beynin tehditlere yanıt veren bölgesi prefrontal korteksteki sinirsel aktivitenin daha yoğun olduğu görüldü.
Çalışmanın yazarları, "Korku dolu yüzler beynin birçok bölgesinde nötr yüzlere kıyasla daha yoğun bir aktiviteye neden oldu. Ayrıca şaplak atılan çocukların prefrontal korteksinin birden çok bölgesi korku dolu yüzlere, nört yüzlerden daha fazla tepki verdi. Üstelik bu tepki, hiç şaplak atılmamış çocukların verdiğinden daha büyüktü" ifadelerini kullandı.
Dahası, araştırmanın bulguları, bu yoğun sinirsel aktivitenin istismara uğrayan çocuklarda kaydedilen aktiviteyle boyut açısından benzer olduğunu ortaya koydu.
Bu da şaplakla büyüyen çocukların beyin gelişiminin, daha sert şiddet biçimlerine ve kötü muameleye maruz kalan çocuklarla benzer şekilde etkilenebileceği anlamına geliyordu.
Hakemli bilimsel dergi Society for Research in Child Development Journal’da yayımlanan araştırmanın yazarları, bunu şöyle açıkladı:
"Korkulu yüzlerin harekete geçirdiği aktivite, beynin hiçbir bölgesinde, istismara uğrayan çocuklar ve şaplak atılan çocuklar arasında farklılık göstermedi."
Harvardlı araştırmacılar ayrıca şaplak atmanın, ileri yaşlarda görülebilecek anksiyete ve depresyon gibi akıl sağlığı sorunlarının yanı sıra davranış sorunları ve madde bağımlılığıyla bağlantılı olabileceğini vurguladı.
Araştırmanın yazarlarından Profesör Katie A McLaughlin, "Aileleri fiziksel cezaya başvuran çocukların anksiyete, depresyon, davranış sorunları ve diğer akıl sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyoruz" dedi ve ekledi:
"Ancak çoğu kişi, şaplak atmayı bir şiddet biçimi olarak görmüyor."
 
Independent Türkçe, ladbible.com, Daily Mail



Tartışmalı belgeselin yönetmeni: Binlerce ölüm tehdidi aldım

Leaving Neverland 2, ilk kez 18 Mart'ta Birleşik Krallık'ta Channel 4'da gösterilecek (Channel 4)
Leaving Neverland 2, ilk kez 18 Mart'ta Birleşik Krallık'ta Channel 4'da gösterilecek (Channel 4)
TT

Tartışmalı belgeselin yönetmeni: Binlerce ölüm tehdidi aldım

Leaving Neverland 2, ilk kez 18 Mart'ta Birleşik Krallık'ta Channel 4'da gösterilecek (Channel 4)
Leaving Neverland 2, ilk kez 18 Mart'ta Birleşik Krallık'ta Channel 4'da gösterilecek (Channel 4)

Michael Jackson hakkındaki 2019 yapımı belgesel Leaving Neverland'in yönetmeni Dan Reed, pop yıldızının hayranları tarafından binlerce ölüm tehdidine maruz kaldığını söyledi. 

Reed, hazırladığı belgeselde iki kişinin, çocukken ünlü şarkıcı tarafından istismara uğradığını iddia etmesinin ardından hedef haline geldiğini belirtti.

"Beni bulmaya çalışan katiller oldu"

Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesine konuşan Reed, "Beni bulmaya çalışan katiller oldu. Silahlı kişiler tarafından vurulmakla tehdit edildim. Defalarca ölüm tehdidi aldım" dedi.

Reed, bu hafta başında Deadline'a verdiği röportajda, 2019'da HBO tarafından yayımlanan ve büyük yankı uyandıran ilk filminden sonra gelen Leaving Neverland 2'nin yapım sürecini anlattı. 

İlk belgeselde Wade Robson ve James Safechuck, Jackson tarafından kariyerinin zirvesindeyken çocuk yaşta cinsel istismara uğradıklarını iddia etmişti. 

Film yayımlandığında hem yönetmen hem de belgeselde konuşan isimler, Jackson fanatiklerinin tepkisiyle karşılaşmış, hayranlar onları "kendini savunamayan masum bir adamdan para kazanmaya çalışmakla" suçlamıştı.

"Çin'den e-posta gönderenleri umursamıyorum"

Bu hafta sonu Guardian'dan Zoe Williams'a konuşan Reed, kendisine yönelik tehditler hakkında daha detaylı açıklamalarda bulundu:

Uzun yıllardır son derece tehlikeli insanlarla muhatap oldum. Kendimi 'sert bir adam' diye tanımlamak istemem ama beni asıl endişelendiren şeyler spesifik tehditler oluyor. Yüz yüze yapılan tehditleri ciddiye aldım. Ev adresimi bulmaya çalışan, bana paket göndermek isteyenleri de ciddiye aldım. Ama Çin'den e-posta gönderenleri pek umursamıyorum. Önce uçağa binmeleri gerekecek.

Leaving Neverland 2, ilk filmin bıraktığı yerden devam ederek Robson ve Safechuck'ın, Jackson'ın mirasını yöneten isimlere karşı verdikleri hukuk mücadelesini ve iddia ettikleri istismar sürecinde rol oynayan kişileri sorumlu tutma çabalarını anlatıyor.

HBO, yeni belgeselin yapımında yer almıyor. Leaving Neverland 2, Kuzey Amerika'da YouTube'daki Real Stories kanalında yayımlanacak. 

Reed, belgeselin mümkün olan en geniş izleyici kitlesine ulaşacağı için "gerçekten heyecanlı" olduğunu belirtiyor. 

Independent Türkçe, Deadline, Guardian